De switch naar nieuwe switches: Nieuwe mechanische schakelaars, anders tikken

21 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Mechanical X-Point
  3. 3. Nadenken over nieuwe oplossingen
  4. 4. Schakelen met infraroodlicht
  5. 5. Magnetische aantrekkingskracht
  6. 6. Capacitief alternatief
  7. 7. Conclusie
  8. 21 reacties

Inleiding

Mechanische toetsenborden werden jarenlang vooral geleverd met Cherry MX-schakelaars of klonen daarvan. Hoewel die de markt nog altijd domineren, zien we steeds meer alternatieve switches opduiken. Dat begon met (veelal Chinese) fabrikanten die zich toelegden op het klonen van het Duitse origineel van Cherry, waardoor mechanische toetsenborden bereikbaar zijn geworden voor een groter publiek.

Voor fans van mechanische toetsenborden is het leuke, dat er de afgelopen jaren ook nieuwe switches zijn geïntroduceerd die zich qua techniek echt onderscheiden van de Cherry-schakelaars die zo gebruikelijk zijn geworden. Toetsenbordfabrikanten kunnen zich zo niet alleen onderscheiden middels de constructie van het toetsenbord, de aanwezigheid van extra features als verlichting of een opvallend design. Ook voor de techniek zelf, de mechanische schakelaars die de aanslag van het toetsenbord bepalen, is de markt druk in beweging. Fabrikanten, startups en groepen van enthousiastelingen trachten schakelaars te ontwikkelen met een ander ontwerp en werkingsprincipe. Waar ‘traditionele’ mechanische toetsenborden werken met een fysiek contactmechanisme, moeten nu of in de nabij toekomst schakelaars verschijnen die gebruikmaken van gereflecteerd infraroodlicht of elektromagnetische effecten om toetsaanslagen te registreren.

In dit artikel geven we een overzicht van de nieuwe schakelaars die je nu of binnenkort kunt verwachten, wanneer je een mechanisch toetsenbord gaat kopen. We gaan daarbij in op de techniek achter de bestaande en de nieuwe schakelaars, de aanslag van de switches, en de speciale eigenschappen en features die de nieuwe ontwerpen mogelijk maken.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #4/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

0
*