Logitech MX Master 3 review: de beste muis nog beter

30 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Een muis van 100 euro, voor wie?
 3. 3. Logitech MX Master 3: wat is er veranderd?
 4. 4. Een wiel van staal
 5. 5. Duimwiel en knoppen
 6. 6. Software en gebruik
 7. 7. Foto's en tabel
 8. 8. Conclusie
 9. 2 besproken producten
 10. 30 reacties

Duimwiel en knoppen

Het duimwiel is zoals gezegd ook vernieuwd bij de Logitech MX Master 3. Dit is een stuk breder geworden, wat mogelijk is doordat de forward/back-knoppen die er bij de eerdere uitvoeringen achter gepositioneerd waren, nu naar eronder zijn verplaatst. Het duimwiel ligt in een soort inkeping, waardoor je niet snel per ongeluk bij het draaien de eronder gelegen knoppen zal beroeren - wij hadden daar in elk geval geen moment last van. 

 • Duimwiel
 • Duimwiel module

Het duimwiel kan je gebruiken voor diverse functies, wederom afhankelijk van de toepassing waar je je in bevindt. Zo kan je er horizontaal mee scrollen (ideaal voor vergelijkingstabellen, maar uiteraard ook voor het soort ellenlange spreadsheets waar sommige beroepsgroepen niet zonder kunnen), maar je kunt er ook mee schakelen tussen tabs in je browser, in- en uitzoomen, volume regelen, schakelen tussen toepassingen of virtuele desktops, en nog het een en ander. Hiervoor kan je terecht in de Options software.

Eronder zitten zoals gezegd de vooruit/achteruit-knoppen, al geldt ook hiervoor dat je hier allerlei andere functies aan kunt toekennen. Zo kan je er vensters mee positioneren (snel een venster docken aan de rand bijvoorbeeld), tussen tracks wisselen, of nog tal van andere functies die je uit een lange, lange lijst kan selecteren. 

De duimknop is een voorziening die de eerste twee MX Master muizen ook al hadden, maar die lang niet iedereen kent of gebruikt. Deze knop vereist enige kracht om in te drukken, omdat je duim er doorgaans op rust en per ongeluk indrukken niet wenselijk is. Deze knop is voor bewegingscommando's ('gestures'): de functie hangt af van de beweging die je maakt, terwijl je hem indrukt. Standaard schakel je ermee tussen desktops als je naar links en rechts beweegt, terwijl naar onderen alle programma's minimaliseert dan wel maximaliseert, en naar boven het startmenu opent. Ook hiervoor geldt dat je er veel andere functies aan kunt toekennen. Deze knop is erg handig, maar je moet jezelf wel wennen om ermee te werken - anders zit hij er een beetje voor spek en bonen op.

Onderzijde

Aan de onderzijde bevindt zich een schakelaar om tussen drie ontvangers te schakelen - je kan desgewenst verbinding maken via Bluetooth, of verschillende 'unifying' ontvangers. Daarnaast tref je hier een aan/uit-schakelaar. Het schakelen tussen verschillende ontvangers had van ons ook wel met een iets bereikbaarder knopje gemogen, al kan je deze in elk geval nooit per ongeluk indrukken. Schakelen tussen systemen gaat razendsnel: Logitech noemt 0,03 seconden als tijd, in de praktijk is er geen merkbare pauze.

Logitech MX Master 3 Black

In combinatie met de Options software en dan met name de Flow-functie komt het werken met meerdere systemen echt tot zijn recht: hiermee kan je naadloos werken tussen verschillende systemen, inclusief bijvoorbeeld copy/paste-functionaliteit. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Logitech MX Master 3 Black

Logitech MX Master 3 Black

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

95,49 €

9 winkels
Ultimate Logitech MX Master 3 Light Grey

Logitech MX Master 3 Light Grey

 • Draadloos
 • Bluetooth
 • Laser
 • 4000 dpi

84,99 €

5 winkels
0
*