Frametimes onder de loep: waarom FPS je kan misleiden

33 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Frames of beelden per seconde
  3. 3. Van frames per seconde naar seconden per frame
  4. 4. De achilleshiel van het gemiddelde
  5. 5. Percentielen
  6. 6. Lage frame times, hoge percentielen
  7. 7. Tot slot
  8. 33 reacties

Tot slot

Voor wie frame times onder de loep legt, gaat er een wereld aan gedetailleerde informatie open. Ten opzichte van de frames per seconde-maatstaf kan er veel nauwkeuriger worden gemeten hoe vloeiend de animatie is en daarmee hoe prettig de spelervaring zal zijn. Bovendien is er een scala aan mogelijkheden om vergelijkingen mee te maken; niet alleen bepalen wat de betere videokaart is maar bijvoorbeeld ook welke processor geschikt is voor gaming, hoeveel een overklok op je cores of je geheugen uitmaakt, wat het verschil tussen verschillende driverversies is en ga zo maar door.

Dat het belang van frame times met dit artikel is onderstreept, betekent niet dat de fps-maatstaf daarmee de prullenbak in kan. Zolang frame times consistent blijven zullen de verhoudingen in betreffende vergelijkingen gelijk blijven. In onze reviews blijven wij gebruik maken van zowel fps als frame times voor de meest gedetailleerde informatie.

In dit artikel hebben we uiteengezet wat frame times precies inhouden, hoe ze zich verhouden tot fps, hoe de berekeningen tot stand komen, wat de percentielen inhouden en hoe je al deze testdata kunt lezen en interpreteren. Mocht je zelf ook aan de slag willen en deze metingen op je eigen pc doen, dan zijn programma's als OCAT en FrameView goede opties om mee te loggen, maar vooral CapFrameX is een aanrader om de grote hoeveelheden data in een handomdraai inzichtelijk te maken.

0
*