Corsair Hydro X waterkoeling review: ijskoude oplossing voor hete hardware

32 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Losse onderdelen
 3. 3. Montage
 4. 4. Koelprestaties
 5. 5. Conclusie
 6. 1 besproken product
 7. 32 reacties

Koelprestaties

We kunnen custom waterkoeling helaas niet testen in onze geïsoleerde box die we voor reguliere cpu-koelers gebruiken. Daarom hebben we voor deze test een systeem met een high-end cpu samengesteld, die we steeds op dezelfde manier belasten om goed vergelijkbare resultaten te genereren.

Testmethode

Het systeem bestaat uit de volgende componenten:

 • Processor: Intel Core i9 7900X @ 3,5 GHz all-core (Vcore-spanning van 1,2 volt, LLC op auto)
 • Moederbord: Asus RoG Strix X299-XE Gaming
 • Videokaart: Asus RoG Strix GeForce RTX 2080 Strix OC
 • Geheugen: Corsair Dominator 4x 8 GB DDR4-2666
 • Behuizing: Phanteks Enthoo Pro TG met drie standaard casefans (12 V)
 • Voeding: Seasonic Prime Titanium 1300W

Bij het testen van cpu-koelers zijn we vooral geïnteresseerd in de efficiëntie, ofwel hoe de koelprestaties zich verhouden tot de geluidsproductie. Een koeler die goede prestaties levert maar daarbij extreem veel herrie produceert, is immers minder aantrekkelijk dan een model dat vergelijkbare prestaties levert bij een veel lager geluidsniveau. Om een gelijk speelveld te creëren testen we alle koelers daarom allereerst op geluidsproductie.

In onze geluidsdichte box hebben we daarom bepaald met welke ventilator-instelling de waterkoelers 40 dB(A) geluid produceren voor het totaal van de pomp en de ventilatoren, telkens gemeten op 10 cm afstand van zowel de pomp als de radiators. 40 dB(A) gemeten op 10 cm is de grens die we als stil bestempelen. Daarboven wordt een geluidsbron toch (zeer) duidelijk hoorbaar op normale luisterafstand. Daarnaast meten we ook hoeveel geluid de koeler produceert met alle ventilators op maximale snelheid (12 volt).

Als test draaien we dertig minuten lang de zware Cinebench 20 MT-test, die de processor op alle cores volledig belast. Aan het einde van de test noteren we de maximale cpu-temperatuur, gemeten door de sensor in de processor zelf. We doen de test twee keer: een keer met de fans op de snelheid waarop ze exact 40 dB(A) produceren en een tweede keer met de fans op maximale snelheid, om zo een beeld te krijgen van waar de koeler maximaal toe in staat is.

Testresultaten

We hebben volgens deze methode ook de populaire NZXT Kraken X62-waterkoeler getest, als maatstaf voor wat met 'reguliere' all-in-one waterkoeling mogelijk is. De X72-versie met een 360mm-radiator hadden we op het moment van testen niet tot onze beschikking, maar uit eerdere tests bleek dat het onderlinge verschil maximaal twee graden bedroeg.

De plek van het rode balkje in de grafiek spreekt voor zich: de zeer potente Hydro X-set weet de processor zelfs na een stresstest van een half uur niet warmer te laten worden dan 66 graden. Dat is veel beter dan de resultaten van de kant-en-klare waterkoeler.

Aangezien de set op maximale spanning al amper 40 dB(A) aan geluid produceert, wordt de koeling nauwelijks nog beter als we de fans op volle snelheid laten draaien. De andere koelers kunnen wel luider en het verschil in koeling wordt daarmee kleiner.

Uiteraard hebben we ook enkele tests gedraaid met de watergekoelde videokaart, al hebben we daarvoor geen direct vergelijkingsmateriaal. Deze tests hebben we uitgevoerd met de fans op 12 volt, waarbij de geluidsproductie zoals we weten net geen 40 decibel bedraagt. Na een langdurige stresstest in 3DMark Time Spy wordt de RTX 2080-gpu niet warmer dan 47 graden. Ter vergelijking; met de al redelijk over-the-top triple-fan luchtkoeler van de Asus RTX 2080 Strix OC werd de chip in onze tests 57 °C bij een geluidsproductie van 44,8 dB(A).

Tot slot hebben we gekeken wat de koelprestaties waren als we zowel de processor als de videokaart belasten met de 3DMark Firestrike Extreme Combined-test. Na 20 runs loopt de maximale temperatuur van de processor op naar 72 graden, terwijl de videokaart 49 graden aantikt. Zelfs met de warmte van de videokaart erbij blijft de processor dus koeler dan bij de andere twee waterkoelers.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

 • Custom waterkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • Socket SP3/TR4
 • 120 mm
 • 360 mm
Niet verkrijgbaar
0
*