Goedkope Windows 10 keys vanaf 5 euro: hoe kan dat & mag dat?

169 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Goedkope Windows 10-codes
 2. 2. Windows 10 voor € 3,73
 3. 3. Herkomst
 4. 4. Conclusie
 5. 2 besproken producten
 6. 169 reacties

Herkomst

Nu we in het bezit zijn van diverse 'grijze' Windows 10-codes, is de eerste vraag natuurlijk: werken ze? Het antwoord is in alle gevallen ja: het lukt ons zonder problemen om de keys te activeren bij een verse installatie van Windows 10. De meeste winkels verwijzen voor de download simpelweg door naar Microsofts eigen Media Creation Tool, waarmee je eenvoudig een installatie-usb kunt maken.

Licentiecheck

Door middel van de opensource-tool ShowKeyPlus, te downloaden via de Microsoft Store, achterhaalden we het type code en de herkomst ervan. Zo ging het in ons artikel uit 2016 om een volume-key voor grote bedrijven, die eigenlijk niet voor de losse verkoop was bestemd. Ook was het enige tijd gebruikelijk dat codes uit het Microsoft Software Developer Network (MSDN) werden doorverkocht, maar dat programma bestaat tegenwoordig niet meer.

Opvallend genoeg blijken alle door ons aangeschafte 'Windows 10'-keys helemaal geen productcodes voor Windows 10 te zijn, maar voor Windows 7. Het is een publiek geheim dat de gratis upgrademogelijkheid van Windows 7 naar 10 nog altijd werkt; je kunt zelfs probleemloos een Windows 7-code gebruiken in de setup van een schone Windows 10-installatie.


Met het programma 'ShowKeyPlus' kun je de herkomst van een productcode achterhalen.

Retail of OEM

De twee goedkoopste keys blijken bedoeld voor Windows 7 SP1 Professional en Ultimate, waarbij het steeds gaat om een zogenaamde retail-key. Die zijn in de losse verkoop aanmerkelijk duurder dan oem-keys en zijn in tegenstelling tot laatstgenoemde niet systeemgebonden, wat betekent dat je ze kunt hergebruiken op een nieuwe pc. Mogelijkerwijs gaat het dus om codes die eerder zijn gebruikt op afgeschreven systemen. De code die we via Amazon.nl aanschaften was een stuk duurder, maar bleek eenzelfde type key te zijn.

De code van G2A blijkt wel een oem-key te zijn, maar ook hier gaat het om een code die oorspronkelijk is uitgegeven voor Windows 7 Professional. Door de aard van de key zal die op het moment van activatie echter worden gekoppeld aan de hardware die je gebruikt, waardoor je hem niet kan overzetten als je een keer een nieuwe pc koopt.

Op het moment van schrijven is de code die we via Fnac.be kochten nog altijd niet geleverd. De verkoper, volgens zijn profiel afkomstig uit Italië, lijkt zijn aanbod van Windows 10-keys in zijn geheel te hebben teruggetrokken.

Winkel Gekocht product Totaalprijs Oorsprong key Type key
Software-codes.com Microsoft Windows 10 Pro Retail KEY € 3,73 Windows 7 SP1 Ultimate Retail
Cdkeysdeals Microsoft Windows 10 Professional OEM Edition Key € 4,55 Windows 7 SP1 Professional Retail
G2A Microsoft Windows 10 Pro Microsoft Key GLOBAL € 24,94 Windows 7 Professional OEM
Fnac.be MICROSOFT WINDOWS 10 PRO 32/64 UK USB € 19,80 niet geleverd n.b.
Amazon.nl Windows 10 Pro 64 Bit - Licentie Activeringscode € 19,90 Windows 7 SP1 Professional Retail

2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

110,00 €

9 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

143,55 €

10 winkels
0
*