AOC Agon AG273QX review: plat VA-scherm blinkt uit met HDR

6 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Plat en VA
 2. 2. AOC Agon AG273QX
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 5. 5. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 6 reacties

Conclusie

De AOC Agon AG273QX mag maar één letter verschillen van de eerder dit jaar geïntroduceerde, gebogen AG273QCX, het is een heel andere monitor. Het is goed nieuws voor liefhebbers van va-panelen met een afkeer van gebogen schermen: heel veel keuze hebben die namelijk niet, en op dit formaat met deze specifieke set kenmerken - hoge verversingsfrequentie, 27-inch - is er maar één alternatief, de bijzonder vormgegeven Samsung Space S27R750. Op 32-inch biedt LG de 32GK850G en -F, en de 32GK650F. Meer is er niet, het merendeel van de va-gebaseerde monitoren met hoge verversingsfrequentie heeft een gebogen paneel.

Des te belangrijker voor de geïnteresseerde hoe deze witte raaf presteert, en helaas is dat niet zonder meer een succesverhaal. De kleurkalibratie is ondermaats, de wit-uniformiteit is op het randje, de horizontale kijkhoeken zijn ronduit slecht, en de responstijden zijn in elk geval voor zwart-wit te langzaam voor de beloofde verversingsfrequentie. De kleuren zijn beter in de sRGB-stand, maar die is bijkans onbruikbaar door de veel te hoge helderheid.

Is het dan alleen maar slecht nieuws voor de AG273QX? Nee, dat niet. Het scherm doet het namelijk opmerkelijk goed in de hdr-modus, waarbij het uitblinkt met een hoge piekhelderheid en een relatief kleine kleurafwijking. Bovendien heeft het een aardig groot kleurbereik en door het hoge native contrast van het va-paneel is de afwezigheid van local dimming een stuk minder problematisch dan bij een ips-model als de recent besproken LG 27GL850. 

Voor gaming zouden we de matige kleurechtheid door de vingers zien - de mooie verzadiging is belangrijker dan enige afwijking van een voor beeldbewerking belangrijkere norm - en de responstijden zijn grosso modo ook prima. Zwart-wit is een negatieve uitschieter, maar zolang je niet met 165 Hz door Word-documenten gaat scrollen hoef je daar niet per se wakker van te liggen. Wel is het een indicatie dat sommige zwart-kleur transities kunnen ghosten, dus voor hele snelle shooters zouden we de AG273QX niet als eerste aanbevelen. Voor kleurrijke rpg's daarentegen zou het beslist een aanrader zijn. 

Zou het zijn, als de prijs niet dwarszat. Zeker, de AG273QX is niet bijzonder duur, maar de concurrentie door andere va-gebaseerde modellen in dit segment is wel veel groter, al zijn die dus verder gebogen in plaats van plat. Kan je daarmee leven, dan biedt AOC zelf de AG273QCX - een model dat zeker niet perfect was, maar inmiddels voor 200 euro minder dan bij verschijnen gekocht kan worden. Zetten we de twee naast elkaar, dan wint de QCX op alle fronten, behalve op hdr-weergave. MSI heeft met de MPG27CQ ook een sterke concurrent, wederom behalve voor hdr, en de Samsung C27HG70 is weliswaar iets duurder, maar wél DisplayHDR600 gecertificeerd. Die ontbeert wel weer G-sync compatibiliteit. En dan is er natuurlijk nog de Aorus CV27Q van Gigabyte. Kortom, je moet wel heel erg van va houden en wars zijn van curved, om voor de AG273QX te vallen. Mocht je dat doen, dan heb je qua hdr-weergave in elk geval een goede koop.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
AOC Agon AG273QX

AOC Agon AG273QX

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • AMD FreeSync
 • AMD Freesync Premium Pro
 • 165 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 400 cd/m²
 • 3000 : 1

€ 429,00

3 winkels
0