Goedkope Windows 10 keys vanaf 5 euro: hoe kan dat & mag dat?

169 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Goedkope Windows 10-codes
 2. 2. Windows 10 voor € 3,73
 3. 3. Herkomst
 4. 4. Conclusie
 5. 2 besproken producten
 6. 169 reacties

Conclusie

Uit ons onderzoek naar het aanbod van goedkope Windows 10-codes kunnen we een aantal conclusies trekken. Om te beginnen ging het bij alle door ons geteste shops, of die nou 5 of 25 euro voor een key vroegen, eigenlijk om Windows 7-productcodes. In de praktijk heb je daar geen last van, want daarmee kun je Windows 10 gewoon activeren, maar in feite verkopen de goedkope winkels dus iets anders dan waar ze mee adverteren.

Tevens was het een hit-or-miss of we een oem- of retailcode geleverd gekregen, onafhankelijk van wat we bestelden. In principe is een retail-key meer waard, aangezien je die achtereenvolgens voor meerdere pc's kunt gebruiken. Vaak wordt het type code niet eens vermeld, maar ook als dat wel het geval was klopte het soms niet.


De goedkoopste door ons gekochte Windows 10-key.

Reactie Microsoft

Uiteraard hebben we onze bevindingen voorafgaand aan de publicatie van dit artikel gedeeld met Microsoft. Een woordvoerder van Microsoft Nederland liet ons weten dat de websites niet officieel bij hen zijn aangesloten, en dat het kan voorkomen dat gebruikers van dit soort licenties niet in aanmerking komen voor de gebruikelijke ondersteuning. "Wij adviseren klanten om via deze website te controleren of ze een legale versie hebben."

Op de vraag hoe dit soort websites aan licentiecodes komen, geeft Microsoft aan dat dat op verschillende manieren kan gebeuren. "Bijvoorbeeld door ontbundelingen van PC en OS, waarbij een klant een niet-geactiveerde code doorverkoopt." Het is goed om te weten dat het los aanschaffen van een oem-licentie in strijd is met de EULA waarmee je bij een Windows-installatie akkoord gaat. Die mogen immers alleen samen met nieuwe hardware worden verkocht.

Overigens is ons niet gebleken dat het aanschaffen van een spotgoedkope Windows 10-key illegaal zou zijn, maar daarbij plaatsen we direct de disclaimer dat wij bij Hardware Info geen juristen zijn, en je aan dit artikel geen rechten kunt ontlenen.

Tot slot

Dat het aanschaffen van een Windows 10-code voor enkele euro's niet helemaal de bedoeling is, voelt eenieder aan z'n water. Toch kan het, zo blijkt uit onze ervaringen, en is het eindresultaat steeds een keurig geactiveerde installatie van Windows 10. Een keiharde garantie dat dat zo blijft en een schimmige buitenlandse shop je helpt als er toch problemen optreden, geeft natuurlijk niemand je, maar wellicht durf je dat risico voor die paar euro wel te lopen.

Zelfs als je besluit om geen officiële Windows 10-licentie bij een reguliere winkel te kopen, maar in plaats daarvan de gok te wagen, gebruik dan wel je gezond verstand bij het shoppen: vul bijvoorbeeld niet zomaar ergens je creditcardgegevens in.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

109,90 €

8 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

143,55 €

9 winkels
0
*