Dit is er nieuw in AMD Radeon Software Adrenalin 2020

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. De grote jaarlijkse update
 2. 2. Installatie met profielen
 3. 3. Nieuwe user interface
 4. 4. Radeon Boost: blijf bewegen voor meer fps
 5. 5. AMD Link: nu overal gamen
 6. 6. Overige wijzigingen
 7. 7. Tot slot
 8. 8. Reacties

De grote jaarlijkse update

Het mag inmiddels een traditie heten: halverwege december komt AMD met een grote update voor zijn Radeon Software. Dit driverpakket voor de gpu's van het rode team is vanaf 2014 jaarlijks voor de feestdagen aan van een nieuw sausje voorzien. Toen nog onder de noemer Omega. Een jaar later was met Radeon Crimson de gehele user interface van AMD's driver op de schop genomen, in 2016 werd met Crimson ReLive de mogelijkheid toegevoegd om gameplay op te nemen en te streamen, samen met een tal van andere nieuwe functionaliteiten zoals Chill, om de energie te besparen middels een lagere framerate. Eind 2017 werd met de opvolgende update Crimson als naam ingeruild voor Adrenalin, en werd onder andere een in-game overlay geïntroduceerd om hardwarestatistieken inzichtelijk te maken. In 2018 werd 'Adrenalin 2019' onder andere voorzien van updates voor Wattman om automatisch te undervolten en overclocken en ReLive kreeg de mogelijkheid om gameplay te streamen naar telefoon of tablet.

Dit jaar zet AMD de naam Adrenalin voort, en voegt er simpelweg 2020 Edition aan toe. Onder de motorkop zijn uiteraard wijzigingen doorgevoerd, maar prominenter voor de gemiddelde gebruiker is de user interface, die dit keer flink is aangepast. Op de komende pagina's bespreken we de grootste wijzigingen van de driver, op de een na laatste pagina geven we een overzicht van de overige, kleinere aanpassingen.

Installatie met profielen

De kans op een eerste indruk krijg je maar een keer. Dat heeft AMD ook ingezien en daarom is het installatieproces van de driver is eenvoudiger en overzichtelijker gemaakt door de ontwikkelaars. Het aantal opties op het beginscherm is teruggebracht, er is een optie toegevoegd om een verse installatie (Factory Reset) uit te voeren en zo minder beroep te hoeven doen op Display Driver Uninstaller. Ook in dit laatste geval is het overzetten van instellingen van een vorige installatie een stuk makkelijker gemaakt dankzij de optie om instellingen hierbij wel te bewaren.

Zodra de installatie voltooid is, krijg je de keuze uit drie profielen; 'Gaming', 'Esports' en 'Standard'. Afhankelijk van welk profiel je kiest wordt een reeks aan instellingen al toegepast. Dat moet het met name voor beginners en minder ervaren gebruikers makkelijker maken om het voordeel van alle technologieën te benutten. De Standard-optie zet met uitzondering van FreeSync geen van de meegeleverde features standaard aan terwijl het Gaming-profiel de meeste opties standaard wel activeert.

Nieuwe user interface

Vraag een willekeurige Hardware Info-lezer wat Radeon Chill, Wattman, Enhanced Sync, ReLive en AMD Link zijn, en de kans is aanzienlijk dat de meeste onderwerpen hem of haar nog wel bekend voorkomen. De gemiddelde gamer of standaard gebruiker zal echter lang niet zo ver komen, laat staan weten waar deze instellingen precies te vinden zijn en wat de toegevoegde waarde is. Dit heeft AMD ook ingezien en daarom zijn als onderdeel van de nieuwe user interface enkele zaken hernoemd en bij elkaar gezet. Het gehele overzicht in Radeon Software is opgedeeld in Gaming, Streaming en Performance. De naam ReLive komen we niet meer tegen, alle functionaliteit ervan valt nu onder het kopje Streaming en WattMan heet nu simpelweg Tuning onder de kop Performance.

Deze drie opties staan vast in het bovenste menu van Radeon Software, maar de inhoud van de 'startpagina' is afhankelijk van welk profiel ('Gaming', 'Esports' en 'Standard') gekozen is én welke software er op het betreffende moment op de pc draait. Zo krijg je bij het oproepen van de Radeon Overlay tijdens het spelen van een game relevante statistieken over dat spel te zien, terwijl je vanaf de desktop juist een overzicht van de geïnstalleerde en meest recente spellen krijgt, inclusief speelduur en gemiddelde framerates.

Voor wat betreft de Radeon Overlay heeft AMD er bij de nieuwe user interface voor gekozen dat de toetscombinatie ALT + R nu een schermvullende overlay geeft. Bij de eerdere Adrenalin-drivers was dat nog een balk in de rechterhoek van het scherm, wat als voordeel had dat je minder 'uit' het spel werd gehaald. Desondanks is het effect van de nieuwe overlay beperkt gehouden met een semi-transparant venster.

Radeon Boost: blijf bewegen voor meer fps

Motion-based dynamic resolution, dat is hoe je kort Radeon Boost kunt omschrijven. De gedachte hierachter is dat je als gebruiker een hogere framerate kunt prefereren boven een hoge resolutie, omdat tijdens snelle bewegingen in-game een stap terug in resolutie amper opvalt. Op de consoles wordt deze techniek vaker toegepast, maar daarbij meestal gekoppeld aan de framerate. In de huidige staat van Boost gaat het echter om een algoritme dat op basis van input (muis, toetsenbord of controller) direct de resolutie verlaagt om een hoge framerate te garanderen. Daarbij krijg je als gebruiker wel de keuze hoever de resolutie teruggeschaald mag worden, als ondergrens wordt 50 procent gehanteerd.

Het terugschalen van de resolutie in Radeon Boost kent drie stappen: 83, 67 en 50 procent van de originele resolutie. Dat betekent dat je op een ultra hd-monitor met Boost resoluties van 1800p, 1440p en als uiterste 1080p voorbij kunt zien komen, al is de theorie dus dat je dit vanwege de snelle bewegingen en vooral het snelle schakelen tussen de resoluties amper zult zien. Op een wqhd-monitor (1440p) resulteren de genoemde percentages dan in 1200p, 960p en als uiterste 720p. Op een full hd-monitor (1080p) betreft het 900p, 720p en 540p als uiterste resolutie met Radeon Boost ingeschakeld.

Radeon Boost resolutie 2160p (100%) 1440p (100%) 1080p (100%)
83% 1800p 1200p 900p
67% 1440p 960p 720p
50% 1080p 720p 540p

Nu zal voor sommige pc-liefhebbers een verticale resolutie van 540p of 720p anno 2019 als wel érg laag overkomen. Voor elke gebruiker is de ondergrens van de resolutie in Radeon Boost echter aan te passen. Neem je geen genoegen met minder dan 1080p, dan kun je dat dus gewoon instellen.

De fabrikant maakte ons duidelijk dat het nog lang niet klaar is met het uitbouwen van de Boost-functionaliteit. Met Adrenalin 2020 wordt ondersteuning geboden voor acht games: Overwatch, PUBG, Borderlands 3, Shadow of the Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider, Destiny 2, Grand Theft Auto 5 en Call of Duty WW2. AMD mikt er echter op om steeds meer games toe te voegen en, net zoals met Radeon Chill gebeurde, de Boost-functie uiteindelijk api-brede (DX11, DX12, Vulkan) ondersteuning te kunnen geven.

De komst van Radeon Boost zien wij als een positieve ontwikkeling omdat het pc-gamers meer vrijheid geeft keuzes te maken en instellingen aan te passen die het beste bij hun wensen passen. Dat is immers wat het pc-ecosysteem zo uniek maakt. De functie biedt ook gebruikers van apu's - waar de gpu doorgaans vaker de beperkende factor is voor een hoge framerate - een handige optie om het aantal beelden per seconde in games constanter te krijgen.

Naast het uitbreiden van de Boost-functionaliteit naar meer games, zouden wij graag de optie zien om Boost automatisch te laten inschakelen aan de hand van de framerate. In het ideale geval zou dat een trapsgewijs systeem zijn waarbij bijvoorbeeld kan worden gekozen om de resolutie tot 83 procent terug te brengen tussen de 50 en 60 fps, een resolutie van 67 procent tussen de 40 en 50 fps, 50 procent resolutie tussen de 30 en 40 fps, enzovoorts.

Radeon Boost is met deze driver per direct te gebruiken in de genoemde games met RX 400-serie videokaarten (Polaris), Raven Ridge en nieuwere gpu's en apu's.

Vorig jaar werd het streamen van games op je pc of laptop naar je smartphone of tablet toegevoegd aan AMD Link. Daarbij was de beperking dat het apparaat waarnaar werd gestreamd, op hetzelfde netwerk moest zitten. Met Adrenalin 2020 is de ondersteuning uitgebouwd om met AMD Link overal ter wereld op mobiele netwerken te kunnen verbinden met je pc thuis en zo je vertrouwde games onderweg te kunnen blijven spelen.

Ook heeft AMD Link bijgewerkt naar de nieuwe user interface, maar wellicht nog belangrijker is ondersteuning voor de x265-codec en bitrates tot en met 50 Mbps. Vooral de toevoeging van de nieuwere videocompressiestandaard kan op mobiele netwerken voor flink hogere beeldkwaliteit en/of lagere vereiste bandbreedte zorgen.

Overige wijzigingen

Naast de hiervoor besproken nieuwe en verbeterde features is Adrenalin 2020 ook voorzien van de volgende wijzigingen:

 • Samenwerking met Microsoft om verzonden Windows-informatie over crashes en bluescreens te gebruiken om stabiliteit te verbeteren
 • Integer scaling voor een scherper beeld bij het spelen van retro-games
 • Geïntegreerde webbrowser om tijdens het gamen snel te kunnen gebruiken
 • Image Sharpening ondersteuning uitgebreid naar DX11 voor alle gcn-gpu's en in-game aan te passen
 • DirectML Media Filters
 • Ondersteuning Radeon Anti-Lag uitgebreid naar alle gcn-gpu's en naast DX11 ook DX9
 • Uitgebreidere instellingsmogelijkheden voor fan-profiel, geheugen, core en spanning in Tuning (voorheen Wattman)

Tot slot

Net als voorgaande jaren is ook dit keer weer duidelijk dat AMD niet stil heeft gezeten qua driverontwikkeling in de afgelopen 12 maanden. Wat betreft regelrechte core features is Adrenalin 2020 een kleinere update dan we in de meeste voorgaande jaren hebben gezien. Het meest opvallende is juist de flink aangepaste user interface.

Voor wie na enkele jaren juist gewend is geraakt aan de look and feel van Radeon Settings zal het opnieuw even wennen zijn. Alle functionaliteiten zijn opnieuw ingedeeld over een kleiner aantal tabbladen, enkele namen van features zijn aangepast en vereenvoudigd en het programma probeert de gebruiker een stuk intensiever op weg te helpen met de optimale en gewenste instellingen.

Voor de gemiddelde gebruiker en gemiddelde gamer zal dit positief uitpakken. AMD zag in zijn eigen statistieken dat maar een klein deel van zijn gebruikers actief op zoek ging naar de verschillende features van de Radeon Settings, en met Adrenalin 2020 heeft de fabrikant zijn best gedaan deze drempel flink te verlagen.

De meest opvallende volledig nieuwe feature is wat ons betreft Radeon Boost. De implementatie is momenteel nog beperkt en nog maar in acht games te gebruiken, maar er is veel potentie. Samen met FreeSync en Enhanced Sync kan Boost ervoor zorgen dat stotters en trage gameplay geheel tot het verleden behoren. De hardwareliefhebber en enthousiaste gebruiker zal echter naar ons idee nog gelukkiger worden als Boost meer instellingsmogelijkheden biedt en ook gekoppeld kan worden aan de framerate in plaats van alleen de input van muis, toetsenbord of controller.

0
*