AMD Ryzen 4000 voor laptops preview: wordt 'Renoir' een echte Intel-killer?

35 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. AMD Ryzen 4000 voor laptops
  2. 2. Techniek: Zen 2 + 7nm Vega met een vleugje Navi
  3. 3. Accuduur en boosten
  4. 4. SmartShift: Ryzen + Radeon
  5. 5. Modellen en verkrijgbaarheid
  6. 35 reacties

SmartShift: Ryzen + Radeon

Voor laptops waarin een Ryzen-processor wordt gecombineerd met een losse Radeon-videokaart, heeft AMD een nieuwe manier van 'platform control' ontwikkeld. Dit vernuftige stukje techniek wordt SmartShift genoemd en benadert het 'power budget' van de cpu en gpu op holistische wijze. Het gecombineerde stroomverbruik van beide onderdelen wordt nu doorgaans gelimiteerd op de hoeveelheid warmte die het chassis af kan voeren, maar in de praktijk komt het nauwelijks voor dat beide componenten tegelijkertijd volledig worden belast.

Als SmartShift wordt gebruikt, wat overigens geen verplichting is voor notebooks met een dubbele AMD-aandrijving, neemt de processor als het ware het prestatiebeheer van de videokaart over. Het boostgedrag van de gpu wordt dan dus bepaald door de cpu. De onderlinge communicatie verloopt door middel van een Infinity Fabric-link via pci-express. In het gunstigste scenario moet de prestatiewinst zo'n 10 procent bedragen.

De enige tot nu toe aangekondigde laptop die AMD SmartShift gebruikt, is een middenklasser van Dell: de G5 SE met een Ryzen 4000-chip uit de H-serie en een Radeon RX 5600M-gpu. Volgens AMD kan elke fabrikant van een Ryzen-laptop met een Navi 10-videokaart ervoor kiezen om de technologie in te schakelen. Veel laptops met een losse Radeon-videokaart zijn er echter überhaupt niet en gezien de geïntegreerde gpu juist het sterke punt van Ryzen is, vrezen we ervoor dat de animo voor SmartShift bij laptopfabrikanten niet enorm zal zijn.

0