Asus TUF Gaming VG27AQ review: IPS gaming monitor met gelijktijdige Freesync én anti-motion blur

8 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Bijzondere combinatie
 2. 2. Asus TUF Gaming VG27AQ
 3. 3. ELMB-Sync
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 6. 6. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 7. 7. Uniformiteit
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 8 reacties

Asus TUF Gaming VG27AQ

Van een afstandje bezien lijkt de Asus TUF Gaming VG27AQ behoorlijk op de luxe modellen uit de veelgeroemde RoG-reeks, met een hoekige voet met rode cirkel rond de staander, die hierop naar links en rechts kan zwenken. Ook het design van de behuizing waarin zich het ips-paneel met qhd-resolutie bevindt vertoont diverse kenmerken waardoor het scherm onmiskenbaar een Asus gaming monitor is. Echter, het is in elk geval ten dele schone schijn: qua afwerking is dit product van een andere orde dan de high-end modellen. Dat merk je zodra je het aanraakt, en helemaal wanneer je het oppakt: het plastic chassis piept, kraakt en rammelt, zeker op het punt waar het paneel op de voet is gemonteerd. Aan de onderzijde van het scharnier waarmee het paneel op en neer kan kantelen, zijn onaangenaam scherpe plastic randen voelbaar. Dat is toch best jammer, want ook al is afgerond 500 euro niet de hoofdprijs in de wereld van gaming monitoren, het is toch een fikse uitgave. Daarvoor verwacht je iets dat een degelijker indruk achterlaat. Ook de rand rondom het scherm doet wat ouderwets aan, al is hij niet bijzonder dik.

 • Voorzijde
 • Achterzijde

Asus TUF Gaming VG27AQ

Asus TUF Gaming VG27AQ

Asus TUF Gaming VG27AQ

Ook al is het scherm dan volledig verstelbaar, inclusief pivot-mogelijkheid, heel enthousiast worden we niet van de constructie van de VG27AQ. Intern is het belangwekkender, althans als we kijken naar de specificaties: het ips-techniek paneel met een resolutie van 2560x1440 beeldpunten (qhd oftewel 1440p) moet een variabele verversingsfrequentie bieden van 48-155 Hz. Daarbij moet het zowel samenwerken met Freesync van AMD (door Vesa adaptive sync compatibiliteit) als met G-sync van Nvidia (dat het scherm daarvoor heeft gecertificeerd). Bovendien ondersteunt het paneel anti-motion blur technologie, die - cruciaal - tegelijk kan werken met zowel Freesync als G-sync. Daarover hieronder meer.

Verder ondersteunt het paneel hdr10-signalen, waarbij Asus twee hdr-modi biedt voor Gaming en bioscoopweergave. Deze moeten zich ook echt van elkaar onderscheiden door gebruik van verschillende tone maps. Daarbij volgt de Gaming instelling de standaard PQ curve, die afbuigt bij de maximale helderheid, waardoor je maximaal detail moet ervaren in heldere delen. De Cinema stand wijkt daar vanaf, en heeft een curve waarbij juist details in donkere delen extra worden benadrukt - met als prijs een eerder naar wit uitbijtend beeld in hooglichten.

Aansluitingen

Qua aansluitingen is de VG27AQ vrij spartaans uitgerust: twee keer hdmi 2.0 en een keer displayport 1.2. Via laatstgenoemde moet het met 'bepaalde' videokaarten ook mogelijk zijn om een verversingsfrequentie van 165 Hz te behalen - het paneel ondersteunt het volgens Asus sowieso, maar het vereist 'overklokken' van de displayport op driverniveau. Dit is iets dat we tot dusver alleen bij Nvidia videokaarten hebben gezien. Via hdmi is de maximale verversingsfrequentie 144 Hz.

Bediening en bijzonderheden

Voor de bediening zit er een mini-joystickje en een rijtje knoppen op de achterzijde, aan de rechterkant. Het menu laat zich daarmee prima bedienen. Het oogt wat kaler dan bij luxere modellen (zo zijn er geen zaken als een framerate-teller of een virtueel vizier), maar de belangrijkste voorzieningen zitten er in.

De belangrijkste functie die we hier aantreffen, en waarmee de TUF Gaming VG27AQ zich onderscheidt is ELMB-Sync, een variatie op Asus' eigen Extreme Low Motion Blur-techniek die een variabele verversingsfrequentie moet combineren met anti-motion blur. Dat is voldoende interessant om apart toe te lichten op de volgende pagina. Gebruik van ELMB-Sync heeft wel tot gevolg dat je de overdrive-instellingen (tracefree in Asus jargon) niet kunt aanpassen; ook heeft het een groot, zichtbaar, niet per se positief effect op de kleurweergave. 


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Asus TUF Gaming VG27AQ

Asus TUF Gaming VG27AQ

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • AMD Freesync
 • 165 Hz
 • HDR
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • 1 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 339,00

9 winkels
0