Workshop: Maak je mechanische toetsenbord weer mooi

18 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Stap 1: Controleer je toetsenbord
  3. 3. Stap 2: Nieuwe keycaps kopen
  4. 4. Stap 3: Verwijder de oude keycaps
  5. 5. Stap 4: Schoonmaken
  6. 6. Stap 5: Stiller maken
  7. 7. Stap 6: Nieuwe keycaps plaatsen
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Reacties

Inleiding

Ben je uitgekeken op je huidige mechanische toetsenbord of is het invoerapparaat na jarenlange trouwe dienst vies en versleten? Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en een nieuwe aanschaffen. Zeker als je functionaliteit op je huidige toetsenbord mist of andere soorten schakelaars wilt proberen, is dat een goed idee. Tikt je toetsenbord nog altijd lekker, dan is een grondige opfrisbeurt wellicht alles wat hij nodig heeft om weer een poos mee te gaan. Aan de buitenkant mag het toetsenbord er misschien wat afgeleefd uitzien: grote kans dat het mechaniek aan de binnenkant nog perfect in orde is. Cherry-schakelaars en hun klonen, die je veelal in mechanische toetsenborden aantreft, moeten immers tientallen miljoenen aanslagen mee kunnen gaan.

In dit artikel laten we je zien hoe je een sleetse ramplank een tweede leven geeft. Daartoe reinigen we het toetsenbord en plaatsen we nieuwe keycaps, om het invoerapparaat een heel ander aanzien te geven. En passant proberen we door het plaatsen van o-ringen ook iets te doen aan het luidruchtige geklak waarom mechanische toetsenborden als deze bekendstaan.


Ons MasterKeys Pro L-toetsenbord ziet er niet meer zo meesterlijk uit na jarenlang intensief gebruik.

We gaan in deze workshop aan de slag met een wat ouder toetsenbord van Cooler Master, de Masterkeys Pro L, die we al enige jaren in gebruik hadden. Dat is ook wel te zien: stof heeft zich opgehoopt op, tussen en onder de toetsen. Her en der zitten vettige vlekken. Het glimmende laagje op enkele veelgebruikte toetsen, zoals de ‘A’ en de ‘E’, is geen vet: het plastic is na jarenlang gebruik versleten, een effect dat vooral optreedt bij toetsenborden met toetsen gemaakt van ABS-plastic, waaronder ook de Masterkeys Pro L. Zoals te zien op de foto zijn de ‘Escape’ en ‘Enter’-toetsen een keer vervangen door een opvallende rode variant. De rest van het toetsenbord is nog geheel zoals het uit de doos kwam. Tijd om daar verandering in te brengen.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Stap 1: Controleer je toetsenbord

Wil je je toetsenbord voorzien van nieuwe toetsen, dan is het even goed opletten. Van belang zijn het onderscheid tussen een ANSI- en ISO-layout, de taal van de opschriften en de indeling van de onderste rij. De Masterkeys Pro L heeft bijvoorbeeld de ANSI-layout die in Nederland gebruikelijk is, voorzien van Amerikaanse opschriften. Heeft jouw toetsenbord een twee rijen hoge ‘Enter’-toets, dan moet je waarschijnlijk op zoek naar een setje keycaps voor een ISO-layout. Het kiezen van de correcte taal van de beschrifting is vooral belangrijk voor secundaire functies, die in andere landen vaak op andere plekken zitten.


De onderste rij van een toetsenbord wil nog wel eens afwijken. Boven de Masterkeys Pro L met standaardindeling, onder de Corsair K70 MK.2 met smallere Windows-toetsen.

Bekijk tot slot hoe de onderste rij van het toetsenbord er precies uitziet. De Masterkeys Pro L heeft een standaard indeling, waarbij de toetsen links en rechts van de spatiebalk allemaal even breed zijn (1,25x een ‘normale’ toets). Corsair-toetsenborden gebruiken over het algemeen een alternatieve indeling, met bredere ‘Control’ en smallere ‘Windows’-toetsen, waardoor standaard keycap-sets niet passen. Gelukkig kun je veel keycap-sets ook in Corsair-variant bestellen.

Stap 2: Nieuwe keycaps kopen

Om nieuwe keycaps aan te schaffen kun je het best eens rondneuzen op Aliexpress of een Europese webshop als Candykeys. Naast ‘gewone’ zwarte of witte toetsen kun je kiezen uit een keur aan kleurenschema’s, die je toetsenbord een compleet andere uitstraling geven. Je kunt ook gaan voor toetsen met een aangepaste vorm dan de gebruikelijk gemonteerde exemplaren, bijvoorbeeld toetsen die lijken alsof ze van een klassieke typemachine afkomstig zijn.


Via webshops als Candykeys vind je tientallen toetsensets.

Verschillen zitten verder in de bouwkwaliteit van de toetsen: naast sets ABS-keycaps, zoals veel fabrikanten ze nog altijd standaard monteren, kun je zelf ook gaan voor toetsen gemaakt van het duurzamere PBT-plastic, wat uiteraard een meerprijs met zich meebrengt.


We installeren een setje keycaps van Mionix plus geluiddempende o-ringen afkomstig van Sharkoon.

Let ook op de manier waarop de opschriften zijn aangebracht. Een duurzame methode om dat te doen is bijvoorbeeld dye-sublimation, al heeft dat het nadeel dat eventuele toetsverlichting niet door de letter kan schijnen. Wil je dat wel, dan zijn zogenoemde double-shot toetsen de beste, maar ook prijzigste keus. Wij vonden in onze opslag nog een setje toetsen van het Zweedse Mionix. De lasergegraveerde toetsen van ABS-plastic bieden niet de allerbeste bouwkwaliteit, maar zien er wel bijzonder uit door hun pastelkleurige kleurstelling en dito beschrifting.

Stap 3: Verwijder de oude keycaps

Voordat we de nieuwe toetsen kunnen plaatsen, gaan we het toetsenbord goed schoonmaken. Daarvoor moeten de oude toetsen er eerst af. Gelukkig is dat bij een mechanisch toetsenbord eenvoudig te doen. Je kunt de toetsen met de hand lostrekken, maar ook een keycap puller gebruiken, een stukje gereedschap met twee haakjes die je om de onderkant van de keycap klemt. Door aan het handvat te trekken en daarbij een klein beetje te wiebelen, komt de toets los van de steel waarop hij is bevestigd. Let op dat je niet onder een hoek aan de toets trekt, want dat kan ertoe leiden dat de steel afbreekt.

Ook bij grote toetsen is wat meer zorgvuldigheid geboden, omdat die zijn voorzien van een apart stabilisatiemechanisme met meerdere bevestigingspunten. Bij sommige toetsenborden zijn grotere toetsen gestabiliseerd middels een metalen draadje (ook wel Costar-stabilisatoren genoemd). In dat geval moet je de toets na het omhoogtrekken een klein beetje naar de zijkant duwen om hem ook van het metalen draadje los te maken.


Met een keycap puller is het verwijderen van de toetsen een fluitje van een cent.

Een tip: maak voor je begint een foto van het toetsenbord, dan weet je zeker dat je alle keycaps op de juiste plaats (terug) zet wanneer je klaar bent met schoonmaken.

Stap 4: Schoonmaken

Nadat we alle toetsen hebben verwijderd, blijft de stoffige behuizing met switches over. Tijd om de behuizing goed schoon te maken. Het stof tussen de toetsen verwijder je het beste met een schoonmaakborsteltje, eventueel geholpen door wat perslucht. De rest van de behuizing laat zich schoonmaken met een vochtige doek met bijvoorbeeld allesreiniger. Gebruik niet al te veel water: de meeste mechanische toetsenborden zijn immers niet bestand tegen binnendringend vocht. Ook bepaalde oplosmiddelen zijn af te raden, omdat ze het plastic kunnen aantasten.


Gebruik een schoonmaakborsteltje om het stof tussen de switches te verwijderen.

Wil je geen nieuwe keycaps plaatsen en de originele toetsen hergebruiken? Dan is nu een mooi moment om ook die grondig te reinigen. Even laten weken in een sopje is een probaat middel om alle stof en aanslag eraf te halen. Zorg dat het water niet te heet is, anders bestaat de kans dat het plastic slap wordt en de toetsen verbuigen.


De oude toetsen kun je schoonmaken in een emmertje sop.

Stap 5: Stiller maken

We willen dat ons toetsenbord er straks niet alleen mooi uitziet, maar ook iets doen aan het lawaai tijdens het tikken. Wat meer geluid is voor een deel inherent aan een mechanisch toetsenbord – zo stil als het gemiddelde rubber dome-toetsenbord ga je het niet krijgen – maar middels het plaatsen van o-ringen kun je het tiklawaai wel degelijk merkbaar doen afnemen. Een zakje ringetjes kost (veruit) minder dan een tientje.


Plaats de rubberen o-ringen om het kruisvormige bevestigingspunt aan de onderkant van iedere toets.

O-ringen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hardheden (uitgedrukt in shore A). Die twee factoren bepalen de hoeveelheid geluidsdemping, maar ook de impact op de feedback. Zachte en dikke ringen dempen weliswaar goed, maar leiden ook tot een zachtere bottom-out en beduidend minder travel. Wij kozen daarom voor dunnere (1,5 mm) en hardere ringen (60 shore A) van Sharkoon. De plaatsing is simpel, maar wel bewerkelijk: bij iedere keycap doe je een ringetje rondom het kruisvormige bevestigingspunt aan de onderkant.


Heeft jouw toetsenbord Costar-stabilisatoren met een metalen draadje (hier Asus’ RoG Claymore-toetsenbord als voorbeeld), dan kun je geratel voorkomen door ze een beetje te smeren.

Bij toetsenborden met Costar-stabilisatoren kunnen de grote toetsen een beetje gaan piepen doordat het metalen draadje tegen de binnenkant van de keycap aankomt, wat je kunt oplossen door het geheel een beetje te smeren. Gebruik daarvoor een drupje lithiumvet, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij een fietsenmaker.

Stap 6: Nieuwe keycaps plaatsen

Nu de o-ringen op de toetsen zitten en de behuizing weer mooi schoon is, is het tijd om de nieuwe toetsen erop te zetten. Dat kan gewoon met de hand; extra gereedschap is niet nodig. Bij sommige keycap-setjes zitten de toetsen in de doos zoals ze ook op een toetsenbord horen te zitten, wat de juiste plaatsing vergemakkelijkt. Bij onze keycaps was dat niet het geval, waarbij ook de beschrifting niet heel erg veel duidelijkheid bood waar welke toets hoorde.


Een voor een plaatsen we de nieuwe toetsen op het toetsenbord.

Wij gingen in eerste instantie in de fout door de cijfertoetsen van het numpad op het alfanumerieke gedeelte te plaatsen, en vice versa. Dat verschil merk je doordat iedere rij van een toetsenbord een ander profiel heeft. Plaats je ergens een toets van de verkeerde rij, dan steekt die verder of minder ver uit dan de rest. Met goed kijken en wisselen kwamen we uiteindelijk tot een kloppend toetsenbord.

Conclusie

Met een uurtje werk hebben we ons verstofte toetsenbord weer nieuw leven ingeblazen. De behuizing oogt weer spic en span en dankzij de nieuwe set toetsen met opvallende kleurstelling, heeft het toetsenbord een hele andere uitstraling gekregen. Door de plaatsing van o-ringen is het lawaai tijdens het tikken ook nog eens stukken afgenomen.

Uiteraard is dit nog maar het begin van wat je met je mechanische toetsenbord kunt doen. Echte doe-het-zelvers spuiten bijvoorbeeld de behuizing in een andere kleur, maken zelf hun eigen custom keycaps, of halen de switches uit elkaar om die aan de binnenkant van een laagje smeermiddel te voorzien, waardoor de aanslag nog soepeler verloopt. Hopelijk heb je door het lezen van deze workshop alvast wat ideeën gekregen om zelf aan de slag te gaan!

0
*