Asus RoG Zephyrus M (2019) review: de beste Zephyrus tot nu toe

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Dun, licht en snel: het kan
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern: processor, videokaart, geheugen, opslag, audio en netwerk
 5. 5. Testresultaten gaming nieuw
 6. 6. Accuduur
 7. 7. Overige testresultaten
 8. 8. Foto's en specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Dun, licht en snel: het kan

Wil je een gaming notebook die zowel krachtig als licht is, dan heb je tegenwoordig steeds meer keuze. Asus heeft met zijn Republic of Gamers modellen in inmiddels drie verschillende Zephyrus-lijnen misschien wel het grootste aanbod. Dit keer testten we een Zephyrus M model, de 15,6-inch ROG Zephyrus M GU502GV-AZ037T. Hij kost zo'n 2000 euro, waarmee het wederom bepaald geen goedkope laptop is. Gelukkig kon deze uitvoering ons meer bekoren dan eerdere in de serie.

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Waar de meest luxe Zephyrus-modellen het toetsenbord vooraan plaatsen met een touchpad ernaast, heeft de Zephyrus M-lijn een meer traditionele - en wat ons betreft betere - layout. De eerdere M-modellen die we testten waren behoorlijk dik en zwaar, wat we eigenlijk niet zouden associëren met de Zephyrus merknaam, waarin Asus eerder zijn meest dunne, lichte gaming laptops positioneerde. De GU502GV is zowel ranker als lichter dan de modellen in de GM501-reeks die we eerder testten.

240 Hz

Daarnaast onderscheidt deze laptop zich met een 240Hz-scherm. We zien 144Hz-panelen nu snel gemeengoed worden in de klasse vanaf ruim 1000 euro, dus luxere laptops moeten zich onderscheiden. Dat gebeurt met 240 en zelfs 300Hz-panelen, al kan je net als bij gewone monitoren discussiëren over de toegevoegde waarde. Alleen (semi-) professionele spelers van hele snelle 'twitch shooters' als CS:GO en Overwatch zullen er echt profijt van hebben, maar kwaad kan het ook niet - zo lang de responstijden de beloofde frequentie waarmaken, wat we uiteraard nameten.

Uitvoeringen en prijs

De Asus RoG Zephyrus M GU502 lijkt er vooralsnog in twee varianten te zijn, beide verkrijgbaar in een editie voor Nederland en voor België (laatstgenoemde uiteraard met een Azerty-layout). Wij testten de GV-AZ037T-uitvoering, die zich van de GU-AZ067T onderscheidt met een RTX 2060 videokaart, in plaats van een GTX 1660 Ti exemplaar. Dat verschil levert een prijsverschil op van 200 euro: 1999 voor de door ons geteste variant, versus 1799 voor de versie met de videokaart zonder raytracing.

We vergelijken deze Zephyrus M met 15 andere laptops met een gewicht tot 2,3 kilo en een GTX 1660 Ti, RTX 2060, RTX 2070-MaxQ of RTX 2070 videokaart, alsmede een 8e of 9e generatie Intel Core processor uit de Coffee Lake generatie.

Asus Zephyrus M in het kort

De nieuwe Zephyrus M corrigeert de gebreken van de eerdere Zephyrus-modellen, en is onder de streep een begerenswaardig apparaat. We zijn gecharmeerd van het slanke voorkomen en lichte gewicht, de notebook voelt prettig aan in gebruik en bevat vrijwel alle wenselijke aansluitingen. De prestaties zijn overwegend goed tot zeer goed, al blijven de game-prestaties iets achter bij een aantal tests. Het scherm valt enigszins tegen: de 240 Hz verversingsfrequentie wordt in de praktijk niet door de responstijden waargemaakt, en de helderheid houdt niet over. De lange accuduur maakt echter veel goed - hoewel de meningen kunnen verschillen over hoe mobiel een gaming laptop dient te zijn, vinden wij dat een mobiel apparaat daadwerkelijk onderweg gebruikt moet kunnen worden. Hierdoor is deze Zephyrus een serieus alternatief voor laptops als de Acer Predator Triton 500 of de MSI Stealth GS-modellen. Wel vermoeden we dat je je prima 200 euro kunt besparen en voor de variant met GTX 1660 Ti kunt gaan.

 • Responstijden niet voldoende snel voor 240 Hz, blijven achter bij de beste 144Hz-schermen.
 • Game prestaties blijven enigszins achter op vergelijkbaar gespecificeerde concurrenten
 • Prestaties op accu aanmerkelijk lager dan op netstroom
 • Relatief weinig opslagruimte voor deze prijs, en bovendien met een matige ssd
 • Solide design, bescheiden gewicht, zeker gezien prestaties en accuduur. Toetsenbord met per-key RGB.
 • Uitgebreide aansluitmogelijkheden incl. 10 Gbit/s USB en ethernet, mogelijkheid twee 4K-schermen tegelijk aan te sturen en opladen via USB-C.
 • Fraaie kleurweergave qua verzadiging en kleurkalibratie
 • Zeer lange werkduur op accu, zowel bij lage als zware belasting 
 • 240 Hz verversingsfrequentie

Constructie en aansluitingen

De Asus Zephyrus M GU502GV-AZ037T is geen goedkope laptop, en voor 2000 euro verwacht je een premium product. De specificaties zijn in orde - daar komen we verderop op terug - maar hoe zit het met de constructiekwaliteit?

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Die is heel behoorlijk, mede dankzij het gedeeltelijke gebruik van andere materialen dan plastic. De A-cover (schermklep) is van aluminium, de C-cover (rond toetsenbord en touchpad) van een aluminium-magnesium legering. Dat voelt enigszins aan als plastic, zij het iets koeler. Dit gedeelte is afgewerkt met een coating waar vingerafdrukken weinig vat op lijken te hebben, wat we kunnen waarderen. Dat geldt helaas niet voor de schermkap, die vingerafdrukken hardnekkig vasthoudt, een bekend nadeel van aluminium.

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Wel van plastic is de - overigens dunne - rand rond het scherm en de onderzijde (B- en D-cover, respectievelijk). Rond het scherm is vrij gangbaar, de onderzijde steekt toch wat goedkoop af bij de rest. Plastic heeft wel als voordeel dat het minder snel warm wordt dan metaal, dus wellicht heeft Asus hier ook over nagedacht. Aan de onderzijde treffen we een aantal forse rubberen pootjes, waarop de laptop als een huis staat.

De body is hoe dan ook zeer rigide en fraai afgewerkt. Van opzij bezien oogt de Zephyrus M heel slank (Asus spreekt van 18,9 mm), maar dat is deels optisch bedrog. De onderzijde is iets gewelfd, waardoor hij 2,1 cm dik is, behalve bij de achterpootjes, waar hij 2,5 cm hoog meet. Desondanks is het een slanke den van een notebook, die door het gewicht dat ruim onder de 2 kilo blijft verrassend licht in de hand aanvoelt. 

Aansluitingen

Waar we bij de eerdere luxe Zephyrus uitvoeringen nog wel eens hebben geklaagd over weggelaten aansluitingen, stelt deze Zephyrus M op dit vlak zeker niet teleur. Een geheugenkaartlezer moet je missen, maar verder kan je je hart ophalen met links een ethernet-aansluiting voor een bedrade netwerkverbinding, hdmi 2.0, 10 Gbit/s usb type-A en audio uit- en ingangen. 

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Rechts treffen we een usb-c poort, en nog twee 5 Gbps usb type-A poorten. De usb-c aansluiting ondersteunt dataverkeer met 10 gigabit, maar kan ook een displayport 1.4-signaal uitsturen én kan overweg met power delivery tot 60W (20V/3A). Deze kan ook snelladen met tot 18W (9V/2A). 

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Toetsenbord, touchpad en scherm

Bij een laptop kan je het beeldscherm niet even vervangen, dus het is des te belangrijker dat het een goede beeldkwaliteit biedt. Voor een high-end gaming laptop als de Asus Zephyrus M GU502GV-AZ037T geldt bovendien, dat we een topkwaliteit beeldscherm verwachten. Niet alleen moeten de pixels van het scherm voldoende snel van kleur kunnen veranderen, ook de verzadiging en kalibratie moet in orde zijn. En hoewel je allicht een aparte muis en toetsenbord gaat gebruiken voor een lange gamesessie, is ook voor deze onderdelen van belang dat ze ook zonder externe accessoires gewoon een goede ervaring bieden.

Beeldscherm

We beginnen met het belangrijkste onderdeel, het beeldscherm. De 15,6 inch diagonaal bevat 1920x1080 pixels, oftewel full hd. Hét onderscheidende kenmerk is de verversingsfrequentie van 240 Hz, waarover verderop meer. Voor we daarop ingaan, bespreken we eerst onze bevindingen van de beeldkwaliteit en kleurweergave.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met Portrait Displays CalMAN kalibratiesoftware. De maximale schermhelderheid houdt niet echt over, we meten iets meer dan 260 cd/m². Het maakt deze Zephyrus M tot een matige keuze voor buiten de deur gamen. Het contrast is dankzij de nette zwartwaarde ruim 1000:1, wat netjes is maar in de vergelijking weinig bijzonders. De laptop heeft een behoorlijk verzagdigde kleurweergave (97,1% van de sRGB-kleurruimte) en blinkt uit met een lage kleurfout, al is de grijskalibratie wat minder goed. Onder de streep een scherm zoals we verwachten in een luxe laptop.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Responstijden

Het is de verversingsfrequentie van 240 Hz waarmee de Zephyrus M GU502 zich moet onderscheiden. Zoals we eerder bij 240 Hz monitoren vaststelden, is de meerwaare hiervan beperkt voor niet-professionele gamers. Het verschil tussen 144 Hz en 240 Hz is in de ervaring kleiner dan tussen 60 Hz en 144 Hz.

Voor 240 beelden per seconde moet er elke 4,17 ms een nieuw beeld getoond worden, wat betekent dat de snelheid waarmee pixels van kleur veranderen daar per definitie onder moet liggen. Dat is beslist niet het geval: we meten alleen in de fall-tijd van 100% naar 0% (wit naar zwart) een tijd van 4 ms. Alle overige transities liggen daar boven, de rise-tijd van donker naar lichtgrijs zelfs ruim erboven met 7,2 ms. Eerdere Zephyrus-modellen met een lagere verversingsfrequentie deden dit beter. Stel dat je 240 beelden per seconde kunt aanleveren - wat met een RTX 2060 een uitdaging is, zelfs op de native resolutie - dan is de kans groot dat je te maken krijgt met ghosting.

 • 0%-100%
 • 100%-0%
 • 20%-80%
 • 80%-20%

Toetsenbord en touchpad

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Asus monteert geen full-size toetsenbord inclusief numeriek gedeelte in deze Zephyrus, zoals het bijvoorbeeld wel doet in de Scar- en Hero-modellen. Het zorgt ervoor dat het toetsenbord bijna klein oogt door de vele lege ruimte eromheen. In elk geval hebben de platte toetsen voldoende ruimte en zijn ze voldoende groot, waardoor je niet snel mistypt. Ze zijn voorzien van rgb-verlichting per toets, dus indien je wilt kan je die met de Asus Aura software helemaal naar je hand zetten. Standaard is het toetsenbord met een regenboogpatroon verlicht en bij het opstarten van de laptop lichten de toetsen met een fraaie animatie van de ene naar de andere zijde op (dit gaat ook gepaard met een eigen tune).

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

De spatiebalk is links wat breder, wat prettig is om hem snel te beroeren - in veel games zal je de wasd-toetsen vast onder de vingers willen hebben en is het prettig als je zonder bewegen bij de spatie kan. De cursortoetsen zijn wat kleiner uitgevoerd, maar groter dan op veel standaard notebooks, en gelukkig in een keurige omgekeerde T-configuratie, zodat je ze op de tast kunt vinden. Helemaal rechts zit een strook met de delete, home, page up, down en end-knoppen, plus een tweede Fn-toets. De layout is verder standaard ansi, wat voor de meeste gebruikers de voorkeur zal hebben. 

De aanslag van het toetsenbord is niet onplezierig - relatief ondiep natuurlijk, maar met merkbare travel en een voelbaar actuatiepunt. Wij konden er prima mee uit de voeten.

Touchpad

Het touchpad is redelijk groot (ruim 12 cm in diagonaal) maar heeft geen afzonderlijke toetsen. Dat is bij deze dikte niet mogelijk. Het is redelijk glad, maar we hebben het wel gladder meegemaakt - de licht voelbare textuur zorgt voor aansluiting bij de omliggende C-cover, maar had Asus van ons achterwege mogen laten. Wel is het een MS Precision compatible exemplaar, en het reageert dan ook snel en accuraat, ook op multitouch bewegingen. 

Intern: processor, videokaart, geheugen, opslag, audio en netwerk

Het recept voor een gaming notebook anno 2019 is vrij eenvoudig als het om de ingrediënten gaat: men neme een Intel Core i7-9750H (of een i9-9980HK voor de duurste modellen) en een videokaart met Turing-architectuur van de hogere klasse, vanaf minimaal een GTX 1660 Ti. In het geval van de Asus Zephyrus M die we hier bespreken is het een GeForce RTX 2060. Voeg verder nog voldoende geheugen toe, bij voorkeur 16 GB, en de nodige ssd-opslag - minimaal een halve terabyte - en schud alles goed door elkaar tot zich een laptop vormt met prima prestaties in full hd en qhd-resoluties. Kortom, veel verrassingen verwachten we niet bij de GU502GV-AZ037T en die kwamen we ook niet tegen.

Prestaties

De Zephyrus M GU502GV heeft inderdaad een Core i7-9750H processor en die blijkt zowaar een van de snelst draaiende in de vergelijking - alleen twee laptops met een Core i9-9980HK doen het nog beter in de Cinebench test, die een goede indicatie geeft van pure processor rekenkracht. 

De videokaart in de door ons geteste uitvoering is een Nvidia GeForce RTX 2060. De prestaties vallen in hetzelfde cohort als andere laptops met deze kaart, maar opvallend is bijvoorbeeld dat ook een model met een GTX 1660 Ti - die Asus dus levert in de 200 euro goedkopere uitvoering - vergelijkbaar presteert, en sommige RTX 2060 laptops nog wat hogere prestaties weten af te leveren. 

 • Processor
 • Videokaart

Koeling en binnenwerk

Asus heeft het binnenwerk van de Zephyrus M redelijk eenvoudig toegankelijk gemaakt, wat prettig is - zeker ook omdat we daar de nodige upgrademogelijkheden aantreffen, waarover verderop meer. Na verwijderen van de onderplaat valt in eerste instantie de deels zwart gelakte koelinstallatie op, met meerdere dikke heatpipes die warmte afvoeren naar twee flinke ventilatoren.

Deze fans zijn 12V-exemplaren (in tegenstelling tot de gebruikelijke 5V-ventilatoren) en bevatten elk 83 schoepen van een speciaal amalgaam van vloeibare kristallen en polymeren. Ze zijn zo ontworpen dat stof door centrifugaalwerking naar een apart kanaal wordt afgevoerd, terwijl warme lucht zowel opzij als naar achteren wordt geleid. Dat gaat onder een lichte hoek naar boven, om de warme lucht niet te mengen met koele lucht die vanaf de onderzijde wordt aangezogen.

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Geheugen en opslag

Asus monteert 16 GB DDR4-2666 geheugen, opmerkelijk genoeg in single-channel configuratie. Dat is een glas dat halfvol is wat ons betreft, want er is een leeg sodimm-slot om uit te breiden naar 32GB. Voor games is 16 GB vermoedelijk toereikend voor de voorzienbare toekomst, maar geheugen is momenteel nog heel goedkoop. De vooruitzichten voor volgend jaar wijzen op een fikse stijging, dus het is zeker het overwegen waard er nu alvast nog even 16 GB bij te prikken. 

Opvallend genoeg is de ssd die Asus in deze Zephyrus monteert geen enorme hardloper - in de PCMark8 bandwidth test is het een van de langzaamste in deze vergelijking. De ontwikkelingen in de markt van nvme-ssd's staan niet stil, en we zien steeds meer betaalbare modellen die ook goed presteren - bouwers van luxe laptops kunnen niet achterblijven of volstaan met een model dat vorig jaar nog tot de midrange gerekend zou worden, maar inmiddels qua prestaties op instapniveau meedraait. En dat is nog een vriendelijke manier om de Intel 660p te beschrijven, want deze ssd met qlc-geheugencellen zouden wij eigenlijk niet adviseren als primaire opslag. Het goede nieuws: ook voor opslag is er een uitbreidingsmogelijkheid, er is een vrij m.2 slot op volledige lengte en je zou in theorie dus prima een shuffle kunnen doen - de meegeleverde ssd naar een secundaire positie en een vlotter exemplaar op de primaire monteren. 

Audio en netwerk

De audiovoorzieningen in de Zephyrus M worden verzorgd door een Realtek ALC294 chip, geen enorme hoogvlieger op basis van onze tests in het verleden. Het blijft opvallend dat de audiochip in veel gaming notebooks een beetje een ondergeschoven kindje is. De laptop heeft wel grotere dan standaard speakers - zie ook de afbeelding hierboven - en die produceren een wat dieper laag dan we gewend zijn. Echter, je hoeft het volume niet te maximaliseren om te merken dat er vervorming optreedt, en bij een van onze standaard testnummers - Thunderstruck van AC/DC - hoorden we een vervaarlijk gekraak uit de linker speaker. Aan de andere kant, de laagweergave is beter dan het gros van de notebooks die we hebben beluisterd. De meeste gamers zullen hoe dan ook voor een headset gaan, maar voor een incidenteel muziekje op gematigd volume doen deze speakers het beter dan die in de meeste notebooks.

Over de netwerkprestaties hebben we niets te klagen, zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz levert deze Zephyrus M doorvoersnelheden die behoren tot de top. Asus claimt een snelheid van 1733 Mbit/s bij gebruik van 160 megahertz brede kanalen, maar dat is in Nederland de facto onmogelijk, tenzij je woont op een locatie met direct uitzicht op hunebedden. Desalniettemin, ook al gebruikt Asus nog een Wifi 5 controller in plaats van Wifi 6, de draadloze netwerkprestaties zijn gewoon uitstekend.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Testresultaten gaming nieuw

De Asus Zephyrus M GU502GV-AZ037T is een gaming notebook, dus bovenal willen we weten hoe deze presteert in echte games. Dat meten we aan de hand van drie games: Rise of the Tomb Raider, een third person action adventure die gebruik maakt van de DirectX 12 api, Far Cry 5, een moderne en grafisch zeer veeleisende first person shooter op basis van DirectX 11, en het welbekende Grand Theft Auto V - een oudere maar nog altijd zeer populaire game, die bovengemiddeld veel een beroep op de processor doet. 

We testen elke game in twee resoluties: full hd (de resolutie van vrijwel elke notebook) en ultra hd, voor het geval je een extern scherm aansluit. Uiteraard is ultra hd, met 4x zoveel pixels, veel veeleisender; dat kan je dan ook als een worst case scenario beschouwen. Daarnaast testen we in twee kwaliteitsinstellingen: medium, waarin de games er heel behoorlijk uitzien, en het veel zwaardere ultra, voor alle grafische pracht en praal.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

Te beginnen met Rise of the Tomb Raider, waar de prestaties tegenvallen - de Zephyrus M blijft fors achter op andere modellen met een RTX 2060 of GTX 1660 Ti. Althans, in de native full hd-resolutie van het beeldscherm. In ultra hd kan hij beter meekomen, maar deze videokaart is eigenlijk niet voldoende snel voor die resolutie, zeker niet in de hoogste kwaliteitsinstelling.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

In Far Cry 5 zijn de prestaties meer conform wat je mag verwachten, maar de onlangs geteste Medion Erazer met GTX 1660 Ti en een Core i5-processor zet in medium wel 5 fps meer neer bij de medium-instellingen. In ultra is dat verschil grotendeels weg - maar toch, dat is een laptop die half zoveel kost als deze Zephyrus M.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

GTA V is afhankelijk van een snelle cpu. In de Cinebench test zagen we dat de i7-9750H van deze Zephyrus tot vlotte prestaties in staat is, maar in deze game blijft hij achter - een notebook met een Core i5-9300H doet het beter op medium. In ultra is deze game duidelijk cpu-limited op full hd, en in ultra hd op medium zien we in elk geval bijna 60 fps gemiddeld.

 • Full HD medium
 • Full HD ultra
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD ultra

Accuduur

Waar de Asus Zephyrus M GU502GV-AZ037T zich echt weet te onderscheiden, is met zijn accuduur. In de browser accutest staat de teller pas stil na 6 uur en 39 minuten, en ook in de zware PCMark Creative test behalen we een toptijd van op 10 minuten na 5 uur. Hoe dat kan, blijkt uit de prestatiescore op accu van deze test: Asus throttlet de laptop enorm, met een ronduit schamele 2094 punten als resultaat. 

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Asus Zephyrus M GU502GV-AV037T. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

In PCMark 8 verrast de Asus Zephyrus M met een hoge score in de 'work' test, maar ook in Home en Creative presteert hij bovengemiddeld.

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Time Spy

Cinebench

We hadden al gezien dat de i7-9750H behoorlijk hard loopt in deze Asus laptop, en in de singlethreaded versie van de benchmark is ook te zien dat hij hier tot de top behoort qua prestaties.

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Asus Zephyrus M GU502GV-AZ037T.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamRoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T
Productcode90NR02E2-M01810
DetailsProductinfo
Kantoor
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i7
Processor typeIntel Core i7 9750H
Processor klokfrequentie2.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.5 GHz
Aantal processorcores6
Geheugen capaciteit16 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2666 MHz
SODIMM sloten1
Vrije SODIMM sloten1
Werkgeheugen uitbreidbaar tot32 GB
Scherm
Scherm diagonaal15.6 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid141 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
Maximale verversingsfrequentie240 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce RTX 2060
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen6 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen428.5 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productIntel SSDPEKNW512G8
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
Netwerkaansluiting (bedraad)
Netwerkadapter (bedraad)Realtek PCIe GBE Family Controller
Netwerksnelheid (bedraad)1000 Mbit/s
WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WiFi adapterIntel Wireless-AC 9560
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.1 Gen1 (Type-A)2
USB 3.1 Gen2 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0b
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.4
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Toetsenbord en touchpad
ToetsenbordindelingQwerty
Numeriek toetsenbord
Camera
Webcam
Tweede camera
Flitser
Camera Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)76 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1930 gram
Afmeting - Breedte36 cm
Afmeting - Diepte25.2 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte2.59 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Aantal bits OS64 bit
Fabrikantsopgave eigenschappen
SerieAsus ROG
Garantie2 jaar
USB (10 gigabit, type-A)1
USB (10 gigabit, type-C)1
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm74692
3DMark - Cloud Gate30406
3DMark - Cloud Gate Graphics71549
3DMark - Cloud Gate Physics10093
3DMark - Fire Strike13647
3DMark - Fire Strike Graphics14978
3DMark - Fire Strike Physics16447
3DMark - Fire Strike Combined7101
3DMark - Time Spy5727
3DMark - Time Spy Graphics5691
3DMark - Time Spy CPU5497
Cinebench R15 - Single191
Cinebench R15 - Multi1276
PCMark 7 - PCMark Score6014
PCMark 7 - Lightweight Score6024
PCMark 7 - Productivity Score5567
PCMark 7 - Entertainment Score4331
PCMark 7 - Creativity Score9121
PCMark 7 - Computation Score9025
PCMark 7 - System Storage Score5846
Opstarttijd13.34 sec.
PCMark 8 v2 - Home4138
PCMark 8 v2 - Creative5428
PCMark 8 v2 - Work4125
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5018
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth363.83 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive218.97 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send183.32 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive554.54 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send646.68 Mbit/s
Geekbench4 - Multi20187
Geekbench4 - Multi crypto8323
Geekbench4 - Multi integer25473
Geekbench4 - Multi float25026
Geekbench4 - Multi memory4000
Geekbench4 - Single5189
Geekbench4 - Single crypto4940
Geekbench4 - Single integer5643
Geekbench4 - Single float5441
Geekbench4 - Single memory(33)3853
Geekbench4 - OpenCL214827
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.5 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle20.3 W
Browser accutest - 180 cd/m2399 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2290 min.
PCMark Creative (Accu)2094
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur7112 K
Helderheid wit263.19 cd/m²
Helderheid zwart0.26 cd/m²
Contrast1012.3 : 1
Checkerboard wit262.493 cd/m²
Checkerboard zwart0.264 cd/m²
Checkerboard contrast994 : 1
Gamma2.26
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.45
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)1.39
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)2
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)3.52
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)1.8
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)0.87
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)2.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)5
Kleurafwijking 75% wit (Delta E 2000)5.88 mΔuv
Kleurafwijking 75% rood (Delta E 2000)4.06 mΔuv
Kleurafwijking 75% groen (Delta E 2000)1.16 mΔuv
Kleurafwijking 75% blauw (Delta E 2000)2.12 mΔuv
Kleurafwijking 75% cyaan (Delta E 2000)3.47 mΔuv
Kleurafwijking 75% magenta (Delta E 2000)1.71 mΔuv
Kleurafwijking 75% geel (Delta E 2000)0.94 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000) incl. wit3.2 mΔuv
Kleurafwijking 100% wit (Delta E 2000)6.22 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)2.2
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)4.6
Reactietijd 0%-100%5.8 ms
Reactietijd 100%-0%4.0 ms
Reactietijd 20%-80%7.2 ms
Reactietijd 80%-20%5.5 ms
sRGB dekking97.1 %
DCI-P3 dekking74.9 %
Rec 2020 dekking53.9 %
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium90 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra77 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium37 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra31 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium101.8 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra70.3 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium59.1 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra31.5 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium99.38 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra80.54 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium45.09 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra29.47 fps

Conclusie

De eerdere generaties Zephyrus notebooks van Asus konden ons onder de streep niet geheel bekoren: ofwel de accuwerktijd was afwezig, ofwel het toetsenbord zat op een rare plek - of allebei - en de M-varianten deden in weinig denken aan het lichte briesje waar de naam op duidt, met een tamelijk lomp design. De nieuwe Zephyrus M corrigeert eigenlijk al die gebreken, en is onder de streep een begerenswaardig apparaat.

We zijn gecharmeerd van het slanke voorkomen en lichte gewicht, de notebook voelt prettig aan in gebruik en bevat vrijwel alle wenselijke aansluitingen. Alleen een geheugenkaartlezer had Asus nog best mogen inbouwen. Anders dan veel dunne notebooks is deze Zephyrus eenvoudig te openen en te voorzien van extra of andere onderdelen wat betreft geheugen en opslag. De prestaties zijn overwegend goed tot zeer goed (voor de gebruikte combinatie van onderdelen), al blijven de game prestaties iets achter bij een aantal tests. Dat is mogelijk te wijten aan de single-channel geheugenconfiguratie - die wel weer een upgrade naar 32GB mogelijk maakt. Zoals geschreven, dat glas is wat ons betreft halfvol.

Op het gebied van het scherm is het dan weer eerder halfleeg: de 240 Hz verversingsfrequentie klinkt leuk op papier, maar wordt in de praktijk niet door de responstijden waargemaakt, en de helderheid houdt niet over. Het kleurbereik is wat je mag verwachten, maar de grijskalibratie kan beter. De maximale helderheid is matig, het contrast redelijk. Daarmee is het beeldscherm vooral adequaat, maar voor 2000 euro willen we eigenlijk gewoon heel erg goed.

De Zephyrus wordt gered door zijn lange accuduur - hoewel de meningen kunnen verschillen over hoe mobiel een gaming laptop dient te zijn, zijn wij van mening dat een apparaat dat ontworpen is voor mobiliteit ook daadwerkelijk onderweg gebruikt moet kunnen worden. Dat kan zeker met deze notebook en hoewel Asus flink water bij de wijn heeft gedaan op het vlak van rekenkracht op de accu, is de balans aanzienlijk beter dan bij de eerste Zephyrus, die het amper een uur volhield wanneer hij enige prestaties moest leveren. Het maakt dat Asus nu een serieus alternatief kan bieden voor laptops als de Acer Predator Triton 500 of de MSI Stealth GS-modellen. Echter, hoewel wij hem niet hebben getest, vermoeden we dat je je prima 200 euro kunt besparen en voor de variant met GTX 1660 Ti kunt gaan - de prestaties zullen die van de RTX 2060 uitvoering die wij ontvingen niet ontlopen, en tenzij je echt verlegen zit om raytracing is dat het model met de betere prijs-prestatieverhouding. Voor het prijsverschil kan je 16GB extra geheugen en een 1TB ssd aanschaffen als upgrade.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus RoG Zephyrus M GU502GU-AZ067T

Asus RoG Zephyrus M GU502GU-AZ067T

 • Intel Core i7 9750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.9 kg
 • Windows

1.785,50 €

2 winkels
Asus RoG Zephyrus M GU502GU-AZ067T-BE

Asus RoG Zephyrus M GU502GU-AZ067T-BE

 • Intel Core i7 9750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1660 Ti
 • 512 GB
 • 1.9 kg
 • Windows

1.649,00 €

3 winkels
Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T

 • Intel Core i7 9750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2060
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.93 kg
 • Windows

1.999,00 €

1 winkel
Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T-BE

Asus RoG Zephyrus M GU502GV-AZ037T-BE

 • Intel Core i7 9750H
 • 16 GB
 • 15.6 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce RTX 2060
 • 512 GB
 • 1.9 kg
 • Windows

1.808,31 €

7 winkels
0
*