Verhoog je productiviteit in Windows 10: Microsoft PowerToys review

27 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Windows 10 PowerToys
 2. 2. Vensters beheren met FancyZones
 3. 3. Window Walker: alt+tab on steroids
 4. 4. PowerRename: hernoemen in batch
 5. 5. Verklein plaatjes met Image Resizer
 6. 6. Alle sneltoetsen in de Shortcut Guide
 7. 7. Overige en toekomstige features
 8. 2 besproken producten
 9. 27 reacties

Windows 10 PowerToys

Microsoft ontwerpt Windows alsof het een smartphone-OS is, zo klonk de kritiek die zijn hoogtepunt bereikte met de release van Windows 8. De ingrijpende versimpeling van de user interface kon bij de 'power users', waar we bezoekers van Hardware Info toch wel onder mogen scharen, niet bepaald op waardering rekenen. Juist voor de doorgewinterde Windows-gebruiker, die het OS kent als zijn broekzak en er uitermate productief mee is, heeft Microsoft sinds enige tijd PowerToys beschikbaar: een collectie tools die het leven van de 'power user' makkelijker en productiever moeten maken. Officieel verkeren de PowerToys nog in bèta, maar wij gingen er al mee aan de slag.

Voor wie nog niet zo lang meedraait zijn de PowerToys wellicht volkomen nieuw: voor Windows Vista, 7 en 8 bestonden ze immers niet. Ver daarvoor had Microsoft echter al PowerToys beschikbaar. Zo was er een pakket voor Windows 95, waarbij de focus nog vooral lag op het beschikbaar maken van geavanceerde instellingen die normaliter registeraanpassingen vereisten, maar de echte doorbraak kwam met PowerToys for Windows XP. Dat pakket bevatte onder meer een geavanceerd alternatief voor de normale alt+tab-functie, een tool om in batch afbeeldingen te resizen en een grafische rekenmachine.

Sindsdien werd het stil, tot Microsoft vorig jaar opeens de broncode voor PowerToys for Windows 10 publiceerde op Github. Volgens de eigen beschrijving is het een 'set van gereedschappen om je Windows-ervaring te tunen en optimaliseren voor meer productiviteit', onder meer door die efficiënter in te richten en aan te passen aan je eigen workflow.


De hoofdinterface van PowerToys.

In dit artikel nemen we alle features van de nieuwe PowerToys door en laten we zien hoe je ze kunt gebruiken om productiever te zijn in Windows 10. Je kunt Microsoft PowerToys installeren door de .msi te downloaden van de releases-pagina op Github. Op dit moment is versie 0.16.1 de nieuwste, die werkt alleen met 64-bit Windows 10 1803 en nieuwer. Het ontwikkelteam streeft naar een volwaardige '1.0'-versie in september.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Home 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

€ 103,95

5 winkels
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

Microsoft Windows 10 Pro 64-bit NL

 • Windows 10
 • OEM
 • Nederlands
 • 64-bit

€ 139,00

5 winkels
0
*