Ultimate Hacking Keyboard review: mechanisch, ergonomisch én aanpasbaar toetsenbord

11 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en lay-out
 3. 3. Opties en accessoires
 4. 4. Functionaliteit en software
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Specificaties en foto's
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 11 reacties

Functionaliteit en software

Standaard beschikt het Ultimate Hacking Keyboard over zes ingebouwde keymaps: naast de standaard 'Qwerty' voor Windows ook alternatieve indelingen als 'Dvorak' en 'Colemak'. Sommige liefhebbers vinden die handiger werken, al vereist het wel dat je opnieuw leert tikken, omdat alle letters op een andere plaats zitten. De drie letters op het display op de linkermodule geven aan van welke keymap je gebruikmaakt; in de software kun je zelf ook een drielettercode toewijzen voor iedere laag, zoals hieronder gedemonstreerd.

Binnen iedere keymap bestaan vervolgens vier lagen: de 'standaard' laag met alfanumerieke toetsen, en drie lagen met extra functies. Het display bevat voor die extra lagen drie ledjes die oplichten wanneer ze actief zijn. Standaard zijn de extra lagen bereikbaar via de toetsen 'Mod', 'Fn' en 'Mouse'. De 'Fn'-laag is nog wel het simpelst en laat je mediafuncties als afspelen, pauzeren en volume aanroepen. Je moet wel even weten waar ze zitten, want in tegenstelling tot bij de 'Mod'-laag zijn er geen opschriften voor deze functies aangebracht op de zijkanten van de toetsen.

De 'Mod'-laag is standaard bereikbaar via de linker Spatietoets, en de knop in de rand onder de rechter Spatietoets. Je kunt er onder meer de functietoetsen en het navigatiecluster mee aanroepen, de laatste onder toetsen als 'I', 'J', 'K' en 'L'. Volgens de fabrikant zou dat beter werken dan een apart navigatiecluster, omdat je je handen zo niet ver hoeft te bewegen.

Uniek is tot slot de 'Mouse'-laag, waarvoor de 'Caps Lock'-toets het veld heeft moeten ruimen. Door die ingedrukt te houden, kun je zelfs zonder de genoemde muis-accessoires met het toetsenbord alle functies van een muis bedienen. De functie dient er zoals gezegd voor dat je je armen zo min mogelijk van het toetsenbord hoeft te halen. Voor een simpele beweging van de muispijl voldoet het nog wel om die met de pijltjestoetsen uit te voeren, maar taken die wat meer finesse vereisen blijven we, ook na enige oefening met het Ultimate Hacking Keyboard, toch liever met een los knaagdier uitvoeren. Wellicht dat de muisfunctie van het toetsenbord door de extra accessoires wat beter uit de verf komt.

Software

Je kunt het Ultimate Hacking Keyboard met de bovengenoemde standaardinstellingen gebruiken, maar via het softwareprogramma 'Agent' laat het apparaat zich volledig naar je hand zetten. Sla je de spatie bijvoorbeeld graag met links aan? Standaard dient die als Mod-toets, maar dat heb je via Agent binnen een wip omgewisseld. Dat is nog maar een heel simpel voorbeeld van de functionaliteit die dit programma biedt. Het is stukken uitgebreider dan de programma's voor gamingtoetsenborden die we gebruikelijk tegenkomen, die toch voornamelijk zijn gericht op het configureren en synchroniseren van rgb-verlichtingseffecten met al je randapparatuur.

In de balk aan de linkerkant van Agent zie je een overzicht van al je keymaps, waarbij het hoofdvenster een previewafbeelding toont van de geselecteerde keymap. Grappig genoeg verandert die mee wanneer je beide onderdelen van het toetsenbord hebt ontkoppeld. Met knoppen boven de previewafbeelding kun je de huidige laag selecteren.

Klik je op een toets, dan verschijnt een venster waarmee je precies kunt selecteren wat de toets moet doen, en dat dus voor iedere toets van het toetsenbord. De opties zijn zodanig uitgebreid dat je er waarschijnlijk even voor moet gaan zitten om uit te vogelen hoe je precies kunt bereiken wat je wil; gelukkig zijn er op diverse plaatsen tooltips toegevoegd met meer informatie, die waar nodig doorlinken naar uitgebreidere hulppagina's op de website van de fabrikant.

Met het eerste tabblad in het venster kun je de gekozen toets iets anders laten typen. De andere tabbladen laten je de toets toewijzen om te schakelen naar een andere laag, muisfuncties te bedienen, een macro te gebruiken, of over te schakelen naar een andere keymap. Je kunt de toets tot slot ook helemaal niks laten doen.

Het is niet mogelijk om meer dan de vier standaard lagen (drie 'functielagen' plus de basislaag) per keymap te definiëren. Sommige van dit soort toetsenborden bieden nog meer lagen - de genoemde Ergodox heeft er bijvoorbeeld maximaal zes. Aan de andere kant is het maar de vraag of zoveel extra bonusfuncties per toets nog overzichtelijk blijven. Mocht je toch zoveel lagen nodig hebben: gezien iedere keymap zijn eigen laaginstellingen heeft, is het ook met het Ultimate Hacking Keyboard wel mogelijk om via die omweg een veelvoud per functies per toets te gebruiken.

Hoewel de bestaande lagen namen dragen als 'mouse' en 'Fn'-laag, is het mogelijk om iedere laag helemaal aan te passen aan je wensen. Je kunt de 'muislaag' ook gebruiken voor andere functies. Vreemd genoeg is er geen knop in Agent waarmee je snel een nieuwe keymap kunt aanmaken, zoals er wel voor macro's bestaat, maar het kopiëren van een bestaande keymap doet hetzelfde. Op die manier kun je bijvoorbeeld voor bepaalde programma's een aparte keymap definiëren met daarin de meest gebruikte functies gekoppeld aan één bepaalde toets. Je kunt die keymap vervolgens weer via één knopdruk toegankelijk maken, zodat je er snel naar kunt overschakelen.

Een beperking die meer te maken heeft met de manier waarop toetsaanslagen standaard worden doorgegeven, is dat het niet heel eenvoudig is om accenttekens te kiezen voor toetsen in Agent. Afhankelijk van je os kun je wel gebruikmaken van bepaalde codes die je dat alsnog laten doen, maar je doet er - zoals bij wel meer functies van dit toetsenbord - goed aan om zelf in de materie te duiken, om het onderste uit de kan te halen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0