MSI Optix MPG341CQR review: een uitstekende ultrawide gaming monitor

13 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Ultrawide met 144Hz
 2. 2. MSI Optix MPG341CQR design en aansluitingen
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 5. 5. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 13 reacties

MSI Optix MPG341CQR design en aansluitingen

MSI Optix MPG341CQR

Voor afgerond 1000 euro mag je een monitor verwachten die meer biedt dan een plastic voet en MSI stelt met de MPG341CQR niet teleur. Het scherm staat op een futuristisch ogende metalen voet, met koperkleurige en donkergrijze delen. Hierop kan het paneel draaien, kantelen en in hoogte bewegen, zodat je altijd een goede positie kan creëren. 

MSI Optix MPG341CQR

Het gebogen va-paneel met een resolutie van 3440x1440 pixels heeft dunne randen boven en aan de beide zijkanten, onder is deze wat dikker, maar nog altijd bescheiden. In die onderrand zien we vijf rgb-leds, onderdeel van de SteelSeries GameSense verlichting waar we ook vorig jaar al over schreven in onze review van de MSI MPG27CQ. Met deze functie kan je in een aantal games de lampjes gebruiken om gebeurtenissen uit een game te visualiseren, bijvoorbeeld de gezondheid van je personage of diens voorraad ammunitie.

 • Voorzijde
 • Achterzijde

MSI Optix MPG341CQR

MSI Optix MPG341CQR

Ook aan de achterkant heeft MSI de nodige aandacht besteed en verlichting ingebouwd; een schuin over de achterzijde lopend patroon kan in alle kleuren van de regenboog oplichten. Deze verlichting is compatibel met MSI's Mystic Light systeem, je kan deze dus synchroniseren met de verlichting van je MSI-componenten en -randapparatuur. Meer praktisch: de verticale drager dient ook als kabelgeleider, zodat je je bureau opgeruimd kunt houden. 

MSI Optix MPG341CQR

Het paneel zelf is zoals gezegd een gebogen (1800R) exemplaar op basis van va-technologie. Volgens MSI is het DisplayHDR400-gecertificeerd, wat in elk geval betekent dat het scherm een hdr10-signaal correct moet kunnen weergeven, al stelt deze norm geen hoge eisen aan de piekhelderheid en het kleurbereik.

Aansluitingen

De aansluitingen van het scherm zijn naar beneden gericht, behoudens een aantal aan de linker zijkant: daar treffen we twee usb type-a 5 Gbps poorten, alsmede een microfooningang en hoofdtelefoonuitgang.  De overige aansluitingen zitten aan de achterzijde: twee keer hdmi 2.0, displayport 1.4 en usb type-c, alsmede een usb upstream poort en nog een type-a downstream, beide op 5 Gbps (wat MSI 'usb 3.2 gen1' noemt). De voeding is geïntegreerd.

Weergave van de native resolutie met 144 Hz kan volgens MSI met de displayport 1.4 en de usb type-c aansluiting, bij gebruik van de hdmi-ingangen ben je beperkt tot 100 Hz.

Bediening en bijzonderheden

MSI Optix MPG341CQR

Voor de bediening van het on-screen menu is er een joystickje achter de rechterrand aangebracht. Het menu bevat de nodige  voorkeursinstellingen en mogelijkheden, maar MSI levert ook een stukje software mee waarmee je al deze zaken onder Windows kunt aanpassen. Dat is toch net even wat handiger.

Wat je onder andere kunt regelen - in on-screen menu of via de software - is picture-in-picture of picture-by-picture functionaliteit, om beeld van meerdere bronnen gelijktijdig weer te geven. Uiteraard kan je dat ook gebruiken om het scherm met één pc aan te sturen alsof het er twee zijn, en op die manier meer indelingsmogelijkheden te hebben. MSI biedt in de eigen software uitgebreide mogelijkheden het scherm naar wens in te delen - bij onze test lukte het niet om vensters tussen die zelf gedefinieerde posities te verplaatsen met behulp van Windows snelkoppelingen, maar volgens MSI zou dat wel moeten werken. Daar wordt dus nog aan gewerkt.

Met gezichtsherkenning

De grootste bijzonderheid van de MPG341CQR is zonder twijfel de ingebouwde camera, die overigens gewoon door Windows wordt herkend en als webcam gebruikt kan worden. De kwaliteit is niet geweldig (nogmaals, hij is volgens MSI uitdrukkelijk niet bedoeld voor videobellen of streamen), maar het kan. Hij is bedoeld voor gezichtsherkenning: in combinatie met een onderdeel van de MSI software kan hij de gebruiker herkennen en dan een preset naar keuze inladen. Dat werkt, maar de grote vraag is: waarom? Wij kunnen dat niet echt beantwoorden: in theorie is het mogelijk dat in een gezin met meer gebruikers de ene persoon de MPG341CQR gebruikt voor shooters, een tweede voor rts games en een derde voor fotobewerking, met elk een eigen preset - maar het lijkt ons een scenario dat niet heel erg voor de hand ligt. Hoe dan ook is het even wijzigen van een voorkeursinstelling niet heel ingewikkeld. Hier een camera met gezichtsherkenning voor gebruiken, is met een houwitser op een mug schieten. De vragen die het oproept over privacy, over waar de beelden belanden en wie daar toegang toe heeft, zijn problematischer (ook al hebben we geen reden om aan te nemen dat deze de pc verlaten) dan eventueel ongemak om even een instelling te moeten wijzigen.

Een nuttiger functie is de mogelijkheid de helderheid van het omgevingslicht te analyseren, en daarop de schermhelderheid aan te passen. Naar verluidt doet de MPG341CQR ook dit met behulp van de camera, maar dat had ook met een aanmerkelijk eenvoudiger en goedkopere lichtsensor gekund.

Muise bungee... en een webcamhouder!

MSI Optix MPG341CQR

Daarmee zijn we er nog niet met de extra's van deze monitor, want MSI levert ook nog twee accessoires mee die je aan het scherm kunt vastmaken. Waar andere merken nog wel eens een headsethouder bieden, heb je bij de MPG341CQR een muis bungee: een verende bevestiging voor het muissnoer, dat zo nooit in de knoop komt te zitten of tegendruk geeft bij het muizen. Muise bungees kan je ook los kopen en hoewel het klinkt als een gimmick, weten we uit eigen ervaring dat zo'n houdertje goede diensten kan bewijzen. Het is geen gek idee om hem aan de onderrand van je monitor te bevestigen: zo hou je je bureau weer wat leger. 

MSI Optix MPG341CQR

De andere voorziening die MSI meelevert is een houder voor een webcam of andere camera, die je bovenop je monitor kunt klemmen. Dat sluit overigens prima aan, zoals hieronder ook te zien. Dit is een houder met een standaard schroefdraad, je kan er dus elke geschikte camera op monteren, en dankzij het balhoofd in de gewenste hoek plaatsen. Voor de groeiende groep gamers die zichzelf graag streamt tijdens het spelen is dit een mooie extra.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Excellent MSI Optix MPG341CQR

MSI Optix MPG341CQR

 • 34 inch
 • 3440x1440
 • 110 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • Gebogen scherm
 • AMD FreeSync
 • 144 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 400 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 499,00

8 winkels
0