Huawei P40 Pro preview: Huawei houdt vol, het kan zonder G-services

46 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Display & design
 3. 3. Techniek
 4. 4. Camera setup
 5. 5. HMS, AppGallery en EMUI 10.1
 6. 6. Accu en laden
 7. 7. Prijs en beschikbaarheid
 8. 2 besproken producten
 9. 46 reacties

Inleiding

Een smartphone is meer dan alleen software, dat weten wij bij Hardware Info als geen ander. Maar hoe goed een camera, scherm of accu ook is, apps en services vormen een essentieel onderdeel. Kan je het verlies van een deel daarvan opvangen? De Huawei P40 Pro zal zich moeten bewijzen.

Huawei doet daar in ieder geval een vastberaden poging toe. Eerder bracht het de Mate 30 Pro en de foldable Mate Xs uit. Door het Amerikaanse handelsembargo ontberen beide toestellen de Google-services waarmee de toestellen een aantal ingrijpende beperkingen kennen. Bijvoorbeeld het gebrek aan de apps voor Google Maps en Youtube. Huawei probeert dat te ondervangen met zijn eigen Huawei Mobile Services en appstore AppGalery. Dat hoeft het overigens niet helemaal vanuit het niets te doen; HMS en de AppGallery bestaan al veel langer in China waar nooit gebruik is gemaakt van de Google services. 


Huawei P40 Pro

Huawei zet nu het embargo voort blijft duren noodgedwongen steeds meer in op de eigen services. Sommige features bieden ook echt wel een meerwaarde, bijvoorbeeld door drag and drop-opties tussen een Huawei laptop en smartphone of twee smartphones onderling. Daarbij lanceerde het recent Huawei Music en Huawei Video (voorlopig niet in Nederland) als tegenhangers voor bestaande diensten als Spotify, Netflix, Youtube en Apple Music. Ook is de Chinese telecomgigant druk bezig zoveel mogelijk partijen zover te krijgen om apps ook geschikt te maken voor de AppGallery. Veel bekende apps zijn inmiddels ook te vinden in de AppGallery of via een apk te installeren op de toestellen die na het ingaan van het handelsembargo op de markt zijn gebracht. Als laatste redmiddel is er natuurlijk altijd nog de browser waarin bijvoorbeeld Google Maps en Youtube wel te gebruiken zijn - al is het de vraag of je daar echt blij van wordt.


Huawei Music

Zo compleet als de ervaring op een willekeurige andere Android-telefoon die wel gebruik kan maken van Google Services is het in ieder geval niet. Of je daar mee kan leven is natuurlijk persoonlijk, maar wij zien de nodige bezwaren. Het komt uiteindelijk neer op de vraag in hoeverre je last hebt van de genoemde softwarematige beperkingen in relatie tot wat daar tegen over staat op hardware vlak. Wij geven een eerste aanzet op het antwoord op deze vraag in deze preview van de Huawei P40 Pro.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Huawei P40 Pro 256GB Black

Huawei P40 Pro 256GB Black

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.58 inch
 • 2640x1200
 • 50 MPixel
 • 5G

€ 764,00

2 winkels
Huawei P40 Pro 256GB Silver

Huawei P40 Pro 256GB Silver

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.58 inch
 • 2640x1200
 • 50 MPixel
 • 5G

€ 774,85

2 winkels
0