Wat is het beste multiroom wifi-systeem? 21 mesh sets getest

51 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode router
 3. 3. Testmethode multiroom wifi
 4. 4. Klasse en prijzen
 5. 5. Ontwerp en aansluitingen
 6. 6. Apps en interface
 7. 7. Testresultaten mesh 5 GHz
 8. 8. Testresultaten mesh 2,4 GHz
 9. 9. Testresultaten gecombineerd
 10. 10. Testresultaten router
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Het zal niemand ontgaan zijn dat multiroom wifi-systemen – kortweg mesh – steeds populairder zijn geworden. Ze brengen immers je netwerk tot in de uithoeken van je woning op een intelligente en dus snelle en betrouwbare manier. Wij testen maar liefst 21 sets op onze nieuwe testopstelling

Het is niet de eerste keer dat we multi-room wifi testen. Begin 2018 in het eerste Hardware Info magazine van dat jaar waren we een van de eerste publicaties die een mesh-vergelijking van de eerste generatie publiceerden. De online-versie van deze eerste mesh-test kan je hier vinden. Aan het einde van het jaar voegden we in Hardware Info Magazine nummer 6 nog eens een reeks systemen toe, de online-versie van deze mesh-test kan je hier vinden. Al deze sets werden getest op onze eerste mesh-testopstelling. Deze bevond zich in de open lucht van ons kantoor in Amsterdam Noord. De routerunit (node 1) positioneerden we daarbij bovenop een kast, node 2 plaatsten we hemelsbreed op zo’n 7 meter in de aanpalende gang en node 3 in een kast in diezelfde gang.

De nadelen van deze opstelling laten zich snel raden. Doordat het testen in de open lucht plaatsvindt, is het lastig om invloeden van buitenaf uit te sluiten. Die zijn er weliswaar in de thuisomgevingen van gebruikers ook, maar wij beogen in eerste instantie een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken, teneinde het best mogelijke advies te geven. Daarvoor moeten de omstandigheden waarin getest wordt zo gelijk mogelijk zijn. Door meerdere malen op verschillende momenten op verschillende dagen te testten konden we de uitschieters in de resultaten wegfilteren, maar ideaal was het niet. Daarbij testen wij niet in een reguliere woning, maar in een kantooromgeving waar aanzienlijk meer externe stoorzenders aanwezig zijn. Tot slot was er nog de overweging dat de testresultaten niet meer vergelijkbaar zouden zijn na een eventuele verhuizing.


De kooi van Faraday op de Hardware Info redactie

Ideaal gesproken zouden we een woning kopen die altijd hetzelfde blijft ingericht, en laten we dat dan in één moeite door direct ook afspreken voor de buren in de rest van de straat. Zelfs als we de huidige woningmarkt buiten beschouwing laten is dat jammer genoeg geen reële optie, dus we zijn voor onze nieuwe testopstelling voor the next best thing gegaan: een kooi van Faraday. Dit principe dat door de Britse natuurkundige Michael Faraday (1791-1867) werd uitgevonden, bestaat uit een metalen kooi die alle elektromagnetische velden blokkeert. Met andere woorden, in een kooi van Faraday dringen geen radiosignalen van wifi, bluetooth, 4G of anderszins door. Hiermee biedt hij altijd dezelfde, constante testomgeving; mocht er een verhuizing nodig zijn, dan kan de kooi door een gespecialiseerd bedrijf simpelweg verplaatst worden naar de nieuwe locatie. Wij waren in de gelukkige positie om een dergelijke kooi van behoorlijk indrukwekkende afmetingen op de kop te tikken, waarin zowel de router- als mesh-testmethode hun nieuwe huis hebben gevonden. Eerder verplaatsten we al testopstellingen voor laptops en smartphones naar de kooi.

Nu we een nieuwe testopstelling voor routers en mesh-systemen hebben, is het zaak voldoende vergelijkingsmateriaal op te bouwen. Zodoende zijn we druk bezig alle producten die we eerder testten en nog courant zijn te hertesten in de nieuwe omgeving. Dat geldt ook voor zo’n beetje alle mesh-sets, daar ze volgens onze Productvergelijker praktisch allemaal nog verkocht worden - met uitzondering van het Engenius EnMesh EMR3000-systeem. In deze mega-vergelijking zie je dan ook weinig nieuwe gezichten, het is vooral de testmethode die nieuw is. We selecteerden 21 multiroom wifi-systemen van diverse fabrikanten op uiteenlopende prijspunten. Wil je alle beschikbare informatie nog eens goed op een rijtje zetten, dan kan je de volledige vergelijkingstabel van het testveld hier vinden. 

Testmethode router

In elk mesh-systeem doet een van de satellieten dienst als router. Soms is daar een specifieke satelliet voor aangewezen, in andere gevallen zijn de satellieten inwisselbaar. Om die reden testen we elk multiroom wifi-systeem ook gewoon als router.

Dat doen we zoals gezegd in onze kooi van Faraday. In wezen doen we merendeels dezelfde tests als voorheen, enkel de locatie is anders. Zo testen we de doorvoersnelheid nog steeds met behulp van het TCP High Performance script uit de IxChariot software van Ixia. Deze test hebben we van Lan-Wlan en Wlan-Lan omgedoopt tot doorvoersnelheid router à client en doorvoersnelheid client à router. Uiteraard doen we deze tests zowel op 5 GHz als 2,4 GHz. Om in de beperkte ruimte van de kooi afstand te simuleren, voeren we al deze tests zowel zonder als met demping uit. Voor het dempen van het wifi-signaal gebruiken we een quadAtten programmable attenuator van octoScope, waarmee we 100 dB aan demping toepassen.


Onze quadAtten programmable attenuator van octoScope

Ten slotte doen we ook nog een test waarmee we de meerwaarde van tri-band routers in kaart brengen. In deze test sturen we van en naar twee desktop clients tegelijkertijd het TCP High Performance script met 3 users – dus 2x3. Ook de praktijktests voeren we nog steeds uit en eveneens op beide banden. We kopiëren bij deze test nog altijd een videobestand van om en nabij 314 MB met TeraCopy van een nas naar een pc en omgekeerd, waarbij we de snelheden in MB/s noteren. Voorheen werden deze aangemerkt als praktijktest 1 10 meter Line of Sight en praktijktest 2 7 meter Door de Muur, inmiddels zijn ze omgedoopt tot dataoverdrachtstest router à client en dataoverdrachtstest client à router op 5 GHz en 2,4 GHz.

Testmethode multiroom wifi

Het testen van multiroom wifi-systemen in een kooi van Faraday gaat gepaard met één grote uitdaging: de ruimte is beperkt. Onze kooi is ongeveer zo groot als een normale lift, maar bij meerdere mesh-nodes wil je eigenlijk ook op grotere afstanden zien wat er gebeurt als het verkeer via verschillende punten geleid kan worden. Door de beperkte afmetingen van de kooi heeft het testen van 3-packs zoals we voorheen deden geen zin meer. Op de huidige afstanden kun je niet nagaan hoe de satellieten over grotere afstanden met obstakels en interferentie omgaan. We zullen daarom voortaan 2-packs als basis nemen om te testen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat we op dat punt niet langer rekening hoeven te houden met onderlinge verschillen, elke mesh-set bestaat ten slotte in ieder geval uit twee nodes.

Netgear Orbi RBK50 2-pack
Netgear Orbi RBK50

Om de mogelijkheden van elk multiroom wifi-systeem in kaart te brengen maken we net als bij de routertestopstelling gebruik van het TCP High Performance script uit IxChariot van Ixia. Als client device gebruiken we desktopcomputers met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. We sturen om te beginnen data vanaf de routerunit (node 1) via het satellietstation (node 2) naar de client. Dit betreft een 1x1 verbinding – 1 user x 1 client. Vervolgens herhalen we dit proces maar dan omgekeerd, dus vanaf de client via node 2 naar node 1. Uiteraard doen we dit zowel op 5 GHz als op 2,4 GHz. Om de meerwaarde van de backhaul in kaart te brengen voeren bovendien nog twee aanvullende tests uit. Hierbij maken we gebruik van niet één maar twee desktops met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. Met de een trekken we de verbinding op 5 GHz vol, met de andere tegelijkertijd de 2,4 GHz verbinding. Elke verbinding krijgt daarbij 3 users toegewezen – 2 x 1x3 dus – om de verbinding geheel vol te trekken. Units die met een dedicated backhaul uitgerust zijn hebben hier het voordeel dat ze voor de communicatie van de nodes onderling over een aparte 5 GHz radio beschikken.

In de website kan je deze resultaten natuurlijk allemaal terugvinden bij elk product – net als in de vergelijkingstabel die je hier kan vinden. Daarbij geven we van de 1x1 tests op 5 GHz en 2,4 GHz ook een gemiddelde van de resultaten in beide richtingen. De resultaten van de 2 x 1x3 tests staan op zichzelf. Let op dat deze getallen de gecombineerde snelheid van beide banden weergeven en zodoende dus in absolute zin een stuk hoger liggen.

Klasse en prijzen

Het zal niet verbazen dat we met deze megavergelijking van niet minder dan 21 multiroom wifi-systemen een groot deel van de markt afdekken. Zodoende bekeken we dan ook sets van diverse fabrikanten op uiteenlopende prijspunten en klassen. Zoals gezegd baseren we ons van nu af aan in principe op 2-packs, de minimale configuratie voor een mesh-set, omdat we ze ook als zodanig testen. De enige uitzondering in dit geval is het Amplifi HD mesh-systeem van Ubiquiti, dat enkel als 3-pack wordt verkocht – de router unit en satellieten zijn overigens wel afzonderlijk te koop. In het geval van de Razer Sila en de Synology MR2200ac - die enkel als 1-pack verkocht worden - hebben we simpelweg de twee losse units gecombineerd. 

Synology MR2200ac
Synology MR2200ac

Als we kijken naar de prijzen, zien we dat er onder de 200 euro acht sets te koop zijn: de Deco M4 (gem. 124 euro, ook goed vindbaar voor 118 euro) en Deco M5 (gem. 149 euro, ook goed vindbaar voor 139 euro) van TP-Link, de D-Link Covr 1202 (gem. 160 euro, ook goed vindbaar voor 129 euro) en het Velop dual-band systeem van Linksys (gemiddeld 190 euro, ook goed vindbaar voor 149 euro).

Het 2-pack van de ZyXEL Multy U kost gemiddeld weliswaar ruim 200 euro, maar is zonder veel zoeken ook te vinden voor een tientje minder. Ook de Asus Lyra Trio – niettegenstaande de naam toch ook hier echt het 2-pack – is eveneens op diverse plekken te koop voor onder de 200 euro, al is de gemiddelde prijs momenteel 211 euro. Datzelfde geldt voor het Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System (gem. 202 euro, ook goed vindbaar voor 189 euro) en het Asus AiMesh RT-AC67 2-pack (gem. 212 euro, ook goed vindbaar voor 197 euro).

Dan zien we een behoorlijk groep van acht sets die zo tussen de 200 en 300 euro kostten. Voor gemiddeld 233 euro heb je de Netgear Orbi RBK20 (ook goed vindbaar voor 219 euro) in huis. De D-Link Covr 2202 kost gemiddeld 235 euro en de TP-Link Deco M9 Plus moet zo'n 244 euro opbrengen, maar is ook prima vindbaar voor 219 euro. Daarna volgen Google WiFi (249 euro), Asus Lyra (gem. 251 euro, ook goed vindbaar voor 230 euro) en Linksys Velop tri-band (gem. 269 euro), ook goed vindbaar voor 229 euro. De Razer Sila Gaming-Grade WiFi Router sluit de rij met een gemiddelde prijs van 286 euro. De Synology MR2200ac kost tot slot per stuk gemiddeld 139 euro, dus voor een duo ben je zo'n 278 euro kwijt. 

De eerdergenoemde Amplifi HD set van Ubiquiti kost als 3-pack zo’n 359 euro en is dus niet als 2-pack verkrijgbaar. Het routerstation (gem. 155 euro) en een satelliet (gem. 134 euro) zijn wel los verkrijgbaar voor tezamen zo'n 427 euro, maar daar heb je gezien de prijs meestal niet veel aan. De bovenkant van de markt bestaat uit vier sets, te weten de ZyXEL Multy X (gem. 336 euro), Netgear Orbi RBK50 (gem. 394 euro, ook vindbaar voor 335 euro), Orbi Voice (gem. 470 euro, ook goed vindbaar voor 400 euro) en de duurste deelnemer: de Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack (gem. 472 euro ook vindbaar voor 399 euro).

Deels 802.11ax 

De verklaring voor de hogere prijs van de Orbi Voice ten opzichte van de technische gelijke RBK50 set is dat de satelliet van de Voice naast een access point ook een slimme speaker is. Dat de AiMesh RT-AX92U 2-pack de duurste set uit de test is, is niet geheel verrassend. Dit is namelijk het eerste beschikbare multiroom wifi-systeem dat op de nieuwste 802.11ax wifi-standaard – ook wel WiFi 6 genoemd – is gebaseerd. Dat is intrigerend, maar er zit een addertje onder het gras. Deze set uit de AX6100-klasse bestaat uit twee volwaardige RT-AX92U routers, die op moment van schrijven nog niet apart verkocht worden in Nederland - overigens wel via Duitse webshops.

Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack
RT-AX92U 2-pack

Elke RT-AX92U heeft de beschikking over een 2,4 GHz radio en een twee 5 GHz radio’s. Echter, enkel de tweede 5 GHz radio is een 802.11ax exemplaar, de ander is een standaard 802.11ac variant. Asus gebruikt de 802.11ax radio als dedicated backhaul met maximaal 4804 Mbit/s (!) voor de nodes onderling. Wat betreft netwerkverkeer moet je het doen met de 802.11ac radio met ‘slechts’ 867 Mbit/s aan bandbreedte. De 2,4 GHz radio biedt dus ook geen WiFi 6, maar 802.11n op maximaal 400 Mbit/s. 

5 GHz is waar het gebeurt

Als we naar de overige 20 deelnemers kijken, valt op dat veruit de meeste mesh-systemen op 2,4 GHz een bandbreedte van 400 Mbit/s bieden. Uitzonderingen zijn Google Wifi, D-Link Covr 1202, Ubiquiti’s Amplifi Instant en de Deco M4 van de TP-link die zich beperken tot 300 Mbit/s. Aan de andere kant bieden de Razer Sila en Synology MR2200ac 400 Mbit/s en Asus Lyra Trio en Ubiquiti Amplifi HD een bandbreedte van 450 Mbit/s op de lage frequentie. De Asus RT-AC67U doet daar met 600 Mbit/s aan maximale bandbreedte nog een schepje bovenop.

De echte verschillen zien we vooral op de 5 GHz band(en). De snelheid op 5 GHz komt – de AiMesh RT-AX92U 2-pack buiten beschouwing gelaten – in drie smaken: 867 Mbit/s, 1300 Mbit/s en 1733 Mbit/s. Nog belangrijker dan de verschillen in snelheid is de aan- of afwezigheid van een tweede 5 GHz radio. De sets die dit hebben duiden we aan als tri-band systemen, al betekent dat dus net iets anders dan bij tri-band routers. Die laatste kunnen beide radio’s inzetten om netwerkverkeer op uit te zenden, terwijl tri-band mesh-systemen de tweede radio inzetten als dedicated backhaul voor de communicatie tussen nodes onderling. Er is ook nog een soort hybride tussenvorm waarbij de unit zelf bepaalt waar de tweede radio voor wordt ingezet: een dynamische backhaul. Deze treffen we bijvoorbeeld bij de TP-Link Deco M9 Plus aan, die naast 400 Mbit/s op 2,4 GHz  twee keer 867 Mbit/s op 5 GHz naar eigen inzicht mag verdelen.

TP-Link Deco M9 Plus 2-pack
TP-Link M9 Plus

Tri-band multiroom wifi-systemen hebben zeker in drukke omgevingen een significant voordeel ten opzichte van de systemen die een enkele 5 GHz radio gebruiken voor netwerkverkeer en node-communicatie. Dat wordt uiteraard in de prijs weerspiegeld. De meeste sets zonder backhaul bieden een combinatie van 300 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz. De Deco M5 en het Velop dual-band systeem bieden 400 Mbit/s en 867 Mbit/s, terwijl de Amplifi HD en Lyra Trio een ietwat ongebruikelijke combinatie van 450 Mbit/s op 2,4 GHz en 1300 Mbit/s op 5 GHz bieden.

Een vergelijkbaar onderscheid zien we bij de eerste producten die wel een backhaul hebben. De combinatie is daar eveneens 300 of 400 Mbit/s op 2,4 GHz en tweemaal 867 Mbit/s op 5 GHz. De best uitgeruste multiroom wifi-systemen – behoudens het AiMesh RT-AX92U 2-pack – zijn Netgears Orbi RBK50 en Voice, Razers Sila en het Multy X systeem van ZyXEL. Zij bieden alle vier een dedicated backhaul van 1733 Mbit/s met daarnaast een gewone 5 GHz radio van 867 Mbit/s en 400 Mbit/s op 2,4 GHz.

Ontwerp en aansluitingen

Multiroom wifi is weliswaar een term die niet direct doet vermoeden dat het aansluiten en beheren ervan kinderspel is, maar dat is mesh in feite wel degelijk. Het primaire oogmerk van multiroom wifi-systemen is juist dat iedereen het moet kunnen installeren en gebruiken, een wifi-oplossing voor de massa dus. Daar slagen fabrikanten stuk voor stuk ook met vlag en wimpel in. Wij zijn in ieder geval tot op heden geen mesh-sets tegengekomen die niet snel en makkelijk opgezet kunnen worden. De keerzijde van alles ondergeschikt maken aan gebruiksvriendelijkheid is dat in veel gevallen de mogelijkheden van dergelijke systemen in vergelijking met klassieke standalone routers wat beperkter zijn, waarover straks meer.

Voors en tegens

Dezelfde beperkingen zie je veelal terug in de beschikbare aansluitingen. Waar bij routers geldt dat een combinatie van vier gigabit lan-poorten en een gigabit wan-poort het minimale is waar je op mag rekenen, is dat bij mesh-systemen bij lange na niet het geval. Veruit de meeste deelnemers uit onze vergelijking bieden slechts twee ethernetpoorten, waarvan één logischerwijs dienst moet doen als wan-poort, waardoor je er effectief slechts één overhoudt. Wil je meerdere apparaten bedraad aansluiten, dan kan je niet om een aparte switch heen. Wil je de ethernetpoort voor een bedrade backhaul gebruiken, dan zijn direct al je poorten bezet.

Gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen op dit vlak, zoals de Netgear Orbi RBK50, die een 3/1 lan/wan-combinatie biedt op de routernode en vier lan-poorten op de satelliet beschikbaar stelt. De Orbi Voice set biedt dezelfde 3/1 combinatie op de routerunit, net als de ZyXEL Multy X, maar de speakersatelliet houdt het op twee lan-poorten. De AiMesh RT-AX92U 2-pack, RT-AC67U 2-Pack en de routerunit van de Ubiquiti Amplifi HD bieden zelfs de volwaardige 4/1 gigabit lan/wan-combinatie. Al is dat voor die eerste twee niet verrassend daar ze uit twee volwaardige standalone routers bestaat.

Asus AiMesh RT-AC67U 2-Pack
Poortconfiguratie op de Asus RT-AC67U is voor een multiroom wifi-systeem royaal

Design

Een ander aspect waarin je ziet dat mesh-systemen voor het grote publiek zijn ontworpen, is het design. De meeste sets hebben een vrij neutraal en compact ontwerp zonder de extreme stealth- en Star Wars-achtige designs die we nogal een eens bij klassieke routers tegenkomen. Het overgrote deel van de systemen is bovendien wit van kleur en steekt zodoende meestal niet al te zeer af tegen de rest van je interieur. Fabrikanten lijken dan ook vooral huiskamerwaardige producten voor ogen te hebben. De eerste generatie multiroom wifi-systemen deed vermoeden dat de standaardvorm van mesh-nodes een discus zou worden, maar dat is alleszins meegevallen. We zien onder de deelnemers uiteenlopende vormen van discus tot cilinder, vaasvormig tot heuse strijkijzer-units.

Wat betreft de kleurstelling lijken er eveneens enige veranderingen op komst bij de sets die in de komende tijd op de markt komen. De M4 van TP-Link had al een grijs met zwarte kleurstelling, maar op de IFA-beurs in Berlijn deze september zagen we dat de aankomende Deco X60 mogelijk een zwart/koperen design krijgt. Ook Netgear lijkt met de aangekondigde Orbi AX6000 RBK852 qua design een andere weg in te slaan. Zo kunnen we vaststellen dat multiroom wifi ook wat betreft design langzaamaan volwassen aan het worden is. Al kan je je blijven afvragen hoeveel mensen zitten te wachten op een opvallend vormgegeven stuk elektronica dat centraal in woon-, slaap- en werkkamer moet komen te staan.


TP-Link Deco X60 gezien op de IFA 2019 in Berlijn.

Apps en interface

De beperking van functionaliteit met het oog op gebruiksgemak is ook terug te zien in de beheersomgeving. Waar klassieke routers nog altijd de nadruk leggen op een webinterface, is bij mesh-systemen een smartphone app de methode om instellingen aan te passen. De Multy U en X van ZyXEL, Amplifi HD en Instant van Ubiquiti, de M4, M5 en 9 Plus van TP-Link en Google Wifi vertrouwen zelfs geheel op het gebruik van een app voor het beheer.


App interface Ubiquiti

Er zijn ook fabrikanten die zowel een app als een webinterface bieden, waarbij de app als de primaire besturing geldt, maar gebruikers desgewenst ook via de browser de nodige instellingen kunnen aanpassen. Voorbeelden hiervan zijn Asus, Netgear, Linksys, Razer en Synology. D-Link pakt het op zijn beurt weer net wat anders aan en geeft primair de besturing in handen van de webinterface, met een app als secundaire bediening. Wat betreft mogelijkheden om instellingen aan je netwerk te veranderen zit je bij de mesh-systemen van deze vier fabrikanten het beste, omdat ze dezelfde webinterface met overeenkomstige instellingen als voor hun gewone routers gebruiken. Met name Netgear en Asus bieden hun gebruikers wat dit betreft diepgravende mogelijkheden aan in de webinterface en gebruiken de app voor een meer toegankelijke vorm van beheer. Wat ons betreft dan ook het beste van twee werelden.


Webinterface Asus

Testresultaten mesh 5 GHz

Nu is het tijd om ons onder te dompelen in waar het uiteindelijk om gaat: de resultaten. Te beginnen bij de resultaten van de mesh-tests. Bij de doorvoertest op 5 GHz van node 1 via node 2 naar de client zien we dat het de AiMesh RT-AX92U 2-pack is die met een snelheid van 566 Mbit/s met afstand de beste is. Op gepaste afstand volgen de Amplifi HD (466 Mbit/s), Orbi RBK50 (446 Mbit/s), Amplifi Instant (445 Mbit/s), Deco M9 Plus (441 Mbit/s), Covr 2202 (441 Mbit/s) en Orbi Voice (434 Mbit/s). De MR2200ac, Sila, Orbi RBK20 en Deco M5 weten met respectievelijk 398 Mbit/s, 390 Mbit/s, 387 Mbit/s en 361 Mbit/s nog respectabele snelheden neer te zetten. De rest van de deelnemers zet hier scores van ruim onder de 300 Mbit/s neer, waarbij de Lyra met 229 Mbit/s de laatste plek inneemt.

De andere kant op is het wederom de AiMesh RT-AX92U 2-pack die bovenaan eindigt met 541 Mbit/s. Deze keer zijn de verschillen echter een stuk kleiner. De Orbi RBK50, Orbi Voice, Amplifi Instant en Amplifi HD weten hier ook de grens van 500 Mbit/s te passeren. De TP-Link Deco M5 en M9 Plus, D-Link Covr 2202 en Razer Sila scoren keurig ruim boven de 400 Mbit/s, terwijl de ZyXEL Multy U en Netgears RBK20 dik boven de 300 Mbit/s eindigen. Dan loopt het rustig aan af tot de 234 Mbit/s die de MR2200ac laat noteren.

Resultaten 

 • N1➜N2➜C 5 GHz
 • C➜N2➜N1 5 GHz
 • 5 GHz gem.

Testresultaten mesh 2,4 GHz

Op 2,4 GHz zien we net als op 5 GHz dat het zenden van Node 1 via Node 2 naar de client qua resultaten veel meer schoksgewijs verloopt terwijl de andere kant op er een haast gracieuze opbouw in zit. Bij de Node 1 via Node 2 naar de Client test is het de AiMesh RT-AX92U 2-pack die met 254 Mbit/s de hoogste snelheid laat noteren. De Deco M5, Covr 2202, Deco M9 Plus, Lyra en Lyra Trio zitten daar met snelheden tussen de 220 Mbit/s en 239 Mbit/s niet ver van af.

De andere kant op zijn het met name de Deco M9 Plus, Covr 2202, AiMesh RT-AX92U 2-pack, Orbi RBK50, Orbi Voice en Deco M5 die het goed doen, we noteren snelheden tussen de 208 Mbit/s en 275 Mbit/s. Lyra Trio, Google Wifi, en AiMesh RT-AC67U 2-pack weten er respectievelijk nog 166 Mbit/s, 150 Mbit/s en 147 Mbit/s uit te persen, waarna de snelheden gestaag teruglopen tot de 65 Mbit/s van de RBK20.

 • N1➜N2➜C 2,4 GHz
 • C➜ N2➜ N1 2,4 GHz
 • 2,4 GHz gem.

Testresultaten gecombineerd

Dan hebben we natuurlijk ook nog de extra zware test waarbij we door zowel de 5 GHz als 2,4 GHz verbinding vol te trekken het voordeel van een dedicated of dynamische backhaul in kaart brengen. Opvallend is hier dat bij Node 1 via Node 2 naar de Client de Deco M9 Plus met zijn dedicated backhaul 713 Mbit/s laat noteren en zodoende nipt wint van de AiMesh RT-AX92U 2-pack, Orbi RBK20, Orbi RBK50, en Orbi Voice. Dan volgt er een enorme middenmoot waarin snelheden tussen de 416 en 587 Mbit/s worden neergezet. Google Wifi, Lyra en Lyra Trio vallen hier door de mand met snelheden van respectievelijk 247 Mbit/s, 145 Mbit/s en 126 Mbit/s.

De andere kant op gaat het allemaal weer wat geleidelijker. De Deco M9 Plus weet wederom de eerste plaats te bemachtigen met een topsnelheid van 678 Mbit/s. Ook de AiMesh RT-AX92U 2-pack en de Multy U weten hier boven de 600 Mbit/s neer te zetten. Dan volgt een hele reeks deelnemers die snelheden tussen de 471 Mbit/s en 587 Mbit/s halen. De Covr 1202, Velop dual-band en tri-band benaderen elk de grens van 400 Mbit/s en onderaan zijn het wederom Google Wifi (239 Mbit/s), Lyra (99 Mbit/s) en Lyra Trio (97 Mbit/s) die de lijst afsluiten en krijgen in dit geval gezelschap van de MR2200ac.

 • N1➜N2➜C 2x 1x3
 • C➜N2➜N1 2x 1x3

Testresultaten router

Tot slot kijken we nog kort even naar de resultaten van de routertests die alle 21 deelnemers neer hebben gezet. We baseren ons op onderstaande gemiddelde resultaten. De individuele scores vind je verder naar onderen.

Bij de doorvoertest van de router naar de client op 5 GHz valt op dat de verschillen behoorlijk binnen de perken blijven. Enkel de nummer 1 van de ranglijst - AiMesh RT-AX92U 2-pack - steekt er met een snelheid van 723 Mbit/s echt uit. Daaronder noteren we scores tussen de 446 Mbit/s en 664 Mbit/s. Bij de extra zware tri-band 2x3 tests zien we dat van de router naar de client de Sila en AiMesh RT-AX92U 2-pack excelleren met snelheden ruim boven de 800 Mbit/s. 

Op 2,4 GHz zien we een aanzienlijk scherper verloop optreden in de verschillen tussen de diverse deelnemers. Daar is het de AiMesh RT-AX92U 2-pack (266 Mbit/s) die er nipt boven uitsteekt, gevolgd door de Deco M9 Plus (252Mbit/s), Deco M5 (249 Mbit/s), en AiMesh RT-AC67U 2-pack (247 Mbit/s). Ook de Covr 1202 (232 Mbit/s) en Deco M4 (200 Mbit/s) weten goed te overtuigen. Dan zakken de prestaties een stuk in waarbij de rest van het testveld snelheden tussen de 79 Mbit/s en 139 Mbit/s laat noteren.  

Als we ten slotte een blik werpen op de dataoverdrachttests, zien we duidelijke winnaars. Op 5 GHz zijn het de AiMesh RT-AX92U 2-pack (72,3 MB/s), Deco M5 (66,8 MB/s) en Covr 2202 (64,3 MB/s) die de hoogste snelheden schrijven. Op 2,4 GHz zijn dat wederom de Deco M5 (31,3 MB/s), M9 Plus en AiMesh RT-AX92U 2-pack (beide 29 MB/s).

 • DV 5GHz
 • DV 2,4GHz
 • DV T-b 2x3 5GHz
 • DO 5 GHz
 • DO 2,4 GHz

5 GHz AC Doorvoer

 • R➜C
 • C➜R
 • R➜C demp
 • C➜R demp
 • T-b 2x3 R➜C
 • T-b 2x3 C➜R

2,4 GHz N Doorvoer

 • R➜C
 • C➜R
 • R➜C demp
 • C➜R demp

5 GHz AC Dataoverdracht

 • R➜C
 • C➜R
 • R➜C demp
 • C➜R demp

2,4 GHz N Datatoverdracht

 • R➜C
 • C➜R
 • R➜C demp
 • C➜R demp

Conclusie

Nu we niet minder dan 21 multiroom wifi-systemen uitgebreid hebben vergeleken, is het tijd om de balans op te maken. We beginnen met een eervolle vermelding voor de Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack. Sowieso verdient Asus hier een compliment dat het, het eerste deels 802.11ax mesh-systeem op de markt heeft gebracht. Goedkoop is de set zeker niet, maar in vergelijking met de ac-concurrentie haalt het regelmatig de hoogste snelheden en ook in de grafieken van de gemiddelden zijn de prestaties indrukwekkend. Dat mag ook wel: de ac-modellen hebben een maximale backhaul van 1733 Mbit/s, tegenover 4804 Mbit/s van de AiMesh RT-AX92U 2-pack. Een Innovation award is op zijn plaats, maar gezien het op korte termijn beschikbaar komen van multiroom wifi die voor alle radio’s de 802.11ax standaard benutten, zouden we nu niet adviseren zo veel te investeren in een set die voor de client-verbindingen nog gebruikt maakt van 802.11ac.

Aan de bovenkant van de markt zijn er twee sets die duidelijk boven de rest uitstijgen: de TP-Link Deco M9 Plus en Netgear Orbi RBK50. Beide zetten over het algemeen uitstekende prestaties neer, ook in de meer veeleisende tests bij zowel de mesh als de router testopstelling. Je mag dus verwachten van deze krachtpatsers dat ze ook in drukkere omgevingen kunnen blijven presteren. Van deze twee is voor de meeste gebruikers het model van TP-Link de juiste keuze, want de Deco M9 Plus is goed vindbaar rond de 240 euro, terwijl de RBK50 zo’n 349 euro moet kosten. De Deco M9 Plus krijgt van ons de Excellent Choice award. Echter, de Orbi RBK50 biedt wel de nodige extra’s voor de forse meerprijs, waaronder veel meer bedrade netwerkaansluitingen en een uitgebreide webinterface met gedetailleerde configuratiemogelijkheden. Daarmee is dit de beste optie voor de veeleisende power user met diepe zakken; een Ultimate Product award is dan ook op zijn plaats.

Apart vermeldenswaardig is de Netgear Orbi Voice. Deze uitstekend presterende set heeft een satelliet die tevens dienstdoet als slimme speaker, wat ons betreft een Innovation award waard. We eindigen met een Great Value award voor de TP-Link Deco M5. Dit systeem heeft geen backhaul en haalt ook niet overal de top drie – diverse keren overigens wel – maar heeft een zeer aantrekkelijke prijs van zo’n 150 euro. Dat is wat ons betreft een welhaast ongeëvenaarde prijs-prestatieverhouding, waar andere fabrikanten gerust een voorbeeld aan mogen nemen.


Netgear Orbi Voice
Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack


TP-Link Deco M5


TP-Link Deco M9 Plus


Netgear Orbi RBK50


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus AiMesh RT-AC67U 2-Pack

Asus AiMesh RT-AC67U 2-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1900
 • Mesh-ondersteuning

175,12 €

8 winkels
Innovation Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack

Asus AiMesh RT-AX92U 2-pack

 • 802.11ax (Wi-Fi 6)
 • Tri-band
 • AX6000
 • Mesh-ondersteuning

381,15 €

6 winkels
Asus Lyra 2-pack

Asus Lyra 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

219,32 €

5 winkels
Asus Lyra Trio 2-pack

Asus Lyra Trio 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1900
 • Mesh-ondersteuning

151,85 €

7 winkels
D-Link Covr 1202 2-pack

D-Link Covr 1202 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

126,89 €

7 winkels
D-Link Covr 2202 2-pack

D-Link Covr 2202 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

198,00 €

7 winkels
Google WiFi Router 2-pack

Google WiFi Router 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1200
 • Mesh-ondersteuning

249,95 €

1 winkel
Linksys Velop AC2600 2-pack

Linksys Velop AC2600 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

158,93 €

5 winkels
Linksys Velop AC4400 2-pack

Linksys Velop AC4400 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

199,00 €

10 winkels
Netgear Orbi RBK20 2-pack

Netgear Orbi RBK20 2-pack

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning
 • Geïntegreerd ADSL-modem
 • Geïntegreerd 4G-modem

179,00 €

5 winkels
Ultimate Netgear Orbi RBK50 2-pack

Netgear Orbi RBK50 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

276,00 €

9 winkels
Innovation Netgear Orbi Voice

Netgear Orbi Voice

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

398,95 €

5 winkels
Razer Sila Gaming-Grade WiFi Router

Razer Sila Gaming-Grade WiFi Router

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

209,00 €

2 winkels
Synology MR2200ac

Synology MR2200ac

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

129,00 €

5 winkels
TP-Link Deco M4 2-Pack

TP-Link Deco M4 2-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

99,90 €

7 winkels
Great Value TP-Link Deco M5 2-pack

TP-Link Deco M5 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

133,13 €

8 winkels
Excellent TP-Link Deco M9 Plus 2-pack

TP-Link Deco M9 Plus 2-pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2200
 • Mesh-ondersteuning

229,00 €

5 winkels
Ubiquiti AmpliFi HD System

Ubiquiti AmpliFi HD System

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1750
 • Mesh-ondersteuning

345,99 €

5 winkels
Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

Ubiquiti Amplifi Instant Mesh System

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC1300
 • Mesh-ondersteuning

185,00 €

3 winkels
ZyXEL Multy U AC2100 2-Pack

ZyXEL Multy U AC2100 2-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC2100
 • Mesh-ondersteuning

163,99 €

4 winkels
ZyXEL Multy X WSQ50 2-Pack

ZyXEL Multy X WSQ50 2-Pack

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

279,99 €

5 winkels
0
*