Asus ProArt PA32UC-X review: De beste monitor van 2019?

8 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Imposant hdr-scherm voor creatievelingen
 2. 2. Asus PA32UCX
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Helderheid, contrast en kleurweergave (HDR)
 5. 5. Helderheid, contrast en kleurweergave (SDR)
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kijkhoeken
 8. 8. Gaming: responstijd en inputlag
 9. 9. Energieverbruik
 10. 10. Specificaties, testresultaten en afbeeldingen
 11. 11. Conclusie
 12. 1 besproken product
 13. 8 reacties

Conclusie

Zagen we van Asus vorig jaar al de PA32UC-K, een van de eerste (consumenten)monitoren met échte hdr, dit jaar zet de fabrikant met de PA32UCX de volgende stap: het nog niet eerder geziene aantal van 1152 onafhankelijk dimbare zones, een enorm kleurbereik, en een zeer uitgebreide featureset. Is de PA32UCX daarmee de beste monitor van 2019?

Vanuit technisch oogpunt is de PA32UCX inderdaad een van de meest indrukwekkende schermen van dit jaar, wat vooral voor hdr-weergave resultaat oplevert. Met een zeer hoge piekhelderheid, fijnmazige local dimming en een erg groot kleurbereik levert het scherm een betere hdr-weergave dan (vrijwel) alle andere pc-monitoren die je nu kunt kopen - uitgezonderd misschien de exemplaren die evenveel kosten als een modale gezinsauto, en daarmee buiten bereik liggen van zelfs een kapitaalkrachtige zelfstandige. Foutloos is de weergave op de PA32UCX zeker niet - hoewel de grootste kinderziektes van de eerste hdr-beeldschermen zijn verholpen, is het nog steeds niet moeilijk de 'truc' van full array local dimming op Asus' nieuwe topmodel te doorzien, de met de huidige stand van de techniek geavanceerde implementatie niettegenstaande. De halo-artefacten zover verminderen dat ze niet opvallen, zou in combinatie met een weinig contrastrijk ips-paneel waarschijnlijk meer dan tienduizend afzonderlijke zones vergen. Dat is nog te veel gevraagd, maar de vooruitgang is toch aanzienlijk als we kijken naar het verschil tussen de PA32UCX en de PA32UC-K van begin vorig jaar. De verschillende hdr-instellingen van het nieuwe scherm geven je bovendien meer controle dan je vindt bij andere hdr-schermen in dit segment, al kan de standaardkalibratie een volgende keer nog wel beter.

Ook de verschillende modi voor sdr-content waarmee de PA32UCX is uitgerust, vallen qua kalibratie tegen. Of we nu kijken naar de standaardmodus, sRGB-stand of AdobeRGB-stand, ons testsample vertoont steevast een te warme kleurweergave. Gelukkig levert Asus de oplossing alvast mee in de doos in de vorm van een colorimeter. Met behulp van de software is een vrijwel perfecte afstelling een fluitje van een cent, al had de fabrikant gerust wat meer geheugenruimte op het scherm mogen vrijmaken om verschillende gebruikersinstellingen in te kunnen opslaan.

Goedkoop is de PA32UCX tot slot niet, al ligt het er aan de andere kant maar net aan waarmee je het scherm vergelijkt. Ga je in je werkzaamheden niet (primair) met hdr-content aan de slag, dan ligt het eigenlijk niet voor de hand om voor deze monitor te kiezen. Gaat het je enkel om het (nauwkeurig) kunnen vertonen van DCI-P3 of AdobeRGB-materiaal, dan kun je voor een derde van het aanschafbedrag van de PA32UCX al een 32 inch 4K-monitor kopen die daarvoor geschikt is, bijvoorbeeld de (eerder door Hardware Info met een Ultimate Award bekroonde) Asus ProArt PA329Q.

Ben je daarentegen wel op zoek naar een hdr-monitor voor (semi-)professioneel gebruik - en voldoet bovendien voor jou niet de oplossing om een aparte (high-end) hdr-televisie neer te zetten voor het bekijken en bewerken van dat materiaal - dan is de PA32UCX nu een van je beste opties onder de tienduizend euro. Om die reden belonen we het scherm met een Ultimate award, zij het wel met de kanttekening dat de ontwikkelingen op het gebied van hdr-weergave nog steeds hard gaan. De PA32UCX staat op dit moment absoluut aan het voortouw van die ontwikkeling, maar je kunt er donder op zeggen dat in het volgende decennium rap meer schermen zullen volgen, die hdr op de pc naar een nog hoger plan tillen.


Asus PA32UCX


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus ProArt PA32UCX-K

Asus ProArt PA32UCX-K

 • 32 inch
 • 3840x2160
 • 138 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDR
 • HDMI
 • 2.0
 • DisplayPort
 • AdobeRGB
 • 5 ms
 • 1200 cd/m²
 • 1000 : 1

€ 3.247,35

2 winkels
0