Corsair Hydro X waterkoeling review: ijskoude oplossing voor hete hardware

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Losse onderdelen
 3. 3. Montage
 4. 4. Koelprestaties
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Eerder dit jaar namen we een duik in de wereld van custom waterkoeling met een review van de EK P360 RGB Classic, een als set geleverde waterkoeler van toch wel een van de meest zeggende namen in deze markt. Corsair introduceerde eerder dit jaar eindelijk zijn al vaak getoonde Hydro X-lijn waterkoelproducten en komt daarmee pas net kijken - maar kan deze 'nieuwe naam' ook de concurrentie aan?

Hoe kom je aan de expertise voor custom waterkoeling?

Waar Corsair lange tijd alleen geheugenmodules fabriceerde, heeft het Amerikaanse merk zijn aanbod in dit decennium verbreed naar vrijwel alle productcategorieën die iets met pc-gaming te maken hebben. Corsair is inmiddels niet meer weg te denken uit de werelden van behuizingen, all-in-one waterkoelers, voedingen en gaming-randapparatuur, bijvoorbeeld. Custom waterkoeling lijkt een logische volgende stap, maar op de achtergrond speelt er meer.

De wereld van custom waterkoeling is er immers eentje waar je expertise voor nodig hebt: zelfs voor het bouwen van een simpele loop zul je je eerst moeten inlezen als het gaat om koelblokken, slangen en pompen - laat staan voor het ontwerpen daarvan. In november 2017 kwam het nieuws naar buiten dat EK onder meer zijn ceo, cto en marketinghoofd op straat had gezet. En warempel, een maand later bleek het eerstgenoemde tweetal een contract te hebben getekend bij Corsair.

Daarmee had Corsair de benodigde expertise dus wel binnen, maar toch duurde het nog bijna twee jaar voordat de eerste Hydro X-producten op de markt kwamen. Dat komt onder meer omdat Corsair probeert misschien wel het grootste probleem van de custom waterkoeling-industrie te tackelen: de hoge (kennis)drempel om ermee te beginnen. Vol trots presenteerde het bedrijf op de Computex-beurs zijn custom cooling configurator, een online tool waarin je gemakkelijk je eigen custom loop in elkaar klikt.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)
De volledige Corsair Hydro X-koeling zoals door ons getest.

Corsairs troef: custom cooling configurator

Nu heeft grote concurrent EK een vergelijkbare configurator op zijn website, maar vooral qua visualisatie gaat Corsair een serieuze stap verder. Het samenstellen begint bij de keuze voor een kast - idealiter eentje van Corsair zelf natuurlijk, want dan krijg je de waterkoelcomponenten ook direct gemonteerd te zien. Vervolgens selecteer je welk moederbord, welke processor en welke videokaart je wil gaan gebruiken. De tool presenteert vervolgens een compleet advies dat je direct in je winkelmandje kunt leggen. Per onderdeel kun je echter ook alternatieven kiezen - een luxer cpu-koelblok, een andere combinatie van radiators en uiteraard andere ventilators.

Onze uiteindelijke selectie komt uit op een totaalprijs van € 808,49. Daarmee begeeft Corsair zich duidelijk in een ander segment dan de eerder geteste EK-kit, die je voor minder dan de helft in huis haalt. Aan andere kant koelen we dit keer ook een videokaart mee - als we het gpu-koelblok en de daaraan gerelateerde accessoires weglaten scheelt dat al gauw 200 euro.

In het kort

Corsair vraagt de hoofdprijs voor zijn Hydro X-waterkoeling, maar de koelprestaties zijn dan ook van topniveau. Ook over de goed werkende rgb-software en handige online configurator zijn we enthousiast. Als je de loterij gewonnen hebt, is dit de waterkoeling die je koopt.

 • Gebruik van acryl en plastic covers doet afbreuk aan gevoelsmatige bouwkwaliteit
 • Héél erg prijzig
 • Uitstekende koeling
 • Mooie configurator maakt samenstellen een eitje
 • Alle onderdelen los verkrijgbaar, dus ruime uitbreidingsmogelijkheden
 • Goede integratie met iCUE-ecosysteem voor RGB

Losse onderdelen

Voor de test van de Corsair Hydro X-waterkoeling gebruikten we hetzelfde testsysteem als voor de EK-kit, met de toevoeging van een Asus RoG GeForce RTX 2080 Strix OC-videokaart - we vonden Asus bereid om die kaart voor deze test uit te lenen, waarvoor dank. Om de optimale selectie van componenten te verkrijgen, vulden we simpelweg onze componenten in: een Intel Core i9 7900X-processor, een Asus RoG Strix X299-XE Gaming-moederbord en de genoemde RTX 2080-videokaart. Vrijwel zonder aan het advies iets te veranderen drukten we op de bestelknop - waar we wel iets van het geadviseerde hebben afgeweken, zullen we dat hieronder vermelden.

CPU-koelblok: XC7 RGB

Om te beginnen gingen we voor het Corsair Hydro X XC7 RGB-koelblok voor de processor, dat uitsluitend compatibel is met socket 2066 en 80 euro kost. Dit cpu-blok bestaat uit een basis van vernikkeld koper met ruim zestig micro-vinnen, met daaroverheen een zwarte plastic cover en uiteraard addressable rgb-verlichting. Een cirkel in het midden is transparant, zodat je de koelvloeistof kunt zien stromen. Het koelblok maakt gebruik van standaard G1/4"-fittingen. De XC7 is er overigens ook in andere varianten, met compatibiliteit voor de mainstream sockets (AM4/1151) en de TR4-socket van de AMD Threadripper-processors. Voor vijf euro meer heeft Corsair daarnaast de XC9 in zijn assortiment, die voorzien is van een grijsachtige aluminium cover, en compatibel is met de high-end platforms van beide cpu-fabrikanten.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Radiator: XR7 360

De geadviseerde radiator was een XR7 360, zoals de naam al zegt een 360mm-model met plaats voor drie 120mm-ventilators. Deze radiator is 5,4 centimeter dik en voor montage bovenin een behuizing kan dat te veel zijn en een conflict met het moederbord opleveren, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor een kast of monteer 'm voorin. Los kost de XR7 360-radiator 120 euro. Voor de ventilators kozen we een drietal ML120 Pro RGB-fans, die gebruikmaken van een duurzaam magnetisch lager.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Pomp & reservoir: XD5 RGB

Voor de gecombineerde pomp en reservoir heeft Corsair slechts één optie beschikbaar, namelijk de XD5 RGB met de bekende D5 PWM-pomp. Het 330ml grote reservoir is voorzien van afgeplatte hoeken en verticaal georiënteerd. Daarnaast is er gedacht aan een vulpoort en een temperatuursensor, zodat je de temperatuur van de koelvloeistof realtime kunt uitlezen via software. Met het meegeleverde montagebracket voor 12/14cm-fanmountings kun je de reservoir/pompcombinatie makkelijk installeren in je behuizing. De pomp werkt op maximaal 4800 rpm en kan via pwm worden aangestuurd tussen van 20-100%.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

GPU-koelblok: XG7 RGB

Qua gpu-koeling heeft Corsair op dit moment negen waterblokken in zijn assortiment, die allemaal hetzelfde design hebben: grotendeels zwart met een doorzichtig acrylgedeelte waar het water stroomt (en de rgb-lampjes zitten). Voor de Founders Editions van de Nvidia GeForce RTX 2070 en hoger zijn blokken beschikbaar, net zoals voor de referentiekaart van de AMD Radeon RX 5700 XT en RX Vega 64. Als het om custom videokaarten gaat heeft Corsair alleen een model beschikbaar voor de Asus RTX 2080 (Ti) Strix, met deze variant van de XG7 RGB gingen wij aan de slag.

Steeds geldt dat niet alleen de gpu, maar ook de geheugenchips en de vrm's worden gekoeld door het blok. Bijzonder handig is dat er in de fabriek al koelpasta en thermalpads worden aangebracht, zodat je die niet zelf op maat hoeft te knippen. Bovendien krijg je een zwarte backplate voor de videokaart bij het blok, dat afhankelijk van de variant tussen de 155 en 180 euro kost.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Slangen en koelvloeistof

In de configurator krijg je de keuze tussen zachte tubing, gemaakt van flexibel pvc, en harde tubing. Qua installatiegemak en flexibiliteit valt zachte tubing te prefereren, maar harde tubing - die je moet zagen dan wel buigen met een heatgun en enige ervaring vereist - zorgt doorgaans voor een strakker ogend eindresultaat. Wij hielden het bij de standaard zachte tubing, met een binnenmaat van 10 mm en een buitenmaat van 13 mm. We kregen drie meter geleverd, ruim voldoende voor deze build.

Verder worden een liter koelvloeistof en de nodige fittingen toegevoegd aan de configuratie. Je kunt daarbij zonder meerprijs kiezen uit vijf kleuren koelvloeistof (doorzichtig, rood, blauw, paars en groen) en vier kleuren fittingen (chroom, zwart, goud en wit). Wij voegden nog enkele gekantelde fittingen toe voor meer inbouwgemak en een strakker eindresultaat, dat kost 28 euro voor een 2-pack.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm) Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Accessoires: rgb- en fancontroller

Tot slot adviseert Corsair enkele accessoires, waarvan de iCUE Commander Pro de belangrijkste is. De oorspronkelijke versie van deze module behandelden we al eens in een video review. De Commander Pro is zowel een zeskanaals fancontroller als een rgb-controller. Je krijgt er vier temperatuursensoren bij; de benodigde stroom betrekt de controller uit twee interne usb 2.0-aansluitingen. Aangezien de Commander Pro standaard 'slechts' twee rgb-kanalen heeft, levert Corsair bovendien een 6-poorts rgb-hub mee. Andere accessoires die we in de dozen van de diverse componenten aantroffen waren onder meer een atx-kortsluiter om de pomp te laten draaien zonder je systeem aan te hoeven zetten en een fles met een slangetje om het vullen te vergemakkelijken.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Totale configuratie

Product Code Aantal Prijs
CPU-koelblok: XC7 RGB (socket 2066) CX-9010003-WW 1 € 79,90
GPU-koelblok: XG7 RGB 20 SERIES (Strix) CX-9020003-WW 1 € 179,90
Radiator: XR5 360 (3x120mm) CX-9030003-WW 1 € 78,90
Fans: ML120 PRO RGB CO-9050075-WW 3 € 83,70
Pomp/reservoir: XD5 RGB (D5 Pump reservoir) CX-9040002-WW 1 € 164,90
Fittingen: XF Softline 4-pack (10/13mm compression; chrome) CX-9051001-WW 2 € 55,80
Fittingen: XF Adapter 2-pack (45° Angled rotary; chrome) CX-9055001-WW 1 € 27,90
Fittingen: XF Adapter 2-pack (90° Angled rotary; chrome) CX-9055008-WW 1 € 27,90
Koelvloeistof: XL5 (translucent clear), 1L premix CX-9060001-WW 1 € 16,90
Tubing: XT Softline (3m 10/13mm ID/OD PVC) CX-9059001-WW 1 € 14,90
RGB/fancontroller: iCUE Commander Pro Smart CL-9011110-WW 1 € 64,90
Extra: RGB Fan LED Hub CO-8950020 1 € 9,99
Extra: Hydro X Series Filling Bottle CX-9070001-WW 1 € 2,90
Totaal     € 808,49

Montage

Hoe je een custom waterkoelset met soft tubing monteert in een high-end systeem, hebben we in onze review van de EK P360 RGB Classic uitgebreid beschreven. Bij deze kit van Corsair volg je in principe exact dezelfde stappen. Het belangrijkste verschil is dat we dit keer uiteraard ook het gpu-blok voor de videokaart monteren en opnemen in de loop. Afhankelijk van of je wil dat de processor of de videokaart de beste koeling geniet, laat je het afgekoelde water eerst door het cpu- of juist het gpu-blok lopen.

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)
De radiator met daarop de drie ML120 Pro RGB-fans gemonteerd.


Het eindresultaat.

Koelprestaties

We kunnen custom waterkoeling helaas niet testen in onze geïsoleerde box die we voor reguliere cpu-koelers gebruiken. Daarom hebben we voor deze test een systeem met een high-end cpu samengesteld, die we steeds op dezelfde manier belasten om goed vergelijkbare resultaten te genereren.

Testmethode

Het systeem bestaat uit de volgende componenten:

 • Processor: Intel Core i9 7900X @ 3,5 GHz all-core (Vcore-spanning van 1,2 volt, LLC op auto)
 • Moederbord: Asus RoG Strix X299-XE Gaming
 • Videokaart: Asus RoG Strix GeForce RTX 2080 Strix OC
 • Geheugen: Corsair Dominator 4x 8 GB DDR4-2666
 • Behuizing: Phanteks Enthoo Pro TG met drie standaard casefans (12 V)
 • Voeding: Seasonic Prime Titanium 1300W

Bij het testen van cpu-koelers zijn we vooral geïnteresseerd in de efficiëntie, ofwel hoe de koelprestaties zich verhouden tot de geluidsproductie. Een koeler die goede prestaties levert maar daarbij extreem veel herrie produceert, is immers minder aantrekkelijk dan een model dat vergelijkbare prestaties levert bij een veel lager geluidsniveau. Om een gelijk speelveld te creëren testen we alle koelers daarom allereerst op geluidsproductie.

In onze geluidsdichte box hebben we daarom bepaald met welke ventilator-instelling de waterkoelers 40 dB(A) geluid produceren voor het totaal van de pomp en de ventilatoren, telkens gemeten op 10 cm afstand van zowel de pomp als de radiators. 40 dB(A) gemeten op 10 cm is de grens die we als stil bestempelen. Daarboven wordt een geluidsbron toch (zeer) duidelijk hoorbaar op normale luisterafstand. Daarnaast meten we ook hoeveel geluid de koeler produceert met alle ventilators op maximale snelheid (12 volt).

Als test draaien we dertig minuten lang de zware Cinebench 20 MT-test, die de processor op alle cores volledig belast. Aan het einde van de test noteren we de maximale cpu-temperatuur, gemeten door de sensor in de processor zelf. We doen de test twee keer: een keer met de fans op de snelheid waarop ze exact 40 dB(A) produceren en een tweede keer met de fans op maximale snelheid, om zo een beeld te krijgen van waar de koeler maximaal toe in staat is.

Testresultaten

We hebben volgens deze methode ook de populaire NZXT Kraken X62-waterkoeler getest, als maatstaf voor wat met 'reguliere' all-in-one waterkoeling mogelijk is. De X72-versie met een 360mm-radiator hadden we op het moment van testen niet tot onze beschikking, maar uit eerdere tests bleek dat het onderlinge verschil maximaal twee graden bedroeg.

De plek van het rode balkje in de grafiek spreekt voor zich: de zeer potente Hydro X-set weet de processor zelfs na een stresstest van een half uur niet warmer te laten worden dan 66 graden. Dat is veel beter dan de resultaten van de kant-en-klare waterkoeler.

Aangezien de set op maximale spanning al amper 40 dB(A) aan geluid produceert, wordt de koeling nauwelijks nog beter als we de fans op volle snelheid laten draaien. De andere koelers kunnen wel luider en het verschil in koeling wordt daarmee kleiner.

Uiteraard hebben we ook enkele tests gedraaid met de watergekoelde videokaart, al hebben we daarvoor geen direct vergelijkingsmateriaal. Deze tests hebben we uitgevoerd met de fans op 12 volt, waarbij de geluidsproductie zoals we weten net geen 40 decibel bedraagt. Na een langdurige stresstest in 3DMark Time Spy wordt de RTX 2080-gpu niet warmer dan 47 graden. Ter vergelijking; met de al redelijk over-the-top triple-fan luchtkoeler van de Asus RTX 2080 Strix OC werd de chip in onze tests 57 °C bij een geluidsproductie van 44,8 dB(A).

Tot slot hebben we gekeken wat de koelprestaties waren als we zowel de processor als de videokaart belasten met de 3DMark Firestrike Extreme Combined-test. Na 20 runs loopt de maximale temperatuur van de processor op naar 72 graden, terwijl de videokaart 49 graden aantikt. Zelfs met de warmte van de videokaart erbij blijft de processor dus koeler dan bij de andere twee waterkoelers.

Conclusie

Corsair mag dan een bekende naam in hardwareland zijn, in de wereld van custom waterkoeling komt deze fabrikant pas net kijken. Mede dankzij het binnenhalen van een aantal oud-medewerkers van EK heeft Corsair in een paar jaar tijd een compleet aanbod waterkoelcomponenten uit de grond weten te stampen. Ondanks die werkwijze hebben de Hydro X-componenten wel een duidelijke eigen signatuur meegekregen.

In de niche van custom waterkoeling onderscheidt Corsair zich om te beginnen met de focus op het toegankelijk maken van deze markt. De visuele configurator moet mensen helpen om hun eerste loop samen te stellen en wat ons betreft is de trots waarmee Corsair deze tool aankondigde geheel terecht; hij zit goed in elkaar en je krijgt direct een beeld van de invloed van de componentkeuzes die je maakt - letterlijk en figuurlijk.

Daarnaast werken alle onderdelen uiteraard uitstekend samen met de eigen iCUE-software, wat zowel qua effectkeuze als wat synchronisatiemogelijkheden betreft een voorsprong betekent op het vlak van rgb-verlichting. De aansturing zit echter niet ingebakken in de componenten. In plaats daarvan heb je losse controllerkastjes nodig, die flink aan de prijs zijn en eraan bijdragen dat een compleet Hydro X-systeem al snel behoorlijk prijzig wordt.

Zelfs als we het blok voor de videokaart even wegdenken, kost de set die wij hebben getest ruim 600 euro. Dat is een flinke klap meer dan de EK-kit die we deze zomer bekeken - die kostte 'slechts' rond de 350 euro. Corsair kan dat eigenlijk maar op één manier verantwoorden en dat doet het dan ook met prestaties die tot de verbeelding spreken. De geboden koeling is simpelweg van topniveau en zelfs als we ook de videokaart vol belasten, blijft de temperatuur van de processor lager dan bij de andere geteste waterkoelers.

Kortom, Corsair Hydro X-waterkoeling is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je bereid bent om flink te investeren krijg je daar dan ook uitstekende prestaties en een complete, verfijnde software-omgeving voor terug. Wie de loterij heeft gewonnen kan dus zeer goed bij Corsair terecht, en wie dat (nog) niet heeft kan in elk geval verlekkerd zijn virtuele waterkoeling bij elkaar klikken in de voor deze sector innovatief gebruiksvriendelijke online configurator. Een Ultimate Product award is op zijn plaats.


Corsair Hydro X


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

Corsair Hydro X (XC7 RGB + XR7 360mm)

 • Custom waterkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • Socket SP3/TR4
 • 120 mm
 • 360 mm
Niet verkrijgbaar
0
*