Camera
Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Motorola One Zoom aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de Samsung Galaxy S10+, wat ons betreft momenteel een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is.
Cameratechniek
De Motorola One Zoom heeft aan de voorzijde een 25 megapixel selfiecamera. De lens heeft een diafragma van f/2.0 en een pixelgrootte van 0,9 µm. De pixelgrootte kan je in de instellingen ophogen tot 1,8 µm door pixel-binning. Motorola gebruikt hier de term Quad-Pixel technology voor. Bij pixel-binning wordt de data van vier individuele pixels als het ware samengevoegd tot een enkele grotere pixel. Grotere pixels kunnen meer licht opvangen dan kleine pixels, waardoor de lowlight performance verbetert en er minde ruis moet optreden. Hier moet je dan wel de vier keer lagere resolutie voor lief nemen, in dit geval 25 / 4 = 6,25 megapixel. Video vastleggen kan bij deze camera maximaal op 1080p bij 30 fps.
Aan de achterzijde treffen we maar liefst vier camera's. De primaire sensor is een inmiddels bekende 48 megapixel sensor die met de eerder genoemde Quad-Pixel techniek (pixel-binning) de pixelgrootte kan opkrikken van 0,8 µm tot 1,6 µm. Het diafragma is hier f/1.7 en ondersteuning voor optical image stabilization (ois) is aanwezig. De tweede camera is een 16 megapixel ultragroothoek met een bereik van 117° en een lens met een diafragma van f/2.2. Deze camera ondersteunt geen ois. De derde camera is waar de One Zoom zijn naam aan ontleent: een 8 megapixel telelens waarmee je tot 3 keer optisch kan zoomen en die net als de primaire sensor ois ondersteunt. De vierde camera is ten slotte een 5 megapixel dieptesensor die voor het bokeh-effect gebruikt wordt.
Cameratest
Om de de camera-mogelijkheden van smartphones in kaart te brengen hebben we een testopstelling gemaakt die reproduceerbare en vergelijkbare resultaten oplevert. Hiermee kunnen, wij maar ook jij, snel en goed kunnen vergelijken. De testopstelling bestaat uit een gestandaardiseerde testkaart in een verduisterde ruimte met zwarte gordijnen om reflectie van licht te voorkomen. Van de testkaart nemen we met elke smartphone twee foto's onder exact dezelfde lichtomstandigheden. Dit meten we precies uit met een zogenaamde lux-meter. We doen dit eerst met weinig licht (5 lux) om de lowlight performance in kaart te brengen en vervolgens met veel licht (1600 lux) beschikbaar, vergelijkbaar met een zonnige dag in de buitenlucht.
Als de camera-app de mogelijkheid biedt om in raw te schieten dan nemen we dezelfde twee foto's nog een keer op de raw-stand. Dit doen we ook nog eens met de Camera FV-5 app (Android) zodat we bij alle toestellen die een raw-functie hebben ook een raw-foto hebben die op basis van dezelfde overwegingen - namelijk die van de FV-5 app - wordt genomen.
Cameraprestaties
In dit geval leggen we de cameraprestaties van de Motorola One Zoom naast die van de Samsung Galaxy S10+ en de Honor 20. Als we om te beginnen de low light beelden naast elkaar leggen valt op dat de Motorola One Zoom geen potten weet te breken. Het beeld bevat zichtbaar meer ruis en minder scherpte en details dan dat van de andere twee. Ook de kleurweergave is wat aan de fletse kant.
Als we vervolgens de resultaten van het fotograferen bij voldoende licht erbij pakken zien we dat de kleurweergave bij de One Zoom nog steeds niet helemaal natuurlijk is. Met name in het gezicht van de vrouw zie je goed dat er een wat gelige waas aanwezig is. Wat betreft detailweergave is het een behoorlijke verbetering ten opzichte van de low light condities. De overgangen in de lichte en donkere delen zijn evengoed behoorlijk hard, wat impliceert dat het dynamisch bereik enigszins beperkt is.
- Standaard modus
- RAW
- RAW FV-5
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ standaard modus 5 lux
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ standaard modus 1600 lux
Vlnr: Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ RAW 5 lux
Vlnr: Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ RAW 1600 lux
Vlnr: Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ RAW FV-5 5 lux
Vlnr: Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+ RAW FV-5 1600 lux
Eenmaal buiten aangekomen zien we dat de One Zoom het op de primaire sensor net iets beter doet dan de Honor 20 op het gebied van scherpte en detailweergave. Ook lijkt het toestel hier juist weer het dynamisch contrast in de wolkenpartij wat beter voor elkaar te hebben. Het beeld van de S10+ is overigens op alle fronten superieur, maar dat is gezien het prijsverschil geen verrassing en geen schande. Met de groothoeklens vallen de resultaten juist weer in het voordeel van de Honor 20 uit, die duidelijk meer scherpte en details laat zien in het gras, alsmede de donkere delen van de foto. De One Zoom geeft de details in het wolkendek, met name de door de zon belichte delen dan weer wat beter weer.
Als we ten slotte de telelensfoto's erbij pakken zien we dat de zoom-functie van de One Zoom heel behoorlijk is en de andere twee voorbijstreeft. De details, het dynamisch bereik en scherpte zijn ook van een hoger niveau dan die van de Honor 20, met uitzondering van die in het gras, waar een waterverfeffect ontstaat bij de Motorola.
- Groothoek
- Ultra groothoek
- Telelens
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+
Als we na zonsondergang de straat op gaan om wat plaatsje te schieten zien we dat de sensor van de One Zoom in de standaardmodus minder licht vangt dan die van de S10+ en Honor 20. Met de nachtmodus aan gaat het vangen van licht een stuk beter, helaas gaat dit wel gepaard met gebrekkige detailweergave, onscherpte en behoorlijk wat ruis. De Honor 20 weet in de highlights net wat meer details vast te leggen, maar echt groot zijn de verschillen niet.
- Standaardmodus bij nacht
- Nachtmodus bij nacht
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+
Vlnr: Honor 20, Motorola One Zoom en Samsung Galaxy S10+
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Motorola One Zoom 128GB Grey
|
Niet verkrijgbaar |