Zo gebruik je een smartphone als webcam

53 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Installeren en verbinden
  3. 3. Hoe is de beeldkwaliteit?
  4. 4. Hoe is de geluidskwaliteit?
  5. 53 reacties

Installeren en verbinden

Om de Iriun Webcam te kunnen gebruiken, moet je zowel op je smartphone als op je pc de bijbehorende app installeren. De app is voor alle platformen gratis te gebruiken en vereist iOS 10.2 en hoger of Android 5.0 en hoger voor smartphones. Installatie op alle platformen is voor de hand liggend en er worden geen extra toolbars of dergelijke mee geïnstalleerd.


Zodra de installatie compleet is, gaat de pc op zoek naar verbonden smartphones waarop de app actief is.

WiFi

Als de applicatie op je pc draait, kun je de app op je smartphone starten om deze twee elkaar te laten zoeken. Dit moet wel op hetzelfde draadloze netwerk gebeuren, waarvoor het zaak is om met dezelfde router te verbonden zijn. Positief is dat je pc ook gewoon bekabeld met je router verbonden kan zijn, waardoor de vertraging in het videosignaal minder is. Wie over een goed ingesteld en geoptimaliseerd WiFi-netwerk beschikt, zal echter maar minimale vertraging ervaren.

Zodra de pc en telefoon verbinding hebben, krijg je in de Iriun-applicatie op je pc een preview van het camerabeeld te zien. Hier kun je ook gelijk de resolutie instellen. Het is niet helemaal duidelijk wat hierbij de beperkende factor is; op een iPhone SE en een Nokia 8 konden we maximaal 3840 bij 2160 pixels (in de volksmond 4K) selecteren. Bij een oudere Sony Xperia Z1 Compact bleek hoger dan 1280 bij 720 pixels niet mogelijk, terwijl dit toestel zelf wel in 1080p kan filmen.


Zodra de verbinding gemaakt is, krijg je een preview van het beeld te zien. Dit oogt vrij blokkerig, zeker naarmate je de resolutie omhoog schroeft. Iriun lijkt deze preview niet goed te schalen, gelukkig is het uiteindelijke beeld in bijvoorbeeld Hangouts of Zoom wel naar behoren.

USB

Naast een draadloze verbinding is het met Android-toestellen ook mogelijk om te verbinden middels usb. Hiervoor moet een enigszins riskante instelling worden aangezet, namelijk usb-debugging. Kort gezegd betekent dit dat je pc vrijwel gehele controle over je telefoon krijgt, wat qua veiligheid enkele bezwaren met zich meebrengt. Het voordeel is echter dat er geen enkele vertraging meer in het videosignaal zit, en dat je je router wat minder belast wat de kwaliteit tijdens het videobellen weer ten goede komt. De maximaal te gebruiken videoresolutie is bij een usb-verbinding niet hoger dan via WiFi, dat levert helaas dus geen voordeel op. Ook bleek er geen hogere resolutie te behalen door een usb 3.0- in plaats van 2.0-aansluiting te gebruiken.


De smartphone verschijnt als 'Iriun Webcam' in applicaties en browsers. Opvallend genoeg is deze in Windows bij Apparaatbeheer niet terug te vinden.

0