Custom RX 5700 & RX 5700 XT test: Asus RoG Strix vs. Sapphire Pulse review

131 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC
 3. 3. Sapphire Radeon RX 5700 & RX 5700 XT Pulse
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks: 3DMark
 6. 6. Benchmarks: Battlefield V (DX12)
 7. 7. Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)
 8. 8. Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)
 9. 9. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)
 10. 10. Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)
 11. 11. Hardware Info Prestatiescore
 12. 12. Geluidsproductie en temperatuur
 13. 13. Duurtest
 14. 14. Efficiëntie koeling
 15. 15. Stroomverbruik
 16. 16. Quiet/Silent vs. Performance mode
 17. 17. TriXX Boost: Radeon Image Sharpening getest
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Vorige maand introduceerde AMD de Radeon RX 5700 en RX 5700 XT, die de Nvidia-videokaarten uit het hogere middensegment het vuur aan de schenen leggen met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. Eén nadeel: de koeler die AMD op zijn referentiekaart monteerde was niet al te best. Het is aan de partnerfabrikanten om de Navi-kaart te ontwerpen die je wél wil kopen. Vandaag testen we de eerste drie modellen die ons testlab bereikten: een Asus RoG Strix RX 5700 XT en de Sapphire Pulse-versies van zowel de RX 5700 als de RX 5700 XT.

Sapphire Pulse voor € 10 meer dan reference, prijs RoG Strix nog ongewis

De Sapphire Pulse-serie is de instapreeks van de fabrikant. Luxere varianten in de Nitro-lijn volgen waarschijnlijk nog op een later moment, maar met de Pulse wil men vooral een veel beter alternatief voor AMD's referentiekaart bieden. De adviesprijzen van de RX 5700 en RX 5700 XT Pulse bedragen respectievelijk 389 en 449 euro inclusief btw, wat in beide gevallen een tientje meer is dan wat AMD voor de referentiemodellen vraagt. De Asus RoG Strix RX 5700 XT is uiteraard het topmodel van dit merk, maar voorafgaand aan de publicatie van dit artikel kon men nog geen richtprijs geven. Wel weten we dat de Asus-kaart vanaf komende vrijdag 16 augustus wordt verkocht. De Sapphire-modellen zijn per direct te koop.

Update, 15-8: Asus heeft ons vandaag laten weten dat de adviesprijs van de Asus RoG Strix RX 5700 XT 535 euro inclusief btw bedraagt. De RX 5700 Strix OC gaat 475 euro kosten.

Eén nadeeltje: deze videokaarten werken nog niet

Voor we van wal steken met deze review, moeten we een punt toch wel adresseren: de geteste videokaarten werken nog niet helemaal. Althans, niet zoals zou moeten. Voor zowel de Asus- als Sapphire-kaarten konden we tijdens de test nog geen custom fanprofiel aanmaken. Het instellen van een vaste fansnelheid resulteerde in willekeurige resultaten: stellen we bijvoorbeeld 35% in, dan gaan de fans op 51% draaien. Tevens lukt het op de Asus-kaart nog niet om de rgb-verlichting in te stellen en de extra fanheaders aan te sturen.


De foutmelding die we kregen bij het openen van de Aura Sync-software.

Nu hebben we voor deze test om deze issues heen kunnen werken, maar vervelend is dat tot op heden niemand verantwoordelijkheid neemt om de problemen op te lossen. Asus zegt dat AMD met een driver-update moet komen, AMD zegt juist dat een bios-update vanuit Asus soelaas moet gaan bieden. Omdat ook de Sapphire-modellen last hebben van de niet-werkende fan-aansturing neigen we ernaar om toch de AMD-driver de schuld te geven, maar vooralsnog blijft de gpu-ontwerper stug volhouden dat we voor een oplossing bij de partnerfabrikanten moeten zijn. Aangezien deze videokaarten in principe deze week al in de winkels liggen, vinden we dat niet chique richting potentiële kopers. We gaan er echter vanuit dat de beschreven issues op korte termijn worden opgelost.

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC

De RoG Strix-versie van de Radeon RX 5700 XT komt met een bekende koeler: de MaxContact-koeler kennen we van high-end GeForce RTX-videokaarten van het merk. De bijna drie sloten dikke en ruim dertig centimeter lange koeler is voorzien van een baseplate, van waaruit zes heatpipes zich door de koelvinnen verspreiden. De vrm’s staan met een eigen baseplate direct in verbinding met het koelblok.

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC Gaming 8GB

Op de voorzijde van de koeler zijn zoals gebruikelijk drie ventilators aangebracht. Net als bij Asus’ Nvidia-topmodellen gaat het om de ‘axial-tech’ fans, die dankzij een kleinere motor en een afgesloten buitenring meer airflow en statische druk moeten genereren. Zolang de gpu-temperatuur onder de zestig graden blijft, staan de fans stil.

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC Gaming 8GB

Het custom pcb van Asus, geproduceerd volgens het Auto-Extreme-proces van de fabrikant, wijkt op diverse punten af van AMD’s referentieprintplaat. Zo heeft de videokaart vrm’s die bestaan uit 11+3 fasen, twee 8-pins peg-connectors en een dual-bios-functie. Daarmee kun je schakelen tussen de ‘performance’- en ‘quiet’-modi, die het fanprofiel beïnvloeden. In tegenstelling tot bij sommige GeForce-modellen, beschikken ze echter allebei over een 0dB-modus. Aan het uiteinde van de printplaat zijn drie extra headers gemonteerd: twee fanheaders en een rgb-connector. Je kunt ze allebei aansturen via de Asus-software - althans, dat zou het geval moeten zijn zodra die goed werkt.

Op zowel de voorzijde als de achterzijde (het RoG-logo) is rgb-verlichting aanwezig, die je kunt bedienen via Aura Sync. Vind je dat allemaal maar niets, dan is een druk op de hardwarematige ‘stealth mode’-knop voldoende om alle lampjes uit te schakelen.

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC Gaming 8GB

Asus belooft in de standaard ‘gaming mode’ een maximale boostsnelheid van 2010 MHz en een ‘game clock’ van 1905 MHz. Die laatste specificatie is bij de lancering van de Navi-gpu’s in het leven geroepen door AMD; deze snelheid moet een indicatie geven van de kloksnelheid die daadwerkelijk wordt behaald tijdens het gamen.

Er is nog geen adviesprijs van de RoG Radeon RX 5700 XT Strix bekend. Wel weten we dat hij vanaf vrijdag 16 augustus zal worden verkocht.

Sapphire Radeon RX 5700 & RX 5700 XT Pulse

Van Sapphire ontvingen we de Pulse-versie van beide AMD Navi-videokaarten, de RX 5700 en RX 5700 XT. De Pulse-serie moet een betaalbaar alternatief voor AMD’s referentiekaart vormen; later zullen ook luxere modellen in de Nitro-reeks volgen.

Ook Sapphire heeft een eigen pcb ontworpen, met daarop een 7+3-fasen stroomvoorziening en net als bij Asus een bios-switch. De ‘performance mode’ maakt een hoger vermogen mogelijk dan de ‘quiet mode’.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB

De koeler op de Pulse-videokaarten maakt gebruik van twee verwisselbare ‘Quick Connect’-fans, die kenmerkend zijn voor Sapphire-kaarten. Deze 95mm-ventilators zijn voorzien van een dubbel kogellager. Optimalisaties aan de fanbladen zouden bovendien voor een stillere werking moeten zorgen dan bij de vorige generatie. Achterop de kaarten is een metalen backplate geïnstalleerd.

Sapphire Radeon RX 5700 Pulse 8GB Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB
Er zit toch een verschil tussen de RX 5700 Pulse en RX 5700 XT Pulse:
de non-XT heeft minder heatpipes, namelijk drie in plaats van vijf.

Sapphire levert zijn eigen TriXX-software mee. Daarmee kun je onder meer overklokken, de gewenste bios kiezen en de rgb-verlichting van de videokaart aansturen. Nieuw is echter TriXX Boost, waarmee Radeon Image Sharpening wordt geactiveerd. Deze feature is vergelijkbaar met Nvidia’s DLSS en kan de resolutie waarin games worden gerenderd verlagen, waardoor je aan prestaties wint. Verderop in deze review vind je een test hiervan.

De RX 5700 XT Pulse heeft een maximale boostsnelheid van 1925 MHz, maar zou in games op ongeveer 1815 MHz uit moeten komen. Voor de RX 5700 Pulse gaat het om respectievelijk 1750 en 1700 MHz.

De Sapphire RX 5700 en RX 5700 XT Pulse zijn per direct verkrijgbaar en hebben adviesprijzen van respectievelijk 389 en 449 euro.

Testmethode

We voeren onze tests op videokaarten uit met een selectie van de games die we voor 3D-chips gebruiken. Voor het vergelijken van de AMD Radeon RX 5700 (XT) met andere en oudere videokaarten kun je beter onze uitgebreidere AMD Radeon RX 5700 / RX 5700 XT 'Navi' review lezen. In deze review vergelijken we de custom Navi's met elkaar en met het referentiemodel. In de grafieken vind je daarnaast ter referentie een RTX 2070 Super, een RTX 2060 Super, een gewone RTX 2060 en een GTX 1660 Ti.

Hieronder vind je onze recentste GPU Prestatiescore, gebaseerd op veel meer games dan we in deze round-up gebruiken, waardoor je een goede indruk krijgt van de onderlinge verhoudingen.

Testconfiguratie

Voor de benchmarks maken we gebruik van een testsysteem met de volgende specificaties:

Benchmarks

De volgende benchmarks vind je terug in deze review:

 • 3DMark Firestrike Extreme / Ultra (DX11)
 • 3DMark Timespy (DX12)
 • Unigine Superposition (DX11)
 • Battlefield V (DX12)
 • Far Cry 5 (DX11)
 • Forza Horizon 4 (DX12)
 • Ghost Recon: Wildlands (DX11)
 • Shadow of the Tomb Raider (DX12)

We testen de games in deze resoluties / settings:

 • 1920x1080 (Full HD) - Medium
 • 1920x1080 (Full HD) - Ultra / Highest
 • 2560x1440 (WQHD) - Medium
 • 2560x1440 (WQHD) - Ultra / Highest
 • 3840x2160 (Ultra HD) - Medium
 • 3840x2160 (Ultra HD) - Ultra / Highest

Op basis van de scores van de vijf genoemde games berekenen we de Hardware Info Videokaart Prestatiescore, die in feite voor elk van de resoluties/settings het gemiddelde van de gemeten framerates is. Deze Prestatiescore geeft met één blik de beste indruk van de prestaties van videokaarten.

Benchmarks: 3DMark

De Asus RoG Strix RX 5700 XT is in 3DMark sneller dan de Sapphire-versie (zo'n 4%) en zeker dan de referentiekaart (5-6%). De Sapphire RX 5700 Pulse is ongeveer net zo snel als het referentiemodel: in de ene test staat hij er net boven, in de andere net eronder.

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Fire Strike Ultra
 • Timespy

Benchmarks: Battlefield V (DX12)

In Battlefield V wint de Sapphire RX 5700 Pulse het ruim van de referentiekaart, maar de custom RX 5700 XT's komen juist niet het referentiemodel voorbij.

 • 1080p med
 • 1080p ult
 • 1440p med
 • 4K med
 • 4K ult

Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)

In Far Cry 5 zit er weinig prestatieverschil tussen de custom RX 5700 (XT)'s en de referentiemodellen.

 • 1080p med
 • 1080p ult
 • 1440p med
 • 4K med
 • 4K ult

Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)

In Forza Horizon 4 is de RoG Strix-versie van de RX 5700 XT maximaal twee procent sneller dan de referentiekaart. De Sapphire Pulse-variant van de RX 5700 haalt het net niet bij de AMD-versie.

 • 1080p med
 • 1080p ult
 • 1440p med
 • 4k med
 • 4K ult

Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)

In Ghost Recon Wildlands weten de Asus- en Sapphire-versies zich wat beter te onderscheiden van de referentiekaart, al zien we het verschil nergens verder oplopen dan een procent of drie.

 • 1080p med
 • 1080p ult
 • 1440p med
 • 4K med
 • 4K ult

Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)

Ook in Shadow of the Tomb Raider wint de Asus RoG Strix met een klein verschil. De Sapphire Pulse-modellen zijn minder snel dan de referentiekaart.

 • 1080p med
 • 1080p ult
 • 1440p med
 • 4K med
 • 4K ult

Hardware Info Prestatiescore

In de Hardware Info Prestatiescore, het meetkundige gemiddelde van de resultaten die de videokaarten halen in de game-benchmarks, komen de voorgaande tests samen. We hebben de Prestatiescore gesplitst naar resolutie.

Gemiddeld zijn de Sapphire Pulse-modellen exact net zo snel als de referentiemodellen van AMD: de minieme verschillen mogen geen naam hebben. De Asus RoG Strix-versie van de RX 5700 XT is wel meetbaar sneller dan de referentiekaart, maar zelfs op 4K meten we hooguit twee procent verschil.

 • Full HD (1080p)
 • WQHD (1440p)
 • Ultra HD (4K)

Geluidsproductie en temperatuur

We meten de geluidsproductie van videokaarten in onze geluidsdichte box met de meter op 10 centimeter afstand, schuin op de videokaart gericht. Tijdens de idle test wordt de videokaart vanzelfsprekend niet belast. De load test is gedurende een gemiddelde van 1 minuut gemeten aan het einde van de duurtest. De test zijn uitgevoerd op de standaard performance-bios van alle custom Navi's - een test van de stille bios-modus vind je verderop.

In idle staan de fans van alle custom RX 5700 en RX 5700 XT's stil, waardoor we geen geluidsproductie meten die boven het minimum van onze geluidsdichte box komt. Dit is een voordeel ten opzichte van de referentiemodellen, die zelfs wanneer je videokaart niets hoeft te doen licht hoorbaar blijven.

Ook onder belasting zijn alle custom modellen véél stiller dan de referentiekaarten, die met een geluidsproductie rond de 60 dB(A) simpelweg herrie maken. De Sapphire RX 5700 Pulse is met 42,5 dB(A) prettig stil, al blijkt uit de blauwe balkjes wel dat veel concurrenten met een Nvidia-chip nog aanmerkelijk minder geluid maken. De Asus-kaart laat ruim 48 dB(A) noteren en de XT-versie van de Sapphire Pulse komt tot 53,1 dB(A), wat toch wel duidelijk hoorbaar is.

 • Idle
 • Load

De temperaturen blijven keurig onder controle: Asus laat zijn model 67 graden worden, de Sapphire's worden niet warmer dan 70 graden.

Duurtest

Nu de verschillende turbotechnologieën steeds geavanceerder worden, maakt het voor de uiteindelijke prestaties tijdens het gamen steeds meer uit of de koeling voldoende is om de kloksnelheid op een hoog niveau te houden. Immers, als de kaart na enkele minuten gamen te warm wordt en de klokfrequentie daalt, zullen ook de prestaties achteruit gaan. Daarom doen we sinds enige tijd ook een duurtest, die uitwijst of de behaalde prestaties ook na langere tijd gamen haalbaar blijven.

De duurtest houdt in dat we Project Cars een half uur geautomatiseerd laten racen. In de tussentijd houden we de kloksnelheden en temperaturen in de gaten door ze elke seconde weg te laten schrijven naar een logbestand. Achteraf analyseren we die gegevens om tot de onderstaande grafieken te komen.

De custom RX 5700 XT videokaarten van Sapphire en Asus boosten duidelijk hoger dan het referentiemodel: de AMD-versie bleef steken op 1767 MHz, Sapphire laat 1857 MHz noteren en Asus komt zelfs op 1943 MHz. In beide gevallen is dat meer dan de beloofde 'game clock'. De RX 5700 Pulse boost net zo hoog als de referentiekaart, maar de lijn in de grafiek lijkt wel wat strakker.

Efficiëntie koeling

Als je zelf het fanprofiel wilt instellen is de efficiëntie van de koeler van integraal belang. Je wilt immers zoveel mogelijk koeling met zo min mogelijk geluidsproductie. Om dit te testen meten we bij welk fanprofiel de kaart zo dicht mogelijk bij de 40 dB(A) zit. Vervolgens zetten we temperatuur- en powerlimiet op maximaal en draaien we opnieuw de duurtest om te kijken hoe hoog de maximale temperatuur van de kaart wordt.

De koelers van de AMD-referentiekaarten zijn geheel ongeschikt om met een geluidsproductie van 40 dB(A) te werken: ze worden al snel honderd graden en gaan vervolgens enorm throttlen. De custom modellen doen het op dit vlak veel beter. De Sapphire Pulse-modellen worden bij een geluidsproductie van 40 dB(A) respectievelijk 65 en 81 graden voor de RX 5700 en RX 5700 XT - alleen met die laatste, meer verbruikende gpu heeft de koeler dus enige moeite. Invloed op de gemeten kloksnelheid ten opzichte van de reguliere duurtest heeft dat echter niet. De RoG Strix-editie van de RX 5700 XT wordt 72 graden en is daarmee nog een stapje efficiënter dan de koeler van Sapphire.

 • Temperatuur bij 40 dB(A)
 • Stabiliteit klokfrequentie

Stroomverbruik

Voor het stroomverbruik gebruiken we een pci-e risercard waarmee we het verbruik geïsoleerd van de rest van het systeem kunnen meten. De grafieken in deze test tonen dus enkel het verbruik van de kaarten, niet van het hele systeem. We meten het verbruik zowel idle (gemiddelde van vijf minuten) als onder load. De load test is een gemiddeld verbruik tijdens een minuut in de Rise of the Tomb Raider benchmark in Ultra HD met maximale settings.

Het idle verbruik van de Sapphire's is met nog geen 10 watt keurig, de Asus heeft met 15,5 watt een wat hoger sluipverbruik. Ook onder belasting verbruikt de RoG Strix-versie van de RX 5700 XT veruit het meest, wat gezien de hoge klokfrequenties niet helemaal als een verrassing komt. De 261 watt die we meten is bijna een kwart meer dan wat de referentiekaart uit de voeding trekt. De Sapphire-versie houdt het met 228 watt bescheidener en de 172 watt van de non-XT is al helemaal niet te veel.

 • Idle
 • Load

Quiet/Silent vs. Performance mode

Alle drie de videokaarten beschikken over een dual-bios-functie met steeds een modus die gericht is op prestaties en een modus die juist is bedoeld voor wie een stille werking apprecieert. In alle gevallen is de Performance-modus de standaard, dat is dus ook de modus waarvan je op de voorgaande pagina's de resultaten hebt gezien.

Asus RoG RX 5700 XT Strix

Bij de Asus-kaart bedraagt het verschil in temperatuur 2 graden in het voordeel van de Performance-modus. Daarin klokt de videokaart bovendien 26 MHz hoger in de duurtest. De fan draait echter wel een stukje harder, resulterend in een ruim 6 dB(A) hogere geluidsproductie. In de Performance-modus zouden we de videokaart omschrijven als duidelijk hoorbaar, in de Quiet-modus is hij weliswaar hoorbaar maar beduidend stiller.

Sapphire RX 5700 XT Pulse

De RX 5700 XT Pulse wordt slechts 1 graad warmer in de Silent-modus, maar is toch veel stiller: 42,2 dB(A) versus 53,1 dB(A) in de standaard Performance-modus. Je levert vooral in op de kloksnelheid in de duurtest, die ruim 50 MHz lager ligt.

Sapphire RX 5700 Pulse

Bij de RX 5700 Pulse is het verschil tussen de twee modi het kleinst. De Silent-modus is 2 graden warmer, 2 MHz langzamer en 3 dB(A) stiller.

  Asus RX 5700 XT Strix Sapphire RX 5700 XT Pulse Sapphire RX 5700 Pulse
  Quiet Perf. Silent Perf. Silent Perf.
GPU-temperatuur 69 °C 67 °C 71 °C 70 °C 72 °C 70 °C
Kloksnelheid (duurtest) 1917 MHz 1943 MHz 1802 MHz 1857 MHz 1678 MHz 1680 MHz
Fanspeed 31% 37% 35% 49% 30% 33%
Geluidsproductie 42,1 dB(A) 48,2 dB(A) 42,2 dB(A) 53,1 dB(A) 39,4 dB(A) 42,5 dB(A)

TriXX Boost: Radeon Image Sharpening getest

Sapphire levert al de nodige tijd de eigen TriXX-software bij zijn videokaarten. Hiermee kun je onder meer diagnostische gegevens uitlezen en overklokken. Nieuw is echter de TriXX Boost-feature, onderliggend gebaseerd op de Radeon Image Sharpening-functie. Deze feature verlaagt de renderresolutie en past upscaling toe om weer op de native resolutie van je beeldscherm uit te komen - vergelijkbaar met wat Nvidia's DLSS doet, dus. Je kunt kiezen voor 70 tot 95 procent schaling, oftewel tussen de 2688x1512 en 3648x2052 pixels voor 4K-resolutie. Een belangrijk nadeel is dat de functie vooralsnog alleen werkt met DirectX 9-, DirectX 12- en Vulkan-games; de bulk aan DX11-games valt dus buiten de boot.

Standaard staat de schaling op 70% in Performance-modus en 95% in Quiet-modus, dus die twee settings hebben we gebruikt om de prestaties te meten en screenshots te maken. Dat hebben we gedaan in Shadow of the Tomb Raider met de graphics op ultra. De 95% schaling levert zoals verwacht weinig prestatiewinst op, maar 70% maakt een wereld van verschil - van 37 fps naar 68 fps op 4K ultra brengt de game van matig naar uitstekend speelbaar.

  70% (P mode) 95% (Q mode) 100% (uit)
1440p ultra 119 fps 79 fps 71 fps
4K ultra 68 fps 41 fps 37 fps

In de screenshot-vergelijking hieronder zie je beide schalingspresets met Radeon Image Sharpening aan of uit. Uit onze tests bleek geen prestatieverschil tussen het wel of niet toepassen van RIS. Op 95% is het effect van RIS duidelijk te zien: de begroeiing van het huis, de textuur van de grond en de zonwering van de ramen worden scherper. Op de jonge Lara Croft zelf heeft de feature een minder mooie uitwerking: haar haar en gezicht worden korrelig en de lichtinval op haar armen oogt enigszins uitgewassen. Met de schaling op 70% vallen dergelijke artefacten minder op, maar wordt de illusie van scherpte nog altijd gewekt.

TriXX Boost levert dus potentieel een forse prestatiewinst op, die het mogelijk kan maken om met een Radeon RX 5700 XT voluit te gamen op 4K-resolutie, waar dat standaard lastig wordt. Dat kan zonder in te leveren op in-game grafische instellingen, maar dus wel met een minder scherp beeld óf nadien toegepaste verscherping. Waar je voorkeur naar uitgaat, zal persoonlijk zijn.

Vergelijk zelf:

Conclusie

Eindelijk zijn ze daar dan: de eerste custom AMD Radeon RX 5700 (XT) videokaarten. Ze bevallen zonder uitzondering veel beter dan de referentiemodellen. De koeling van de custom modellen is aanzienlijk beter, wat tot uitdrukking komt in een veel stillere werking.

Waar we wel een kritische noot over moeten kraken, is de staat waarin AMD en zijn partners deze videokaarten op de markt brengen. Secundaire functies als het instellen van een fanprofiel op zowel de kaarten van Asus als Sapphire, rgb-bediening en het aansturen van extra fans via de headers op de Asus-kaart werken simpelweg niet, en vooralsnog wijzen AMD en de videokaartfabrikanten naar elkaar voor een fix. We gaan ervan uit dat deze problemen snel worden opgelost, maar het is wel een onnodige smet op een mooie lancering.

Met dat uit de weg kunnen we naar de prestaties van de videokaarten. De Sapphire Pulse-kaarten zijn net zo snel als de referentiemodellen, al boost de RX 5700 XT Pulse in de duurtest wel hoger. Waar ze het echt van moeten hebben, is de betere koeler. Standaard zijn ze al duidelijk stiller dan de referentiekaart, maar in de quiet-modus is vooral de RX 5700 XT Pulse nog een klap stiller, terwijl je slechts enkele tientallen megahertzen aan klokfrequentie inlevert. Ten opzichte van de referentiekoeler is dit echt een verademing en hoewel de koeling nog wel een stapje beter kan, geven we Sapphire gezien de scherpe prijsstelling twee Great Value-awards mee naar huis.

Dat het inderdaad nog beter kan, laat Asus zien met zijn RoG Strix-versie van de RX 5700 XT. Deze videokaart boost nog wat hoger, terwijl hij ook koeler blijft dan de Sapphire-uitvoering. Asus kon echter nog niets vertellen over de prijsstelling; gezien de prijzen van RoG-producten vermoeden we dat wat hoger zal liggen dan bij de Sapphires. De RX 5700 XT blijft toch een product dat het deels van zijn scherpe prijs moet hebben; als die te dicht tegen die van de RTX 2070 Super aankruipt, wordt het toch al snel een lastig verhaal. We wachten dus even af: een paar tientjes meerprijs boven de Sapphire lijkt de RoG Strix ons wel waard, maar die meerprijs moet wel redelijk blijven.

 
Sapphire Radeon RX 5700 Pulse
Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC Gaming 8GB

Asus RoG Radeon RX 5700 XT Strix OC Gaming 8GB

 • AMD Radeon RX 5700 XT
 • 2010 MHz
 • 8192 MB

478,95 €

8 winkels
Great Value Sapphire Radeon RX 5700 Pulse 8GB

Sapphire Radeon RX 5700 Pulse 8GB

 • AMD Radeon RX 5700
 • 1750 MHz
 • 8192 MB

402,99 €

7 winkels
Great Value Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB

 • AMD Radeon RX 5700 XT
 • 1925 MHz
 • 8192 MB

458,94 €

6 winkels
0
*