Asus Zenbook 14 review: nu met ScreenPad 2.0 en MX250

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Meer waar voor je geld
 2. 2. Constructie en aansluitingen
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Intern: processor, geheugen, videokaart en netwerk
 5. 5. Testresultaten gaming
 6. 6. Accuduur
 7. 7. Overige testresultaten
 8. 8. Foto's en specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Meer waar voor je geld

Toen we in februari van dit jaar de UX433 variant van de Asus Zenbook 14 bespraken, waren we behoorlijk enthousiast, maar we hadden ook een paar kritische noten te kraken. Op de valreep van 2019 ontvingen we de UX434, en die biedt voor een vergelijkbaar bedrag eigenlijk behoorlijk meer notebook. Reden genoeg voor een snelle blik om te bekijken wat voor notebook je met de laatste versie van de Zenbook 14 in huis haalt.

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Luxer, maar ook zwaarder

De UX433/RX433 die we in februari testten, woog 1150 gram schoon aan de haak. De UX434FL die we nu onder handen hebben genomen, is met 1320 gram duidelijk zwaarder. De reden is drieledig: in de eerste plaats heeft dit model een touchscreen, dat altijd het nodige gewicht toevoegt, daarnaast beschikt het over een aparte videokaart in de vorm van een Nvidia GeForce MX250.  Het meest in het oog springt echter het ScreenPad 2.0 touchpad, dat dubbelt als tweede scherm. Daarmee is deze Zenbook dus wat zwaarder, maar ook luxer. En dat voor een identieke prijs aan de begin dit jaar geteste uitvoering, die al deze zaken moest missen.

Uitvoeringen en prijs

Asus heeft altijd heel veel verschillende varianten van zijn Zenbooks en de UX434FL-AI017T die we voor deze test ontvingen is daar geen uitzondering op. Als we alleen al filteren op 'UX434FL' in onze Productvergelijker, vinden we maar liefst 9 verschillende modellen. Aan de andere kant, vier daarvan zijn voor de Belgische markt bestemd, de andere vijf voor de Nederlandse.

Een snelle blik op de apparaten leert dat die vier edities zich vooral door de processor van elkaar onderscheiden. Twee oudere hebben een 9e generatie (Whiskey Lake) Core i5 of i7, twee nieuwere een 10e generatie (Comet Lake) i5 of i7. Helaas stuurde Asus onze nog een model met een 8e generatie chip, dus voor een indruk van de prestaties van de modernere uitvoeringen moeten we nog even wachten. De verschillen zullen naar verwachting niet heel groot zijn: in alle gevallen gaat het om een quad-core processor met HyperThreading, op basis van een 14 nm productieprocedé. De prijzen lopen uiteen van net geen 1000 euro tot pakweg 1200, met een enkele uitschieter naar 1400. Het model dat we vandaag bespreken ligt op moment van schrijven voor 999 euro bij één grote winkel in de virtuele schappen, en is verder voor vijf tientjes meer te vinden.

In de vergelijking

Voor dat geld krijg je een behoorlijk luxe laptop, zoals we op de volgende pagina's uit de doeken zullen doen. We vergelijken in deze review de Zenbook 14 U434FL met 25 andere geteste laptops met een gewicht tot 1300 gram en een Core i5 of i7, of een Ryzen 5 of 7 processor. In de grafieken is de besproken laptop rood van kleur, de andere Zenbooks zijn te herkennen aan een paars balkje.

Asus Zenbook UX434 FL in het kort

Asus ontwikkelt zijn Zenbook-lijn van notebooks al sinds 2011 en dat is te zien. De UX434 onderscheidt zich met zijn design op basis van een zeer solide, dunne en lichte metalen behuizing. Daarin verwerkt Asus overwegend topkwaliteit onderdelen, zeker waar het van belang is: de processor is zeer snel getuned, het beeldscherm is heel behoorlijk gekalibreerd en toetsenbord en touchpad zijn plezier om mee te werken. Dat alles strekt tot aanbeveling, en de zeer lange werktijd op de accu maakt de UX434 tot een aanrader. Wel moet je rekening houden met een paar missers: een ultra hd-beeldscherm kan je niet optimaal aansluiten, opladen via USB-C kan ook niet. De extra videokaart is maar een beperkte meerwaarde, en het ScreenPad touchpad-met-scherm is hooguit af en toe nuttig in te zetten. Gelukkig betaal je daar allemaal niet extra voor, want deze uitvoering is behoorlijk rijker uitgerust dan de versie die we eerder dit jaar testten.

 • Aansluitmogelijkheden missen een fatsoenlijke videouitgang (met 4K @ 60Hz ondersteuning); USB 2.0 poort in deze prijsklasse onacceptabel; USB-C implementatie is zeer basaal.
 • ScreenPad 2.0 is in de praktijk voornamelijk een gimmick
 • Extra videokaart is maar beperkt nuttig.
 • Zeer solide constructie, relatief licht, onderscheidend en slank design
 • Fatsoenlijk gekalibreerd beeldscherm met touch
 • Extreem goede prestaties in zijn klasse
 • Zeer goede werktijd op accu
 • Zeer kleine, lichte voedingsadapter

Constructie en aansluitingen

De Asus Zenbook 14 is inmiddels een vertrouwde verschijning. Het is ook nog altijd een opvallend ontwerp, want door een bijzondere scharnier - de 'ergolift hinge' zoals Asus die noemt - verdwijnt de rand onder het scherm achter en onder de laptop, wanneer je deze openklapt. Het scherm heeft sowieso heel bescheiden randen, waardoor de notebook in zowel open als dichte stand 'breder en lager' oogt dan een doorsnee notebook. Feitelijk heeft Asus een 14-inch scherm in een 13-inch behuizing gelepeld, en die ook nog eens tot het minimale afgevijzeld. Het langwerpige profiel, in combinatie met het donkerblauwe metaal van de behuizing met gouden accenten, doet wel wat denken aan een zogenaamde clutch, een minimalistische damestas voor bijzondere gelegenheden. Voor wie die associatie wat te vrouwelijk vindt: het vervaarlijk glimmende donkerblauw doet net zozeer denken aan de kleur 'gun metal blue', waardoor de Zenbook zeker in gesloten toestand niet zou misstaan in zo'n koffertje met spionnenapparatuur, essentieel onderdeel in de betere actiefilm. 

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

De Zenbook 14 heeft onmiskenbaar een eigen design.

Kortom, het is maar waar je mee associeert, maar de Zenbook 14 heeft onmiskenbaar een eigen design. De tijd dat deze notebooks nog vagelijk deden denken aan die van Apple, ligt echt heel ver achter ons. Anders dan Macbooks is de Zenbook niet opgetrokken uit gefreesd aluminium, maar uit gevouwen aluminium. Dat verschil zie je voornamelijk bij de naden, die net wat minder strak aansluiten dan bij de (veel) kostbaarder fabricagemethode. Met zijn behuizing die rondom van aluminium is - behoudens de B-cover rond het beeldscherm, die is van glas - voelt de laptop luxe aan. Het materiaal is overigens niet zonder nadelen: het neemt snel de omgevingstemperatuur aan en kan dus erg koud aanvoelen, en het is erg gevoelig voor vingerafdrukken, die lang zichtbaar blijven. Bij de Zenbook is dat eigenlijk alleen op de A-cover (de schermklep) een probleem; het gebied rond toetsenbord en touchpad is afgewerkt met een coating waar vingerafdrukken geen vat op lijken te hebben. Fijn!

Op een glad oppervlak wil de Zenbook 14 nog wel eens verschuiven.

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Heel eenvoudig opent de Zenbook 14 niet, het scharnier is erg stug. Dat is vermoedelijk ook om het relatief zware schermpaneel niet onverhoopt te ver naar achteren te laten kantelen, waarmee de laptop uit balans zou kunnen raken. Met één hand openen lukt alleen wanneer het apparaat op tafel staat. Het 'ergolift' scharnier tilt de notebook een stukje op - zo kan hij beter koude lucht aanvoeren, terwijl warme lucht via een rooster over de hele breedte van de achterzijde wordt afgevoerd. Bijkomend voordeel is dat het scherm iets hoger lijkt te komen te staan, terwijl het toetsenbord lichte naar de gebruiker helt. Een nadeel is dat het dan niet meer zo stabiel op de vier rubberen bolletjes onder de behuizing rust - onder de schermrand die op tafel rust zitten alleen twee hele smalle strookjes, en op een glad oppervlak wil de laptop nog wel eens verschuiven.

Afgezien van dat ongerief wekt de Zenbook vooral een positieve indruk; de behuizing is solide , zonder enige flexibiliteit of neiging tot torderen - ook niet voor het paneel, dat doorgaans een minder stevig onderdeel is. Niet in het geval van deze laptop, kunnen we melden.

Aansluitingen

De aansluitingen waren bij de Zenbook 14 die we in februari reviewden een heikel punt: we misten nogal wat moderne aansluitmogelijkheden. Helaas is dát punt bij deze recentere uitvoering onveranderd gebleven. 

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Nog altijd treffen we aan de linkerzijde twee snelle 10 gigabit usb-poorten (een type-A en een type-C), met daarnaast een hdmi-aansluiting en de voedingsaansluiting (de voedingsadapter is echt heel klein, vergelijkbaar met grotere smartphone snelladers bijna). De usb-C poort kan echter alleen data doorgeven - hij ondersteunt geen 'alt mode' met displayport-signaal, en dat is des te meer een beperking omdat de hdmi-uitgang beperkt is tot hdmi 1.4 en dus niet in staat is tot doorgifte van hogere resoluties dan qhd (2560x1440) op 60 Hz of ultra hd (3840x2160) op 30 Hz. Zeker gezien de videokaart die in deze laptop zit, is dat een onbegrijpelijke omissie. Ook opladen via usb-C behoort niet tot de mogelijkheden.

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Rechts wordt het niet veel beter: hier zit een 3,5 mm audioconnector voor een headset,een usb 2.0-poort (!) en een microsd-geheugenkaartlezer. We hebben het hier over een laptop van 1000 euro, en dan verwachten we gewoon meer en betere aansluitmogelijkheden.

Toetsenbord, touchpad en scherm

In een laptop in de 1000 euro-klasse van de Asus Zenbook 14 verwachten we een onberispelijk full hd-scherm met voldoende helderheid en een goede kleurkalibratie, alsmede een fatsoenlijk toetsenbord en een uitstekend touchpad. Dat zijn de instrumenten waar je dagelijks mee te maken hebt bij het gebruik van een laptop, en voor dit geld moeten deze zaken gewoon in orde zijn. Hoe zit het met de UX434FL?

Beeldscherm

Om te beginnen met het beeldscherm, dat heeft in elk geval de juiste papieren: 14-inch in diagonaal, met een full hd-resolutie van 1920x1080 pixels: goed voor een pixeldichtheid van 157 pixels per inch, vergelijkbaar met een 28-inch ultra hd-monitor. Dat betekent dat je goede ogen moet hebben, de laptop dichtbij moet zetten of gebruik moet maken van enige softwareschaling in Windows om menu's en tekst wat groter te tonen. Het is een ips-paneel met uitstekende kijkhoeken. Zoals gemeld is het een touchscreen en wie daar eenmaal aan gewend is, wil eigenlijk niet meer zonder. Het nadeel is dat het wat topzwaar kan zijn op schoot, maar omdat ook de body iets zwaarder is, moet je het wel heel bont maken, wil hij achterover kukelen.

Windows Hello webcam

Bovenin de schermrand zit een webcam met Windows Hello-ondersteuning. Je kunt dus inloggen met behulp van gezichtsherkenning, die niet met een simpele foto voor de gek te houden is. Dat is in de praktijk handig, handiger nog dan een vingerafdruklezer (waarover deze laptop dan weer niet beschikt). Helaas is de cameraresolutie beperkt tot 1280x720 en het beeld erg grofkorrelig. De lichtgevoeligheid is dan weer opvallend goed.

Beeldscherm testresultaten

We meten elk notebookscherm op dezelfde manier door, met behulp van een X-Rite i1 Display Pro colorimeter. De data die deze aanlevert lezen we uit met Portrait Displays CalMAN kalibratiesoftware. Ook in onze test betoont het scherm van de Zenbook 14 zich een van de betere in zijn soort. Het is nog wat helderder dan de eerder geteste modellen uit deze serie, met een maximale helderheid van ruim 350 cd/m². Dat is prettig voor gebruik buitenshuis, al zou nog helderder mooi zijn - dat treffen we alleen op nog (veel) duurdere modellen aan, uitgezonderd het SureView paneel dat HP gebruikt in de Envy x360 13 (en dat heeft andere nadelen).

De hoge helderheid heeft wel consequenties voor de zwartwaarde, die houdt niet echt over, waardoor het contrast wel goed is, maar niet zo hoog als bij veel concurrenten. Desalniettemin, dit is allemaal nog altijd gewoon goed. De kleurkalibratie van de Zenbook 14 is dat ook, maar nog net: we meten een gemiddelde kleurafwijking van 3,1 en een grijsafwijking van 4,9. In deze klasse noemen we dat 'hakken over de sloot'. Met name Acer en HP hebben een reeks modellen die laten zien dat hier verbetering te boeken valt. De sRGB-dekking is met 94,5 procent goed, maar niet overweldigend - en het witpunt neigt te veel naar blauw. Dat zorgt voor een schijnbaar hogere helderheid, maar is natuurlijk niet de manier om dat doel te bereiken. 

Onder de streep beoordelen we het beeldscherm van de Zenbook 14 als goed voor zijn klasse, maar de ontwikkelingen op dit gebied lijken in een stroomversnelling te komen - volgend jaar zal Asus meer verbetering moeten laten zien.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Asus Zenbook 14 is een zogenaamd chiclet-model met een ansi-layout, waar prima mee valt te werken. Het is voorzien van toetsverlichting met drie niveaus (en een uitstand). De aanslag is ietwat sponzig, maar we hebben erger meegemaakt. Prettig is dat de cursortoetsen weliswaar op halve hoogte zijn uitgevoerd, maar wel in een omgekeerde T-vorm zijn geplaatst. 

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Touchpad

Het touchpad van deze Asus is wat bijzonders, al is het bij Asus inmiddels een voorziening die we op heel wat laptops tegen komen. Het bedrijf noemt het een 'ScreenPad', wat de lading dekt: feitelijk is het een 5,56-inch schermpje dat ook als muisbediening dienst doet. Op de afbeelding hierboven is dat goed te zien. Middels dit scherm kan je snel toepassingen openen, veelgebruikte functies voor bepaalde toepassingen snel onder de vinger plaatsen, of video's kijken terwijl je iets productievers op het grote scherm doet.

De screenpad en dus touchpad heeft een 18:9 verhouding; het ips-paneel heeft een resolutie van 2160 x 1080 beeldpunten. Je kan het echter op een kwart daarvan aansturen, wat zeker handig is wanneer je reguliere toepassingen erop wilt gebruiken: die worden anders te klein om te bedienen. Zelfs met een kwart van de resolutie is dat soms een uitdaging. In onze review van de Vivobook S 15 analyseerden we het ScreenPad 2.0 in detail, dus hier volstaan we verder met algemene bevindingen; lees de betreffende pagina nog eens terug als je meer wilt weten.

Het touchpad-met-scherm is lekker glad (al ligt er een soort laagje overheen) en daardoor prima te bedienen; het nadeel dat het wel erg verzonken is in de behuizing blijft, de overgang naar het omliggende metaal is naar onze smaak te nadrukkelijk en voelt zelfs niet helemaal fraai afgewerkt. In ScreenPad-modus - waarbij het zowel werkt als cursorbediening als na 2 seconden van inactiviteit terugschakelt naar de app-stand - vonden we het niet erg prettig om mee te werken. In de praktijk zetten we het al snel op de permanente touchpad modus (met de F6-toets schakel je het schermpje helemaal uit). 

Intern: processor, geheugen, videokaart en netwerk

De Asus Zenbook 14 UX434FL is ondanks zijn slanke voorkomen en lichte gewicht voorzien van behoorlijk krachtige componenten. Ons exemplaar had een Core i5-processor uit Intels U-serie, maar hij is ook leverbaar met een Core i7. Zoals onze testen vaak uitwijzen, is een i7 niet altijd sneller bij deze serie, zeker niet wanneer je vergelijkt tussen verschilende merken. Asus heeft inmiddels modellen met 9e (Whiskey Lake) en 10e (Comet Lake) generatie processors in de winkels liggen, maar op papier is het onderscheid tussen die twee voornamelijk de type-aanduiding en een 300 MHz hogere turbo boost.

Prestaties

Ons testmodel had een Core i5-8265U aan boord, een quad-core processor met een standaardkloksnelheid van 1,6 Ghz en een boostfrequentie van 3,9 GHz. HyperThreading zorgt voor nog wat extra rekenpotentieel. Asus heeft een zekere reputatie op het gebied van agressieve instellingen van processors en de UX434FL stelt niet teleur: de i5 in deze laptop trekt alle concurrenten eruit, inclusief modellen met een i7. Dat is in de multithreaded Cinebench 15 benchmark, een aardig indicatie voor pure processorprestaties. Om dit in enige context te plaatsen: dit is de snelheid van een desktop Core i3-9350KF. Je moet iets overhebben voor draagbaarheid, met andere woorden.

De Asus UX434FL heeft een aparte videokaart, een Nvidia GeForce MX250. Daar zijn twee versies van, een langzamere met 10W tdp (te herkennen aan device ID 1D10 in tools als Hwinfo of GpuZ) en een snellere met 25W tdp (1D52). Het zal niet verbazen dat Asus in deze dunne, lichte laptop de zuiniger uitvoering heeft gemonteerd. Toch is die sneller dan de doorsnee geïntegreerde videokaart in Intel processors, zoals te zien in de 3DMark Fire Strike test. Voor het spelen van moderne games, zoals verderop te lezen, is hij niet voldoende snel - maar voor games als Fortnite, Minecraft of CS:GO is hij merkbaar sneller.

 • Processor
 • Videokaart

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Geheugen en opslag

Asus voorziet de i5-varianten van de UX434FL van 8 GB werkgeheugen, dat niet uitbreidbaar is. Wil je meer, dan moet je een i7-versie nemen, de meeste daarvan beschikken over 16 GB. 

De opslag is net als eerder dit jaar een WD SN520 ssd, maar dan een van 512 GB in plaats van 256 GB. Je krijgt zo'n 10 maanden later dus twee keer zoveel opslagruimte voor je geld. De gebruikte ssd behoort, op basis van onze testresultaten, niet tot de snelste modellen. In dit testveld komt hij nog bovenaan het middenveld mee, maar de ontwikkelingen gaan snel: volgend jaar is dit een instap-ssd en verwachten we hogere prestaties in deze klasse laptops.

Audio en netwerk

Voor geluidsweergave heeft de Zenbook 14 een Realtek ALC294 chipje aan boord en twee speakertjes vooraan in de onderzijde. Samen leveren die een behoorlijk vervormingsvrij geluid op, maar daar is het positieve nieuws ook wel mee gebracht. Ondanks de Harman Kardon labels op de laptop moet je geen hifi-prestaties verwachten - dat zou ook wat naïef zijn bij zo'n dunne laptop. Van laagweergave is feitelijk geen sprake, en het hoog wordt ook wat afgeknepen. Dit ten faveure van in elk geval een solide midden, wat ook prettig is voor de verstaanbaarheid van spraak. Voor muziek neem je beter een aparte speakerset of headset, voor videobellen kan je ook met de ingebouwde voorzieningen uit de voeten.

De ingebouwde wifi voorziening voldoet nog niet aan de nieuwste 802.11ax standaard, maar de adapter is wel een snelle Intel Wireless-AC 9560 kaart. Dat merk je in de prestaties opvallend genoeg vooral op 2,4 GHz, want op 5 GHz blijft deze Zenbook 14 een beetje achter - terwijl de paarse balkjes laten zien dat we genoeg uitvoeringen hebben getest die het beter deden op dit vlak. Heel groot zijn die onderlinge verschillen nou ook weer niet, onder de streep zijn de wifi-prestaties zonder meer goed.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Testresultaten gaming

De Asus UX434FL heeft een aparte videokaart, een Nvidia GeForce MX250. Daarvan heeft hij de langzamere, 10W tdp variant. Het zal dus niet verbazen dat de prestaties in modernere games niet overhouden. We hebben getest op full hd (de resolutie van het ingebouwde scherm), maar ook zonder nader commentaar is duidelijk dat je niet serieus kunt gamen op deze laptop. Oudere en lichtere games behoren wel tot de mogelijkheden.

Rise of the Tomb Raider (DirectX 12)

 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra

Far Cry 5 (DirectX 11)

 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra

Grand Theft Auto V (DirectX 11)

 

 • Full HD medium
 • Full HD ultra

Accuduur

Waar we bij de Vivobook S 15 van Asus eerder dit jaar zagen dat het ScreenPad 2.0 leidde tot een beduidend lagere accuduur, merken we daarvan weinig bij deze Zenbook 14 UX434FL. In bedrijf met lichte taken als webbrowsing halen we maar liefst 11 uur en 15 minuten, en bij zwaardere belasting komt de 5 uur in zicht. En dat is met een relatief geringe afname van de prestaties ten opzichte van die op netspanning.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T.

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamZenbook 14 UX434FL-AI017T
Productcode90NB0MP3-M01470
DetailsProductinfo
Kantoor
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i5
Processor typeIntel Core i5 8265U
Processor klokfrequentie1.6 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)3.9 GHz
Aantal processorcores4
Geheugen capaciteit8 GB
Type geheugenDDR3
Geheugen klokfrequentie2133 MHz
SODIMM sloten0
Vrije SODIMM sloten0
Werkgeheugen uitbreidbaar tot8 GB
Scherm
Scherm diagonaal14 inch
Resolutie1920x1080
Verhouding16:9
Pixeldichtheid157 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
LED-achtergrondverlichting
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen10 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce MX250
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen2 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Beschikbaar opslaggeheugen434.3 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/productWDC PC SN520 SDAPNUW-512G-1102
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
Netwerkaansluiting (bedraad)
WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WiFi adapterIntel Wireless-AC 9560
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Infrarood
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 2.0 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-A)1
USB 3.1 Gen2 (Type-C)1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Aantal HDMI-uitgangen1
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie2.0
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Toetsenbord en touchpad
ToetsenbordindelingQwerty
Numeriek toetsenbord
Camera
Webcam
Webcam resolutie0.9 MPixel
Tweede camera
Flitser
Camera Windows Hello compatible
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)50 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal1.32 kg
Afmeting - Breedte31.9 cm
Afmeting - Diepte19.9 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte1.99 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Aantal bits OS64 bit
Fabrikantsopgave eigenschappen
SerieASUS ZenBook
Garantie2 jaar
USB 2.0 (type-A)1
USB (10 gigabit, type-A)1
USB (10 gigabit, type-C)1
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm74162
3DMark - Cloud Gate13752
3DMark - Cloud Gate Graphics20600
3DMark - Cloud Gate Physics6357
3DMark - Fire Strike2768
3DMark - Fire Strike Graphics2996
3DMark - Fire Strike Physics9953
3DMark - Fire Strike Combined1044
3DMark - Fire Strike Extreme1342
3DMark - Time Spy905
3DMark - Time Spy Graphics1011
3DMark - Time Spy CPU3040
Cinebench R15 - Single161
Cinebench R15 - Multi734
PCMark 7 - PCMark Score6209
PCMark 7 - Lightweight Score5804
PCMark 7 - Productivity Score5098
PCMark 7 - Entertainment Score4495
PCMark 7 - Creativity Score11113
PCMark 7 - Computation Score16619
PCMark 7 - System Storage Score5664
Opstarttijd11.50 sec.
PCMark 8 v2 - Home3459
PCMark 8 v2 - Creative3873
PCMark 8 v2 - Work3518
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5020
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth329.58 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive213.71 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send190.15 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive535.51 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send525.94 Mbit/s
Geekbench4 - Multi15572
Geekbench4 - Multi crypto15414
Geekbench4 - Multi integer18897
Geekbench4 - Multi float17806
Geekbench4 - Multi memory4782
Geekbench4 - Single4614
Geekbench4 - Single crypto4571
Geekbench4 - Single integer4813
Geekbench4 - Single float4630
Geekbench4 - Single memory(33)4153
Geekbench4 - OpenCL37026
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit0.3 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.1 W
Energieverbruik idle5.0 W
Browser accutest - 180 cd/m2675 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2270 min.
PCMark Creative (Accu)3042
Testresultaten beeldscherm
Gemeten kleurruimtesRGB
Kleurtemperatuur7260 K
Helderheid wit357.6 cd/m²
Helderheid zwart0.31 cd/m²
Contrast1153.5 : 1
Checkerboard wit357.603 cd/m²
Checkerboard zwart0.31 cd/m²
Checkerboard contrast1154 : 1
Gamma2.2
Gamma (afwijking van 2,2)0
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)4.34
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)2.81
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)2.68
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)1.83
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)4.89
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)3.24
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)3.3
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)4
Kleurafwijking 75% wit (Delta E 2000)6.61 mΔuv
Kleurafwijking 75% rood (Delta E 2000)3.9 mΔuv
Kleurafwijking 75% groen (Delta E 2000)2.32 mΔuv
Kleurafwijking 75% blauw (Delta E 2000)2.56 mΔuv
Kleurafwijking 75% cyaan (Delta E 2000)1.71 mΔuv
Kleurafwijking 75% magenta (Delta E 2000)4.5 mΔuv
Kleurafwijking 75% geel (Delta E 2000)3.56 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000) incl. wit4.2 mΔuv
Kleurafwijking 100% wit (Delta E 2000)8.44 mΔuv
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)3.1
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)4.9
sRGB dekking94.5 %
DCI-P3 dekking70.7 %
Rec 2020 dekking50.9 %
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium19 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra15 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium38.3 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra19.9 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium27.46 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra13.92 fps

Conclusie

Asus ontwikkelt zijn Zenbook-lijn van notebooks al sinds 2011 en dat is te zien. De UX434FL-AZ017T onderscheidt zich met zijn design op basis van een zeer solide, dunne en lichte metalen behuizing. Daarin verwerkt Asus overwegend topkwaliteit onderdelen, zeker waar het van belang is: de processor is zeer snel getuned, het beeldscherm is heel behoorlijk gekalibreerd en toetsenbord en touchpad zijn plezier om mee te werken. Dat alles strekt tot aanbeveling, en de zeer lange werktijd op de accu maakt de UX434 tot een aanrader.

Wel moet je rekening houden met een paar missers: een ultra hd-beeldscherm kan je niet optimaal aansluiten, opladen via USB-C kan ook niet. De extra videokaart is maar een beperkte meerwaarde, en het ScreenPad touchpad-met-scherm is hooguit af en toe nuttig in te zetten. Gelukkig betaal je daar allemaal niet extra voor, want deze uitvoering is behoorlijk rijker uitgerust dan de versie die we eerder dit jaar testten. Zo waarderen we de 512 GB ssd en het touchscreen met name.

Vergelijken we de Zenbook 14 UX434 met de UX433 van pakweg 10 maanden geleden, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat je nog een stuk meer waar voor je geld krijgt: een touchscreen, aparte videokaart, ScreenPad 2.0, 256 GB méér opslagruimte. Daarmee is dit voor 999 euro zonder meer een van de beste laptops die je momenteel in deze klasse kunt kopen, en daarmee ontvanger van een Hardware Info Excellent Choice award. 


Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T

 • Intel Core i5 8265U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX250
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.32 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T-BE

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI017T-BE

 • Intel Core i5 8265U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 512 GB
 • 1.26 kg
 • Windows

996,20 €

7 winkels
Asus Zenbook 14 UX434FL-AI025T

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI025T

 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX250
 • 1000 GB
 • Qwerty
 • 1.26 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook 14 UX434FL-AI025T-BE

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI025T-BE

 • Intel Core i7 8565U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 1000 GB
 • 1.26 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook 14 UX434FL-AI282T

Asus Zenbook 14 UX434FL-AI282T

 • Intel Core i7 10510U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 512 GB
 • 1.26 kg
 • Windows
Niet verkrijgbaar
Asus Zenbook 14 UX434FLC-A5232T-BE

Asus Zenbook 14 UX434FLC-A5232T-BE

 • Intel Core i7 10510U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 512 GB
 • Windows

1.143,00 €

5 winkels
Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI219T

Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI219T

 • Intel Core i7 10510U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX250
 • 1000 GB
 • Qwerty
 • 1.26 kg
 • Windows

1.327,70 €

1 winkel
Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI219T-BE

Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI219T-BE

 • Intel Core i7 10510U
 • 16 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce MX250
 • 1000 GB
 • Windows

1.251,30 €

4 winkels
Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI220T

Asus Zenbook 14 UX434FLC-AI220T

 • Intel Core i5 10210U
 • 8 GB
 • 14 inch
 • 1920x1080
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce MX250
 • 512 GB
 • Qwerty
 • 1.26 kg
 • Windows

1.021,41 €

7 winkels
0
*