Asus ZenWiFi AC multiroom wifi review: Orbi killer?

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en ontwerp
 3. 3. Software & interface
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testopstelling
 6. 6. Testresultaten multiroom wifi
 7. 7. Testresultaten router: gemiddelde snelheden 
 8. 8. Testresultaten router: doorvoer
 9. 9. Testresultaten router: dataoverdracht
 10. 10. Testresultaten verbruik en bekabeld
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 22 reacties

Software & interface

Een van de onderdelen waar Asus al jaren in uitblinkt bij routers is de software kant. Dat rust goeddeels op twee zaken. In de eerste plaats is de webinterface zeer herkenbaar, simpelweg omdat Asus al jarenlang in principe dezelfde gui gebruikt - hier en daar aangevuld met apparaat-specifieke onderdelen. Die herkenbaarheid is een groot goed. Eenmaal gewend aan de indeling van de gui zal je bij elk nieuw device van Asus direct aan de slag kunnen. De interface bestaat in feite uit drie delen: links vind je twee smalle kolommen met algemene en geavanceerde instellingen en rechts is een een breed venster waar je deze tot in detail kan bekijken en aanpassen. 

Het andere sterke punt van Asus' router gui is dat deze zeer uitgebreide mogelijkheden biedt om je router in te stellen. Daarbij is de eerder genoemde verdeling tussen algemene en geavanceerde instellingen een handige scheiding voor reguliere gebruikers die enkel de basis-instellingen nodig hebben en de pro-users die alles geheel naar eigen inzicht willen regelen. Eveneens te waarderen is dat Asus inmiddels ondersteuning voor de Nederlandse taal aan zijn interface heeft toegevoegd. 

Asus Router app en AiProtection

Naast de webinterface geeft Asus zijn gebruikers ook al weer geruime tijd de beschikking over een beheer app voor zijn routers: de Asus Router app (iOS & Android). De app ziet er fris en modern uit, meer dan de gui die natuurlijk al wat langer meegaat. Net als de gui grossiert de app - zeker voor een app - in instellingsmogelijkheden. Daarbij is ook hier aan ondersteuning voor de Nederlandse taal gedacht. Een andere feature die het vermelden waard is, is  AiProtection Pro. Dit is een ingebouwd beveiligingspakket op basis van technologie van Trend Micro. Bij aanschaf van de Asus ZenWiFi krijg je kosteloos een levenslang abonnement op deze service die je router en alle aangesloten clients beveiligt en een uitgebreide ouderlijk toezicht-functie biedt. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 260,95

2 winkels
Asus ZenWiFi AC 2-pack White

Asus ZenWiFi AC 2-pack White

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 318,75

2 winkels
0