Windows 10 November 2019 Update review: mini-update na fiasco

67 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Wijzigingen aan de interface
 3. 3. Herkenning 'favored core'
 4. 4. Overige verbeteringen
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Na het fiasco van de Windows 10 October 2018 Update, geplaagd door talloze problemen met soms zelfs dataverlies als gevolg, pakt Microsoft het bij de herfstupdate van dit jaar een stuk voorzichtiger aan. Vanaf vandaag wordt de Windows 10 November 2019 Update uitgerold, waarbij de focus voornamelijk ligt op het verbeteren van de stabiliteit van het besturingssysteem.

Microsoft kiest een significant andere aanpak voor de November 2019 Update voor Windows 10 dan voor eerdere halfjaarlijkse updates. Het gaat dit keer niet om een volledig nieuwe build, waarvoor in feite een upgrade in plaats van een update nodig is, maar om een reguliere patch die binnen een paar minuten is geïnstalleerd - vergelijkbaar met de maandelijkse updateronde. In de toekomst zal steeds de eerste update (20H1) een volledige upgrade vereisen, terwijl de tweede update (20H2) minder ingrijpend is.

De nieuwe update gaat door het leven als Windows 10 versie 1909 en draagt buildnummer 18363 - een cijfer hoger dan de rtm-build van versie 1903. Hoewel het aantal nieuwe features in vergelijking met voorgaande updates beperkt is, zitten er nog altijd interessante nieuwigheden in, zoals de mogelijkheid om een 'favored core' van een processor te herkennen - zeer relevant voor de nieuwste cpu's. In dit artikel zetten we alle nieuwe features op een rij.

Direct updaten naar de Windows 10 November 2019 Update (1909)

De Windows 10 November 2019 Update wordt vanaf 12 november om 19.00 uur Nederlandse tijd uitgerold als een reguliere patch via Windows Update, vergelijkbaar met de maandelijkse beveiligingsupdates. Updaten vanaf de vorige versie (1903) zou dan ook niet langer dan enkele minuten in beslag moeten nemen. Draai je nog een oudere Windows 10-versie, dan is een volledige upgrade met meerdere herstarts noodzakelijk. Wordt de update nog niet aangeboden via Windows Update, dan kun je die vanavond handmatig installeren via deze link.

Wijzigingen aan de interface

Grote nieuwe features hoef je in de Windows 10 November 2019 Update niet te verwachten, maar er zijn wel een aantal wijzigingen doorgevoerd in de gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem.

Zo kun je nu direct vanuit de snelle kalenderweergave, die je oproept door op de datum en tijd in de taakbalk te klikken, een afspraak toevoegen aan je agenda. Je kunt voor de afspraak een naam, tijd, duur en locatie ingeven. Met het bolletje (hier blauw) bepaal je in welke agenda de afspraak wordt ingevoegd.

In een poging om gebruikers meer controle te geven over meldingen, kun je bij elke melding direct doorklikken naar de notificatie-instellingen van de app die de melding geeft. Ook de link 'Meldingen beheren' bovenaan het notificatiecentrum is nieuw, zodat die instellingen makkelijker toegankelijk zijn. In het instellingenscherm zelf zijn bovendien afbeeldingen toegevoegd die duidelijk maken wat er precies met 'actiecentrum' en een 'banner' wordt bedoeld.

In de Windows Verkenner is de werking van de zoekfunctie aangepast door 'Windows Search' toe te voegen, dezelfde zoekfunctie die je terugvindt in het startmenu. Hierdoor kun je onder meer OneDrive-bestanden makkelijker terugvinden en worden er on-the-fly suggesties weergegeven terwijl je typt.

Een laatste kleine wijziging is dat het menu in het startscherm vanzelf uitklapt als je met je muis op een icoon gaat staan, zodat je de begeleidende tekst te zien krijgt.

Herkenning 'favored core'

Not all cores are created equal, zo blijkt bij diverse recente processorgeneraties. Zowel AMD als Intel klokken hun processors door de competitiedrang zo hoog, dat niet elke rekenkern op de gespecificeerde maximale boostklokfrequentie kan werken. Gebruikt je software maar één of een beperkt aantal threads, dan wil je dus dat het programma draait op de snelste cores van je processor.

Zowel AMD als Intel hadden daar tot nu toe eigen oplossingen voor, de Turbo Boost Max 3.0-techniek van Intel vereiste zelfs een aparte app om de belangrijkste programmathreads aan de snelste cores toe te wijzen. Windows 10 is vanaf versie 1909 'favored core aware'. Kortom: het OS 'snapt' welke cores het snelst zijn en zal die prioriteren bij de toewijzing van threads. In feite is dit een verdere stap in de intelligentie van de Windows-scheduler, nadat die bijvoorbeeld al geschikt was gemaakt om logische kernen boven virtuele threads te prefereren.

We hebben de proef kort op de som genomen, maar zagen slechts een zeer beperkte prestatiewinst. De Cinebench 20-score (single-threaded) van een AMD Ryzen 7 3800X nam bijvoorbeeld toe van 517 punten vóór de update tot 521 punten met Windows 10 1909 geïnstalleerd. Nu is het ook niet zo dat de verschillen tussen cores in relatieve zin erg groot zijn, maar het geeft op z'n minst een fijn gevoel dat een single-threaded workload niet onnodig op een 'langzame' core wordt uitgevoerd.


Typisch cpu-boostgedrag in Windows: een workload wisselt semi-willekeurig van core.


Het ideale scenario: een single-threaded workload werkt op de snelste core.

Overige verbeteringen

Naast de genoemde wijzigingen bevat de Windows 10 November 2019 Update (versie 1909) ook de volgende kleine verbeteringen.

 • Voor het eerst werd er pre-release ondersteuning geboden voor bedrijven, zodat bedrijven die tegen problemen aanliepen bij het gebruiken van Insider-builds dat direct konden melden.
 • Fabrikanten van Windows-apparaten kunnen nu handmatig een lagere touch-latency voor pengebruik instellen, mits de gebruikte hardware daar geschikt voor is.
 • Key-rolling is toegevoegd aan het herstellen van wachtwoorden voor met Bitlocker beveiligde schijven, zodat niet per ongeluk het herstelwachtwoord wordt prijsgegeven als een Bitlocker-schijf wordt ontgrendeld.
 • Het is nu mogelijk voor spraakassistenten van derde partijen om actief te zijn op het vergrendelscherm.
 • De notificatie-instellingen worden nu gesorteerd op de laatst gestuurde melding in plaats van alfabetisch, zodat een recente melding sneller terug te vinden is.
 • Algemene verbeteringen van accuduur en efficiëntie voor diverse processors.
 • Windows Defender Credential Guard staat nu standaard aan op ARM-apparaten.
 • Bedrijven kunnen Win32-apps sideloaden naar Windows 10 S Mode-apparaten via Microsoft Intune.
 • Narrator en andere ondersteunende technologieën kunnen nu de status van de Fn-toets uitlezen.

Conclusie

De vorige twee grote Windows-updates verliepen niet bepaald soepel, waardoor de uitrol veel langzamer ging dan bij voorgaande versies. Nog niet de helft van de pc's draait nu op versie 1903 en het aandeel van 1809 is nooit meer dan een derde geweest. Het gevolg is dat een kwart van de pc's nog gebruikmaakt van Windows 10 1803, een versie die slechts tot november 2019 wordt ondersteund.

Microsoft heeft dus rust in de tent nodig. Daarom brengt de softwaremaker het aantal feature-updates terug van twee tot één per jaar. De najaarsupdate bevat vanaf nu nog maar een zeer beperkt aantal nieuwe functies en focust vooral op bugfixes en kleine verbeteringen voor de gebruikservaring.

Dat is jammer voor wie uitkeek naar nieuwe features in het OS, want daarvoor moeten we nu wachten tot het voorjaar van volgend jaar. Voor Windows 10 '20H1', zoals de update vooralsnog heet, staan er tal van zaken op de planning: een nieuwe Cortana-integratie, het behouden van virtuele desktops na een reboot, biometrisch inloggen zonder wachtwoord als back-up, en recovery en herinstallatie vanuit de cloud (dus zonder fysiek installatiemedium).

Voor veel reguliere gebruikers en zeker voor bedrijven zal het langzamere tempo waarmee Windows 10 wordt ontwikkeld echter als een verademing komen. De uitrol van grote Windows-updates ging de laatste tijd gepaard met steeds meer bugs - door er meer tijd voor uit te trekken, hopen we dat Microsoft dat proces dit keer beter onder controle heeft.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

106,95 €

10 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

142,75 €

10 winkels
0
*