Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
We beginnen met de beoordeling van de beeldkwaliteit bij standaard dynamisch bereik, en wel met helderheid en contrast. De maximale helderheid van wit is duidelijk het hoogste bij de Gigabyte Aorus FI27Q, we meten 480 cd/m². De CV27F komt met 462 cd/m² ook behoorlijk hoog uit, de CV27Q blijft met 422 cd/m² iets achter - maar alle drie hebben in de basis voldoende helderheid om te voldoend aan de HDR400-norm, vooruitlopend op de volgende pagina.
De minimale helderheid is van belang voor wie in het donker gamet, en dan is de FI27Q in het nadeel met een helderheid van zo'n 65 nits - het ips-paneel laat duidelijk meer licht door en dan helpt het felle backlight niet. De CV27Q komt uit op net geen 48 cd/m² en de CF27F op iets meer dan 50 nits. Geen van alle is een spectaculair resultaat, maar zoals te zien in de grafiek doen veel monitoren in deze klasse het nog duidelijk minder goed.
- Max. helderheid wit
- Min. helderheid wit
Bij de zwartwaarde meting zien we opmerkelijke resultaten voor de CV27F en CV27Q: we meten zwartwaardes die zelfs voor va-panelen uitzonderlijk goed zijn. Met het blote oog zal je het verschil tussen 0,03 en 0,06 cd/m² misschien niet zien, maar voor het contrast heeft dit beslist (positieve) gevolgen. Van de FI27Q kunnen we dit niet zeggen, met zijn ips-paneel belandt deze in de onderste regionen bij maximale helderheid; genormaliseerd op 150 cd/m² is de gemeten 0,13 nits echter niet slecht voor deze techniek.
- Helderheid zwart 150 cd/m²
- Helderheid zwart maximaal
Het levert de Aorus CV27F een ongekend goed statisch contrast op van meer dan 6000:1 in onze checkerboard-meting, een resultaat dat we meermaals hebben gecontroleerd om zeker te zijn dat het klopt. De CV27Q komt uit op een eveneens uitstekende, maar wat minder tot de verbeelding sprekende 3842:1. Daarmee vergeleken is de 1142:1 van de FI27Q niet heel spannend, maar voor een ips-monitor is het prima.
- Contrast 150 cd/m²
- 5x3 Checkerboard contrast
- Contrast max. helderheid
Kleurweergave (SDR)
De sdr-kleurweergave beoordelen we op een aantal verschillende aspecten. Om te beginnen meten we de kleurruimte die het scherm in de standaardmodus benut. Gigabyte belooft 90% dekking van de dci-p3 kleurruimte voor de CV27F en CV27Q, en zelfs 95% voor de FI27Q. Die belofte wordt nagenoeg waargemaakt - de CV27F komt bijna op 90% uit, de CV27Q iets erboven en de FI27Q net iets onder de 95%. Goed genoeg.
Vervolgens kijken we naar de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Die is weinig consistent. De CV27F is met 6193 K aan de lage kant, de CF27Q juist iets te hoog met 7197 K. De FI27Q komt dan weer uit op 6072 K.
Kleur- en grijswaardenafwijking
Kijken we nader naar de kleurweergave, dan evalueren we de afwijking ten opzichte van standaardwaardes voor een groot aantal kleuren en tinten. Dit doen we op basis van de CIE2000-norm en drukken we uit als een delta E-waarde. Hierbij nemen we ook de standaarddeviatie mee: simpel gezegd geeft die een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. In de schermafdrukken zie je een grafische weergave van deze metingen. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweep, die laat zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm van geheel wit naar de genoemde kleuren bij maximale verzadiging.
De gemiddelde kleurafwijking is in de standaardmodus dik in orde voor de FI27Q en de CV27F, met waardes van respectievelijk 1,68 en 1,92. De CV27Q blijft achter, met een afwijking van meer dan 4, goed voor een positie onderin de grafiek. De grijsafwijking is bij de CV27F en FI27Q eveneens uitstekend laag: 1,9 voor de eerste, 1,96 voor de tweede. Ondanks de wat lage kleurtemperatuur duidt het op een mooi neutraal wit. De CV27Q is wederom hekkensluiter, met een score van 4,41.
- Kleuren
- Grijstinten
- Color checker
- SD kleur
- SD grijstinten
- Aorus CV27F
- Aorus CV27Q
- Aorus FI27Q
sRGB
De drie nieuwe Aorus-monitoren beschikken over een srgb-modus, interessant voor wie naast gaming ook nog wat wil doen aan beeldbewerking. Gelukkig is dit meer dan alleen een naampje in het menu, de kleurruimte wordt ook echt aangepast naar het kleinere srgb-gamut, dat de twee CV27's nagenoeg volledig dekken en de FI27Q met meer dan 97% dekt. Een nadeel is dat in deze stand de helderheid niet instelbaar is, maar gelukkig heeft Gigabyte hier wat meer nagedacht dan sommige concurrenten die dezelfde keuze maken: de helderheid staat vast op zo'n 180 cd/m² en daar is in de meeste omstandigheden prima mee te werken. Veel concurrenten kiezen voor maximale helderheid en dat is met een 400+ nits paneel ronduit onaangenaam.
Kijken we naar de testresultaten in deze modus, dan zien we wederom goede kalibratie bij de CV27F en FI27Q, maar de CV27Q blijft duidelijk achter.
- Color checker
- Grijstinten
- SD color checker
- SD grijstinten
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Gigabyte Aorus CV27F
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
Gigabyte Aorus CV27Q
|
€ 470,851 winkel |
|
![]() |
Gigabyte Aorus FI27Q
|
Niet verkrijgbaar |