Ultimate Hacking Keyboard review: mechanisch, ergonomisch én aanpasbaar toetsenbord

11 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en lay-out
 3. 3. Opties en accessoires
 4. 4. Functionaliteit en software
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Specificaties en foto's
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 11 reacties

Testresultaten

Extra's heeft het Ultimate Hacking Keyboard kortom bij de vleet, maar natuurlijk moet het toetsenbord ook nog lekker tikken. Zoals omschreven beschikt ons testmodel over Cherry MX Clear-switches, die door sommige liefhebbers worden gewaardeerd om hun stevige aanslag. Het Ultimate Hacking Keyboard is het eerste mechanische toetsenbord dat we bekijken met deze schakelaars; in andere toetsenborden vind je ze niet zo vaak, hoewel dit type schakelaars toch al decennialang op de markt is.

Testopzet

Waar we voorheen alleen onze eigen indrukken van een toetsenbord konden proberen te verwoorden, zijn we recent overgeschakeld op een gloednieuwe testmethode voor toetsenborden. Met behulp van de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument, kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit.

In de onderstaande grafieken hebben we naast het Ultimate Hacking Keyboard een aantal luxe mechanische toetsenborden opgenomen die niet in eerste plaats gericht zijn op gaming, bijvoorbeeld de Leopold FC660M PD, FC900R PD, en de Ducky Shine 7. Geen van die toetsenborden beschikt (uiteraard) over dezelfde bijzondere eigenschappen als het Ultimate Hacking Keyboard. Twee ergonomisch gesplitste delen hebben die toetsenborden ook niet; hoewel Hardware Info in het verleden wel een aantal ergonomische mechanische toetsenborden heeft getest, waaronder de Matias Ergo Pro en de Kinesis Gaming Freestyle Edge, zijn die nog getest volgens de oude testmethode, waardoor we geen uitgebreide testresultaten beschikbaar hebben.

Testresultaten

Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

De Cherry MX Clear-schakelaars in het Ultimate Hacking Keyboard leveren een maximale weerstand van 65 cN vlak voordat de actuatie plaatsvindt, waarna de weerstand snel afneemt. Tijdens de actuatie is de weerstand ongeveer 55 cN. Daarmee is er duidelijk meer kracht vereist om de toetsen in te drukken, dan bij MX Browns en zeker lichtere varianten als MX Red, zoals blijkt uit de onderstaande meetgrafieken. Niet iedereen zal die gewichtige type-ervaring kunnen waarderen, maar om die reden kun je het Ultimate Hacking Keyboard natuurlijk in verschillende varianten bestellen. Het is in elk geval prettig dat de fabrikant je daarin zoveel keuze geeft.

 • Gem. actuatie-afstand
 • -kracht tijdens act.
 • -kracht voor act.
 • -totale afst.

Zoals blijkt uit de meetgrafieken, noteert het Ultimate Hacking Keyboard - volgens specificatie - een actuatie-afstand van gemiddeld zo'n 2 mm, vergelijkbaar aan de meeste andere mechanische toetsenborden met Cherry-switches en Cherry-klonen die niet op gaming zijn gericht. Je kunt de toetsen gemiddeld 3,9 mm indrukken, vrijwel precies de beloofde 4 mm.

Kijken we naar de standaardafwijkingen in de afstand tot actuatie en in de kracht die nodig is voor een toetsaanslag, dan blijkt er nog wel verbetering mogelijk in de gelijkmatigheid. Zo bedraagt de standaardafwijking in kracht meer dan 8 cN, duidelijk meer dan andere geteste toetsenborden, waarbij ook het actuatiepunt tussen verschillende toetsen meer varieert dan bij de rest van het hier vergeleken testveld. Gelet op de gedetailleerde meetresultaten blijkt dat het linkerdeel van het Ultimate Hacking Keyboard gemiddeld net een wat steviger aanslag laat noteren dan het rechterdeel.

 • Stdev kracht
 • Stdev afstand

Het Ultimate Hacking Keyboard is voorzien van standaard Cherry-stabilisatoren, die we ook bij fullsize mechanische toetsenborden met switches van andere merken tegenwoordig vaak zien. De stabilisatie van grotere toetsen is prima voor elkaar, hoewel daarbij natuurlijk wel moet worden opgemerkt dat die eigenlijk helemaal niet zo groot zijn als je ze vergelijkt met andere toetsenborden, wat de uitdaging om de toets stabiel te houden minder groot maakt. Grotere toetsen van het Ultimate Hacking Keyboard maken verder geen overdreven lawaai als je het vergelijkt met de andere toetsen op het toetsenbord. Een stil invoerapparaat is dit echter niet, ook niet als je zoals wij kiest voor een versie met niet overdreven luidruchtige switches: de constructie is zoals omschreven deels opengewerkt waar je de twee losse delen uit elkaar kunt trekken, en over een speciale geluidsdempende mat in de behuizing, zoals Leopold tegenwoordig toepast, lijkt het Ultimate Hacking Keyboard ook niet te beschikken. Dat zorgt voor wat meer nagalm tijdens het tikken.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0