Inleiding
We hebben de afgelopen weken een paar keer aandacht besteed aan in China bestelde hardware, en getuige onze statistieken en de reacties onder artikelen is dat een onderwerp dat zich in warme belangstelling mag verheugen. Sterker, lezers benaderden ons actief om ons in niet mis te verstane bewoordingen aan te moedigen eens een ssd te bestellen bij een Chinese webwinkel. Zo gezegd, zo gedaan: we bestelden en testten een Kingspec NE-512, een nvme ssd van omgerekend minder dan 50 euro.
Kopen in China?
De lezer die ons hierover benaderde stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken, dat we nog niet eerder aandacht hebben besteed aan de prestaties van ssd's die je via winkels als Aliexpress, Gearbest of Banggood kunt kopen. Die terughoudendheid heeft wel een reden, en daar moeten we ook zeker even bij stilstaan.
In de eerste plaats ben je bij aanschaf via deze winkels veel minder - of geheel niet - beschermd door het Nederlandse (of Europese) consumentenrecht. Nu kan je daar de schouders over ophalen, als je ofwel een heel groot prijsvoordeel hebt, ofwel het risico dat er iets misgaat niet zo groot acht. Voor ssd's gaan beide alleen niet echt op. Op de prijs gaan we hieronder verder in, maar het prijsvoordeel is niet enorm: de flashmarkt is enorm competitief, de marges zijn laag en daardoor ligt de prijs van een product dat je hier kunt kopen best dicht bij wat je van ver laat komen. Bovendien kan dat voordeel grotendeels teniet worden gedaan als de douane je pakje onderschept en voorziet van een toeslag voor BTW en/of importheffingen.
Dan het risico: de kans dat er iets misgaat is misschien niet zo groot (al kent iedereen wel de verhalen van 128 GB sd-kaartjes die na formatteren 16 GB groot bleken te zijn), maar áls er iets mis gaat, ben je wel potentieel kostbare data kwijt. De kans dat je je geld terug krijgt, of een nieuw product (zo je dat al wilt), is zoals gezegd niet heel groot. Zaken om je sowieso bewust van te zijn bij aanschaf ver over de EU-grenzen, maar bij ssd's misschien nog wel iets meer.
48,63 euro
Enfin, het is uiteraard prima mogelijk om alsnog de weloverwogen beslissing te nemen voor een ssd uit het Verre Oosten te gaan. Er valt genoeg te kiezen voor wie nog een sata ssd zoekt, maar de prijsverschillen met wat hier te koop is zijn dan nog wat kleiner. Wij vonden het dan ook interessanter om voor een prestatievergelijking om een wat modernere basis te zoeken: pci-express en nvme dus.
Als we onze Productvergelijker inspecteren, is de goedkoopste pci-express ssd van 480-512 GB van dit moment een Kingston A1000, die heb je vanaf pakweg 64 euro. Kijken we naar het equivalent bij Aliexpress, dan komen we (althans toen we dit een dikke maand geleden deden) uit op een Kingspec NE van momenteel 56,21 dollar. Komende Black Friday zal die iets meer dan 51 dollar kosten, en dat was ook wat wij betaalden toen we hem 2 oktober van dit jaar bestelden: 51,99 dollar. In euro's was dat 48,63 euro, blijkens ons creditcard-overzicht. Dat komt neer op 10,51 cent per gigabyte, fors minder dan de pakweg 13,3 cent per GB die je voor de genoemde A1000 betaalt.
In absolute termen is het ruim 15 euro, oftewel ruim 20% minder. Zoals gezegd, als je wordt aangeslagen voor BTW en/of importheffingen, ben je het grootste deel van dat voordeel wel weer kwijt. Ons pakje werd in elk geval zonder naheffingen op 25 oktober bezorgd.
Kingspec NE
Wat kregen we voor ons? De Kingspec NE is een standaardformaat m.2 pci-express x4 ssd met een Silicon Motion SM2263 controller, Samsung tlc-flashgeheugen (de chips dragen de aanduiding BW29F1T08EMHAFS4, oftewel 64-laags v-nand dat we eerder aantroffen in de Samsung 970 Evo) en een geformatteerde capaciteit van 476,94 GB. Het is dezelfde controller die op de Kingston A2000 zit, evenals de Crucial P1 en de Intel 660p - ssd's die we om diverse redenen best konden waarderen.
Hij is leverbaar in capaciteiten vanaf 128 GB ($ 23,44) tot 2 TB ($ 225,70), waarbij de hoogste capaciteit een andere controller (Starblaze Star1000) en een dram-buffer heeft. Voor deze review vonden we 512 GB wel mooi, prima bijvoorbeeld als goedkope upgrade voor een notebook - en zo bleef het behapbaar qua kosten.
De grote vraag is natuurlijk hoe de ssd presteert, en daartoe hebben we hem aan ons gebruikelijke, uitgebreide testtraject onderworpen. In de grafieken op de volgende pagina's is de Kingspec NE-512 ssd te herkennen aan een rood balkje.
Kingspec NE-512 in het kort
Een ssd van een Chinese webwinkel, is dat wat? Uit onze test van de Kingspec NE-512 blijkt dat je je daar in elk geval geen buil aan valt - mits de lage prijs niet alsnog wordt opgehoogd door de douane. Zolang dat niet gebeurt, haal je een fors voordeligere ssd in huis dan zelfs de goedkoopste equivalent gespecificeerde ssd's in de reguliere verkoop. Die kan qua prestaties weliswaar niet meekomen met de modernste betaalbare concurrenten, maar is nog altijd sneller dan de genoemde goedkoopste exemplaren.
- Schrijfprestaties blijven achter bij concurrentie met identieke controller
- Steady state prestaties ronduit slecht, dus volledige capaciteit kan je beter niet benutten
- Energieverbruik bij lezen behoorlijk hoog
- Fors goedkoper dan goedkoopste concurrent in reguliere verkoop (mits zonder BTW/importheffingen)
- Prima prestaties voor doorsnee gebruik
- Goede kwaliteit componenten
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
KingSpec NE-512 NVMe SSD 512GB
|
Niet verkrijgbaar |