Gamen in 32:9 superwide QHD: prestaties en game-ervaring

32 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Gamen in superwide
 2. 2. Test
 3. 3. Prestaties
 4. 4. Prestaties in detail (grafieken)
 5. 5. Ervaring in superwide
 6. 6. Afsluitend
 7. 1 besproken product
 8. 32 reacties

Ervaring in superwide

Framerates is één, maar hoe ziet het eruit. Hier gaan we uit van het aloude adagium: één beeld zegt meer dan 1000 woorden. Per game hebben we niet één, maar meerdere screenshots gemaakt, die je hieronder kunt zien.

Zoals gemeld vertoonden nogal wat games kuren tijdens het benchmarken, wat impliceert dat developers hun engines niet per se optimaliseren voor 32:9-verhoudingen. Dat is iets om rekening mee te houden. Dat gezegd hebbende, is gamen op zo'n breed scherm een ongeëvenaarde ervaring. Natuurlijk, je kan met een triple-monitor setup nog verder de breedte in (3x full hd is immers 5760, en 3x qhd zelfs 7680 pixels), maar dan heb je wel te makne met schermranden die het beeld opdelen, hoe optimaal je een game ook kan configureren met randcompensatie. Met het weidse beeld van 32:9 voelen racegames sneller, strategy games ogen overzichtelijker (de van rand tot rand strekkende legers in Total War: Warhammer 2 zijn nóg indrukwekkender dan op 16:9), role playing games meeslepender. De stedelijke omgeving in GTA V oogt weidser en levendiger, en in first person shooters zorgt de panoramische weergave voor een nog intensere beleving én heb je potentieel een tactisch voordeel als je het blikveld (field of view) kunt aanpassen.

Field of view

Bij een aantal games kan de field of view, oftewel de hoek waarmee je kijkt, worden aangepast. Een grotere hoek heeft tot gevolg dat je meer 'in het beeld' wordt getrokken - vergelijkbaar met een groothoeklens zie je meer in een keer, maar de afstand tot het midden neemt wat af. Je kan ook de hoek juist verkleinen, waardoor je 'verder af' komt van het speelveld en meer overzicht kunt krijgen. Soms maakt een game er echter een potje van, zoals bij een kijkhoek van 120 graden in Project Cars 2. Het effect verschilt van game tot game, maar het loont de moeite om met deze instelling te spelen, indien beschikbaar. 

Project Cars 2 met verschillende field of view instellingen. Het effect op 120 graden is... bijzonder.

Assassin's Creed Odyssey

Battlefield V

Hieronder zie je Battlefield V met verschillende field of view instellingen:

F1 2018

Ook in F1 2018 kan je de field of view instellen, maar het resultaat is zeker bij een grote hoek niet heel fraai:

Far Cry 5

Hieronder zie je Far Cry 5 met diverse field of view instellingen:

Forza Horizon 4

Ghost Recon

GTA V

Shadow of the Tomb Raider

The Witcher III

Total War: Warhammer 2

Wolfenstein II: The New Colossus

Bij Wolfenstein II is er ook een mogelijkheid de field of view aan te passen. Dat werkt meestal prima,  maar onder water levert het vreemde vertekening van de armen van het speelpersonage op.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Samsung C49RG90

Samsung C49RG90

 • 48.8 inch
 • 109 ppi
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 120 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 600 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 1.066,46

4 winkels
0
*