Sonos Move preview: Sonos met Bluetooth en accu

26 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Functionaliteit
  3. 3. Sonos One SL en Port
  4. 4. Besproken producten
  5. 5. Reacties

Inleiding

Sonos kondigt vandaag de Move aan, een nieuwe 'connected' speaker die onderdeel kan uitmaken van de multiroom-audiosystemen waar deze Amerikaanse fabrikant om bekend staat, maar meer in zijn mars heeft. Je kan de Move namelijk ook als bluetooth luidspreker gebruiken, en dankzij de ingebouwde accu kan dat ook buitenshuis. De Move is vanaf vanaf 24 september leverbaar en gaat 399 euro kosten. Wij kregen tijdens de IFA-beurs in Berlijn de gelegenheid om de Move alvast te bekijken en te beluisteren.

 

De Move past qua uiterlijk onmiskenbaar bij recentere Sonos luidsprekers zoals de One, maar anders dan dat model heeft de Move van bovenaf gezien geen vierkante, maar een ovale vorm. De luidspreker is rondom voorzien van een metalen mesh, waarachter een midwoofer en een tweeter schuil gaan. Die tweeter is verticaal naar beneden gericht en straalt zijn geluid via een waveguide zowel naar voren als opzij af, wat de luidspreker een ruimtelijk karakter geeft. De Sonos Move meet 24 x 16 x 12,6 centimeter en weegt 3 kilo, inclusief accu. Dat maakt het eerder een 'verplaatsbare' dan een 'draagbare' speaker. Op de accu zou de Move tot tien uur moeten kunnen werken. Volgens Sonos moet deze accu minimaal 900 laadcycli of zo'n drie jaar meegaan, en geheel tegen de trend in is de accu eenvoudig te vervangen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Omdat de Move ook op batterijspanning moet kunnen werken, heeft Sonos naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan het energieverbruik. Wanneer de accu volledig is opgeladen, gebruikt de Move in docked-mode slechts 2,6 watt. Van de dock af kan de speaker in standbymodus tot 120 uur meegaan, of zoals geschreven dus tien uur bij actief gebruik.


De accu van de Move is eenvoudig te vervangen en zal los verkocht gaan worden.

Functionaliteit

De Move heeft aan de achterzijde een ingebouwd handvat, waardoor je hem makkelijk van het meegeleverde dock af kunt tillen en bijvoorbeeld in de tuin kunt gebruiken. De speaker is IP56 stof- en waterdicht en kan dus tegen een buitje. Buitenshuis kan de Move - mits binnen wifi-bereik - gewoon onderdeel uit blijven maken van het Sonos netwerk, maar je kunt hem ook als normale bluetooth luidspreker gebruiken. De move beschikt hiervoor over Bluetooth 4.2 met ondersteuning voor de SBC en AAC codecs. In bluetooth-modus gedraagt de Move zich als elke andere bluetooth speaker: aansturing gebeurt dan niet via de Sonos app, maar direct vanuit het besturingssysteem van de smartphone, tablet of laptop. De Move is ook compatible met Apple Airplay 2.


Wisselen tussen "Sonos-mode" en bluetooth doe je met een knop achterop de Move.

Auto Trueplay

Aan de bovenzijde is de Move voorzien van touch-bediening en vier far-field microfoons die niet alleen gebruikt kunnen worden voor stembesturing via Amazon Alexa of Google Assistant, maar die ook ingezet worden voor Auto Trueplay, een nieuwe versie van het systeem dat Sonos gebruikt om de geluidsweergave aan te passen aan de ruimte waarin de luidspreker zicht bevindt. Bij standaard Trueplay wordt gebruikt gemaakt van de microfoon in een iPhone - Android toestellen worden niet ondersteund - bij Auto Trueplay wordt gebruik gemaakt van de ingebouwde microfoons. Elke keer als de luidspreker wordt opgepakt wordt dit middels een accelerometer gedetecteerd, waarna Auto Trueplay het geluid binnen 30 seconden automatisch opnieuw aanpast. Uiteraard kan deze functie ook uitgeschakeld worden.

Onder de kap

Tijdens de preview die wij kregen liet Sonos veel zien van de ingewanden van de Move. De kern van het apparaat is een skelet van met glasvezel verstevigd kunststof, waar de midwoofer onderdeel van uitmaakt. De kooi van de woofer is dus onderdeel van het skelet van de Move.


De midwoofer van de Sonos Move is geïntegreerd in het frame van de luidspreker.

Een ander opvallend detail aan de binnenzijde is de waveguide van de verticaal geplaatste tweeter. Omdat de afstand van de tweeter tot de voorzijde van de behuizing korter is dan tot de zijkanten, heeft Sonos een speciale vorm toegepast die het effect hiervan oplost en zo voor een homogeen afstraalgedrag moet zorgen.


De omlaag gerichte tweeter...


... straalt geluid via een waveguide naar voren en opzij af.

Eerste indrukken

Tijdens het preview evenement op de IFA liet Sonos de Move zowel binnenshuis als buiten horen en onze eerste indrukken zijn positief. De speaker lijkt voldoende body te hebben om ook grotere ruimtes goed te vullen, en het afstraalgedrag van de Move is inderdaad lekker breed. Een echt goed beeld van de geluidskwaliteit hebben we echter nog niet kunnen vormen, daarvoor waren de demo's te kort en de luisteromgevingen te rumoerig. Demonstraties van Auto Trueplay lieten zien dat ook deze technologie zijn werk (goed) lijkt te doen, al was het ook lastig om dit in de drukke demoruimtes goed te beoordelen. We hopen binnenkort uitgebreider met de Move aan de slag te gaan in ons testlab.

Sonos One SL en Port

Naast de Move kondigt Sonos op de IFA nog twee nieuwe producten aan. De eerste is de One SL. Deze speaker is qua uiterlijk en functionaliteit identiek aan de normale Sonos One, maar mist de ingebouwde microfoons waarmee gebruik gemaakt kan worden van Google Assistant en Amazon Alexa. Stel je geen prijs op die functionaliteit, dan is de One SL met zijn adviesprijs van 199 euro iets goedkoper dan de reguliere One. De komst van de One SL betekent dat de Play:1 met pensioen gaat, Sonos positioneert de One SL als directe opvolger van deze speaker. De One SL zal vanaf 12 september geleverd worden.


Sonos One SL: een Sonos One, maar dan zonder ingebouwde microfoons

De Port is een nieuwe interface om bestaande audioapparatuur op te nemen in een Sonos systeem. Het vierkante kastje lijkt op een nieuwe versie van de recente Amp (video review), maar beschikt niet over ingebouwde versterkers. De Port heeft wel een audio-ingang waarop je een platenspeler, cd-speler of ander bron kunt aansluiten om deze zo onderdeel te maken van een Sonossysteem. Ook is er een line-uitgang waarmee de Port met elke versterker of receiver te koppelen is, zodat deze eveneens onderdeel van een Sonosysteem kan uitmaken. De Port beschikt zowel over een bedrade netwerkaansluiting als over wifi en is Airplay 2 compatible. De Port zal vanaf 12 september in eerste instantie beperkt geleverd worden en krijgt een adviesprijs van een behoorlijk stevige 449 euro. 


De Sonos Port lijkt op een kleine versie van de nieuwe Amp...


... maar heeft alleen in- en uitgangen op line-niveau.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Sonos Move Black

Sonos Move Black

  • Apple Airplay
  • SonosNet
  • Bluetooth
  • WiFi
  • Batterij/accu

399,00 €

5 winkels
0
*