CES: LG 2020 TV preview: 48" OLED, Gallery TV & 120 Hz G-Sync

16 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. 48 inch OLED
  3. 3. Dikker = dunner!?
  4. 4. Derde generatie α9 en 4K 120Hz Gsync 
  5. 5. Reacties

Inleiding

LG Electronics toont op de CES nieuwe oled en lcd-televisies die dit jaar op de markt zullen komen. De nieuwe line-up bevat veel 8K modellen, ‘Gallery’ TV’s die heel plat tegen de muur gemonteerd kunnen worden én de eerste 48 inch 4K oled-televisies. LG belooft bovendien dat de oprolbare televisie die vorig jaar al werd aangekondigd, dit jaar – met wat verbeteringen – daadwerkelijk te koop zal zijn.

10 wordt X

LG’s televisies zijn ondergebracht in modelseries die de afgelopen jaren uit een letter en een cijfer bestonden. De oled televisies zijn bijvoorbeeld beschikbaar in onder andere B, C, E en W-series, waarbij die letter werd gevolgd door een cijfer dat het modeljaar aangeeft. Zo was de B8 het instapmodel van de oled-televisies uit 2018, en de B9 het opvolgende model uit 2019. De nieuwe 2020 modelseries krijgen niet 10 als achtervoegsel, maar zullen door het leven gaan als X, een Romeinse 10 dus. De nieuwe oled-modelseries voor dit jaar zullen derhalve BX, CX enzovoort gaan heten.

48 inch OLED

Een van de slechtst bewaarde geheimen van de afgelopen maanden was dat LG Display, het zusterbedrijf van LG Electronics, dit jaar ook 4K oled panelen met een beeldmaat van 48-inch gaat leveren. Niet alleen LG Electronics zal televisies met dit nieuwe panel op de markt brengen, Sony heeft inmiddels ook 48-inch oled-televisies aangekondigd en de verwachting is dat Panasonic en Philips TV dit binnenkort ook zullen doen. Met de komst van kleinere beeldmaten wordt oled interessant voor een grotere doelgroep. Deels omdat de prijzen van de 48-inch modellen uiteraard lager komen te liggen dan die van de 55-inch versies die tot nu toe de kleinst beschikbare modellen waren, maar ook omdat de kleinere beeldmaat consumenten overstag zal doen gaan die 55-inch simpelweg te groot vinden.


LG 48 inch CX OLED

LG toont op de CES nog niet haar gehele line-up voor 2020, we hebben zodoende alleen de 48 inch CX gezien. Op een slide uit de presentatie waarop de gehele line-up te zien was ontbrak een 48 inch versie van de goedkopere BX, de kleinste beeldmaat in die serie lijkt dus 55 inch te blijven. Over de prijsstelling van de 48CX – en alle andere modellen – doet LG nu nog geen uitspraken, daarvoor zullen we waarschijnlijk tot het eind van het eerste kwartaal moeten wachten. Onze verwachting is echter dat de 48 inch versie van de CX in eerste instantie (ruim) boven de 1000 euro geïntroduceerd zal gaan worden, maar dat de winkelprijs gedurende het jaar uiteraard zal zakken en uiteindelijk onder 1000 euro zal uitkomen.


LG 48 inch CX OLED

Dikker = dunner!?

Een andere vernieuwing waar LG dit jaar mee komt is een serie met Gallery televisies in zowel de lcd als de oled range. De GX-serie Gallery oleds komen beschikbaar in 55, 65 en 77 inch en zijn voorzien van een 4K oled-paneel. Er is komt ook een 8K Gallery model dat naar de naam ZX zal luisteren en alleen in 77 inch beschikbaar zal zijn.


LG ZX 'Gallery' OLED

LG prijst de Gallery modellen aan als extra dun, al is dat op het eerste gezicht niet het geval. We weten van oled televisies dat deze extreem dun kunnen zijn, LG’s C9 is aan de bovenkant bijvoorbeeld minder dan 8 mm dik. De crux dit hem echter in dat ‘aan de bovenkant’,  want aan de onderkant is de achterzijde van LG's oled tv's tot nu toe altijd voorzien van een dikker deel waarin alle elektronica en aansluitingen zijn verwerkt, zodat de totale dikte van een C9 model uitkomt op 4,8 cm. Bij de nieuwe Gallery oleds is de televisie overal twee centimeter diep. De bovenzijde oogt hierdoor dus minder rank dan de standaard oled-televisies, maar omdat de onderkant minder diep is kan de tv veel vlakker tegen de muur gemonteerd worden. De Gallery modellen zijn ook voorzien van een ingebouwde harmonicabeugel, die het mogelijk maakt om de televisies helemaal plat – als een schilderij – tegen de muur te monteren.LG ZX 'Gallery' OLED

Oprolbaar in de herkansing

LG’s eerste oprolbare televisie, de 65 inch R9 uit 2019, wordt dit jaar opgevolgd voor de RX. Opgevolgd is overigens niet helemaal het juiste woord, want de R9 is nooit daadwerkelijk te koop geweest. Gevraagd waarom dat zo is, liet LG ons alleen weten dat de R9 ‘not production ready’ was, zonder verdere details te geven. De RX die ons getoond werd lijkt als twee druppels water op de R9 die vorige jaar aan de pers gedemonstreerd werd. Ook het mechanisme dat de TV omhoog duwt lijkt identiek. Onder de kap is er wél wat veranderd, want de RX maakt gebruik van LG’s nieuwe derde generatie Alpha 9 processor, waarover verderop meer.

Of de RX wél op de markt zal komen lijkt overigens nog niet helemaal zeker: waar de andere televisies allemaal dit voorjaar in de winkels zullen verschijnen liet LG ons weten dat de RX sowieso pas 'later dit jaar' te koop zal komen. We wachten dus vol spanning af.

Derde generatie α9 en 4K 120Hz Gsync 

Alle nieuwe oled-televisies met uitzondering van de BX-series krijgen dit jaar de beschikking over een vernieuwde derde generatie variant van de α9 processor. Deze processor biedt onder andere quad step noise reduction, frequency based sharpness enhancement, face enhancement en een verbeterde AI upscaler. Een gesimuleerde demo liet zien dat de verbeterde beeldverwerker onder andere gezichten herkent en deze op een ander manier verwerkt dan bijvoorbeeld tekst. Wat het effect hiervan in de praktijk zal zijn is lastig te zeggen, daar komen we in onze toekomstige review uiteraard op terug.

De BX serie zal – net als vorig jaar – voorzien zijn van een iets minder geavanceerde processor, in dit geval een derde generatie α7 chip.

Een andere feature die gamers zal aanspreken is de ondersteuning van Nvidia G-sync in 4K met een bereik van 40 tot 120 fps. Om dat mogelijk te maken over de HDMI 2.0 uitgangen die we in de courante Nvidia videokaarten tegenkomen, worden beelden in 8-bits formaat met 4:2:0 chroma subsampling naar de TV’s gestuurd. Nvidia heeft haar nieuwste drivers speciaal aangepast om dit mogelijk te maken. Helaas werkt deze feature niet in combinatie met de 2019 oled-modellen, maar LG liet tussen neus en lippen door weten dat er voor eigenaren van die televisies halverwege dit jaar een oplossing komt omdat ‘de nieuwe kaarten dan op de markt komen’. Op onze vraag of dat betekent dat Nvidia halverwege dit jaar HDMI 2.1 videokaarten zal introduceren wilde zowel LG als de aanwezige vertegenwoordiger van Nvidia geen uitspraken doen, maar het laat zich dus raden.

Waar LG zeer nadrukkelijk ook geen uitspraak over wilde doen, is over de reactietijd van de nieuwe televisies in G-sync modus, omdat dit volgens LG lastig objectief door journalisten te verifiëren zou zijn. Men liet in de zin daarna echter even nadrukkelijk doorschemeren dat de reactietijd die LG zelf meet rond de 5 ms zou liggen, wat extreem snel is voor een televisie.

Nanoled LCD

Naast nieuwe oled televisies kondigde LG ook een serie nieuwe ‘Nano’ LCD modellen aan. De duurste hiervan heeft ook het Gallery design en zal voorzien zijn van een 8K LCD paneel en full array local dimming. Deze modellen krijgen – net als de BX-oleds – de beschikking over de α7 Gen 3 processor.


LG NANO 99 'Gallery' TV

0
*