8x AMD TRX40 moederborden test: monster-CPU zoekt monsterbord!

25 reacties
8 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AMD TRX40-chipset en socket sTR4X
 3. 3. Verschillen: PCI-Express en opslag
 4. 4. Verschillen: USB & netwerk
 5. 5. Verschillen: audio
 6. 6. Verschillen: VRM's & OC-features
 7. 7. Verschillen: uiterlijk, RGB en extra's
 8. 8. Testmethode
 9. 9. Prestaties en consistentie
 10. 10. VRM-test
 11. 11. Stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 8 besproken producten
 14. 25 reacties

Inleiding

Eind november introduceerde AMD zijn snelste processors ooit: de derde generatie Threadripper met maximaal 32 cores, en zelfs een 64-core model in de pijplijn. Als je veel te besteden hebt, is zo'n multi-threading monster een heel mooie basis voor een nieuw workstation. Maar welk TRX40-moederbord combineer je er het beste mee? Wij testten er acht.

Bij high-end processors horen high-end moederborden

Waar Intel zich genoodzaakt zag om de prijzen van zijn nieuwe high-end processors fors te verlagen, zijn de Ryzen Threadrippers van de derde generatie juist nog wat duurder dan voorheen. Ondanks dat de verkrijgbaarheid inmiddels prima is, betaal je voor de 24-core 3960X 1500 euro en heb je de 32-core 3970X niet voor minder dan 2050 euro in huis. Ook de bijbehorende moederborden met socket sTRX4 en de TRX40-chipset zijn allerminst betaalbaar te noemen: de goedkoopste borden in deze test kosten 400 à 500 euro, de duurste modellen gaan richting een mille.

In een jaar tijd is er daarmee veel veranderd: vorig jaar rond deze tijd was een écht high-end AMD-moederbord nog een unicum, dit jaar buitelen de fabrikanten over elkaar heen met luxueus uitgevoerde modellen. Het is dan ook tijdens deze test dat we een aantal nieuwe technieken voor het eerst tegenkomen: usb 3.2 bijvoorbeeld - officieel usb 3.2 gen2x2, maar de verdubbelde snelheid naar 20 Gbps is waar het echt om draait. Deze nieuwe standaard werkt overigens exclusief via de type-c connector.

Uitgebreid getest

Net als bij onze review van AMD X570-moederborden hebben we alle TRX40-borden getest volgens onze herziene testmethode, waarbij we een uitgebreide stresstest van de vrm's uitvoeren. Juist op dit vlak probeert vrijwel elke fabrikant zich bij de nieuwe modellen te onderscheiden, door een zeer krachtige stroomvoorziening bestaande uit veel fasen te bouwen.


8 besproken producten

Vergelijk alle producten

0
*