Verhoog je productiviteit in Windows 10: Microsoft PowerToys review

26 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Windows 10 PowerToys
 2. 2. Vensters beheren met FancyZones
 3. 3. Window Walker: alt+tab on steroids
 4. 4. PowerRename: hernoemen in batch
 5. 5. Verklein plaatjes met Image Resizer
 6. 6. Alle sneltoetsen in de Shortcut Guide
 7. 7. Overige en toekomstige features
 8. 2 besproken producten
 9. 26 reacties

Vensters beheren met FancyZones

Het eerste instrument dat onderdeel is van de nieuwe PowerToys heet FancyZones. Critici gniffelen wel eens met de uitspraak dat Windows, letterlijk genoemd naar 'vensters', vrij beperkte ingebouwde mogelijkheden voor vensterbeheer heeft. FancyZones maakt dat gebrek in één keer goed.

Waar je in Windows standaard alleen kan splitsen in halven of kwarten (Windows+pijltjestoetsen), kun je met FancyZones je programmavensters ordenen in veel geavanceerdere indelingen. De standaard templates open je via de hoofdinterface van PowerToys of met de sneltoets Windows+` (accent grave, links van de 1). Je kunt in dit scherm aangeven hoeveel vensterposities je wil creëren, waarop de software suggesties doet: gelijke kolommen of rijen, een gridvorm of een 'priority grid' waarin één venster groter is dan de andere. Ook kun je aangeven of en hoeveel ruimte je om elk venster wil bewaren.


Een voorbeeld van een custom lay-out, gemaakt met FancyZones.

Op het tabblad 'Custom' maak je een indeling compleet naar eigen wensen, waaraan je vensterposities van elk formaat kunt toevoegen tot je complete scherm vol zit. De posities 'snappen' intuïtief aan elkaar en worden transparant boven je huidige programma's getoond, zodat je binnen de kortste keren je eigen ideale indeling hebt samengesteld. Je kunt je zelfontworpen indeling vervolgens opslaan om hem later opnieuw te gebruiken.


Als je shift ingedrukt houdt, sleep je een venster direct naar een van de ingestelde vensterposities.

De standaard sneltoetsen voor deze functie zijn: Windows+` voor de editor, Windows+ctrl+(cijfer) om door je opgeslagen lay-outs te scrollen en Windows+linker/rechter pijltjestoets om vensters in een positie te plaatsen. Deze laatste shortcut wordt standaard gebruikt voor het links of rechts snappen van een venster, dus om hem te kunnen gebruiken moet je eerste de override-optie in de instellingen activeren. Het plaatsen van vensters wordt visueel weergegeven als je shift ingedrukt houdt en een venster versleept.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

109,95 €

10 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

146,95 €

9 winkels
0
*