OnePlus 8 en 8 Pro review: hoog spel, hoge ogen?

37 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duurder dan een iPhone
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera: specificaties, software en features
 6. 6. Camera: praktijktest primaire camera en 'zoomcamera'
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 5 besproken producten
 12. 37 reacties

Design en behuizing

Op het vlak van design heeft OnePlus met de 8 en 8 Pro geen opvallende nieuwe weg ingeslagen ten opzichte van de 7T en 7T Pro. Je zult vermoedelijk een OnePlus-fan moeten zijn om te zien of je een '7', '7T' of '8' in handen hebt. (Tip: de 'ONEPLUS'-merknaam staat er dit jaar in hoofdletters op). Zo goed als alle high-end smartphones van dit moment zijn nu eenmaal variaties op hetzelfde thema: twee glasplaten aan de voor- en achterkant, gescheiden door een dun metalen frame in het midden. Wellicht het meest unieke aspect aan de OnePlus-toestellen is daarmee nog het vuurrode, langgerekte doosje waarin ze geleverd worden.

Kijkend naar de toestellen zelf, dan valt in algemene zin op dat de hoeken dit jaar iets minder sterk zijn afgerond dan bij de 7- en 7T-series. De bouwkwaliteit is, zoals we van OnePlus gewend zijn, nog altijd uitstekend. De afwerking voelt hoogwaardig aan, waarbij de verschillende onderdelen rondom netjes en gelijkmatig op elkaar aansluiten. Leuk is ook dat het merk nog wat durft te experimenteren met verschillende kleurstellingen, waar de Koreaanse concurrent dit jaar wel erg weinig fantasievol voor de dag komt.


OnePlus 8 (links) en OnePlus 8 Pro (rechts).

Handig aan de OnePlus-toestellen is de aanwezigheid van de aparte schuifknop waar het merk sinds het begin om bekend staat. Je schakelt het toestel daarmee gemakkelijk tussen stil, trillen of beltoon. Een fijne extra, die gerust meer fabrikanten zouden mogen implementeren. Voor de rest bevat het frame de gebruikelijke power- en volumeknoppen, usb-c aansluiting en het laatje voor twee simkaarten. Een micro sd-kaartlezer is er net als voorgaande jaren helaas niet bij. Datzelfde geldt weer voor de 3,5 mm-jack voor een bedrade koptelefoon, al is vragen om die aansluiting inmiddels trekken aan een dood paard. Zowel de OnePlus 8 als 8 Pro is voorzien van stereospeakers. De klank is prima, maar een toestel als de Samsung Galaxy S10+ klinkt nog steeds beter - en luider.

Een ingebouwde vingerafdrukscanner is bij zowel de OnePlus 8 als 8 Pro onder het scherm aanwezig. Het gaat om een optische scanner, die ten opzichte van de OnePlus 7T (Pro) niet lijkt veranderd voor wat betreft het formaat van het scanoppervlak of de snelheid of accuratesse van de herkenning, nog steeds niet zo goed of snel als bij een traditionele capacitieve vingerafdruklezer. Ten opzichte van de OnePlus 7T (Pro) zit de sensor van de nieuwe modellen net iets 'hoger' in het scherm verwerkt.

Behuizing en afmetingen OnePlus 7T OnePlus 8 OnePlus 7T Pro OnePlus 8 Pro
Schermdiagonaal 6,55 inch
(vlak)
6,55 inch
(curved)
6,67 inch (curved) 6,78 inch
(curved)
Schermverhouding 20:9 20:9 19,5:9 19,8:9
Lengte 160,8 mm 160,3 mm 162,5 mm 165,4 mm
Breedte 75,3 mm 74 mm 77,1 mm 75,4 mm
Dikte 10,1 mm 9,5 mm 9,9 mm 11,1 mm
Gewicht 192 gram 180 gram 206 gram 201 gram

OnePlus 8 Pro: knalblauwe reus

De OnePlus 8 Pro is net als de 7 Pro en 7T Pro een aardig uit de kluiten gewassen toestel, al is het in deze tijd van ruimtevretende 5G-hardware al niet eens meer het grootste high-end toestel. De schermdiagonaal bedraagt dit jaar afgerond 6,8 inch en komt daarmee uit tussen de Galaxy S20+ en Galaxy S20 Ultra. Dat is handig voor taken waarbij je veel overzicht nodig hebt of het bekijken van video's, maar voor eenhandig gebruik is het toestel zodoende niet echt geschikt. Heb je kleinere handen, dan ligt zelfs de tegenoverliggende zijkant al buiten bereik van je duim. Mocht je geen voorkeur hebben voor een grote smartphone, dan is het een goed idee 'm voor aanschaf even uit te proberen.

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

Net als bij de OnePlus 7(T) Pro heeft het scherm van de OnePlus 8 Pro gekromd aflopende zijranden en dit jaar is die kromming iets sterker dan voorheen. Samsung heeft de kromming voor de S20-toestellen juist afgezwakt. Of je een kromming prettig vindt is deels persoonlijk; je moet in ieder geval wel rekening houden met kleurverschuivingen en vertekeningen in dat gebied van het scherm. Door de scherper gekromde zijranden kan het toestel iets smaller zijn dan de voorganger, terwijl de lengte door de grotere diagonaal wel iets toeneemt. Datzelfde geldt voor de dikte, dit door de grotere 'camerabobbel' in het midden, maar opvallend genoeg niet voor het gewicht: hoewel groter is het nieuwe toestel 5 gram afgevallen. Vermoedelijk zal de afwezigheid van de gemotoriseerde popup-frontcamera een rol spelen, die de OnePlus 7(T) Pro nog wel had. Bij de OnePlus 8 Pro zit de frontcamera in een 'cameragaatje' verwerkt.

Net als bij de nieuwe schermkromming is de overstap van een uitschuifmodule naar een cameragaatje een keuze die voordelen en nadelen met zich meebrengt. Hoewel het gat in het scherm niet overdreven veel ruimte inneemt, had de 7(T) Pro-serie een ononderbroken display. Aan de andere kant kan er door het ontbreken van gemotoriseerde onderdelen minder stuk aan het toestel, waarbij omgevingsinvloeden (water, stof) ook minder makkelijk kunnen binnendringen. Dat hielp OnePlus ongetwijfeld om een officiële IP68-rating voor het toestel in de wacht te slepen, waarmee de OnePlus 8 Pro als eerste toestel van het merk gecertificeerd is om een onderdompeling van 30 minuten in 1,5 meter diep water te overleven. Veel andere high-end toestellen bieden dezelfde bestendigheid, dus het is fijn dat het OnePlus-topmodel op dit vlak (eindelijk) gelijke tred houdt met de concurrentie.

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

Was de OnePlus 7T Pro verkrijgbaar in matblauw en McLaren-oranje, de OnePlus 8 Pro komt in drie kleuren uit. Het meest in het oog springt de variant 'Ultramarine Blue', waarvan 'knalblauw' een goede Nederlandse vertaling zou hebben gevormd, zoals je ook kunt zien op de foto's van ons testmodel. Net als bij de mintgroene 'Glacial Green'-editie is het glas mat afgewerkt, wat prettig aanvoelt in de hand en minder snel vingerafdrukken laat zien. Voor wie die intense kleuren te opvallend vindt, is er ook nog een variant die gewoon zwart is ('Onyx Black'), die echter de fijne matte afwerking weer moet missen.

OnePlus 8: gekromde zijranden

Bij de 'gewone' OnePlus 8 zit vooral in het scherm een verschil met de voorganger, de OnePlus 7T. Het paneel heeft nog steeds dezelfde diagonaal van 6,55 inch en beeldverhouding van 20:9, maar de linker en rechter zijranden lopen ditmaal gekromd af. Daarmee lijkt het alsof een nog groter deel van de voorkant wordt ingenomen door het scherm (de bezels aan de zijkanten worden door de kromming verstopt), maar in praktijk is het geen onverdeeld genoegen: kleurverschuivingen en vertekeningen zijn ook bij dit toestel zichtbaar. Doordat de diagonaal hetzelfde is gebleven als vorig jaar houd je effectief minder schermoppervlak over, waarbij het cameragaatje in het scherm bij de OnePlus 8 meer ruimte inneemt dan de druppelvormige notch van de OnePlus 7T.

OnePlus 8 128GB Black

Voordeel van de gekromde schermranden is wel weer dat het toestel er iets compacter van wordt. Ondanks de gelijk gebleven diagonaal is de OnePlus 8 een millimeter smaller dan de OnePlus 7T, terwijl OnePlus ook een halve millimeter heeft afgeschaafd van de bezels aan boven- en onderkant. Tevens zijn dikte en gewicht van het toestel iets geslonken, wat mede te danken is aan de minder ver uitstekende 'camerabobbel' aan de achterkant. Net als bij de OnePlus 8 Pro en de eerdere OnePlus 7, zijn de drie camera's weer in een langgerekte pilvormige module in het midden verwerkt. Die steekt bij de OnePlus 8 een stuk minder uit dan bij de 8 Pro.

In tegenstelling tot de OnePlus 8 Pro doet de fabrikant voor het goedkopere model geen beloftes voor waterbestendigheid. Althans: volgens het merk is de OnePlus 8 op dezelfde manier ontworpen als het topmodel om ervoor te zorgen dat water niet kan binnendringen, maar het toestel is vervolgens niet aan een officiële test onderworpen om dat te garanderen. Dat kost de fabrikant per toestel wat extra, wellicht de reden dat OnePlus er bij het goedkopere model van heeft afgezien, maar behoort voor het hogere bedrag van 699 euro zo langzamerhand tot de verwachtingen.


'Interstellar Glow' (rechts-midden) is van de drie kleuren voor de OnePlus 8 het meest bijzonder.

De OnePlus 8 is net als de OnePlus 8 Pro verkrijgbaar in 'Glacial Green' en 'Onyx Black', waarbij de eerste wel en de tweede niet is voorzien van een matte finish. Het meest speciaal is echter de variant 'Interstellar Glow', grijswit met een kleurverloop van donkerpaars naar oranje en een glimmende afwerking.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OnePlus 8 128GB Black

OnePlus 8 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

524,00 €

1 winkel
OnePlus 8 128GB Green

OnePlus 8 128GB Green

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

599,00 €

2 winkels
OnePlus 8 256GB Green

OnePlus 8 256GB Green

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
OnePlus 8 Pro 128GB Black

OnePlus 8 Pro 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

662,00 €

3 winkels
Excellent OnePlus 8 Pro 256GB Blue

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

780,00 €

2 winkels
0
*