Asus ZenWiFi AC multiroom wifi review: Orbi killer?

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en ontwerp
 3. 3. Software & interface
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testopstelling
 6. 6. Testresultaten multiroom wifi
 7. 7. Testresultaten router: gemiddelde snelheden 
 8. 8. Testresultaten router: doorvoer
 9. 9. Testresultaten router: dataoverdracht
 10. 10. Testresultaten verbruik en bekabeld
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 22 reacties

Techniek en ontwerp

De Asus ZenWiFi is een mesh-systeem uit de AC3000-klasse. Het biedt een theoretische snelheid van exact 3000 Mbit/s, verdeeld over 400 Mbit/s op 2,4 GHz, 867 Mbit/s op 5GHz-1 en 1733 Mbit/s op 5 GHz-2. De tweede 5 GHz-radio wordt in een mesh-opstelling als dedicated backhaul voor de communicatie van nodes onderling gebruikt. De ZenWiFi AC is gebaseerd op een niet-nader gespecificeerde processor en heeft 128 MB aan flashgeheugen en 256 MB aan werkgeheugen tot zijn beschikking. 

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Design

Het design team van Asus moet gedacht hebben 'wit is in alle vormen en maten gedaan, wij moeten iets anders doen om op te vallen'. Dat is ze dan ook gelukt door naast een standaard witte uitvoering tevens een donkergekleurde ZenWiFi aan te bieden. Het materiaal dat Asus gebruikt is weliswaar een kunststof, maar lijkt op donker, geborsteld metaal. Dit is gezien de geldende design trend van in multiroom wifi-systemen - neutraal en geschikt voor in de huiskamer - ook een voor de hand liggende keuze. De units hebben eveneens een vorm waarmee Asus zich weet te onderscheiden; een soort platgedrukte cilinder, met een groot vlak deel aan de voor- en achterzijde en afgeronde hoeken. Aan de bovenzijde is het ontwerp open met een ogenschijnlijk losliggende klep, die erg lijkt op de bovenzijde van de diverse Orbi units. Minus de led-ring overigens, de ZenWiFi AC heeft in plaats daarvan voorop een kleine led-indicator. 

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black 

De units zijn gemaakt van hoogwaardig aanvoelend kunststof dat er dus een beetje uitziet als geborsteld staal. De voor- en achterzijde zijn dicht, de zijkanten hebben roosters. Elke node heeft een dunne vaste voet die net iets minder lang en smaller is dan de rest van de unit. De Asus ZenWiFi AC dient dan ook rechtopstaand geplaatst te worden op een vlakke ondergrond, muurbevestiging is niet mogelijk.

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Aan de achterzijde treffen we alle aansluitingen. Opvallend is dat Asus een stukje scheutiger is geweest met de poortconfiguratie dan we doorgaans gewend zijn bij multiroom wifi-systemen. Bij routers mag het dan de gewoonste zaak van de wereld zijn dat er 4 lan-poorten en een aparte wan-aansluiting aanwezig zijn, bij mesh-sets zien we meestal maar twee ethernet-poorten per node, inclusief wan-aansluiting. Bij de inwisselbare nodes van de ZenWiFi AC treffen we vier gigabit poorten, drie keer lan en één keer wan. Verder noteren we naast een voedingsaansluiting en fysieke aan/uit-schakelaar een usb 3.0-aansluiting. Onderop de unit vinden we ten slotte een wps-knop en reset-gaatje.  


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 260,95

2 winkels
Asus ZenWiFi AC 2-pack White

Asus ZenWiFi AC 2-pack White

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 318,75

2 winkels
0