CES: Samsung 2020 'Infinity Screen' QLED TV preview

28 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Infinity Screen
  3. 3. Betere upscaling via deep learning
  4. 4. Hogere helderheid dankzij Local Power Distribution
  5. 5. Nieuwe TU- series als opvolger van de RU-modellen
  6. 6. Microled en QD-OLED
  7. 7. Reacties

Inleiding

Samsung lanceert vandaag op de CES beurs haar nieuwe high-end televisies voor 2020. Wij reisden in november al af naar Korea voor een briefing over de nieuwe schermen en in deze preview bespreken we belangrijkste vernieuwingen.

Meest in het hoog springend in de nieuwe line-up zijn twee 8K QLED modellen met een ‘Infinity Screen’ waarbij rond het scherm (bijna) geen rand meer zichtbaar is. Samsung verbetert daarnaast de helderheid van haar overige QLED LCD televisies en biedt meer modellen met een full array local dimming (FALD) backlight. De nieuwe 2020 televisies beloven bovendien verbeterde AI-upscaling en een aantal modellen is voorzien van ‘Object Sound Tracking’ (OTS) met luidsprekers aan de boven- en onderkant van het scherm voor gerichtere geluidsweergave en geluid dat echt uit het scherm lijkt te komen. De 8K modellen zijn zelfs voorzien van OTS+, waarbij ook twee luidsprekers aan de zijkanten van het scherm zijn ondergebracht.


Samsung Q950TS met Infinity Screen

Infinity Screen

De meest besproken feature van Samsung’s 2020 televisies is het Infinity Screen, waarbij het beeld vrijwel tot de rand van het scherm doorloopt. Samsung is hierin geslaagd door de zogenaamde ‘black matrix’ – een deel van het LCD paneel rond de daadwerkelijke pixelstructuur – te elimineren. Het Infinity Screen wordt toegepast op de Q950TS en Q900TS 8K modellen die beiden voorzien zijn van full array local dimming. De Q950TS is slechts 15mm dik en heeft een losse One Connect Box waarop externe apparatuur wordt aangesloten. De Q900TS heeft de aansluitingen gewoon achterop de tv, en is daarom iets dikker. De Q800TS is de meest betaalbare 8K tv in de nieuwe line-up. Deze televisie lijkt qua uiterlijk sterk op de Q950R uit 2019 en heeft dus gewoon (kleine) bezels rond het scherm en moet het net als de Q900TS stellen zonder One Connect Box.

De nieuwe 8K modellen zijn voorzien van OTS+ geluid met luidsprekers boven, onder en aan beide zijkanten van het scherm. Volgens Samsung analyseert de TV aan de hand van het beeld live hoe geluid zich in een scene beweegt, en past de plaatsing van het geluid hierop aan. Bij de slechts 15mm dikke Q950TS zijn aan de achterzijde van het scherm relatief grote woofers zichtbaar, die we bij de Q900TS en Q800TS niet konden ontwaren.


Samsung Q950TS

Betere upscaling via deep learning

Samsung zegt ook haar upscaling verder verbeterd te hebben. De 2020 8K modellen beschikken over ‘AI Learning 2.0’. Uit gesprekken die wij voerden met ingenieurs van Samsung begrijpen we dat het belangrijkste verschil met de AI upscaling van vorig jaar zit in het feit dat het systeem nu voor een groot van zelfstandige deep learning gebruik maakt, waar de modellen voorheen via machine learning getrained werden op basis van menselijke input.

Deep learning moet zorgen voor betere resultaten, maar een nadeel van het nieuwe deep learning proces is dat het veel tijd in beslag neemt en dat bij het aanpassen van parameters ervoor zorgt dat heel het model opnieuw getraind moet worden. Dit proces duurt volgens Samsung momenteel ongeveer een week en gebeurt geheel in datacentra van Samsung en dus niet in de televisies zelf. Verbeteringen van het algoritme worden via softwareupdates naar televisies gepusht.

De nieuwe deep learning gebaseerde upscaling is alleen beschikbaar op de 2020 8K modellen, verbeterde 'texture creation' wat moet zorgen voor meer fijn detail, is zowel in de 8K als 4K modellen terug te vinden. Samsung zegt bovendien intern met een hogere bitdiepte te werken, wat banding in beelden moet tegen gaan doordat alle beeldverwerking met hogere precise plaatsvindt.


Samsung Q950TS

Hogere helderheid dankzij Local Power Distribution

Op de Q60T en Q70T 4K modellen na, zijn alle QLED televisies in 2020 voorzien van een full array local dimming backlight. Over het aantal zones bij de verschillende modellen doet Samsung helaas geen uitspraken, dit zullen we bij onze toekomstige reviews uiteraard voor jullie uitzoeken. Dankzij ‘local power distribution’  waarbij per backlight zone niet alleen de duty cycle van de leds, maar nu ook de stroomsterkte geregeld kan worden, is het volgens Samsung mogelijk om een tot 20% hogere piekhelderheid te realiseren als slechts een beperkt deel van het scherm helder hoeft op te lichten. Over de maximale helderheid van de verschillende modellen doet Samsung overigens geen uitspraken.

Dual-led backlight bij de Q60T en Q70T

De edge-led modellen aan de onderkant van de QLED range krijgen een nieuwe ‘dual led’ backlight, waarbij leds met twee verschillende kleurtemperaturen gebruikt worden. Samsung QLED modellen maken normaal gebruik van blauwe leds die een kleurtemperatuur van circa 10.000 tot 12.0000 Kelvin hebben, bij de nieuwe dual-led backlight wordt gebruik gemaakt van gele leds met een kleurtemperatuur van 4000 tot 5000 Kelvin en blauwe leds met een kleurtemperatuur van ‘meer dan 20.000 Kelvin’. Door deze combinatie matcht de kleurtemperatuur van de gemengde backlight beter met het gewenste witpunt van 6500 Kelvin, waardoor de LCD panelen minder hoeven te compenseren en het contrast van de Q60T en Q70T significant hoger zou moeten zijn dan dat de edge led modellen van vorig jaar. Een demonstratie van de nieuwe dual-led schermen naast een edge-led QLED model uit 2019 lijkt deze claim te bevestigen: de zwartweergave van de nieuwe modellen lijkt bij gelijke helderheid een stuk beter.

Verbeterde HDR-weergave

De nieuwe 2020 4K en 8K QLED televisies beloven ook verbeterde HDR-weergave. Dat is niet alleen de danken aan de hogere piekhelderheid van de FALD modellen en de dual-led backlight bij de edge-led televisies, maar is ook jet resultaat van 'active tone mapping', waarbij de televisie op basis van live-analyse van het beeld bepaalt of, en zo ja hoe, de tone mapping aangepast moet worden voor optimale weergave. Volgens Samsung zou dit vooral bij de modellen met een helderheid van 1000 nits en meer moeten zorgen voor meer impact bij HDR-weergave, terwijl alle modellen moeten profiteren van meer detail in donkere scenes.

Nieuwe TU- series als opvolger van de RU-modellen

Op de CES zet Samsung vooral haar high-end QLED modellen in de schijnwerpers, maar uiteraard komt er ook een compleet nieuwe line-up met 'gewone' LCD televisies zonder quantum dot backlight filter. Deze nieuwe televisies zullen in verschillende TU-series beschikbaar komen als opvolger van de RU-modellen uit 2019. Op het moment van schrijven is over de technische specificaties en precieze modelseries helaas nog geen informatie bekend. Maar wij begrijpen worden deze nieuwe televisies medio februari aangekondigd. 

Microled en QD-OLED

Samsung zegt dit jaar ook met 4K microled televisies op de markt te komen in beeldmaten van 75, 88, 93 en 110 inch, maar wanneer deze precies leverbaar zullen zijn is nog niet bekend gemaakt. Ook over de prijsstelling wilde Samsung nog niets kwijt, anders dan dat de 4K micro-led modellen qua positionering en qua prijs boven de 8K QLED televisies in de line-up komen.

Over QD-oled, een technologie waarin panelfabrikant Samsung Display - een zusterbedrijf van Samsung Electronics - momenteel investeert, wil Samsung Electronics op dit moment nog niets kwijt, en dergelijke televisies hoeven we dit jaar zeker ook nog niet in de winkelschappen te verwachten.

0
*