Frametimes onder de loep: waarom FPS je kan misleiden

31 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Frames of beelden per seconde
  3. 3. Van frames per seconde naar seconden per frame
  4. 4. De achilleshiel van het gemiddelde
  5. 5. Percentielen
  6. 6. Lage frame times, hoge percentielen
  7. 7. Tot slot
  8. 31 reacties

Inleiding

In onze reviews over videokaarten, 3D-chips en games lees je doorgaans het nodige over frame times. Bij het aantal FPS kunnen de meesten zich nog wel een voorstelling maken, maar wat zijn frame times nu precies? Wat betekenen die cijfers, de 'ms', wat zijn percentielen en hoe interpreteer je al deze data? In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Het 'bewegende' beeld

Het menselijk brein interpreteert snel op elkaar volgende afbeeldingen op als beweging. Beelden snel achter elkaar tonen geeft onze hersenen de illusie van een animatie, terwijl je feitelijk nog steeds naar een (grote) reeks beelden kijkt. Tegenwoordig kunnen monitoren, televisies en smartphones 60 of zelfs meer beelden per seconde tonen.

Dit waren zeker niet de eerste apparaten waarmee mensen de illusie van animatie wekten door snel afbeeldingen achter elkaar te laten zien. De zoötroop en fenakistiscoop waren in de eerste helft van de 19e eeuw populaire animatie-toestellen. Sindsdien zijn door technologische vooruitgang de animatiemogelijkheden en het aantal beelden per seconde flink toegenomen. Voor films wordt vandaag de dag echter nog vrijwel altijd om en nabij de 24 beelden per seconde gebruikt.


De papieren schijf voor een fenakistiscoop bevatte alle afbeeldingen die bij het ronddraaien de illusie van een animatie geven.

0