Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ review: de extreemste Navi videokaart

44 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Benchmarks: 3DMark
 5. 5. Benchmarks: Battlefield V (DX12)
 6. 6. Benchmarks: Far Cry 5 (DX11)
 7. 7. Benchmarks: Forza Horizon 4 (DX12)
 8. 8. Benchmarks: Ghost Recon Wildlands (DX11)
 9. 9. Benchmarks: Shadow of the Tomb Raider (DX12)
 10. 10. Hardware Info Prestatiescore
 11. 11. Geluidsproductie en temperatuur
 12. 12. Duurtest
 13. 13. Efficiëntie koeling
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Quiet vs. Performance mode
 16. 16. Conclusie
 17. 1 besproken product
 18. 44 reacties

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+

We noemden al kort de forse afmetingen van de Nitro+, maar die heeft Sapphire dan ook voluit benut om een grote koeler te installeren. Deze editie van de Tri-X-koeler is bijna drie sloten dik en bevat in totaal drie ventilators: twee grote 95mm-exemplaren en een iets kleinere 87mm-fan, die in het midden is geplaatst. Alle fans hebben een dubbel kogellager. Vijf heatpipes voeren de warmte van de gpu af naar het aluminium koelblok, dat via twee extra plaatjes metaal ook in verbinding staat met de geheugenchips en vrm's.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ OC 8GB

Printplaat: 11-fasen VRM, 2x PEG8 en addressable RGB

Op de custom printplaat heeft Sapphire een 11-fasen stroomvoorziening aangebracht, waarvan er acht direct tot de beschikking van de gpu staan. Verder zitten er twee achtpins stroomconnectors en een adressable rgb-header op het pcb. Die laatste kun je gebruiken om de verlichting van de videokaart aan te laten sturen door je moederbord. Bovendien zijn er nog los verkrijgbare addressable rgb-fans te koop, die je eenvoudig met één schroef kunt monteren. Standaard is er echter ook al de nodige rgb aanwezig: zowel het Sapphire-logo op de bovenkant als het Nitro-logo op de zwart-met-zilveren backplate zijn voorzien van lampjes.


Deze addressable rgb-fans zijn los verkrijgbaar.

Kloksnelheden en dual-BIOS

De kloksnelheden zijn met een basisklok van 1770 MHz, een 'game clock' van 1905 MHz en een boost van 2010 MHz gelijk aan die van de Asus RoG Strix RX 5700 XT. Het gddr6-geheugen is niet overgeklokt en draait zodoende op 1750 MHz (effectief 14 Gb/s). Wel heeft Sapphire wederom een dual-bios toegepast. Dit keer heeft de schakelaar zelfs drie standen: naast de performance en quiet mode kun je er ook voor kiezen om in de TriXX-software te switchen.

On-the-fly schakelen in TriXX-software

De vernieuwde TriXX-software bespraken we al in onze review van de Sapphire Pulse, maar sindsdien zijn er nog enkele toevoegingen gedaan. Ongewijzigd zijn de mogelijkheid om resolutie-schaling toe te passen (TriXX Boost) en real-time alle belangrijke informatie te volgen in de geïntegreerde hardware-monitor. Nieuw is echter het tabje 'fan health check', waar je een test kunt uitvoeren die controleert of alle ventilators nog naar behoren werken. Op het tabblad 'Nitro Glow' kun je het lichteffect en de helderheid van de rgb-verlichting instellen - daar is in de nieuwste versie ook een audio-visualisatie-effect aan toegevoegd. Tot slot kun je in het dashboard on-the-fly schakelen tussen de performance en quiet mode, mits je de hardwarematige bios-switch op de software-stand hebt staan.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ OC 8GB

Aansluitingen, verkrijgbaarheid en prijs

Als monitoraansluitingen heeft Sapphire gekozen voor tweemaal hdmi en tweemaal displayport. De displayport-aansluiting heeft een hogere bandbreedte waardoor je er 5K-monitoren op kunt aansluiten, maar het idee achter de dubbele hdmi-uitgang is dat je bijvoorbeeld een tv en een vr-headset tegelijkertijd aangesloten kunt laten.

Voor de publicatie van deze review liet Sapphire ons weten dat de adviesprijs van de Radeon RX 5700 XT Nitro+ 509 euro bedraagt. Daarmee is het een van de duurste custom RX 5700 XT's - alleen de Asus RoG Strix is met 535 euro nog prijziger.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ OC 8GB

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ OC 8GB

 • AMD Radeon RX 5700 XT
 • 2010 MHz
 • 8192 MB
Niet verkrijgbaar
0