Test: Hoe goed werkt deze AliExpress SSD-koeler van € 2?

87 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. AliExpress koopje: een spotgoedkope heatsink voor je M.2-SSD
  2. 2. Levering en montage
  3. 3. Testresultaten
  4. 4. Conclusie
  5. 1 besproken product
  6. 87 reacties

AliExpress koopje: een spotgoedkope heatsink voor je M.2-SSD

Recent bespraken we een voordelige externe ssd-behuizing van AliExpress en dat smaakte naar meer, zo bleek uit de reacties op dat artikel. Vandaag testen we opnieuw een koopje van dit bekende Chinese handelsplatform, namelijk een ssd-koeler die we voor nog geen twee euro op de kop tikten.

No-name Heatsink for M.2 Black

M.2-ssd's zijn de standaard, maar warmte blijft een probleem

De m.2-formfactor mogen we inmiddels toch wel de standaard voor ssd's noemen: vrijwel elke nieuwe consumenten-ssd bestaat uit zo'n bescheiden printplaatje dat je rechtstreeks in een moederbord (of laptop) schuift. De snelste nvme-ssd's hebben echter de neiging om behoorlijk warm te worden als je ze zwaar belast. Bij veel moederborden krijg je tegenwoordig dan ook een of meerdere m.2-heatsinks, waar we bijna twee jaar terug al eens een vergelijkingstest van deden.

Heb je echter nog een wat ouder moederbord zonder zo'n heatsink of een goedkoper model waarbij niet alle sloten van een koellichaam zijn voorzien, dan kun je te maken krijgen met ongezonde temperaturen en prestatie-throttling als je een snelle ssd monteert. Diverse fabrikanten verkopen je graag een losse heatsink voor tien tot vijftien euro, exclusief verzendkosten. In China kan dat goedkoper - maar ook net zo goed?


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
No-name Heatsink for M.2 Black

No-name Heatsink for M.2 Black

  • M.2
Niet verkrijgbaar
0