OnePlus 7T en 7T Pro review: over hoe je kan genieten zonder veel innovatie

15 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Ontwerp en functionaliteit
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Geheugenprestaties: Androbench
 11. 11. Grafische prestaties: 3DMark
 12. 12. Grafische prestaties: GFXBench
 13. 13. Prestaties: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 3 besproken producten
 16. 15 reacties

Software

De OnePlus 7T en 7T Pro worden out-of-the-box geleverd met de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem, Android 10 Q. Op de peildatum 10-10-2019 waren beide toestellen voorzien van de securitypatch van 5 september 2019. Over Android heen draait OnePlus traditiegetrouw het eigen OxygenOS (versie 10.0). OxygenOS is een schil uit de lichte categorie en verandert weinig aan het uiterlijk van Android en voegt ook praktisch geen extra apps toe. 


Android 10 Q en Oxygen 10.0 op de OnePlus 7T Pro 

Android 10 Q

Google startte begin september met de uitrol van Android 10 Q op de eigen Pixel toestellen, maar een maand later is het OnePlus dat de nieuwste versie van het OS naar de 7T-serie brengt. Google breekt hier met de traditie om elke Android-versie te voorzien van een nickname die naar een zoetigheid verwijst, maar dat is natuurlijk niet de enige verandering. Ook in Android 10 zijn er weer de nodige kleine en grote verbeteringen doorgevoerd.

Privacy

Een van de gebieden waar Google ditmaal de focus legt is privacy. Zo zit er in Android 10 Q een apart menu voor aan privacy gerelateerde zaken (Instellingen\privacy). Daar kun je nu bijvoorbeeld per app instellen of een de app in kwestie wanneer actief gebruik mag maken van de locatiegegevens. Ook vind je hier diverse Google-instellingen met betrekking to je privacy terug die eerder in een ander menu van Android zaten. Zo kan je bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties uitsluiten en zelf instellen hoe lang je surf- en app-geschiedenis bewaard wordt. 

Houd je smartphonegebruik onder controle

Voor wie graag zijn smartphonegebruik enigszins onder controle wil houden voorziet Google bij Android 10 Q in een uitgebreidere Digital well-being app. Hiermee kan je eigenlijk twee dingen doen. Je kan hier statistieken van je smartphonegebruik inzien en bepaalde limieten instellen voor dat gebruik, zowel voor jezelf als voor kinderen (ouderlijk toezicht). Ook als je het idee hebt dat je alles onder controle hebt kunnen deze functies van pas komen als testcase. Bovendien is het nu eenmaal makkelijker je te houden aan automatische beperkingen dan bij iedere gelegenheid de zelfdiscipline op te brengen om de juiste beslissing te maken.  

Meer donkere modus

In Android 9 Pie was het al mogelijk om via een 'donker thema' de Dark Mode te realiseren in bepaalde delen van Android. Nu steeds meer mensen de voordelen zien van minder witte en meer zwarte pixels - zowel voor je ogen als de accu van toestellen met een oled-display - zien we zowel bij Google als Apple meer aandacht voor deze optie. En ook Hardware Info kan je sinds kort bekijken in Dark Mode. Bij Android 10 Q is deze modus meer geïntegreerd en zijn er diverse apps die er ook ondersteuning voor bieden.  

Besturen met je vingers, luisteren met je ogen

Gestures of gebaren waren in Android 9 al aanwezig, maar worden in 10 Q nog wat verder uitgebreid. Natuurlijk kan je ook nog steeds voor de vertrouwde Android-knoppen onder in beeld kiezen, maar besturing via gebaren is ontegenzeggelijk in opkomst. De basis bestaat nu uit swipen vanaf de onderrand een stukje omhoog voor 'Home', dezelfde beweging en je vinger op het scherm houden geeft toegang tot 'Recente apps' en vanaf het home screen de app drawer laten verschijnen is een kwestie vanaf iets boven de onderste rand een stukje omhoog te swipen. De 'Terug'-functie activeer je door vanaf de zijdes een klein beetje naar het midden te swipen. Deze gebaren werken in Android 10 Q ook in landscape modus. 

Een andere veelbelovende feature is een automatische ondertitelings-functie, door Google aangeduid als Live Caption. Live Caption maakt het mogelijk om praktisch elk audiofragment, of het nou om een video van een streamingdienst, podcast of een zelf opgenomen audiobericht gaat, te ondertitelen. Momenteel is deze functie nog niet beschikbaar, maar zal naar verwachting nog dit jaar zijn opwachting maken op smartphones die Android 10 draaien. 

Security via de Playstore

Nu onze wereld in sneltreinvaart verder digitaliseerd en we steeds meer afhankelijk worden van elektronica om onze dagelijkse bezigheden uit te voeren is er ook in toenemende mate aandacht voor veiligheidsrisico's. Bij feature phones waarmee je enkel belde en sms'te was beveiliging van minder belang. Maar de huidige smartphones die we massaal gebruiken voor internetbankieren, fotograferen en communicatie via social media, bevatten zoveel persoonlijke informatie dat adequate beveiliging een nauwelijks te overschatten belang kent.

In Android 10 Q besteedt Google hier ook aandacht aan door bijvoorbeeld security patches voortaan via de Play Store uit te brengen. Dat betekent dat je ook als je geen Android One toestel hebt, niet hoeft te wachten op de fabrikant van je smartphone alvorens deze alles heeft aangepast voor jouw specifieke toestel. Potentieel is dit een significante stap in het sneller up to date maken en houden van Android-smartphones. Overigens geldt dit enkel voor de security patches die Google uitrolt, OS-updates blijven wel via de desbetreffende fabrikant beschikbaar gesteld worden. 


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent OnePlus 7T 128GB Blue

OnePlus 7T 128GB Blue

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
OnePlus 7T 128GB Grey

OnePlus 7T 128GB Grey

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

510,95 €

1 winkel
OnePlus 7T Pro 256GB Blue

OnePlus 7T Pro 256GB Blue

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.67 inch
 • 3120x1440
 • 48 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

668,50 €

1 winkel
0
*