De beste laptop in cijfers: Analyse van anderhalf jaar laptops testen

19 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Prijs, merk en OS
  3. 3. Gewicht, formaat en aansluitingen
  4. 4. Beeldscherm
  5. 5. Processorprestaties
  6. 6. 3D-prestaties
  7. 7. Accuduur
  8. 8. Conclusie
  9. 19 reacties

Inleiding

Hardware Info test jaarlijks honderden laptops, maar slechts een kleine subset daarvan bereikt de redactieburelen voor een uitgebreide bespreking. Dat zijn de interessantste modellen, bijvoorbeeld vanwege vernieuwende hardware, een innovatieve formfactor of een opvallend goede prijs-prestatieverhouding. De rest van de testresultaten ‘verdwijnt’ in onze database van tienduizenden producten, die je als bezoeker van de site – het moge bekend zijn – zelf kunt afstruinen op zoek naar producten die het meest aan jouw eisen voldoen.

We hadden al langer de wens om iets te doen om de verzamelde databerg inzichtelijk te maken. Dit artikel, dat oorspronkelijk verscheen in Hardware Info Magazine #5-2019, is daarvoor een eerste poging. We hebben in september alle testresultaten van laptops en convertibles die we vanaf maart 2017 tot en met dat moment hebben getest, verzameld uit de database. Ook Windows-tablets en Chromebooks zijn vertegenwoordigd. De zoekopdracht leverde op moment van schrijven bijna zeshonderd resultaten op. Na een verdere schifting bleven er precies 570 machines over. We hebben uit de dataset bijvoorbeeld enkele apparaten verwijderd die niet daadwerkelijk in deze configuratie te koop zijn (geweest) in Nederland. Dat is van belang omdat we van alle deelnemende apparaten de laatst bekende prijs hebben verzameld, zodat we tevens iets kunnen zeggen over de verhouding tussen prijs en prestaties.


Namen van laptopseries uit ons testveld van 570 machines in een wordcloud. Hoe groter de merknaam, hoe vaker hij voorkomt in onze dataset.

Hoewel we bij Hardware Info vaker grote vergelijkingstests van tientallen producten uitvoeren, gaat dit onderzoek qua schaalgrootte nog een stapje verder. Het doel is dan ook niet om individuele producten als aanrader aan te wijzen; we gaan in plaats daarvan op basis van de dataset op zoek naar interessante verbanden en inzichten die uit die getallenbrij naar voren komen. En die leveren ook weer praktische handvatten op voor jou als lezer, wanneer je in de (virtuele) winkel staat om een laptop te kiezen.

De verzamelde data stelt wel enkele praktische beperkingen. Zo kijken we in onze individuele laptopreviews ook altijd naar de stevigheid van de behuizing, de feedback van het toetsenbord en het gemak van het open- of dichtklappen van de machine. Dat zijn eigenschappen die zich maar nauwelijks laten vatten in harde cijfers, en dus ook niet terugkomen in dit artikel.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware Info Magazine #5/2019. Neem een abonnement op Hardware Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

0
*