Asus Vivobook S15 review: we testten de meest luxe S532-uitvoering met twee schermen!

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord en werkomgeving
 4. 4. Touchpad: Screenpad 2.0
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Opslag en uitbreiden
 8. 8. Accuduur en koeling
 9. 9. Specificaties en foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Hoewel luxe notebooks als XPS'en, Zenbooks en Spectre's alle aandacht krijgen, kopen de meeste consumenten uiteindelijk niet zo'n snelle, luxe en dure machine. In praktijk tref je in de meeste laptoptassen een systeem uit middenklasse. De modale machine kost tegenwoordig ongeveer zo'n vijfhonderd tot duizend euro en doordat de rekenkracht en bouwkwaliteit nog steeds toenemen, zul je steeds vaker ook niet meer hoeven te betalen om een prima systeem te kopen.

Midranger met 'alle opties'

Om het drukke middensegment voor zich te winnen, heeft laptopmaker Asus de Vivobook-serie in het leven geroepen. Die bestaat weer uit allerlei verschillende deelseries - zo zijn er naast laptops van 13,3 tot en met 17 inch ook de convertible Vivobook Flip-modellen en Vivobook gaminglaptops, met een wat agressievere uitstraling en krachtiger videokaart. Hoewel de meeste apparaten zich qua prijs bevinden tussen de 500 en 700 euro, kun je ook voor minder al systemen vinden die naar die naam luisteren. Recent bespraken we bijvoorbeeld de betaalbare Vivobook X512FA van 450 euro. In dit artikel bekijken we juist één van de meeste luxe Vivobooks die je deze back-to-school-periode in Asus' assortiment terugvindt: de Vivobook S15-S532.

Met zijn 1149 euro is de configuratie die voluit door het leven gaat als 'Vivobook S532FL-BQ007T' beduidend duurder dan de meeste andere Vivobooks. Dat zie je gelukkig ook wel terug aan de specificaties. Asus heeft de machine voorzien van de Core i7-8565U, de snelste cpu in de Whiskey Lake-U-reeks, waarbij een aparte Nvidia Geforce MX250 aanwezig is voor het grafische rekenwerk. Op opslag en geheugen is bepaald niet bespaard: naast 16 GB ram vinden we een royale 1 TB nvme-ssd.

Naast de 'S532FL-BQ007T' zijn nog twee andere configuraties van de Vivobook S15-S532 verkrijgbaar. De 'S532FL-BQ028T' kost precies evenveel, 1149 euro, en lijkt ook dezelfde componenten te bevatten, dus het verschil tussen beide varianten is ons niet geheel duidelijk. Voor 999 euro is er de goedkopere 'S532FL-BQ049T', die is uitgerust met een i5-8265U en 512 GB ssd, maar voor de rest dezelfde specificaties heeft als het hier besproken model.

Screenpad 2.0: breder en beter?

Uniek aan de Vivobook S15-S532 (en de Vivobook S14-S432, voor wie een 14 inch-model prefereert) is de aanwezigheid van Asus' Screenpad: een secundair schermpje dat de plaats van de touchpad inneemt. Asus introduceerde de innovatie vorig jaar op enkele luxe Zenbook Pro-modellen, maar brengt de Screenpad dit jaar voor het eerst ook naar de midrange-modelreeks. Bovendien bevat de nieuwe 'Screenpad 2.0' die we in de Vivobook terugvinden enkele verbeteringen. Het schermpje is nu een stuk breder geworden, de software is vernieuwd en het energieverbruik zou zijn teruggedrongen.

In het kort

De Asus Vivobook S15-S532 is één van de meest luxe uitvoeringen van de midrange Vivobook die Asus dit back-to-schoolseizoen verkoopt. Helaas heeft deze Vivobook drie forse minpunten, die voor een aanschafprijs van 1149 euro niet te rechtvaardigen zijn: een beeldscherm met fletse kleurweergave, tegenvallende aansluitingen, en een behoorlijk korte accuduur. Gelukkig zijn er ook de nodige positieve manieren waarmee deze notebook zich onderscheidt, met om te beginnen een snelle configuratie, die zorgt voor uitstekende testresultaten in onze benchmarks. Ook fijn is dat Asus bepaald niet heeft bespaard op geheugen en opslag. Bovendien zijn behuizing en werkomgeving geslaagd, waarbij de vernieuwde 'Screenpad 2.0', die een grote verbetering is op de eerste versie van vorig jaar, potentieel een interessante extra vormt. 

 • Korte accuduur, zeker bij zwaarder gebruik (maar laden gaat gelukkig wel snel)
 • Beeldscherm heeft fletse kleurweergave door beperkt kleurbereik (circa 64 procent van sRGB)
 • Tegenvallend poortengamma: geen multifunctionele usb-c aansluiting, verouderde hdmi 1.4-poort (dus geen 4K/60), dito usb 2.0-poorten
 • Rappe configuratie, uitstekende systeemprestaties
 • Veel opslag en geheugen voor dit bedrag - 16 GB werkgeheugen, 1 TB nvme-ssd (!)
 • Fraaie, stevige en relatief lichte behuizing
 • Screenpad 2.0 vormt interessante extra en is duidelijk beter dan versie 1.0, maar een must have is het wat ons betreft nog niet

Constructie en aansluitingen

Hoewel het chassis van de Vivobook S15-S532 (en de kleinere 14"-variant Vivobook S14) duidelijke raakvlakken vertoont met de andere Vivobook-laptops, heeft Asus de nieuwe variant voorzien van enkele upgrades. Zo is het ontwerp rondom geüpdatet met een luxere lijnvoering en andere kleuraccenten, waardoor het apparaat volgens Asus een design heeft gekregen dat de jongere generatie meer zal aanspreken. Tussen de palmsteun en het toetsenbord loopt nu een scherpere vouw. Opvallend is dat ook het gebruikelijke Asus-logo op deze machine ontbreekt. In plaats daarvan staat er tweemaal 'Asus Vivobook' op het apparaat in normale letters.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Door de smalle randen rondom het scherm ziet de Vivobook S15-S532 er lekker modern uit. Bovendien is het apparaat daardoor kleiner dan 15 inch-laptops uit het verleden. Links en rechts zitten randen van slechts 6,8 mm, de bovenste rand meet 9,4 mm. Ook de onderste rand is vrij klein, zodat de behuizing ook niet erg diep is. Het apparaat meet 35,8 cm bij 23,2 cm. De dikte bedraagt 1,95 cm. Met 1,7 kg is de Vivobook S15-S532 echter niet een van de lichtste laptops met dit formaat en soortgelijke specificaties.

Metalen luxe, stevige constructie, fijne afwerking

Dat heeft wellicht ook iets te maken met het luxe materiaalgebruik: in tegenstelling tot bij de goedkopere Vivobooks zijn de bovenkant en de zijkanten van de behuizing bij de Vivobook S15-S532 gemaakt van één stuk metaal. Daarmee maakt de constructie een stevige en robuuste indruk. Waren we daarover bij de plastic Vivobooks uit de lagere series al niet ontevreden, de Vivobook S15-S532 zet de volgende stap. Als geheel laat de behuizing zich bijna niet verbuigen als je hem bij de hoekpunten stevig beetneemt. Ook bij een puntbelasting op de palmsteun of rondom het toetsenbord geeft het apparaat geen krimp. Asus heeft het metaal voorzien van een prettige, ietwat ruwe afwerking, die vingerafdrukken effectief verbergt, en een stuk prettiger aanvoelt dan de geverfde coating die we vorig jaar aantroffen op de Zenbook Pro-modellen van het merk. Ook de achterkant van de schermklep is gemaakt van metaal en behoorlijk stevig: is de bezel onder het scherm maar al te vaak een zwak punt, kun je hem maar nauwelijks indrukken bij dit apparaat.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Met de upgrades aan de behuizing kan de Vivobook S15-532 qua constructie en uitstraling meekomen met andere laptops die voor dit hogere bedrag worden geleverd - ook andere fabrikanten leveren voor rond de 1000 euro laptops die deels of zelfs geheel van metaal zijn gemaakt. In alle opzichten goed is de constructie van de luxe Vivobook natuurlijk niet. Zo is de onderkant van het apparaat zoals wel vaker gemaakt van plastic. Dat is niet zo erg, maar de overgang tussen het metaal aan de zijkanten en het plastic aan de onderkanten verloopt minder fraai dan we weleens elders zien. Met dergelijke kleine details kan een nog luxer apparaat zich onderscheiden.

Slim scharnier

Door het lipje aan de voorkant kun je de schermklep van de Vivobook S15-S532 eenvoudig openen, maar niet met één hand: daarvoor is het scharnier te stijf. In opengeklapte toestand is er daardoor wel genoeg weerstand om te voorkomen dat het scherm snel heen en weer wappert bij een stoot tegen de behuizing. Net als bij hedendaagse Zenbooks heeft het scharnier een zogenoemd 'ErgoLift'-ontwerp. Daardoor wordt de laptop bij het openklappen van de schermklep een klein stukje omhoog getild aan de achterkant. Een slimme constructie: het toetsenbord komt onder een lichte hoek te staan, de onderste bezel lijkt nog kleiner dan hij al is doordat het laatste stukje onder de behuizing verdwijnt, en de laptop heeft zo meer ruimte aan de onderkant om koele lucht aan te zuigen.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T

Zonder nadelen is het scharnier ook weer niet. Zo kun je de Vivobook S15-S532 minder ver openklappen dan sommige andere laptops, waarbij het scherm tot op de tafel kan worden neergeklapt (en in het geval van een convertible met omklapscherm, daar uiteraard nog weer voorbij). Zoals we gebruikelijk weer kunnen melden bij een laptop met Ergolift-constructie, is de basis van de Vivobook S15-S532 voorzien van mooie brede rubberen voetjes, maar moet de machine in opengeklapte toestand rusten op twee kleine rubberen nokjes. Is het oppervlak erg glad, dan kan de laptop bij de 'liftoff' dus gaan schuiven. Bovendien moet je hopen dat de kleine voetjes, die vrij ver uit elkaar staan, zullen passen op bijvoorbeeld een klaptafeltje, als je de laptop onderweg wil gebruiken.

Tegenvallende aansluitingen

De nieuwe Vivobook mag qua uitvoering luxer zijn de andere laptops die die naam dragen, aan het aansluitingengamma zie je de oorsprong als middenklassemodel nog duidelijk terug. Dat is namelijk precies hetzelfde gehouden als bij de goedkopere modellen, wat een aantal praktische beperkingen tot gevolg heeft.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Aan de linkerkant van de Vivobook S15-S532 bevinden zich alleen twee usb 2.0-poorten. Voor randapparatuur vormt de lage doorvoersnelheid van die verouderde aansluitingen geen enkel probleem, maar externe opslagapparaten wil je er liever niet op aansluiten. Gelukkig heeft de Vivobook S15-S532 ook snellere usb 3.0-poorten, maar bij veel andere notebooks rond dit bedrag hoef je niet na te denken waar je je apparatuur het beste kunt inpluggen, omdat alle aansluitingen snel zijn. De meeste aansluitingen van de Vivobook S15-S532 zitten aan de rechterkant. Dat is potentieel niet zo handig als je de muis aan die kant gebruikt. Van achter naar voren beschikt het systeem daar over een propiëtaire stroomaansluiting, een hdmi 1.4-poort, twee usb 3.0-poorten (eenmaal type-C, eenmaal type-A), een 3.5 mm-koptelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Hoewel de usb-c poort zich in principe zou kunnen lenen voor allerlei verschillende doeleinden, is hij bij dit systeem alleen geschikt voor de doorgifte van usb-signalen, geen Alternate Modes als DisplayPort of HDMI. Ook het opladen van het systeem via deze aansluiting is er niet bij. Voor laptops in de lagere middenklasse is dat volstrekt gebruikelijk, maar voor het bedrag waarvoor je de Vivobook S15-S532 aanschaft, kun je wel laptops vinden met een multifunctionele usb-c poort, terwijl duurdere modellen ook nog het snellere Thunderbolt ondersteunen. De Vivobook S15-S532 is daarmee niet geschikt voor gebruik met de meeste usb-c (of Thunderbolt) docking stations. Bezwaarlijker is dat je hem niet goed kunt gebruiken met externe 4K-beeldschermen of 1440p-ultrawides, omdat de enige beeldaansluiting, de verouderde hdmi 1.4-poort, niet toereikend is om die met de gangbare 60 Hz aan te sturen.

Toetsenbord en werkomgeving

Doordat de Vivobook S15-S532 over een 15 inch-scherm beschikt, is er voldoende ruimte voor een toetsenbord met aan de zijkant een aparte numpad. Bij de 14 inch Vivobook S14 is die weggelaten, zoals gebruikelijk voor laptops op dit kleinere formaat. Een numpad kan prettig zijn voor wie nog veel met cijfers werkt, al is er bij de Vivobook S15-S532 wellicht wel een kleine leercurve aan verbonden. Niet alleen zijn de toetsen van de numpad bij deze laptop maar half zo breed als de knoppen van het alfanumerieke gedeelte, ook ontbreekt er aan de rechterkant één kolom toetsen, die bij een standaard fullsize-toetsenbord de 'Enter', '+' en '-'-toetsen bevat. Die komen bij de Vivobook S15-S532 op andere plekken terug, aan de bovenkant van de numpad.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Gebruikelijke toetslay-out, fijne feedback

Behalve de smallere numpad bevat de layout van het toetsenbord van de Vivobook S15-S532 weinig verrassingen. De bovenste rij met functietoetsen is zoals gebruikelijk smaller uitgevoerd. Ook de pijltjestoetsen zijn kleiner dan de andere knoppen, maar staan wel een beetje los van de rest van het toetsenbord. De powerknop maakt bij dit model onderdeel uit van het toetsenbord: je vindt hem helemaal rechts bovenaan. De toets is voorzien van een piepklein lampje in de hoek, dat aangeeft of het systeem is ingeschakeld.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

De feedback van het toetsenbord van de Vivobook S15-S532 voelt over het geheel genomen prettig aan. De toetsen hebben relatief veel travel - Asus belooft 1.4 mm - gecombineerd met een vrij lichte maar duidelijk voelbare feedback rondom de actuatie. Door de rigide behuizing veert het klavier nauwelijks mee in het midden bij het tikken, wat de ervaring een stuk fijner maakt: van de 'zompige' bottom-out die we nog weleens aantreffen op goedkopere laptops, is bij dit model geen sprake. Het indrukken van de toetsen maakt weinig lawaai, al is de spatiebalk juist wat aan de luidruchtige kant.

Zoals we inmiddels verwachten van een laptop die voor dit bedrag over de toonbank gaat, beschikt het toetsenbord van de Vivobook S15-S532 over toetsverlichting. De witte lampjes zijn instelbaar in drie standen; uit is daarnaast ook een optie. Helaas maakt de toetsverlichting de letters van het toetsenbord in veel gevallen juist moeilijker te lezen, omdat de toetsen zilverkleurig zijn en het contrast tussen letter en toets dus afneemt wanneer je de lampjes inschakelt.

'MyAsus'

Standaard zijn de functietoetsen van het toetsenbord niet gekoppeld aan 'F1' tot en met 'F12', maar aan andere functies, zoals het veranderen van de schermhelderheid en volume, of het instellen van de Screenpad-functionaliteit (zie onder). Mocht je liever de standaard 'F1' tot en met 'F12' prefereren, dan kun je dat alsnog instellen via de 'MyAsus'-app, waarvoor Asus de toets 'F12' als standaard sneltoets heeft ingeruimd.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

'MyAsus' laat je tevens de garantiestatus van je systeem zien, stelt je in staat updates uit te voeren en biedt een serie probleemoplossers voor als je moeilijkheden ondervindt. Voorts kun je er enkele kleurinstellingen van het beeldscherm aanpassen en de 'laadmodus' kiezen, die bepaalt hoever de accu standaard wordt opgeladen om de levensduur ervan te verlengen.

Opmerkelijk is dat je vóór het gebruik van MyAsus eerst akkoord moet gaan met het delen van bepaalde gegevens met Asus, iets dat je nadien overigens weer kunt uitzetten in de instellingen van het programma. Een opt-in was netter geweest. Tevens moet je bij de installatie akkoord gaan met het delen van je naam, afbeelding en andere accountgegevens met de MyAsus-app, anders is hij überhaupt niet te gebruiken.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T

Geen vingerafdrukscanner, wel gezichtsherkenning

Een vingerafdrukscanner vinden we bij de Vivobook S15-S532 niet terug. Opmerkelijk, want sommige varianten van de oudere Vivobook S15-530 hadden er wel een, maar bij die modellen was de vingerafdruklezer onderdeel van het touchpad. Bij ons testmodel zit daar nu de 'Screenpad', waarover hieronder meer. Gelukkig heeft Asus de Vivobook S15-S532 voorzien van een Windows Hello-compatibele infraroodcamera met gezichtsherkenning, zodat je toch snel kunt inloggen zonder steeds je wachtwoord of pincode te hoeven invoeren.

Touchpad: Screenpad 2.0

Het touchpad van de Vivobook S15-S532 verdient extra aandacht: Asus heeft de laptop voorzien van zijn zelfontwikkelde 'Screenpad', een multifunctioneel aanraakscherm dat de plek van de traditionele touchpad inneemt. De fabrikant introduceerde de innovatie vorig jaar voor het eerst bij zijn high-end Zenbook Pro-modellen. Dit jaar komt de Screenpad voor het eerst ook naar de (hogere) midrange, nu hij op de meest luxe nieuwe Vivobook is toegevoegd. De nieuwe Zenbook Duo en Zenbook Pro Duo zetten ondertussen weer een volgende stap. Die apparaten bevatten een 'ScreenPad Plus', een tweede scherm boven het toetsenbord dat even breed is als het hoofdbeeldscherm.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Breder met grotere diagonaal

Ook de Screenpad in de Vivobook van dit jaar heeft een grotere beelddiagonaal dan het model dat in de Zenbook Pro's van vorig jaar debuteerde, al is het oppervlak juist iets afgenomen vanwege de andere beeldverhouding. De nieuwe 'Screenpad 2.0', zoals Asus 'm heeft gedoopt, maakt nu gebruik van een extra breed 18:9 ips-paneel met een diagonaal van 5,65 inch en 2160 x 1080 pixels. De eerste generatie Screenpad had nog een 5,5 inch 16:9-scherm met 1920 x 1080 beeldpunten.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T

We hebben het schermpje van de Screenpad 2.0 doorgemeten met onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware, net zoals we gebruikelijk doen voor het hoofdbeeldscherm van laptops. Met een gemeten piekhelderheid van 412 nits haalt het schermpje de beloofde 400 nits aan helderheid; het contrast is met 1608:1 eveneens prima voor elkaar. Met gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen (dE2000) van respectievelijk 5,5 en 7 is de kalibratie van de Screenpad niet heel erg goed. Dat zit 'm vooral in de hoge kleurtemperatuur van bijna 8400 K - het schermpje is duidelijk wat te koel afgesteld. Screenpad versie 1 had overigens haast dezelfde afwijking. Het gemiddelde gamma van 2,22 is echter bijna perfect en ook het kleurbereik, 95 procent van sRGB, stemt tevreden. Opmerkelijk genoeg heeft het scherm van de Screenpad 2.0 daarmee in de meeste opzichten betere eigenschappen dan het hoofdscherm van de Vivobook S15-S532, hoewel de grijskalibratie van het secundaire scherm juist weer minder goed geslaagd is.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T
De Screenpad ligt net wat dieper dan de omliggende behuizing.

Nog steeds bestaat de afwerking van de Screenpad 2.0 uit een matte laag glas. Dat leidt tot goede glij-eigenschappen, wat belangrijk is om hem de Screenpad prettig te kunnen gebruiken als touchpad, en maakt dat je het schermpje onder de meeste omstandigheden prettig kunt aflezen, maar heeft wel invloed op de beeldkwaliteit. Over het schermpje lijkt een wat mistige, glinsterende laag te liggen, wat ervoor zorgt dat de weergave net als bij de eerste generatie Screenpad een beetje korrelig aandoet, ook al komt de pixeldichtheid van het schermpje overeen met die van de gemiddelde smartphone. Dankzij het gladde oppervlak werkt de Screenpad als een normale Precision Touchpad - wat het overigens ook is. Dat betekent dat alle vingergebaren in Windows correct worden herkend. Ervoeren we bij de eerste generatie Screenpad nog wat speling tussen de onderliggende muisknoppen en het oppervlak, heeft Asus de muisknoppen bij de tweede generatie verbeterd. Het indrukken van de knoppen verloopt nu een stuk directer. Daarmee voelt het werken fijner aan. Wat wel nog opvalt, is dat de Screenpad een stuk dieper in de behuizing ligt dan een traditionele touchpad, waarmee je de rand tussen touchpad en behuizing beter kunt voelen. Dat maakt aanrakingen in de hoeken wat minder prettig.

Touchpad, app-launcher en tweede scherm

Net als bij de eerste generatie Screenpad, kun je ook de Screenpad 2.0 weer op vier verschillende manieren gebruiken: als een soort launcher voor andere apps en speciale 'mini-apps' die alleen op de Screenpad draaien, als tweede scherm waarbij je vensters uit je normale Windows-omgeving op je Screenpad kunt vertonen, als normale touchpad, waarbij het ingebouwde schermpje wordt uitgeschakeld, en met alle functionaliteit uitgeschakeld voor wie alleen een externe muis wil gebruiken. Je schakelt tussen alle verschillende standen met een druk op 'F6', dat een onscreen-menuutje opent dat de huidige modus laat zien.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Ten opzichte van de eerste generatie Screenpad is de implementatie van de verschillende gebruiksmodi iets anders, waardoor de eerste en tweede modus (de Screenpad als 'launcher' en als tweede scherm) nu samenvloeien. Het on-screen menuutje bevat daarmee nog drie opties. Bij de eerste generatie Screenpad waren dat er nog vier. In feite draait de Screenpad in gebruik nu altijd in tweedeschermmodus, waarbij de interface met mini-apps als een normaal programma op het tweede schermpje draaien, in plaats dat die interface volledig separaat van Windows draait, zoals in de eerste Screenpad-versie. Op het startscherm van de nieuwe Screenpad vind je nu niet alleen de Screenpad-apps die enkel in de Screenpad-interface draaien, maar ook snelkoppelingen naar normale Windows-programma's.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T
Via de 'App-navigator' sleep je snel vensters van het Screenpad naar het hoofdscherm terug door ze naar linksboven te slepen. Middels de knop rechtsboven kun je een app aan het Screenpad-startscherm vastmaken.

Om vensters uit je Windows-omgeving snel naar de Screenpad te verplaatsen, heeft Asus in Windows een zwevend werkbalkje toegevoegd dat verschijnt wanneer je vensters gaat verslepen - sleep daar het venster naartoe en hij staat meteen op het andere scherm. Omgekeerd vind je op de Screenpad de 'App-navigator', een overzicht van apps die op het schermpje zijn geopend, dat dezelfde knop bevat.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T
Wanneer je op de desktop een venster versleept, verschijnt een klein werkbalkje waarmee je het meteen naar de Screenpad kunt verplaatsen.

Beter doordacht en vloeiender, maar niet geheel zonder ruwe kantjes

Dat het onderscheid tussen de verschillende modi bij de nieuwe generatie Screenpad is verdwenen, is in de praktijk vooral handig. Het zorgt ervoor dat je Screenpad-apps en normale programma's door elkaar kunt gebruiken en betekent ook dat het verwarrende verschil tussen de 'Touch Mode' en 'Cursor Mode' van versie 1 niet meer nodig is. Gebruik je de Screenpad-interface, apps of Windows-programma's die op het tweede scherm draaien, dan is de Screenpad enkel een aanraakscherm. Alleen bij gebruik van de Screenpad als touchpad bedien je nog de muispijl. Het overschakelen naar de touchpad-modus is met de tweede versie een stuk handiger geworden: tik waar je ook bent met drie vingers op het oppervlak, en de Screenpad-interface (of app) wordt inactief en donker, en je kunt de cursor bedienen. Na twee seconden wordt automatisch teruggeschakeld. Wil je voor langere tijd muizen, dan kun je nog altijd overschakelen middels een knop in de menubalk die onderaan de Screenpad te vinden is.


Door met drie vingers te tikken, schakel je vlug over naar de touchpad-modus.

Naast beter doordacht is de interface van Screenpad versie 2 veel vloeiender, wat de gebruikservaring een stuk beter maakt. Bij versie 1 kwamen we nog veel schokkerige animaties tegen, waarbij scrollen door de interface met horten en stoten verliep. Dat is bij de nieuwe Screenpad zo goed als opgelost. Niet alle ruwe kantjes zijn met versie twee volledig weggewerkt. Zo missen we nog steeds een echte app-winkel waar je alle programmaatjes voor de Screenpad kunt vinden. Weliswaar is er 'Asus AppDeals', dat wel een soort overzicht biedt, maar die verwijst voor de installatie van Screenpad-apps vervolgens door naar de normale Windows Store. Een ander aandachtspunt is de stabiliteit van de Screenpad. Tijdens onze testperiode hield de interface van de Screenpad er enkele keren mee op, waarbij het schermpje enkel nog als een 'kaal' tweede scherm functioneerde. De Screenpad middels een druk op 'F6' uit- en dan weer inschakelen verhielp het probleem meestal, waarna de Screenpad-interface weer tevoorschijn kwam.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T
Het Screenpad draait nu altijd als tweede scherm en wordt ook als zodanig in het configuratiescherm getoond.

Dat de Screenpad nu altijd als tweede scherm werkt, kan soms ook minder handig uitpakken. Zo kun je Windows-vensters (en je muispijl) vanaf het hoofdscherm naar onderen slepen waarbij ze over de Screenpad-interface worden getoond, iets waar je als nieuwe gebruiker even op bedacht moet zijn. Verder worden Windows-programma's soms onverwacht op de Screenpad geopend, omdat Windows de Screenpad als tweede scherm ziet en onthoudt waar je een programma het laatste hebt gebruikt, net zoals bij een desktop met meerdere monitoren. Dat kan in dit geval wat verwarrend werken. Tot slot kun je de Screenpad-interface verbergen met een druk op 'CTRL+D', de sneltoets waarmee je in Windows direct teruggaat naar het bureaublad. Op dat moment wordt ook op de Screenpad alleen nog het bureaublad vertoond. Dat lijkt toch niet helemaal de bedoeling.

Screenpad-apps: Numpad, sneltoetsen en Office-hulpjes

Een aantal programmaatjes op de Screenpad 2.0 kennen we nog van de vorige generatie, al is de vormgeving helemaal op de schop gegaan en een stuk strakker geworden. Zo is er weer een virtuele numpad en een app die je handschrift herkent (helaas ondersteunt het schermpje geen peninvoer). Handig is de nieuwe app 'Quick Key'. Daarmee kun je sneltoetsen instellen die op de Screenpad worden weergegeven, om ze met één druk op de knop uit te voeren. Bovendien kun je bepaalde combinaties van sneltoetsen koppelen aan het openen van een bepaald programma, zodat je ze dan altijd bij de hand hebt.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T
'Quick Key'.

Op de nieuwe Screenpad vinden we tevens weer de drie hulp-apps die integratie bieden met een Microsoft Office-programma: Excel, Powerpoint en Word. Qua functionaliteit behoren deze hulp-apps nog altijd tot de meest handige toevoegingen voor de Screenpad. Via het schermpje bereik je snel functies voor de opmaak van tekst, kun je speciale karakters invoeren en de weergave van de pagina aanpassenn. Punt van aandacht blijft, dat de integratie niet door Microsoft maar door Asus wordt geleverd, waarmee de samenwerking tussen de Screenpad en de Office-app minder nauw verloopt dan bij bijvoorbeeld functionaliteit die je op de Apple Touch Bar terugvindt. Zo zul je opmaakkleuren die je in Word toevoegt, op de Screenpad bijvoorbeeld niet terugvinden, omdat Word dat soort zaken niet terugcommuniceert aan de Screenpad-software. Daar kan Asus natuurlijk weinig aan doen.

'Doc Xpert', de hulp-app voor Microsoft Word.

Enkele functies die we op de Screenpad 1.0 nog terugvonden als een aparte app, zijn bij generatie 2.0 om een of andere reden verdwenen. Zo had de eerste versie van de Screenpad nog een aparte Spotify hulp-app, maar de nieuwe Screenpad niet meer. Een druk op de Spotify-knop op het hoofdscherm van de Screenpad 2.0 opent nu de volledige Windows Spotify-app op het hulpschermpje. Enerzijds is dat jammer, omdat de hulp-app qua interface wat meer was toegesneden op aanraakbediening, maar aan de andere kant was de functionaliteit van de Spotify Screenpad-app wel erg beperkt. Doordat Screenpad-apps en andere apps in de nieuwe Screenpad-interface beter kunnen samenwerken is het misschien ook niet meer nodig om een aparte interface te hebben. Hoewel veel laptops wel zijn voorzien van aparte mediafunctionaliteit op het toetsenbord, kun je met de Screenpad nog wat sneller door je muziek bladeren en het juiste nummer selecteren. Ook voor het kijken van filmpjes zagen vele voorbijgangers op de redactie een toepassing in de Screenpad. Het kleine scherm is niet ideaal voor een filmische ervaring, maar volstaat prima voor wie YouTube playlists in plaats van Spotify gebruikt - en als student in de collegabanken kan je YouTube kijken en tegelijk het hoofdscherm nog gebruiken, bijvoorbeeld om te veinzen dat je nog altijd hard aan het werk bent.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T
Draaide op Screenpad 1.0 nog een speciale Spotify hulp-app, de tweede versie opent de volledige Windows Spotify-app op kleiner formaat.

Meer schermen, mindere accuduur?

De aanwezigheid van een extra scherm in de Vivobook S15-S532 roept de vraag op hoe dat de accuduur van de machine beïnvloedt. Ten opzichte van de eerste generatie Screenpad moet het stroomverbruik van versie 2 zijn afgenomen, doordat de Screenpad nu verbonden zit met de igpu en niet met de aparte Nvidia-videokaart. Bovendien zitten in het menu van de Screenpad enkele opties om het stroomverbruik verder te laten zakken. Zo kun je de refreshrate verlagen van 60 naar 50 Hz en de resolutie laten zakken naar 1000 x 500 pixels, minder dan een kwart van de native resolutie van het schermpje. Hoewel de letters in het menu daar wat blokkerig van worden, is de lagere resolutie tijdens normaal gebruik niet heel erg storend. Tot slot kan je natuurlijk de helderheid van het schermpje aanpassen, iets wat ook automatisch gebeurt wanneer je de accubesparing in Windows inschakelt.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T

Om je een idee te geven van de impact die de Screenpad heeft op de accuduur, hebben we onze reeks vaste accutests tweemaal gedraaid: eenmaal met de Screenpad uitgeschakeld, en eenmaal met het secundaire schermpje aan. We zijn voor de tweede reeks tests uitgegaan van een worst-case-scenario: het Screenpad draaide tijdens deze test op de maximale refreshrate, resolutie en helderheid.

 • Browser accutest (180 cd/m2)
 • PCMark accutest

Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van de Screenpad evengoed behoorlijk veel stroom kan vereisen. Bij de genoemde instellingen daalt de accuduur van de Vivobook S15-S532 met 15 procent in de PCMark Creative-accutest, die zwaar gebruik simuleert. In de Browser accutest, een simulatie van licht gebruik, doet de Screenpad een groter beroep op de accu. Dan neemt de looptijd zelfs met 34 procent af.

In het gebruik van de Vivobook S15-S532 viel ons verder op dat actief gebruik van sommige Screenpad-apps kan leiden tot een erg hoog stroomverbruik van de processor. Dat is iets wat we niet in de bovenstaande tests hebben gemeten: daarvoor stond het schermpje alleen maar aan. Het beste voorbeeld vormt het scrollen door het app-overzicht op het hoofdscherm. Het verbruik van de cpu schiet dan naar liefst 15 W, terwijl de chip in idle ongeveer 1 W verbruikt en bij het scrollen in een browservenster op het hoofdscherm zo'n 5 W. In andere Screenpad-apps kwamen we een dergelijk hoog verbruik niet tegen, maar het laat zien dat er voor Asus nog winst te behalen is om de impact van de Screenpad op de accuduur van de notebook verder te minimaliseren.

Beeldscherm

Naast de Screenpad beschikt de Vivobook S15-S532 natuurlijk ook nog over een groter beeldscherm. Het ips-paneel meet 15,6 inch van hoek tot hoek, heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, en is mat afgewerkt. Aanraakgevoelig is het scherm niet. Asus verkoopt ook geen varianten van de Vivobook S15-S532 die van een ander schermpaneel zijn voorzien, dus als je wel een aanraakscherm of een hogere resolutie zou willen, moet je het elders in Asus' line-up zoeken.

Testresultaten helderheid, kleuren en contrast

We hebben het scherm van de Asus Vivobook S15-S532 zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware. In onderstaande grafieken hebben we deze laptop, aangeduid door een rood balkje, vergeleken met onlangs geteste notebooks met een soortgelijke omvang, gewicht en prijs.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

De maximale helderheid van het scherm van de Vivobook S15-S532 bedraagt 268 cd/m². Dat is redelijk, maar houdt niet echt over: liever zouden we een schermhelderheid zien van rond de 300 nits of hoger. In zonovergoten omstandigheden kan het lastig worden het scherm van de Vivobook S15-S532 nog goed te kunnen aflezen. Het contrast van het ips-paneel bedraagt zo'n 1115:1 en dat is een prima waarde, zij het niet uitzonderlijk. De meeste laptops in dit overzicht behalen een net iets hoger contrast, al is dat vooral een academisch verschil.

Het scherm van de Vivobook S15-S532 is wel in een ander opzicht merkbaar inferieur: het kleurbereik valt tegen. Ten opzichte van het gebruikelijke sRGB-gamut blijft het paneel steken op een kleurdekking van zo'n 63 procent. Zodoende ogen vooral verzadigde kleuren veel fletser dan bedoeld, iets wat in de praktijk duidelijk zichtbaar is als je een scherm met een bredere kleurdekking gewend bent. Door het beperkte kleurbereik noteren we voor de Vivobook S15-S532 een hoge gemiddelde kleurafwijking (deltaE 2000) van 7,9 - duidelijk boven de grens van 5, waarboven je een kleurafwijking goed kan zien. Het is jammer dat Asus deze luxe Vivobook op dit punt niet van een upgrade heeft voorzien ten opzichte van de goedkopere modellen. In het middensegment van laptops die je tussen de 500 en 800 euro kunt aanschaffen, is een beeldscherm met beperkte kleurdekking haast een fact of life. Voor de prijs waarvoor je deze configuratie van de Vivobook S15-S532 aanschaft, zijn er echter de nodige machines met een paneel dat wél nagenoeg het volledige sRGB-gamut kan vertonen. In de bovenstaande grafiek zijn die systemen duidelijk te herkennen, doordat de gemiddelde kleurafwijking veel lager ligt.

Asus VivoBook S532FL-BQ007TAsus VivoBook S532FL-BQ007T

Asus heeft wel werk gemaakt van de kalibratie van het paneel, zo blijkt als we de gemiddelde grijsafwijking doormeten. Die kan de zwakheden van het gebruikte paneel natuurlijk niet oplossen, maar voor de weergave van grijstinten maakt dat niks uit. De gemiddelde grijsafwijking bedraagt slechts 1,2, kleiner dan bij alle andere machines in deze grafiek. Een dergelijk resultaat zien we normaal gesproken alleen bij duurdere laptops. De kleurtemperatuur van wit bedraagt een nagenoeg perfecte 6651 K, het gamma is met 2,11 net iets lager dan we willen zien. Niettemin is de grijskalibratie van het scherm uitmuntend geslaagd. Jammer dat de hardware tegenvalt.

Systeemprestaties

De Asus Vivobook S15-S532 is uitgerust met een relatief nieuwe Intel Whiskey Lake-cpu. De processorserie werd in de zomer van 2018 aangekondigd en is een doorontwikkeling op de Kaby Lake-R-reeks. Nog steeds is de cpu gebaseerd op dezelfde architectuur en wordt gebakken op hetzelfde 14 nm-procedé. Ook de geïntegreerde UHD Graphics 620 is nog steeds onveranderd, al kan de Vivobook S15-S532 ook vertrouwen op de losse Nvidia-gpu voor het zwaardere werk.

Intel kondigde destijds in totaal drie Whiskey Lake-cpu's aan, waarvan één dualcore en twee quadcores. Voor de luxe configuratie die vandaag voor ons staat heeft Asus niks aan het toeval overgelaten, en de snelste processor van het trio ingebouwd: de Core i7-8565U. In vergelijking met de i5-8265U heeft deze processor een hogere basisklokfrequentie (1,8 GHz) en single-core turbosnelheid (4,6 GHz), plus meer cachegeheugen. Daarbovenop komt dan nog de techniek Thermal Velocity Boost, nieuw voor Whiskey Lake, waarmee de single core-snelheid tijdelijk nog verder verhoogd kan worden als de temperatuur het toelaat. Merk op dat ook de 'normaal' te behalen kloksnelheden van de cpu zeer afhankelijk zijn van de koeling en de instellingen voor het energiebeheer die de fabrikant heeft gekozen. Daardoor kan een Core i7-processor in de ene laptop het in praktijk toch slechter doen dan een i5-model in een ander apparaat, ondanks het lagere modelnummer.

Testresultaten: Systeemprestaties

Hoog tijd voor een reeks benchmarks om te kijken hoe de op papier snelle Core i7-cpu in de Vivobook S15-S532 in de praktijk presteert. In onderstaande grafieken hebben we deze laptop, aangeduid door een rood balkje, vergeleken met onlangs geteste notebooks met een soortgelijke omvang, gewicht en prijs.

 • Cinebench R15 Single
 • Cinebench R15 Multi

De synthetische benchmark Cinebench R15 geeft een indruk van de ruwe prestaties van de cpu. Belasten we één rekenkern, dan doet de Vivobook S15-S532 het boven verwachting goed. Met zijn score van 188 punten komt de laptop op precies hetzelfde niveau als de Lenovo Ideapad L340-15IRH, die nota bene van een Core i7-9750H is voorzien - een zescore-cpu uit de Whiskey Lake-H-reeks die veel meer stroom mag verbruiken en zodoende hogere prestaties neerzet. In vergelijking met de meeste andere laptops met Whiskey Lake-U-cpu is dat ook zo, maar niet de Vivobook S15-S532. In de multicore-test scoort de Vivobook S15-S532 allicht niet zo goed als het zescore geweld van Lenovo, maar ook dan nog is de score hoger dan alle andere laptops met een soortgelijke cpu. De Vivobook doet het meer dan tien procent beter dan de eerstvolgende concurrent - en zo'n dertig procent beter dan gemiddeld in dit testveld.

 • PCMark 8 v2 Creative
 • PCMark 8 v2 Home
 • PCMark 8 v2 Work

Bij het uitvoeren van de PCMark 8 v2 benchmarks, die een meer realistische praktijksituatie simuleren, doet de Vivobok S15-S532 eveneens goede zaken. Alleen op het onderdeel Creative moet de machine twee andere laptops voor laten gaan, die zijn uitgerust met een veel krachtigere losse videochip, wat de score van die modellen stuwt. In de Home- en Work-deeltests zet de Vivobook S15-S532 opnieuw een topscore neer, die duidelijk beter is dan die van concurrerende modellen.

Zoals ook wel duidelijk wordt uit de hoge benchmarkscores, is de krachtige Core i7-processor in de Vivobook S15-S532 afgestemd zoals we dat van Asus kennen. Het merk legt de processors in zijn laptops over het algemeen geen strobreed in de weg om hun maximale performance te kunnen leveren, door de afstelling van het energieprofiel en de koeling net wat agressiever te kiezen dan de concurrentie. Net als de Kaby Lake-R chips heeft de Whiskey Lake-serie een instelbare tdp van 10 tot 25 W. Fabrikanten kunnen daarmee kiezen voor een hoger prestatieniveau dan wel een lager stroomverbruik. Het is geen verrassing dat de tdp van de cpu in de Vivobook S15-S532 bij langdurige belasting (in Intel-jargon de Power Limit 1, PL1) de maximale 25 W bedraagt, waarbij de processor bij kortstondige belasting (PL2) zelfs maximaal 44 W kan verbruiken.

Het koelsysteem van de Vivobook S15-S532 is krachtig genoeg om ervoor te zorgen dat de processor zich ook niet hoeft in te houden vanwege een verhoogde temperatuur. Zetten we het systeem vol aan het werk, dan wordt de processor als geheel maximaal zo'n 80 graden Celsius, ruim onder de grens van 95 graden waarboven de temperatuur gevaarlijk wordt en de cpu gaat terugklokken. Alleen bij zware belasting van één rekenkern zien we nog weleens thermal throttling terug.

Testresultaten: Grafische prestaties

Naast de ingebouwde Intel UHD Graphics 620 die voor lichtere taken wordt ingezet, beschikt de Vivobook S15-S532 ook over de Nvidia Geforce MX250 voor het betere grafische rekenwerk. Zoals gebruikelijk wordt automatisch naar de krachtiger gpu overgeschakeld wanneer dat nodig is.

De Geforce MX250 is een rebrand van de Geforce MX150, die we in het verleden vaker aantroffen in dunne laptops voor wat betere grafische prestaties. Nog altijd is de MX250 gebaseerd op Nvidia's Pascal-architectuur, waar de mobiele GTX16xx en RTX20xx-kaarten zijn gebaseerd op het nieuwere Turing-ontwerp. Ook aan het aantal rekeneenheden is wel te zien dat de MX250 zich niet leent voor de maximale grafische prestaties. De MX250 beschikt over 384 van deze Cuda-cores, waar de GTX/RTX-kaarten er al snel richting of ver over de duizend hebben. Aan de andere kant ligt ook het stroomverbruik veel lager, waarmee het mogelijk wordt de MX250 in een laptop als de Vivobook S15-S532 te integreren. Zoals bij de MX150 zijn twee versies van de MX250 in omloop: een 25W-variant en een 10W-exemplaar. Een beetje vergelijkbaar met de Max Q-versies van GTX/RTX-kaarten zijn de kloksnelheden van de laatste versie flink verlaagd om binnen dat lagere stroomverbruik te blijven, wat uiteraard ten koste gaat van de prestaties. Helaas is het voor de consument op voorhand niet echt duidelijk welke variant van de MX250 precies in een laptop steekt, omdat beide versies precies dezelfde naam hebben.

De Vivobook S15-S532 beschikt over de volvette 25 W-versie van de MX250; de meeste andere laptops in bovenstaand overzicht hebben de 25 W MX150 aan boord. Alleen de Acer Swift 3 SF314-56-544M heeft een 10 W-versie van de MX150, en noteert daarmee een dertig procent lagere score dan de Vivobook S15-S532. De systemen met een 25 W-MX150 doen het maar nauwelijks slechter, waarmee duidelijk wordt dat beide chips maar nauwelijks voor elkaar onderdoen qua prestaties. Logisch, gezien er aan de architectuur niks is veranderd en alleen de kloksnelheden van de MX250 lichtjes zijn opgehoogd.

Hoewel de 3D-prestaties van de Vivobook S15-S532 daarmee zo'n drie keer beter zijn dan die van laptops met alleen de geïntegreerde UHD Graphics 620, zijn ze evengoed nog stukken slechter dan die van laptops met zelfs de meest basale moderne Geforce GTX-kaart, de GTX 1650, waarvan de Ideapad S540 en -L340 in bovenstaand overzicht zijn voorzien. Zodoende leent de Vivobook S15-S532 zich vooral goed voor oudere spellen op lagere settings, resoluties en framerates. Nieuwere spellen zijn, ook op minder hoge instellingen, al snel te hoog gegrepen voor dit systeem.

 • Far Cry 5 (1080p Medium)
 • GTA V (1080p Medium)
 • RotTR (1080p Medium)

Testresultaten: Wifi-prestaties

De systeemprestaties mogen nog zo goed zijn, als de Wifi-snelheden tegenvallen, heb je daar tijdens de dagelijkse werkzaamheden misschien wel meer last van. We testten de draadloze netwerksnelheid van de Vivobook S15-S532 in de ideale omgeving van onze kooi van Faraday, waar externe verstoringen geen invloed kunnen uitoefenen.

Hoewel Asus varianten van de Vivobook S15-S532 levert die geschikt zijn voor 802.11ax (Wifi 6) is ons testmodel van de laptop voorzien van de welbekende Intel Wireless-AC 8265, geschikt voor 802.11ac (Wifi 5). Evengoed is dat een prima oplossing, zoals blijkt uit de onderstaande testresultaten, al is hij allicht niet zo snel als de oplossingen uit Intel's 9000-serie, die Asus in zijn Zenbooks monteert. Op 2,4 GHz zijn de scores zoals we wel vaker zien wat minder goed. Blijkbaar zijn de antennes van deze notebook daar minder goed op afgestemd.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Opslag en uitbreiden

Zoals in de inleiding kwam, heeft Asus de Vivobook S15-S532 voorzien van een royale geheugenconfiguratie: 16 GB ddr4-2666 en een ssd van maar liefst 1 TB. Er zijn ook onder de duizend euro genoeg notebooks met zoveel opslagcapaciteit (of zelfs meer), maar daarbij bouwen fabrikanten over het algemeen een veel tragere harde schijf in naast een kleine hoeveelheid snelle flashopslag. Bij de Vivobook S15-S532 is alle opslag snel. Direct uit de doos is er nog 901,5 GB vrije ruimte beschikbaar.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Om de Vivobook S15-S532 te openen, moet je de plastic onderklep verwijderen. Die zit vast met tien kruiskopschroeven die allemaal direct te bereiken zijn, dus dat is gelukkig niet erg moeilijk. Heb je je eenmaal toegang verschaft, dan blijk je nog een tweede m.2 ssd te kunnen bijplaatsen direct onder de enkele ventilator, die zich van onderaf gezien aan de rechterkant van het systeem bevindt. Verder kan je de geplaatste 8 GB sodimm nog vervangen. Asus heeft 8 GB ddr4 direct op het moederbord gesoldeerd.

Testresultaten: Prestaties ssd

De Vivobook S15-S532 is voorzien van een 'Intel SSDPEKNW010T8' nvme-ssd. Die is voor consumenten beter bekend onder de naam 'Intel 660p', één van de eerste qlc-ssd's op de markt. Hoewel de ssd daardoor goedkoper kan zijn dan andere modellen met tlc-nand, reden dat Asus voor het aanschafbedrag van deze notebook zo'n groot model heeft kunnen plaatsen, is hij intrinsiek minder snel dan traditonele tlc-ssd's, iets wat ook wel bleek toen we de Intel 660p aan de tand voelden in onze review. Niettemin lagen de snelheden nog altijd hoger dan die van traditionele sata-ssd's.

Inderdaad blijkt uit de PCMark 8 Storage 2.0-benchmark dat de Vivobook S15-S532 zeker niet is voorzien van het snelste opslagapparaat - iets dat je misschien wel had verwacht op grond van de snelle interface en hoge capaciteit. Voor de dagelijkse werkzaamheden vormt de wat langzamere ssd geen probleem, maar toch hadden we op iets hogere doorvoersnelheden gehoopt.

Accuduur en koeling

Hoewel de Vivobook S15-S532 is voorzien van een luxere behuizing dan de modale Vivobook, is de accucapaciteit niet toegenomen. Nog steeds beschikt de notebook over een 42 Wh-accu. Dat is best wel weinig: ook in dit segment zijn er laptops met een veel grotere accu. Gezien Asus deze machine heeft volgestouwd met luxe en snelle componenten, die ook nog eens voluit stroom mogen verbruiken om maximaal te presteren, belooft dat op voorhand niet veel goeds voor de accuprestaties.

We meten de accuprestaties van laptops altijd met het scherm op een vaste helderheid van 180 cd/m², dit om de scores tussen verschillende machines vergelijkbaar te houden. In het geval van de Vivobook S15-S532 hebben we er bovendien voor gekozen om de Screenpad gedurende de standaard accutests uit te laten staan. Voor de resultaten met de Screenpad ingeschakeld verwijzen we je terug naar de sectie 'Touchpad: Screenpad 2.0'. Ter herinnering: tijdens de PCMark Creative-accutest nam de looptijd met 15 procent af ten opzichte van onderstaande resultaten, terwijl we in de Browsetest een 34 procent kortere looptijd noteerden. Daarbij moet wel worden vermeld dat die tijden werden bereikt bij een worst case scenario met de Screenpad op maximale helderheid en alle energiebesparende functionaliteit van het secundaire schermpje uitgeschakeld.

Ook met de Screenpad helemaal uit is de accuduur van de Vivobook S15-S532 kort gezegd niet best. In onze Browsetest, een simulatie van licht gebruik, noteert de laptop een looptijd van ruim zes uur en een kwartier. Dat is korter dan alle andere apparaten waarmee we 'm vergelijken. De Huawei Matebook D in dit overzicht gaat zelfs meer dan tweemaal zo lang mee. Opmerkelijk, aangezien die laptop is voorzien van een Core i7-8550U en een Geforce MX150, de één generatie oudere voorgangers van de componenten in de Vivobook S15-S532. Het 'geheim' van de Matebook D: een fors grotere accu met ongeveer anderhalf keer zoveel capaciteit, en een energiezuiniger stroomprofiel.

In de PCMark Creative-accutest, waarmee we zwaar gebruik simuleren, eindigt de Vivobook S15-S532 eveneens stijf onderaan in de grafiek. Al na twee uur en twintig minuten schakelt de laptop zich uit. Dat is een looptijd die we toch eerder met een krachtige gaming notebook associëren, waarbij de accu van hoogst secundair belang is, dan met een allround notebookk als de Vivobook S15-S532. Kijken we naar de resulterende benchmarkscore, dan zien we dat de Vivobook S15-S532 gedurende de geringe looptijd wel relatief veel rekenwerk heeft geleverd. De Acer Swift 3 SF314-56-544M, die hier bovenaan eindigt, behaalt zijn lange looptijd bijvoorbeeld door ver terug te klokken, waardoor de laptop weer een tegenvallende benchmarkscore behaalt.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Snel leeg, maar ook snel weer vol

In de doos van de Vivobook S15-S532 zit relatief kleine adapter van afgerond 7,5 x 7,5 x 3,1 centimeter, die evengoed 90 W kan leveren. Het blokje is daarmee in staat de laptop snel op te laden. In 49 minuten moet een lege accu weer voor 60 procent vol zitten. Dat hebben we uiteraard even uitgeprobeerd en ons testmodel rapporteerde na zoveel minuten uitgeschakeld aan de lader een batterijpercentage van 69 procent. De Vivobook S15-S532 mag dus zijn voorzien van een kleine accu, hij zit tenminste wel snel weer vol.

Koeling

Kijken we even terug naar de foto van het binnenwerk, dan is te zien dat het koelsysteem van deze Vivobook S15-S532 (gelukkig) beter voor elkaar is dan dat van de betaalbare Vivobook X512FA die we eerder zagen. Blies de ventilator van die laptop maar wat over het moederbord in de richting van de hitte producerende componenten, in dit systeem zit een brede koperen heatpipe die cpu, gpu en ventilator met elkaar verbindt voor een betere warmteafgifte.

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Niettemin is het koelsysteem van de Vivobook S15-S532 bepaald niet het meest fors gedimensioneerde dat we ooit hebben gezien, ook niet op een laptop met deze specificaties. Er zijn machines met soortgelijke hardware die al met twee ventilatoren zijn uitgerust. Bij het onderdeel 'Systeemprestaties' konden we echter melden dat het koelsysteem van de Vivobook S15-S532 er relatief goed in slaagt om de temperaturen van de processor onder controle te houden. Het zal niet verbazen dat dat kan, doordat Asus de fan simpelweg wat harder laat blazen. Dat zorgt ervoor dat deze laptop wat meer lawaai produceert, al gebeurt dat alleen als de machine hard aan het werk is. Bij normaal gebruik is de laptop zo goed als onhoorbaar, waarbij de fancurve vloeiend wordt aangepast op de noodzaak voor koeling - het ventilatortje springt dus niet de hele tijd irritant hard aan, en dan weer uit. Helaas is net als bij de goedkopere Vivobook ook weer een lichte hoogfrequente fluittoon te horen, wanneer de fan op toeren begint te komen. Dat zorgt ervoor dat het geluid relatief onprettiger aandoet, dan bij sommige andere machines, die ook bij een hard draaiende fan een laagfrequenter geruis voortbrengen.

Specificaties en foto's

Op deze pagina vind je alle foto's, specificaties en testresultaten van de Asus Vivobook S15.

Foto's

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamVivoBook S532FL-BQ007T
Productcode90NB0MJ2-M01930
DetailsProductinfo
Apparaat type
SerieVivoBook
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 8565U
Processor klokfrequentie1.8 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.6 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten1
Werkgeheugen uitbreidbaar tot16 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce MX250
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen2 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit1024 GB
SSD opslagcapaciteit1024 GB
Beschikbaar opslaggeheugen901.5 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit1024 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productIntel SSDPEKNW010T8
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterIntel Wireless-AC 8265
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)2
USB 3.1 Gen1 (Type-A)1
USB 3.1 Gen1 (Type-C)1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0b
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)42.1 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1745 gram
Afmeting - Breedte35.8 cm
Afmeting - Diepte23.2 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.95 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm85918
3DMark - Cloud Gate14470
3DMark - Cloud Gate Graphics21924
3DMark - Cloud Gate Physics6608
3DMark - Fire Strike3374
3DMark - Fire Strike Graphics3731
3DMark - Fire Strike Physics10238
3DMark - Fire Strike Combined1239
3DMark - Fire Strike Extreme1710
3DMark - Time Spy1133
3DMark - Time Spy Graphics1256
3DMark - Time Spy CPU3273
Cinebench R15 - Single188
Cinebench R15 - Multi768
PCMark 7 - PCMark Score6636
PCMark 7 - Lightweight Score6353
PCMark 7 - Productivity Score5582
PCMark 7 - Entertainment Score4788
PCMark 7 - Creativity Score12079
PCMark 7 - Computation Score19967
PCMark 7 - System Storage Score5774
Opstarttijd6.38 sec.
PCMark 8 v2 - Home3791
PCMark 8 v2 - Creative4230
PCMark 8 v2 - Work3954
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score4971
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth274.64 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive100.75 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send94.42 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive532.03 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send510.85 Mbit/s
Geekbench4 - Multi17278
Geekbench4 - Multi crypto15870
Geekbench4 - Multi integer21166
Geekbench4 - Multi float19841
Geekbench4 - Multi memory5038
Geekbench4 - Single5238
Geekbench4 - Single crypto5040
Geekbench4 - Single integer5567
Geekbench4 - Single float5309
Geekbench4 - Single memory(33)4442
Geekbench4 - OpenCL37907
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle9.3 W
Browser accutest - 180 cd/m2387 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2140 min.
PCMark Creative (Accu)3745
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6651 K
Helderheid wit267.65 cd/m²
Helderheid zwart0.24 cd/m²
Contrast1115.2 : 1
Gamma2.11
Gamma (afwijking van 2,2)0.09
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)5.5
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)9.46
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)12.63
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)5.83
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)7.99
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.81
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)7.5
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)1.3
Kleurafwijking 75% rood (Delta E 2000)6.25 mΔuv
Kleurafwijking 75% groen (Delta E 2000)8.74 mΔuv
Kleurafwijking 75% blauw (Delta E 2000)13.63 mΔuv
Kleurafwijking 75% cyaan (Delta E 2000)6.66 mΔuv
Kleurafwijking 75% magenta (Delta E 2000)8.49 mΔuv
Kleurafwijking 75% geel (Delta E 2000)3.59 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)7.9
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)1.2
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium23 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra16 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium43.1 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra21.9 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium34.52 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra21.99 fps

Conclusie

De Asus Vivobook S15-S532 is één van de meest luxe uitvoeringen van de midrange Vivobook die Asus dit back-to-schoolseizoen verkoopt. Met 1149 euro is de prijs duidelijk hoger, maar voor dat geld krijg je wel het een en ander terug: een snelle Whiskey Lake Core-i7 plus Nvidia-gpu, een royale hoeveelheid geheugen en opslag en een uniek extraatje in de vorm van de Screenpad.

Om met het secundaire schermpje te beginnen: ten opzichte van de 'Screenpad 1.0', die we vorig jaar voor het eerst in de Zenbook-reeks van Asus aantroffen, is versie 2.0 stukken beter geslaagd. De verschillende gebruiksmodi zijn logischer geïmplementeerd, het is nu mogelijk om Screenpad-apps en 'normale' apps door elkaar te gebruiken en de gehele interface draait veel vloeiender. Daarmee is het tweede schermpje potentieel een handige toevoeging geworden.

Behalve de Screenpad is het grootste pluspunt van de Vivobook S15-S532 de overtuigende configuratie, die leidt tot goede tot uitstekende benchmarkscores. Goed, de ssd is niet bepaald het snelste, maar je zult voorlopig geen opslag tekort komen - en sneller dan de 1 TB hardeschijven die we in midrange-notebooks vaker terugzien, is het opslagapparaat in ieder geval. Positief is ook dat de vlugge configuratie niet ten koste is gegaan van de constructie. Die voelt minstens zo hoogwaardig als die van andere laptops in dit segment, waarbij Asus ook een prettig toetsenbord en inloggen met gezichtsherkenning niet is vergeten.

Helaas zie je aan een aantal aspecten nog steeds wel terug dat de Vivobook S15-S532 zijn oorsprong vindt in het midrange-segment. Voor wat betreft het fletse beeldscherm en de tegenvallende aansluitingen zouden we daar eventueel nog mee kunnen leven, gezien de Vivobook wel is voorzien van een lekker luxe configuratie - bij concurrenten rond hetzelfde prijspunt met een beter scherm en modernere aansluitingen, bespaar je weer op dat punt. De accuduur van de Vivobook S15-S532 vormt wel een belangrijk bezwaarpunt. Ten opzichte van veel goedkopere notebooks is de capaciteit niet toegenomen, terwijl Asus de Vivobook S15-S532 heeft volgestouwd met snelle en luxe, maar ook meer stroom verbruikende hardware. Het gevolg laat zich raden: de looptijden vallen behoorlijk tegen.

Zonde, want in andere opzichten heeft Asus met deze luxe midranger een aantal interessante keuzes gemaakt, niet in de minste plaats de toevoeging van de Screenpad. We waarderen dat Asus in de uiterst competitieve notebookmarkt ruimte ziet om zoiets extra's toe te voegen. In een race om machines met de hoogste getallen - meer gigahertzen, opslag en geheugen - af te leveren tegen de laagste prijs, hebben fabrikanten juist een prikkel om de verdere uitvoering maar zo basaal mogelijk te maken. Uitgekristalliseerd is het nog niet, maar de tweede generatie Screenpad is meer dan de eerste incarnatie een nuttige toevoeging en een goede basis om het concept in de toekomst verder te ontwikkelen. Een Innovation Award is daarmee op zijn plaats.


Asus Vivobook S15 S532FL-BQ007T


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Innovation Asus VivoBook S532FL-BQ007T

Asus VivoBook S532FL-BQ007T

 • Laptop
 • Qwerty
 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 1024 GB
 • 1745 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*