Steelseries Apex 7 en Apex Pro review: Mechanisch én magnetisch tikken?!

1 reactie
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Ingebouwd oled-scherm
 4. 4. 'OmniPoint'-switches met variabele actuatie
 5. 5. Software: Steelseries Engine 3
 6. 6. Testresultaten
 7. 7. Specificaties en foto's
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Steelseries heeft sinds vorig jaar een nieuwe serie mechanische toetsenborden in het assortiment. De Apex 7 en Apex Pro-reeksen, beide beschikbaar in een fullsize- en tkl-variant, vallen allereerst op door de toevoeging van een klein oled-schermpje in de rechter bovenhoek. Bijzonder aan de Apex Pro-modellen zijn de zelfontwikkelde magnetische 'OmniPoint'-switches, waardoor een variabel actuatiepunt mogelijk wordt. Innovatie dus - maar zijn de Apex-modellen ook fijne ramplanken?

Mechanisch of magnetisch?

Na enkele jaren weinig nieuws te hebben uitgebracht op gebied van mechanische toetsenborden, is Steelseries sinds medio vorig jaar weer terug met een nieuwe serie toetsenborden: twee 'Apex 7'-modellen, verkrijgbaar in 'normale' fullsize-variant en kleinere TKL-uitvoering, plus een duo 'Apex Pro'-varianten, dat je op dezelfde twee formaten kunt bestellen. Steelseries zelf spreekt bij de Apex Pro-topmodellen over niets minder dan 'de grootste sprong op gebied van mechanische toetsenborden sinds de mechanische switch werd uitgevonden'. Grootspraak of niet: technisch is het Apex Pro-duo zeker interessant. Het tweetal beschikt over magnetische 'OmniPoint'-schakelaars die gebruikmaken van het 'Hall-effect'. Volgens Steelseries duurde het vier jaar om de switches te ontwikkelen, waarbij de Denen zoals gebruikelijk hebben samengewerkt met de Chinese schakelaarmaker Gateron.

‘Hall-effect’-schakelaars gelden onder kenners al jaren als een belofte. De schakelaars kunnen net als optische switches (bijvoorbeeld te vinden in het Razer Huntsman Elite-toetsenbord, de Wooting One en Wooting Two) zeer snel worden uitgelezen, waarmee het mogelijk is om een toetsenbord te maken met uiterst lage reactietijd. Bovendien kun je niet alleen uitlezen óf, maar ook hoe ver een toets is ingedrukt. Daardoor kun je bij de Apex Pro-toetsenborden zelf per toets de actuatieafstand instellen. Zo kun je bepaalde toetsen bij de minste of geringste aanraking laten reageren.

De aanwezigheid van de speciale 'OmniPoint'-schakelaars is meteen ook hét grote verschil tussen de Apex 7- en Apex Pro-reeksen: de non-Pro modellen beschikken over 'standaard' Gateron-switches. Voordeel daarvan is dan wel weer dat je ook kunt kiezen voor 'bruine' of 'blauwe' schakelaars, waarbij je de actuatie kunt voelen (en in het geval van de blauwe switches, ook kunt horen). De OmniPoint-schakelaars zijn alleen verkrijgbaar in lineaire 'rode' variant. Qua constructie zijn de Apex 7-modellen ook identiek aan de Pro-reeks, waarbij ook de goedkopere variant is voorzien van extra's als een polssteun, per-key rgb-verlichting en een klein oled-schermpje aan de rechterkant.

Innovatief, maar aan de prijs

Het nieuwe gamma Steelseries-toetsenborden mag de nodige interessante snufjes bevatten, aan de prijs is de Apex-serie wel. Zo kosten de Apex 7 TKL en Apex 7 in de webshop van Steelseries respectievelijk al 160 en 190 euro (bij de aanbieders in onze Productvergelijker is het tweetal nog niet goed verkrijgbaar). Om die bedragen even in perspectief te zetten: voor de topmodellen gamingtoetsenborden van Corsair, toch zo'n beetje de 'benchmark' in deze categorie, betaal je nu ongeveer hetzelfde.

Voor de Apex Pro-topmodellen van Steelseries ben je nog meer kwijt. Het kleinere TKL-model kost je in Steelseries' eigen winkel 210 euro, de fullsize-versie die we in dit artikel bekijken kost daar 230 euro - bij de aanbieders in onze eigen Productvergelijker gemiddeld zelfs 250 euro. Tenzij je in het buitenland gaat winkelen voor een gespecialiseerd toetsenbord van een kleine aanbieder, zoals het recent besproken Ultimate Hacking Keyboard, moet je je best doen om een toetsenbord te vinden dat nog duurder is.

 • Steelseries Apex Pro
 • Steelseries Apex 7

Steelseries Apex Pro: In het kort

Steelseries is niet met lege handen teruggekeerd naar de markt voor mechanische toetsenborden - inmiddels bomvol alternatieven. De in samenwerking met vaste partner Gateron ontwikkelde Omnipoint-schakelaars in de Apex Pro bieden niet alleen een fijne en nauwkeurige aanslag, maar in de vorm van variabele actuatie ook een bijna unieke feature, die voor gaming-doeleinden echt wat kan toevoegen. Ook in andere opzichten is het toetsenbord geslaagd, al vormen de matige keycaps wel een minpunt. Grootste probleem is daarmee op dit moment de erg hoge prijs. Mocht je per sé een toetsenbord met variabele actuatie willen, dan heeft Wooting een veel goedkoper alternatief, dat ook nog analoge invoer ondersteunt.

 • Erg duur: kost gemiddeld meer dan 250 euro op moment van schrijven
 • Simpele geverfde ABS-keycaps passen niet bij dit hoge prijspunt
 • Wooting-toetsenborden bieden naast variabele actuatie ook analoge invoer, en kosten minder...
 • ...wil je een gaming-toetsenbord met de mogelijkheid voor variabele actuatie, dan is er behalve Wooting eigenlijk geen echte concurrentie
 • Stevige behuizing, fraai design
 • Erg gelijkmatige actuatie, prettig 'vloeiende' toetsaanslag
 • Prima software met fijne interface, spelintegratie en uitgebreide instelmogelijkheden voor verlichting

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

229,99 €

Prijsinformatie
229,99 €
0,00 €
229,99 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 229,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 229,99 €

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: op werkdagen voor 16.30 uur besteld, morgen in huis

263,56 €

Prijsinformatie
248,61 €
14,95 €
263,56 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 248,61 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 263,56 €

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 4 dagen

468,00 €

Prijsinformatie
468,00 €
0,00 €
468,00 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 468,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 468,00 €

Steelseries Apex 7: In het kort

Steelseries is niet met lege handen teruggekeerd naar de markt voor mechanische toetsenborden - inmiddels bomvol alternatieven. De Apex 7 mag niet zijn voorzien van de speciale Omnipoint-schakelaars van het topmodel, de QX2-switches tikken lekker licht, al is de standaardafwijking wat hoger. Ook in andere opzichten is het toetsenbord geslaagd, al vormen de matige keycaps wel een minpunt. Grootste probleem is daarmee op dit moment de erg hoge prijs. Bij de concurrentie winkel je tegen de tweehonderd euro al voor het absolute topmodel.

 • Behoorlijk duur: kost minimaal 190 euro op moment van schrijven, hetzelfde als bijvoorbeeld de Corsair K95 Platinum
 • Simpele geverfde ABS-keycaps passen niet bij dit hoge prijspunt
 • Actuatie is beduidend minder gelijkmatig dan bij het Pro-model, geen optie voor schakelaars met korte actuatieafstand (alleen standaard 'Red-switches' met 2 mm-actuatiepunt)
 • Stevige behuizing, fraai design
 • Prettig 'vloeiende' toetsaanslag
 • Prima software met fijne interface, spelintegratie en uitgebreide instelmogelijkheden voor verlichting

 

Behuizing en uitstraling

Van binnen beschikt de Steelseries Apex Pro-lineup over interessante techniek, qua design slaat Steelseries geen opvallende nieuwe weg in. Zoals voor mechanische gaming-toetsenborden gangbaar beschikken de nieuwe Apex-toetsenborden over een 'floating keycaps'-design, waarbij de toetsen lijken te zweven boven de metalen baseplate, die tevens de bovenkant van de behuizing vormt. De plastic kuip daaronder bevat alle elektronica.

Stevige en compacte behuizing

De baseplate is gemaakt van '5000-series' aluminium, en is voorzien van een ietwat ruwe, geanodiseerde afwerking.  Het metaal vertoont zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de behuizing een lichte buiging. De plaat sluit netjes aan op de dunne plastic omlijsting; de naden zijn overal ongeveer even breed, waarbij beide delen onbeweeglijk aan elkaar zijn gemonteerd. Opvallend is dat de plastic behuizing rondom de zijkanten nog een extra naad bevat. Het lijkt bijna alsof Steelseries een rgb-ledstrip aan de zijkanten had willen plaatsen die op je bureau schijnt, zoals diverse concurrenten in het high-end segment inmiddels hebben gedaan, maar bij de Apex 7 en Apex Pro-toetsenborden schijnen de gekleurde lampjes alleen vanonder de toetsen vandaan.

SteelSeries Apex 7

Of je nu een Apex 7 of Apex Pro koopt: de behuizing is zoals gezegd identiek tussen beide modellen. Gelukkig maar, want de stevigheid voelt uitstekend aan. Van doorbuigen in het midden is haast geen sprake, terwijl het toetsenbord zich als geheel ook maar nauwelijks laat torderen als je het met beide handen probeert te verbuigen. Dat terwijl de Apex-toetsenborden zeker niet al te zwaar zijn als je ze vergelijkt met topmodellen gamingtoetsenborden van de concurrentie. Ons testmodel Apex 7-toetsenbord weegt 945 gram, terwijl onze weegschaal voor de Apex Pro uitslaat naar 970 gram. Ter vergelijking: de Corsair K95 Platinum weegt liefst 1718 gram, terwijl de Razer Huntsman Elite met 1210 gram ook ruimschoots meer dan een kilo weegt.

SteelSeries Apex 7

Geen overdaad aan knopjes (of accessoires)

Een deel van de verklaring voor het beperktere gewicht kan worden gevonden in het feit dat de Apex-toetsenborden fysiek niet zo groot zijn. De Apex 7 en Apex Pro-toetsenborden hebben een behuizing die links en rechts maar een paar millimeter verder uitsteekt dan het toetsengedeelte. Ook het gebrek aan extra media- of macrotoetsen draagt bij aan de compacte vormgeving van het invoerapparaat. Dat terwijl concurrenten op de markt voor gaming-toetsenborden hun topmodellen juist overdadig voorzien van extra toetsen, knopjes en wieltjes. Corsair heeft de K95 Platinum bijvoorbeeld voorzien van links een rij extra macrotoetsen, net als Cooler Master's MK850, die tevens is voorzien van een uitstekend plastic gedeelte aan de achterzijde met mediaknoppen en twee volumewieltjes.

SteelSeries Apex 7

Wél aanwezig zijn een extra oled-schermpje, een verlicht knopje en een volumewiel, waarover verderop meer. Aan de linkerkant beschikken de Apex-toetsenborden (zowel 'Pro' als '7') bovendien over een extra pass-through usb-poort aan de linkerkant. Dat is helaas nog geen snelle usb 3.0-poort maar een usb 2.0-exemplaar. Op de preproductiemodellen die Steelseries vorig jaar op de Computex liet zien werd de poort omgeven door witte led-verlichting, maar voor de uiteindelijke versie is men daar blijkbaar toch maar vanaf gestapt.

Vanwege de extra usb-poort is de vast bevestigde kabel - lengte 1,9 m - vrij dik uitgevallen, maar zo'n scheepstros als we bij Corsair-toetsenborden vaak zien, is het niet. Dat komt wellicht ook omdat Steelseries niet heeft gekozen voor een fraaie gevlochten afwerking, maar een standaard rubberen mantel. De onderzijde van het toetsenbord bevat brede uitsparingen, waardoor je de dikke kabel netjes links, rechts of door het midden kunt wegleiden. We treffen onderaan tot slot de standaard twee uitklapvoetjes aan de achterzijde, voorzien van een rubberachtige afwerking.

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

Ondanks hun hoge prijs zijn de Apex-toetsenborden spaarzaam voorzien van accessoires. Naast het toetsenbord bevat de doos enkel de polssteun en een informatieblad. Extra's als een keycap puller of extra toetsen met een verschillende kleur of afwerking, die zeker in dit segment gebruikelijk zijn, ontbreken. De polssteun heeft een plastic behuizing en een bovenzijde van rubberachtig plastic. Die voelt prettig aan, maar stofjes en vuil hechten zich wel snel aan het oppervlak. Het steuntje kan magnetisch aan de voorzijde van het toetsenbord worden bevestigd.

Tegenvallende toetsen

De behuizing van de Apex 7 en Apex Pro-modellen mag kwalitatief prima voor elkaar zijn, qua toetsen is het helaas een ander verhaal. Aan de uitstraling ligt het 'm niet: Steelseries heeft de zwarte keycaps voorzien van relatief vette letters en heeft de primaire en secundaire functies van de cijfertoetsen en leestekens omgewisseld, zodat de primaire toetsfunctie het best wordt verlicht (zoals gebruikelijk bij mechanische toetsenborden zit het ledje aan de bovenkant van de schakelaar). Qua bouwwijze vallen de keycaps echter tegen. Net als op (veel) goedkopere gamingtoetsenborden zijn ze gemaakt van zwart geverfd, doorzichtig ABS-plastic, dat vrij dun aanvoelt. Op de plaatsen van de opschriften is de verf weggelaserd, zodat de lampjes op dat punt door de toets schijnen.

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

We hadden gezien de prijs van de Apex-serie graag gezien dat Steelseries de toetsen van het toetsenbord op een duurzamere manier had vervaardigd, bijvoorbeeld door het gebruik van dikker, 'double-shot' PBT-plastic, waarbij twee stukken plastic met elkaar versmelten tot één toets. Zo kan het opschrift niet snel verslijten en omdat letter en toets op dezelfde hoogte zitten, kan er zich ook geen vuil in het opschrift ophopen. Dat kan bij de toetsen op de Apex-toetsenborden wel gebeuren en het ABS-plastic heeft bovendien de neiging snel te gaan glimmen. Bovendien zie je vetvlekken maar al te snel terug op het gladde geverfde oppervlak van de toetsen (PBT-toetsen hebben over het algemeen een wat ruwere afwerking).

Toegegeven: gaming-toetsenborden met PBT-toetsen zijn er nog niet zo heel veel, maar mechanische toetsenborden voor liefhebbers worden er wel vaker mee uitgerust. Bovendien hebben een aantal merken de afgelopen maanden wel degelijk high-end gamingtoetsenborden uitgebracht met duurzamere toetsen, bijvoorbeeld Razer (de Huntsman Tournament Edition) en Asus (het RoG Strix Scope PBT-toetsenbord). Ook bij Corsair kun je sommige modellen inmiddels standaard met PBT bestellen.

Mochten de toetsen van je Apex-toetsenbord zijn versleten, dan kun je ze in elk geval eenvoudig verwisselen voor een andere set die je online kunt bestellen. Steelseries gebruikt de standaard Cherry-indeling, in tegenstelling tot merken als Corsair, die sommige toetsen een alternatieve breedte meegeven.

Ingebouwd oled-scherm

'Onze' fullsize Apex 7 en Apex Pro-toetsenborden hebben precies 104 toetsen, waarmee er ten opzichte van een 'standaardtoetsenbord' geen enkele extra toets te vinden is. Of je het gebrek aan losse macro- of mediatoetsen bezwaarlijk vindt is een persoonlijke kwestie - wij hadden een set aparte mediatoetsen bijvoorbeeld wel kunnen waarderen, zeker gezien het nogal stevige prijspunt. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de Apex-serie verstoken blijft van extra functionaliteit. Rechtsboven het numpad (in geval van de TKL-modellen, boven het navigatiecluster) zitten een oled-schermpje, een platte menuknop en een metalen volumewieltje, dat zich (vergelijkbaar met het scrollwiel van je muis) eveneens laat indrukken. Het wieltje heeft een ruwe afwerking en een prettig stroeve feedback.

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

Simpel schermpje

Tegenwoordig zien we niet zo vaak meer toetsenborden met een schermpje. Toch is het concept op zich niks nieuws. Logitech had jaren geleden al een serie gaming-toetsenborden in het assortiment met een kleurenschermpje, waaronder de G15 en opvolgers G19 en G19s. Het afgelopen decennium spitste de vernieuwing voor gaming-toetsenborden zich echter eerder terug op constructiekwaliteit, schakeltechniek en features als software en (rgb-)verlichting. Smartphones zijn nu immers geschikt voor veel van de toepassingen waarvoor je destijds het schermpje van de G19 kon gebruiken, terwijl grote schermen en multimonitoropstellingen voor gaming pc's een hoge vlucht hebben genomen - een extra minischermpje voor statistieken is daarmee ook minder noodzakelijk. Bovendien was ook in de tijd van de G19 al een probleem, dat toepassingen (en games) de extra mogelijkheden van het schermpje vaak niet ondersteunden.


Op het schermpje van de Apex 7 of Pro kun je een eigen logo laten zien.

Hoewel leuk om te zien, zou je je dus ook van het oled-schermpje op de Apex-toetsenborden kunnen afvragen welk nut het in de praktijk heeft. De implementatie van Steelseries gaat qua ambitie in elk geval minder ver dan de Logitech-modellen met hun full-color lcd. Zo heeft het  oled-schermpje van de nieuwe Apex-toetsenborden een beperkte diagonaal van 1,3 inch en dito resolutie van 128 x 48 pixels. Kleuren of grijstinten weergeven kan het paneeltje ook niet, enkel zwart of wit. Zelfs op maximale helderheid is het schermpje niet bijster fel. Het paneeltje wordt bedekt door een laag glimmend plastic dat vrij snel krasjes en verontreinigingen laat zien.

Ingebouwd menu maakt instellen minder complex

Standaard staat op het schermpje het Steelseries-logo, maar uiteraard kun je ook kiezen voor een eigen afbeelding of animatie (maximaal 10 fps). Een nuttiger toepassing vormt het ingebouwde menusysteem. Net als bij de concurrentie kun je een deel van de verlichtings- en macroinstellingen vanaf het toetsenbord aanpassen en opslaan in één van de vijf beschikbare profielen, zodat je de software niet steeds in beeld hoeft te hebben. Voor grotere wijzigingen wordt dat al snel complex door de vele toetscombinaties die je moet onthouden. Door het schermpje is het wijzigen van instellingen op de Apex-toetsenborden in vergelijking een fluitje van een cent. Ietwat verwarrend is dat het menu pas verschijnt na de menuknop een paar seconden te hebben ingedrukt, waarbij de menuknop eenmaal ín het menu ineens wijzigt in een soort terugknop; je gebruikt het wieltje om door de instellingen te bladeren, waarbij een druk op het wieltje dient ter bevestiging.

Zoals bij de Logitech-toetsenborden kan het schermpje van de Apex-serie tot slot ook worden gebruikt voor het vertonen van informatie uit toepassingen. Dat kan via de 'Apps'-sectie in de Steelseries Engine-software worden geconfigureerd. Er is ondersteuning voor enkele grote titels als Dota 2, Mortal Kombat 11 en CS:GO, van waaruit live statistieken kunnen worden vertoond op het schermpje. Handig is de mogelijkheid om binnenkomende berichten via chatapp Discord te laten zien. Tevens zou je titels van muziek die je afspeelt moeten kunnen weergeven, al kan dat op dit moment alleen via Tidal. Andere muziekdiensten- of programma's worden niet ondersteund; een Spotify-app werd eerder wel voor de toetsenborden aangekondigd, maar is nu niet meer te vinden. Het nut van het schermpje voor het vertonen van toepassingsspecifieke informatie zal daarmee - net als bij eerdere varianten van dit concept - goeddeels afhangen van de vraag of je de beperkte set programma's en games die wordt ondersteund, zelf toevallig ook gebruikt.

'OmniPoint'-switches met variabele actuatie

Verschil tussen de Apex 7 en Apex Pro-toetsenborden is zoals gezegd de mogelijkheid van de laatste om het actuatiepunt per toets aan te passen: hoe ver je de toets moet indrukken, voordat een aanslag wordt geregistreerd. Overigens is bij de Apex Pro-toetsenborden alleen het alfanumerieke gedeelte voorzien van OmniPoint-switches waarbij je het actuatiepunt kunt wijzigen. Onder de functietoetsen, het navigatiecluster en het numpad zitten ook bij die toetsenborden 'standaard' schakelaars met een vast actuatiepunt van 2 mm.

Snellere registratie dankzij Hall-effect sensor

Zoals eerder aan de orde kwam in ons achtergrondartikel over alternatieve mechanische schakelaars, maken de meeste mechanische switches op dit moment gebruik van kruisvormige elektrische contacten. Komen de twee metalen onderdelen fysiek tegen elkaar, dan wordt een aanslag geregistreerd. Hoewel die oplossing over het algemeen prima voldoet, zijn er ook nadelen. Zo hebben schakelaars met fysieke contacten last van een zeer kleine vertraging vóór een aanslag kan worden geregistreerd, doordat de metalen onderdelen tijdens het indrukken niet in één keer op elkaar terecht komen, maar een klein beetje op en neer stuiteren, wat een fluctuerend signaal oplevert. Daardoor duurt het een paar milliseconden voor een aanslag daadwerkelijk wordt geregistreerd. Dat is geen verschil waar de meeste mensen iets van zullen merken, maar tegelijkertijd wil je als gamer het liefst apparatuur met de laagst mogelijke vertraging.


Net als andere Hall-effect schakelaars hebben de exemplaren van Steelseries aan de onderkant van de steel een klein magneetje (het metaalkleurige rondje aan de rechterkant van deze switchtester) dat tijdens het indrukken van de toets op en neer beweegt.

Volgens Steelseries verloopt de registratie bij OmniPoint-schakelaars al binnen 0,7 ms. De werking van deze switches berust op het 'Hall-effect', een natuurkundige eigenschap die kan worden gebruikt voor het meten van de sterkte van een magneetveld. Daartoe zet je een stukje metaal loodrecht op een magneetveld en laat je er een elektrische stroom doorheen vloeien. Het magneetveld trekt aan de elektronen die door het metaal bewegen, waardoor één kant van het metaal negatiever geladen wordt dan de andere kant. Dit spanningsverschil kun je vervolgens weer meten en is evenredig met de sterkte van het magneetveld. Door een mechanisch toetsenbord uit te rusten met een magneetje in het plastic gedeelte onder de steel, die op en neer beweegt tijdens het indrukken van de toets, en daaronder een Hall-sensor te monteren, kun je bepalen hoever de toets is ingedrukt aan de hand van de nabijheid van het magneetje. 

Variabele actuatie als unique selling point

Het is in principe mogelijk een toetsenbord met analoge invoer te maken met Hall-effect schakelaars: de informatie van een Hall-sensor kan je immers vertellen hoever de toets is ingedrukt. Steelseries heeft daar echter niet voor gekozen, in tegenstelling tot Wooting, een bekende voorvechter van het 'analoge toetsenbord'. De huidige Wooting One- en Two-toetsenborden van het Nederlandse bedrijfje maken nog gebruik van optische switches, maar in de vorm van de Wooting Two Lekker Edition werkt Wooting inmiddels ook aan een toetsenbord met Hall-effect schakelaars dat analoge invoer biedt. Dat Steelseries analoge invoer op de Apex Pro-toetsenborden heeft weggelaten klinkt in eerste instantie vreemd, gezien de mogelijkheid er is. Het (goed) ondersteunen van analoge invoer vereist echter ook nog de nodige ontwikkeling op softwaregebied, iets waar bij Wooting bijvoorbeeld veel tijd in is gaan zitten. Met het variabele actuatiepunt heeft Steelseries bovendien toch een unique selling point in handen. Uitgezonderd de toetsenborden van het kleine Wooting (en enkele hier te lande nog zeldzamer Japanse Topre-toetsenborden) kun je er praktisch nergens anders voor terecht.


De actuatie laat zich ook via het toetsenbord zelf instellen.

Je kunt de variabele actuatie zowel via het toetsenbord, als in de Steelseries Engine-software configureren. In het eerste geval kun je het actuatiepunt enkel voor álle toetsen regelen; via de software kun je voor iedere aparte toets een andere actuatie definiëren. Een wijziging via het toetsenbord overschrijft alle individuele instellingen overigens weer, al kun je ze natuurlijk terugzetten door terug te keren naar het opgeslagen profiel. Per toets zijn tien verschillende instellingen beschikbaar, waarbij de snelste instelling volgens de specificaties correspondeert met een actuatiepunt van 0,4 mm - nog beduidend korter dan de actuatie van Cherry's MX Speed-switches, die volgens de specficaties pas na een afstand van 0,9 mm een toetsaanslag registreren. Maximaal kun je een actuatiepunt van 3,6 mm kiezen, net wat minder dan de totale travel van 4 mm. Bij de huidige Wooting-toetsenborden met optische switches is een instelbereik van 1,5 tot 3,6 mm beschikbaar voor actuatie - beperkter dus, dan bij deze modellen van Steelseries.

 • Standaardafstand (5)
 • Minimale afstand (1)
 • Maximale afstand (10)

De grafieken hierboven geven de ruwe meetdata van een toetsaanslag weer, zoals uitgelezen door onze Texture Analyser. Op de horizontale as de afstand (in mm), op de verticale as de kracht (in mN). De rode kruizen geven weer dat er een toetsaanslag wordt geregistreerd. Te zien is dat de actuatie van de toets op de standaardinstelling (5) vanaf ongeveer 2,2 mm plaatsvindt; op de minimale en maximale instellingen is dat respectievelijk 0,97 en 3,7 mm.

We hebben de actuatie van ons Apex Pro-testmodel uiteraard getest middels onze Texture Analyser - verderop vind je de uitgebreide gegevens voor het hele toetsenbord, gemeten op de standaardinstelling (5), die correspondeert met een actuatiepunt van ongeveer 2,2 mm. We hebben ook de andere instellingen doorgemeten. Uit de resultaten blijkt dat de beloofde 0,4 mm travel tot actuatie op de snelste instelling (1) niet helemaal wordt gehaald: pas op 1 mm vindt de registratie plaats. Dat is evengoed erg rap te noemen, iets dat ook wel bleek toen we het toetsenbord in praktijk met deze instelling beproefden. Al na de minste of geringste aanslag wordt een toetsindruk geregistreerd, wat voor normale Windows-toepassingen en typen vooral irritant is, maar voor gaming juist goed kan werken.

Op de maximale instelling, 10, kun je de toets blijkens de meting liefst 3,7 mm indrukken voordat een registratie plaatsvindt. Dat is beduidend verder dan bij alle andere schakelaars die je zult tegenkomen - al was het maar omdat je toetsen met een dergelijk actuatiepunt echt volledig moet indrukken voordat er iets gebeurt.

Software: Steelseries Engine 3

De configuratie van de Apex-toetsenborden verloopt via de Steelseries Engine-software, die inmiddels is aangeland bij versie 3. Je kunt met het programma niet alleen de toetsenborden, maar ook muizen en headsets van het merk instellen. Tevens laat sommige randapparatuur van MSI zich via het programma bedienen.

Het hoofdscherm van Steelseries Engine 3 beslaat drie tabbladen. In het eerste scherm zie je een overzicht van alle verbonden randapparatuur van het merk, het tweede scherm biedt verschillende 'apps', terwijl via het derde tabblad automatisch bepaalde profielen aan het opstarten van een bepaalde toepassing kan worden gekoppeld. De apps werken via Steelseries  ‘Gamesense’-SDK, waarmee ontwikkelaars (of eindgebruikers) ondersteuning voor de Steelseries Engine kunnen toevoegen aan een bepaalde applicatie. Zo kan de verlichting aan de hand van events in spellen automatisch wordt aangepast, terwijl statistieken zoals besproken op het oled-schermpje verschijnen. Helaas worden nog niet heel veel titels ondersteund. Gelukkig zijn er ook andere apps die kunnen samenwerken met de Steelseries Engine, bijvoorbeeld chatapp Discord.

Zoals gebruikelijk voor dit soort software bevat Steelseries Engine 3 ook functies om zelf je eigen verlichtingsschema aan te maken. Dat verloopt via een apart venster dat per apparaat wordt geopend. In de software van Corsair en Razer krijg je standaard al je apparaten te zien om de verlichtingseffecten beter op elkaar af te kunnen stemmen, iets wat Steelseries Engine 3 op zich ook wel kan, maar via de aparte 'PrismSync'-app. Die ondersteunt koptelefoons, toetsenborden, muizen en headsets, maar (op één, intussen verouderd moederbord van MSI na) geen interne componenten, zoals bij Corsair inmiddels het geval is.

Qua interface is er met Engine 3 verder weinig mis als het aankomt op verlichtingseffecten: een duidelijke previewafbeelding laat je binnen een mum van tijd een eigen kleurenschema opzetten, of kiezen uit een van de ingebouwde effecten - er zitten een paar fraaie opties tussen. Het aantal lagen blijft beperkt tot 2, al is er wel een 'AFK-effect' (een apart verlichtingseffect dat actief wordt zodra je even niet aan het tikken bent). Ben je klaar, dan kun je het geheel opslaan in één van de vijf on-board profielen, zodat je er ook op een andere pc zonder de Engine-software toegang toe hebt. In tegenstelling tot bij sommige andere programma's kun je daarnaast nog aparte configuraties aanmaken, die alleen op je computer worden opgeslagen, zodat je dan in theorie een oneindig aantal profielen beschikbaar hebt. De Engine-software heeft ook een cloudfunctie om je profielen snel te kunnen delen tussen apparaten.

Naast de verlichtingseditor bevat Engine 3 tot slot nog een prima macro-editor. Zoals eerder besproken kun je op het oled-schermpje van de Apex-toetsenborden een eigen logo vertonen - daarvoor heeft de software een erg rudimentaire editor aan boord, met gelukkig ook de optie een bestand van je pc in te laden. De Apex Pro-modellen hebben tot slot nog een extra tabblad waarop de actuatie per toets kan worden getweakt voor de toetsen met OmniPoint-schakelaars

Testresultaten

De mogelijkheid om de actuatieafstand aan te passen is een fraaie extra, maar natuurlijk moet het toetsenbord ook nog lekker tikken. Steelseries kiest, in tegenstelling tot de meeste concurrenten in dit segment, niet voor de bekende mechanische schakelaars van het Duitse Cherry: het merk werkt al enige tijd samen met schakelaarfabrikant Gateron voor zijn eigen 'QX2'-switches. Het verschil met standaard Gateron-switches (die we ook weleens tegenkomen) lijkt op grond van de specs beperkt: zo noteren de 'QX2'-switches dezelfde actuatieafstand, actuatiekracht en totale travel als de schakelaars die Gateron onder de eigen naam levert.

SteelSeries Apex 7
Rode QX2-schakelaars op de Apex 7.

Voor de Apex 7-toetsenborden kun je kiezen uit 'rode', 'bruine' en 'blauwe' QX2-schakelaars, waarvan de eigenschappen overeenkomen met die van het Cherry-alternatief. De rode schakelaars bieden dus een lichte en lineaire aanslag, bruine schakelaars een tactiele feedback rondom het actuatiepunt, terwijl blauwe schakelaars dergelijke feedback ook bieden, maar dan gecombineerd met een hoorbaar klikje. Ons testmodel van de Apex 7 is uitgerust met de rode, lineaire schakelaars.

De Apex Pro-serie kan niet met verschillende soorten switches worden besteld, al is dat ook wel begrijpelijk gezien de actuatieafstand door de gebruiker kan worden ingesteld. De voelbare feedback van een bruine of blauwe schakelaar zou door die softwarematige instelling niet worden beïnvloed, waardoor de momenten van feedback en de daadwerkelijke actuatie ineens niet meer gelijk lopen. De Apex Pro-toetsenborden zijn dus alleen beschikbaar met schakelaars waarvan de feedback en eigenschappen overeenkomen met die van rode QX2- (of Gateron Red-)schakelaars. Steelseries belooft voor de OmniPoint-switches wel een langere (theoretische) levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen, terwijl ook de responstijd zoals gezegd lager zou liggen: 0,7 ms. Alleen het alfanumerieke gedeelte is bij de Apex Pro-toetsenborden voorzien van OmniPoint-switches: onder de functietoetsen, het navigatiecluster en het numpad zitten 'standaard' rode QX2-schakelaars.

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)
De OmniPoint-switches van de Apex Pro-modellen zitten alleen onder het alfanumerieke gedeelte.

Hoewel fabrikanten graag schermen dat hun toetsenbord is uitgerust met 'echte Cherry-switches', en je Gateron-schakelaars ook vaker terugziet in budgettoetsenborden, is het alternatief zeker niet noodzakelijk van mindere kwaliteit dan de schakelaars van het Duitse merk. Sterker nog: de QX2- en OmniPoint-switches in 'onze' Apex-toetsenborden bieden net als de switches die Gateron onder eigen merknaam verkoopt, een aangenaam vloeiende en lichte feedback. In het mechanisme lijkt als het ware wat minder weerstand te zitten, waardoor het indrukken wat 'vloeiender' en minder 'schraperig' verloopt dan bij Cherry-toetsenborden soms het geval wil zijn.

Testopzet

Waar we voorheen alleen onze eigen indrukken van een toetsenbord konden proberen te verwoorden, zijn we recent overgeschakeld op een gloednieuwe testmethode voor toetsenborden. Met behulp van de TA.XT plus Texture Analyser van het bedrijf Stable Micro Systems, een peperduur en geavanceerd meetinstrument, kunnen we de eigenschappen van een toetsenbord uitgebreid doorlichten.

Met behulp van de Texture Analyser bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid travel en meten we niet alleen de kracht die je nodig hebt bij het registreren van een toetsaanslag, maar ook het hele krachtsverloop van de schakelaar. Daardoor zien we precies de kracht die nodig is om de toets tot op een bepaald punt in te drukken. Voor deze test hebben we al die eigenschappen van iedere toets afzonderlijk doorgemeten. Zo kunnen we bepalen in hoeverre de eigenschappen tussen toetsen verschillen – uiteraard zien we liefst een zo klein mogelijke variabiliteit.

In de onderstaande grafieken verschijnt de Apex 7 met een gele balk, terwijl de Apex Pro in rood is uitgelicht. De laatste hebben we getest met de instelling voor variabele actuatie op de standaardwaarde. We vergelijken het duo met andere high-end mechanische toetsenborden van fullsize-formaat, waaronder de Corsair K95 Platinum en Razer Huntsman Elite. In de vorm van de Logitech G815 en G915 zijn er ook low-profile modellen vertegenwoordigd, terwijl de Wooting Two het enige alternatief is dat eveneens variabele actuatie ondersteunt.

Testresultaten

 • Apex Pro
 • Apex 7

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

SteelSeries Apex 7

De QX2- en Omnipoint-schakelaars tikken erg licht, zo blijkt ook uit de meetresultaten. Voor actuatie is een kracht van respectievelijk gemiddeld 36 en 41 cN vereist, wat minder is dan bij de concurrentie met MX Red- en Speed schakelaars, en veel minder dan bij concurrenten die met 'bruine' switches van Cherry of een andere fabrikant zijn uitgerust. Het verschil tussen de twee Steelseries-toetsenborden zit 'm deels in het iets verdere actuatiepunt waarvan de Omnipoint-switches standaard zijn voorzien. Ons Apex 7-testmodel registreert na gemiddeld 1,7 mm een aanslag, terwijl de Apex Pro daar 2,2 mm voor nodig heeft. De toets 0,5 mm verder indrukken vereist zoals te verwachten iets meer kracht.

 • Gem. actuatie-afstand
 • -kracht tijdens act.
 • -kracht voor act.
 • -totale afst.

De standaardafwijking in de afstand tot actuatie bedraagt bij de Apex Pro slechts een minieme 0,04 mm. Dat is erg weinig. Vooral de aanslag van het met OmniPoint-schakelaars uitgeruste alfanumerieke gedeelte is zeer gelijkmatig; kijken we naar de rest van het toetsenbord, dan zijn de standaardafwijkingen wat groter. Hetzelfde beeld is zichtbaar wanneer we kijken naar de standaardafwijking in de kracht voor actuatie. De goedkopere Apex 7 doet het wat betreft de standaardafwijking in actuatie-afstand juist wat minder goed. Die bedraagt een relatief hoge 0,15 mm, meer dan bij de meeste andere toetsenborden in dit segment.

 • Stdev kracht
 • Stdev afstand

Zowel Apex 7 als Apex Pro is voorzien van standaard Cherry-stabilisatoren, zoals we inmiddels vaak tegenkomen bij fullsize-borden, ook die die met andere dan Cherry-switches zijn uitgerust. Die slagen er uitstekend in de grotere toetsen op hun plek te houden. Echt stil zijn de toetsenborden niet te noemen, waaraan de opengewerkte constructie en het relatief dunne plastic van de keycaps mede debet zijn. Wie echt stil wil tikken zal sowieso moeten uitwijken naar een toetsenbord op basis van een rubberen membraan of scissor switches - of zijn toevlucht nemen tot het plaatsen van O-ringen, die Steelseries overigens ook als accessoire verkoopt.

Specificaties en foto's

Hieronder zie je alle specificaties en uitgebreide testresultaten van de Steelseries Apex 7 en Apex Pro.

Apex Pro

Apex 7

Algemeen
 
MerkSteelSeriesSteelSeries
ProductnaamApex 7Apex Pro RGB Black (US)
Productcode64626
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwartZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)43.8 cm44 cm
Afmetingen (diepte)14.1 cm15.5 cm
Afmetingen (hoogte)4.1 cm1.8 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)5.4 cm3.7 cm
Lengte snoer190.5 cm195 cm
Gewicht945 gram970 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekSteelSeries QX2 Linear MechanicalCherry MX red
Breedte van toetsen12.9 mm17 mm
Afstand tussen toetsen6.3 mm1 mm
Type stabilisatorenCherryCherry
Materiaal keycapsABSABS
Opdruk keycapsLaser engravingLaser engraving
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSIQwerty US / ANSI
FormaatFull sizeFull size
Aantal toetsen104110
Functie toetsen1212
Cijfertoetsen1010
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen0
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen0
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRGBRGB
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)5
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
USB-poorten11
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
PolssteunAfneembaarLos
Testresultaten (testopstelling 2018)
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie36 cN41 cN
Stdev kracht vereist tijdens actuatie1.56 cN1.37 cN
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie40 cN45 cN
Laagste kracht vereist tijdens actuatie32 cN39 cN
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie36 cN41 cN
Stdev kracht vereist voor actuatie1.56 cN1.37 cN
Hoogste kracht vereist voor acuatie40 cN45 cN
Laagste kracht vereist voor actuatie32 cN39 cN
Gemiddelde actuatie afstand1.7 mm2.2 mm
Stdev actuatie afstand0.15 mm0.04 mm
Hoogste actuatie afstand2.2 mm2.3 mm
Laagste actuatie afstand1.4 mm2.1 mm
Gemiddelde totale afstand3.9 mm4.0 mm
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie relatief aan spec-19.67% %-8.60% %
Stdev kracht3.48% %3.04% %
Gemiddelde hoogste kracht relatief aan actuatie specificatie-19.67% %-8.60% %
Gemiddelde actuatie afstand relatief aan specificatie (2-12.61% %10.20% %
Stdev Actuatie afstand7.46% %2.20% %
Tab - Kracht vereist voor actuatie35 cN36 cN
Tab - Kracht vereist tijdens actuatie35 cN36 cN
Tab - Actuatie afstand1.5 mm2.1 mm
Tab - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
CapsLock - Kracht vereist voor actuatie33 cN39 cN
CapsLock - Kracht vereist tijdens actuatie33 cN39 cN
CapsLock - Actuatie afstand1.3 mm2.1 mm
CapsLock - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
Linker Shift - Kracht vereist voor actuatie31 cN42 cN
Linker Shift - Kracht vereist tijdens actuatie31 cN42 cN
Linker Shift - Actuatie afstand1.5 mm2.0 mm
Linker Shift - Totale afstand3.8 mm3.8 mm
Linker Ctrl - Kracht vereist voor actuatie34 cN39 cN
Linker Ctrl - Kracht vereist tijdens actuatie34 cN39 cN
Linker Ctrl - Actuatie afstand1.6 mm2.1 mm
Linker Ctrl - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
Linker Win - Kracht vereist voor actuatie34 cN43 cN
Linker Win - Kracht vereist tijdens actuatie34 cN43 cN
Linker Win - Actuatie afstand1.7 mm2.2 mm
Linker Win - Totale afstand4.0 mm4.0 mm
Linker Alt - Kracht vereist voor actuatie37 cN42 cN
Linker Alt - Kracht vereist tijdens actuatie37 cN42 cN
Linker Alt - Actuatie afstand1.7 mm2.2 mm
Linker Alt - Totale afstand3.9 mm4.0 mm
Spatiebalk - Kracht vereist voor actuatie38 cN41 cN
Spatiebalk - Kracht vereist tijdens actuatie38 cN41 cN
Spatiebalk - Actuatie afstand1.9 mm2.2 mm
Spatiebalk - Totale afstand4.0 mm4.0 mm
Rechter Alt - Kracht vereist voor actuatie32 cN36 cN
Rechter Alt - Kracht vereist tijdens actuatie32 cN36 cN
Rechter Alt - Actuatie afstand1.7 mm2.1 mm
Rechter Alt - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
Rechter Win - Kracht vereist voor actuatie33 cN43 cN
Rechter Win - Kracht vereist tijdens actuatie33 cN43 cN
Rechter Win - Actuatie afstand1.5 mm2.2 mm
Rechter Win - Totale afstand4.0 mm4.1 mm
Menu - Kracht vereist voor actuatie66 cN
Menu - Kracht vereist tijdens actuatie40 cN
Menu - Actuatie afstand0.0 mm2.2 mm
Menu - Totale afstand4.0 mm4.1 mm
Rechter Ctrl - Kracht vereist voor actuatie5 cN41 cN
Rechter Ctrl - Kracht vereist tijdens actuatie5 cN41 cN
Rechter Ctrl - Actuatie afstand0.0 mm2.2 mm
Rechter Ctrl - Totale afstand0.0 mm4.0 mm
Rechter Shift - Kracht vereist voor actuatie35 cN42 cN
Rechter Shift - Kracht vereist tijdens actuatie35 cN42 cN
Rechter Shift - Actuatie afstand2.0 mm2.2 mm
Rechter Shift - Totale afstand4.0 mm4.0 mm
Enter - Kracht vereist voor actuatie37 cN44 cN
Enter - Kracht vereist tijdens actuatie37 cN44 cN
Enter - Actuatie afstand1.8 mm2.2 mm
Enter - Totale afstand3.9 mm4.0 mm
Backspace - Kracht vereist voor actuatie35 cN42 cN
Backspace - Kracht vereist tijdens actuatie35 cN42 cN
Backspace - Actuatie afstand1.7 mm2.3 mm
Backspace - Totale afstand3.9 mm4.1 mm

Conclusie

Met de Apex 7- en Apex Pro-toetsenborden keert Steelseries na enkele jaren van relatieve stilte terug op de markt voor mechanische toetsenborden. Die is inmiddels overvol geraakt - naast leveranciers die al jaren bezig zijn met randapparatuur, zoals Corsair en Razer, zijn de afgelopen jaren ook fabrikanten als MSI, Asus en Acer ingestapt.

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

Steelseries is gelukkig niet met lege handen teruggekeerd naar dit segment. De in samenwerking met vaste partner Gateron ontwikkelde Omnipoint-schakelaars in de Apex Pro bieden niet alleen een fijne en nauwkeurige aanslag, maar in de vorm van variabele actuatie ook een bijna unieke feature, die voor gaming-doeleinden echt wat kan toevoegen. Het oled-schermpje dat ook op de Apex 7-toetsenborden aanwezig is, blijkt van beperkter nut. Tenzij je games het paneeltje toevallig al ondersteunen, is het vooral een grappige extra. Hoewel een fraaie vormgeving, rgb-verlichting en fatsoenlijk werkende software lang niet meer voldoende zijn om boven het maaiveld uit te steken, zijn de Apex 7 en Apex Pro ook in dat opzicht geslaagd te noemen: het geheel oogt compact en voelt hoogwaardig aan. De toetsen vormen helaas een uitzondering - jammer, nu ook steeds meer gaming toetsenborden standaard van PBT-keycaps zijn voorzien.

Perfect zijn de nieuwe Apex-borden dus niet, maar de prijs is daar wel naar. De Apex 7 kost al bijna evenveel als de meest high-end toetsenborden van Corsair en Razer. Topmodel Apex Pro is met 230 tot zelfs 250 euro in de winkels nu één van de duurste gaming toetsenborden die je hier kunt kopen. Was het variabele actuatiepunt echt een volkomen unieke feature geweest, dan had wellicht dat te verantwoorden kunnen zijn, zij het wel voor een zeer beperkte groep. De (meer dan) half zo betaalbare Wooting One en Two bieden deze feature echter ook en hebben dan ook nog de mogelijkheid voor analoge invoer, wat de Apex Pro niet ondersteunt. Onder de streep hadden de Apex 7 en Apex Pro een prima keuze kunnen zijn, maar de prijs is op dit moment simpelweg te hoog om ze interessant te maken. 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

SteelSeries Apex 7

SteelSeries Apex 7

 • Mechanisch toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

SteelSeries Apex Pro RGB Black (US)

 • Mechanisch toetsenbord
 • Qwerty US / ANSI

229,99 €

1 winkel
0
*