Asus ZenWiFi AC multiroom wifi review: Orbi killer?

22 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en ontwerp
 3. 3. Software & interface
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Testopstelling
 6. 6. Testresultaten multiroom wifi
 7. 7. Testresultaten router: gemiddelde snelheden 
 8. 8. Testresultaten router: doorvoer
 9. 9. Testresultaten router: dataoverdracht
 10. 10. Testresultaten verbruik en bekabeld
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 22 reacties

Testopstelling

Alle geteste multiroom wifi-systemen bieden naast de mesh-functionaliteit met meerdere nodes natuurlijk ook de gewone routertoepassing - afhankelijk van het systeem is er een dedicated router-node of zijn de stations inwisselbaar. We testen elk systeem dan ook zowel als volwaardig multiroom wifi-systeem en als standalone router, en dat doen we in een kooi van Faraday die op onze redactie staat.

Het principe is simpel: de kooi blokkeert elektromagnetische velden. Doordat er van buiten geen storende radiosignalen naar binnen komen, is de kooi een ideale testomgeving in de zin dat de interne omstandigheden altijd dezelfde zijn. Natuurlijk staat je router thuis niet in een dergelijk omgeving en het is dus belangrijk om te beseffen dat je de snelheden die we in de kooi halen thuis niet zal evenaren. Het is echter wel de eerlijkste manier om te vergelijken, beschouw het dus als een best case scenario.

Testmethode mesh

Het testen van multiroom wifi-systemen in een kooi van Faraday gaat gepaard met één grote uitdaging: de ruimte is beperkt. Onze kooi is ongeveer zo groot als een normale lift, maar bij meerdere mesh-nodes wil je eigenlijk ook op grotere afstanden zien wat er gebeurt als het verkeer via verschillende punten geleid kan worden. Door de beperkte afmetingen van de kooi heeft het testen van 3-packs zoals we voorheen deden geen zin meer. Op de huidige afstanden kun je niet nagaan hoe de satellieten over grotere afstanden met obstakels en interferentie omgaan. We zullen daarom voortaan 2-packs als basis nemen om te testen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat we op dat punt niet langer rekening hoeven te houden met onderlinge verschillen, elke mesh-set bestaat ten slotte in ieder geval uit twee nodes.

Om de mogelijkheden van elk multiroom wifi-systeem in kaart te brengen maken we net als bij de routertestopstelling gebruik van het TCP High Performance script uit de IxChariot software van Ixia. Als client device gebruiken we desktopcomputers met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. We sturen om te beginnen data vanaf de routerunit (node 1) via het satellietstation (node 2) naar de client. Dit betreft een 1x1 verbinding – 1 user x 1 client. Vervolgens herhalen we dit proces maar dan omgekeerd, dus vanaf de client via node 2 naar node 1. Uiteraard doen we dit zowel op 5 GHz als op 2,4 GHz. Om de meerwaarde van de backhaul in kaart te brengen voeren bovendien nog twee aanvullende tests uit. Hierbij maken we gebruik van niet één maar twee desktops met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter aan boord. Met de een trekken we de verbinding op 5 GHz vol, met de andere tegelijkertijd de 2,4 GHz-band. Elke verbinding krijgt daarbij 3 users toegewezen – 2 x 1x3 dus – om de verbinding geheel vol te trekken. Units die met een dedicated backhaul zijn uitgerust hebben hier het voordeel dat ze voor de communicatie van de nodes onderling over een aparte 5 GHz radio beschikken.

Testmethode router

Voor het testen van de standalone router-mogelijkheden van een multiroom wifi-systeem maken we eveneens gebruik van de IxChariot software van Ixia. Met het TCP High Performance script (1 client x 1 user) meten we de doorvoersnelheid tussen de router en een client (desktop pc met een Asus PCE-AC88 netwerkadapter). Om de meerwaarde van tri-band routers inzichtelijk te maken sturen we simultaan van en naar twee desktop clients het TCP High Performance script met 3 users – dus 2x3. Elke test wordt daarbij zowel met als zonder demping (om afstand te simuleren) uitgevoerd en uiteraard op 5 GHz en 2,4 GHz. Voor het dempen van het wifi-signaal gebruiken we een quadAtten programmable attenuator van octoScope, waarmee 100 dB aan demping wordt toegepast.

Verder doen we een praktijktest die we aanduiden als dataoverdrachttest. Hierbij zetten we een videobestand van 314 MB met TeraCopy over tussen een NAS en een pc. Ten slotte testen we nog enkele belangrijke randzaken. Zo meten we indien aanwezig de lees- en schrijfsnelheid van de usb 3.0-aansluiting. Ook brengen we de snelheden van de wan- en lan-poorten in kaart en meten we het stroomverbruik, zowel in rust als bij activiteit. 


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

Asus ZenWiFi AC 2-pack Black

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Tri-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 260,95

2 winkels
Asus ZenWiFi AC 2-pack White

Asus ZenWiFi AC 2-pack White

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
 • Dual-band
 • AC3000
 • Mesh-ondersteuning

€ 318,75

1 winkel
0