MSI Optix MPG341CQR review: een uitstekende ultrawide gaming monitor

13 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Ultrawide met 144Hz
 2. 2. MSI Optix MPG341CQR design en aansluitingen
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 5. 5. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 13 reacties

Conclusie

MSI levert met de Optix MPG341CQR een uitstekende 34-inch ultrawide monitor af. Ja, hij is fors aan de prijs in vergelijking met oudere 120Hz G-sync modellen van de concurrentie, maar daar staat tegenover dat hij wél volledige 144Hz verversingsfrequentie biedt, ongeacht de gebruikte videokaart (de G-sync monitoren halen slechts 100Hz in combinatie met een AMD-kaart). Daarnaast ondersteunt de MPG341CQR hdr-weergave, wat bij de standaard G-sync scaler ook niet tot de mogelijkheden behoort.

MSI levert de nodige extra's om de relatief hoge prijs verder te rechtvaardigen. Het nut daarvan wisselt, naar onze mening. De muisbungee is handig, het camerastatief zal door streamers gewaardeerd worden. De ingebouwde webcam met gezichtsherkenning is naar onze mening een gimmick en anno 2019 ook gewoon een voorziening die de tijdsgeest niet aanvoelt: bij laptops is een hardware-schuifje voor de camera binnenkort vrijwel standaard, en gezichtsherkenning is geen toepassing met een positieve bijsmaak voor veel consumenten, die zich op steeds meer terreinen bespied en gevolgd zien. Had MSI nu een killerapp bedacht voor deze voorziening (of was het überhaupt een goede kwaliteit camera geweest), dan hadden we als techliefhebbers er nog begrip voor kunnen hebben, maar 'profielen wisselen per gebruiker' is een oplossing voor een niet bestaand probleem. 

Waar we wél enthousiast van worden is de uitgebreide beheersoftware die MSI levert - die gaat verder dan wat de concurrentie op dit vlak biedt, voor sommige zaken veel verder. Een schoonheidsfoutje was dat we de werking van de verschillende gedefinieerde schermdelen in combinatie met Windows sneltoetsen niet aan de praat kregen, maar dat hebben we op andere MSI-monitoren werkend gezien. We gaan er vanuit dat MSI dat kan corrigeren met een update.

Kijken we naar de testresultaten, dan zijn die overwegend goed tot zeer goed - waar het telt is dat de responstijd voldoende hoog is om de verversingsfrequentie waar te maken zonder ghosting, prima helderheid en contrast en uitstekende kleurweergave. De uniformiteit is prima, en er zijn geen storende clouding of ghosting zichtbaar. De kijkhoeken horizontaal houden niet over, maar verticaal zijn ze weer bovengemiddeld. Van de hdr-weergave moet je geen al te hoge verwachtingen hebben, maar in elk geval kan de MPG341CQR het signaal correct weergeven. Kortom, alles wat je mag verwachten levert deze monitor.

Maken we de vergelijking met de rest van dit marktsegment, dan zien we enerzijds peperdure G-sync HDR-modellen als de Asus PG35VQ: een andere klasse; anderzijds de toppers van de vorige generatie, zoals de AOC Agon AG352UCG6 en de Acer Predator X35P. Die zijn juist weer duidelijk minder duur - maar bieden dan ook geheel geen hdr-support, en een lagere verversingsfrequentie. Wil je een ultrawide gaming monitor die niet exorbitant geprijsd is en bij de tijd, dan is de keuze momenteel tussen de LG 34GK950F en de MSI MPG341CQR. Hoewel we gecharmeerd zijn van de LG, die de MSI bijvoorbeeld overtreft met kleurbereik en kijkhoeken, scoort de MSI de meeste punten op de vlakken die er wat ons betreft het meeste toe doen voor een gaming monitor. Een Excellent Choice award voor de Optix MPG341CQR is dan ook op zijn plaats.


MSI Optix MPG341CQR


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent MSI Optix MPG341CQR

MSI Optix MPG341CQR

 • 34 inch
 • 3440x1440
 • 110 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 499,00

7 winkels
0