Luisteren zonder fratsen: Negen koptelefoons voor minder dan 75 euro getest

12 reacties
9 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testveld en testcriteria
 3. 3. AKG K52 en K92
 4. 4. Audio-Technica ATH-M20x en ATH-M30x
 5. 5. Creative Aurvana Live!
 6. 6. Edifier P841
 7. 7. Sennheiser HD 4.30i
 8. 8. Superlux HD-681 Evo
 9. 9. Conclusie
 10. 9 besproken producten
 11. 12 reacties

Inleiding

Wie graag luistert naar muziek zonder daarbij anderen te storen, heeft aan een koptelefoon een goede oplossing. Ook gamers die in het heetst van de strijd de volumeknop willen opendraaien, ontkomen er vaak niet aan om een hoofdtelefoon aan te sluiten. Datzelfde geldt voor diegenen die (semi-)professioneel bezig zijn met het maken van muziek. Bovenal levert een goede koptelefoon een stuk aangenamere ervaring dan de meeste standaard meegeleverde exemplaren die je bij een smartphone krijgt, en het draagcomfort van een model dat je over de oren plaatst is onderweg ook een flink voordeel.

Allerlei redenen en gebruiksdoelen om een hoofdtelefoon aan te schaffen, maar welke moet je nemen? Het aanbod is schier eindeloos en niet altijd even betaalbaar. Gelukkig is het niet nodig om honderden euro's uit te geven voor een goede klank. Dat bewees al onze eerdere test van over-ear koptelefoons, waarin we modellen geprijsd tussen 100 en 150 euro behandelden. Ditmaal maken we het de fabrikanten nog wat lastiger, want we gaan op zoek naar goedkopere modellen. Voor deze test verzamelden we negen over-ear koptelefoons die niet meer dan 75 euro kosten.

Een goede klank, zonder fratsen

Primair zijn we op zoek naar een zo goed mogelijk geluid. Om die reden hebben we gekozen om in de selectie geen koptelefoons met een draadloze verbinding of active noise cancelling mee te nemen – dergelijke voorzieningen voegen kosten toe die zeker voor dit beperkte bedrag ten koste zullen gaan van de geluidskwaliteit. Natuurlijk spelen in de beoordeling behalve de geluidskwaliteit ook andere aspecten een rol, zoals een comfortabele pasvorm, de stevigheid en bouwkwaliteit van de koptelefoon, naast de overige functionaliteit– bijvoorbeeld de meegeleverde kabels en eventuele andere extra’s.

Tijdens de test kijken we bovendien naar het beoogde gebruiksdoel dat de fabrikant voor zijn product in gedachten had. Het testveld valt op dat vlak uiteen in twee verschillende groepen. De modellen van AKG, Superlux en Audio-Technica zijn bedoeld voor professioneel gebruik in de studio – daarbij passen een zo vlak mogelijke en gedetailleerde weergave, een robuuste constructie en goede geluidsisolatie. Sennheiser, Edifier en Creative richten zich met hun koptelefoons juist op de thuisgebruiker, voor wie een prettige luisterervaring, comfortabele oorkussens en extraatjes als een kort snoer voor mobiel gebruik voordelen zullen zijn.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware Info Magazine #3/2019. Neem een abonnement op Hardware Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.


9 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
AKG K52

AKG K52

 • Over-ear

€ 38,44

2 winkels
AKG K92

AKG K92

 • Over-ear

€ 56,99

4 winkels
Excellent Audio-Technica ATH-M20x Black

Audio-Technica ATH-M20x Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 51,95

2 winkels
Audio-Technica ATH-M30x Black

Audio-Technica ATH-M30x Black

 • Over-ear

€ 59,95

1 winkel
Excellent Creative Aurvana Live!

Creative Aurvana Live!

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Edifier P841 Over-Ear Black

Edifier P841 Over-Ear Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Sennheiser HD 4.20s Black

Sennheiser HD 4.20s Black

 • Over-ear
 • Microfoon geïntegreerd
Niet verkrijgbaar
Sennheiser HD 4.30i Over-Ear White

Sennheiser HD 4.30i Over-Ear White

 • Over-ear
 • 2 kanaals

€ 110,00

1 winkel
Great Value Superlux HD681EVO Black

Superlux HD681EVO Black

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*