OnePlus 8 en 8 Pro review: hoog spel, hoge ogen?

37 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duurder dan een iPhone
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera: specificaties, software en features
 6. 6. Camera: praktijktest primaire camera en 'zoomcamera'
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 5 besproken producten
 12. 37 reacties

Beeldscherm

OnePlus koopt de schermen voor zijn toestellen de laatste jaren steevast in bij Samsung, en voor de OnePlus 8 en 8 Pro is dat niet anders. Beide toestellen beschikken over een amoled-paneel met alle voordelen die daarbij horen: een hoog contrast, breed kleurbereik en hoge piekhelderheid. Het paneel beschikt over hdr10+-ondersteuning en biedt volgens OnePlus een 'sensationele kleurnauwkeurigheid'. Zowel bij de OnePlus 8 als de 8 Pro heeft het paneel een klein gaatje in de linkerbovenhoek, waar zich de frontcamera bevindt. Mocht je dat lelijk vinden, dan biedt de software een optie om het schermgat te verbergen door het bovenste gedeelte van het scherm zwart te maken, al ziet dat zeer brede 'voorhoofd' er naar ons idee pas echt potsierlijk uit.

  OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
Schermdiagonaal 6,55 inch 6,78 inch
Vorm scherm (notch) Curved (cameragat) Curved (cameragat)
Schermverhouding 20:9 19,8:9
Schermoppervlak 103,5 cm² 111,7 cm²
Resolutie 2400 x 1080 3168 x 1440
Pixeldichtheid (pixelindeling) 402 ppi (Pentile) 513 ppi (Pentile)
Schermtechniek Oled Oled
Maximale refreshrate 90 Hz 120 Hz
Opgegeven piekhelderheid voor hdr 1100 nits 1300 nits
Overig 180 Hz Touch Response 240 Hz Touch Response
10 bit kleur
'Adaptief display'
'Motion Graphics Smoothing'

Schermspecificaties van de OnePlus 8 en 8 Pro. Vetgedrukt de eigenschappen waarmee de OnePlus 8 Pro zich onderscheidt van de OnePlus 8.

Het scherm van de OnePlus 8 Pro is op behoorlijk veel punten beter gespecificeerd dan dat van de OnePlus 8, waarbij de fabrikant ook enkele unieke, nieuwe features heeft gereserveerd voor het topmodel. Zo telt het scherm van de OnePlus 8 Pro 3168 x 1440 pixels, waar je het bij de OnePlus 8 met 2400 x 1080 beeldpunten moet doen - beide overigens meer dan voldoende voor een scherpe weergave.

Naast meer detail laat het scherm van de 'Pro' ook meer beeldjes per seconde zien. De OnePlus 7 Pro was vorig jaar één van de eerste mainstream-smartphones met een 90 Hz-paneel aan boord, maar dit jaar schakelt OnePlus over naar een 120 Hz-scherm voor de OnePlus 8 Pro. De OnePlus 8 blijft steken op maximaal 90 Hz. Niet alleen voor fanatieke gamers is de hoge verversingsfrequentie een uitkomst: het bladeren en scrollen door de interface oogt merkbaar vloeiender op een scherm dat meer beeldjes per seconde vertoont. Waar je bij Samsungs S20-serie, ook voorzien van een 120 Hz-scherm, nog moet kiezen tussen 120 Hz óf de maximale qhd-resolutie, kun je op de OnePlus 8 Pro gewoon allebei aanzetten. Daarmee heeft OnePlus de implementatie beter voor elkaar.

10 bit kleur, 'Adaptief display' en 'Motion Graphics Smoothing'

De OnePlus 8 Pro beschikt dan nog over 10 bit kleur, 'Adaptief display' en 'Motion Graphics Smoothing', functies die de OnePlus 8 alle drie moet missen. 10 bit-kleur is ook te vinden op (professionele) beeldschermen en (betere) hdr-televisies en houdt in dat iedere basiskleur met 1024 in plaats van 256 gradaties kan worden weergegeven. Dat klinkt geavanceerd en is voor hdr-content in principe een pré, maar goede kans dat je het verschil tussen 8 en 10 bit op deze kleine schermpjes nooit zult zien - ook omdat er wel wat trucjes zijn om op een 8-bit display toch de illusie van meer kleurgradatie te wekken, bijvoorbeeld door dithering.


Met 'Adaptief Display' (in het instellingenmenu 'Comfortabele Toon' geheten) wordt de kleurtemperatuur van het scherm automatisch aangepast.

'Adaptief display' is in feite Apple's 'True Tone' op zijn 'OnePlus': de fabrikant heeft in de ruimte boven het scherm een rgb-lichtsensor geïntegreerd, waardoor het toestel 'weet' welke kleur het omgevingslicht heeft. Zodoende kan de kleurtemperatuur van het scherm daar automatisch op worden afgestemd. De Google Pixel 4 (XL) is, naast Apple-toestellen vanaf de iPhone 8, één van de weinige Android-smartphones die dat ook kan. Bij OnePlus doet de functie wat hij belooft, al had hij naar ons idee iets sneller mogen reageren op wisselende lichtomstandigheden. Tevens kan de software-implementatie beter; zo mist een toggle in het notificatiecentrum.

'Motion Graphics Smoothing' (ook wel Motion Estimation, Motion Compensation, MEMC), is een feature die je wellicht kent van televisies. Het toestel berekent extra 'tussenbeelden' om videobeeld met een lage framerate vloeiender te laten lijken. MEMC werkt OnePlus met een speciale chip die alleen in de OnePlus 8 Pro zit, reden dat de feature op de OnePlus 8 niet werkt. Het Oppo-topmodel van dit moment, de Find X2 Pro, heeft met de 'O1 Ultra Vision engine' soortgelijke functionaliteit. Zoals in het instellingenmenu wordt uitgelegd, werkt MEMC sowieso enkel met bepaalde apps: Youtube, Netflix, Amazon Prime en de ingebouwde fotogalerij. Het is dus niet mogelijk om games kunstmatig van wat extra fps te voorzien.


Motion Graphics Smoothing maakt video op de OnePlus 8 Pro vloeiender.

Bij het bekijken van een testfilmpje met MEMC ingeschakeld gebeurt er in eerste instantie niks. Je moet de content fullscreen weergeven, anders doet MEMC het sowieso niet, waarna het vervolgens nog ongeveer een seconde duurt voordat de feature in werking treedt. De overgang is meteen duidelijk zichtbaar. Hakkelende pans bewegen plots op dezelfde extra vloeiende 120 fps als de interface. Dat ziet er niet altijd even realistisch uit. Net als bij tv's zorgt de interpolatie voor het bekende soap opera-effect, waardoor film op video gaat lijken. Daarbij treden her en der kleine beeldfouten op. Storender is dat de beeldprocessor er niet in lijkt te slagen het effect continu toe te passen. Bij scènewisselingen duurt het eventjes voordat het beeld weer vloeiend voortgaat en ook bepaalde bewegingen en objecten in beeld worden soms ineens met de originele refreshrate weergegeven, waardoor het tussen de rest van het extra vloeiende beeld overdreven schokkerig overkomt. Gelijk aan onregelmatige frametimes in games is dat misschien nog wel storender dan wanneer de gehele video op een lage maar wel gelijkmatige framerate wordt vertoond. Met MEMC heeft OnePlus kortom een leuk extraatje dat andere fabrikanten (nog) niet hebben, maar er zal nog wel het een en ander aan ontwikkeling moeten plaatsvinden voor het echt meerwaarde biedt.

Testresultaten

Zoals gebruikelijk hebben we de schermen van de OnePlus 8 en 8 Pro getest middels onze X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de Portrait Displays CALman analysesoftware. In onderstaande grafieken herken je de OnePlus 8 aan een gele balk en de OnePlus 8 Pro aan een rode kleur. We hebben in de vorm van de OnePlus 7T en 7T Pro tevens de onmiddellijke voorgangers opgenomen in deze grafieken: het goedkopere model is lichtgrijs, de duurdere 7T Pro donkergrijs. De rest van het testveld bestaat uit andere high-end smartphones die op dit moment te koop zijn, en op enkele uitzonderingen na meer dan 500 euro kosten. Android-toestellen hebben een blauwe balk, het alternatief van Apple een groene kleur. Niet al onze benchmarks zijn onder iOS beschikbaar, vandaar dat het iPhone 11-trio in sommige grafieken ontbreekt.


OnePlus 8 / 8 Pro: schermmodi.

De OnePlus 8 en 8 Pro zijn weer voorzien van drie verschillende schermmodi: 'Levendig', 'Natuurlijk' en 'Geavanceerd'. In de 'Levendige' stand komt het kleurbereik van het scherm ongeveer overeen met DCI-P3, de 'Natuurlijke' modus biedt een benadering van de sRGB-kleurruimte, die gebruikelijk is voor de meeste content. Voor de maximale piekhelderheid en kleurdekking moet je overschakelen naar de stand 'Geavanceerd', waarin je zelf de kleurtemperatuur en kleurruimte kunt kiezen. In de stand 'AMOLED wide gamut' vertonen de schermen van de OnePlus 8 en 8 Pro zo respectievelijk 99,8 en 99,9 procent van DCI-P3.

 • Max. held. wit (33%)
 • Max. held. wit (100%)
 • Min. held. wit
 • Zwartwaarde

We meten de piekhelderheid van het beeldscherm standaard op verschillende window sizes - dat wil zeggen, met verschillende hoeveelheden wit in beeld. Amoled-panelen dimmen over het algemeen in helderheid naar mate er meer wit in beeld komt, terwijl de helderheid bij lcd-panelen over het algemeen constant blijft ongeacht wat er in beeld staat. Is 33 procent van het scherm wit, dan noteert de OnePlus 8 Pro bijvoorbeeld een maximale helderheid van 1036 cd/m², terwijl er fullscreen nog 780 cd/m² overblijft; de OnePlus 8 noteert onder die omstandigheden respectievelijk 937 cd/m² en 773 cd/m². Alle resultaten zijn, zoals je kunt zien aan de hoge posities in de grafieken, overigens echt uitstekend.

Minder florissant zijn helaas de meetwaarden voor de minimale helderheid van wit. Donkerder dan 2,3 cd/m² wordt het niet bij de OnePlus 8, terwijl de OnePlus 8 Pro op minimaal 2,8 cd/m² blijft steken. De concurrentie laat zich stukken donkerder instellen, wat wel zo prettig is om er onder de lakens nog prettig naar te kunnen kijken. Voor wie dat fijn vindt, heeft OnePlus overigens sinds de OnePlus 7 een optie voor 'flikkervrije' dc-dimming toegevoegd in het menu. Zoals voor oled-schermen gebruikelijk maakt het paneel standaard gebruik van pwm-dimming, waarbij het paneel razendsnel aan en uit knippert zodat het donkerder oogt. Sommige mensen ervaren dat als storend.

Kleur- en grijsafwijking hebben we gemeten in de standaardmodus 'Natuurlijk', waarin een poging wordt gedaan om het voor de meeste content gebruikte sRGB-kleurbereik te benaderen. Zoals wel vaker worden de kleuren in deze stand iets te ver teruggeregeld, wat in een sRGB-dekking van 97,5 procent (OnePlus 8) en 96,5 procent (OnePlus 8 Pro) resulteert.

 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

De nipt te lage kleurdekking terzijde, bieden zowel de OnePlus 8 als OnePlus 8 Pro een uitmuntend lage gemiddelde kleurafwijking (deltaE 2000) van veruit minder dan 3, waarboven een afwijking zichtbaar wordt voor het menselijk oog. Bij ons sample van de OnePlus 8 vallen ook alle deelmetingen onder deze waarde; bij de OnePlus 8 Pro is rood net wat te verzadigd, waarbij de afwijking evengoed nauwelijks boven de '3' uitkomt.

 • OnePlus 8
 • OnePlus 8 Pro

OnePlus 8: Gedetailleerde testresultaten voor grijs- en kleurafwijking.

OnePlus 8 Pro: Gedetailleerde testresultaten voor grijs- en kleurafwijking.

Ook voor wat betreft de gemiddelde grijsafwijking noteren beide nieuwe OnePlus-toestellen uitstekend lage afwijkingen van minder dan '3'. Dat is, zoals te zien in de grafieken, al niet eens meer goed voor een toppositie. Moderne smartphones zijn simpelweg erg goed gekalibreerd. Je hoeft in het topsegment haast niet eens meer mee te doen zonder perfecte kalibratie en het is dus positief dat OnePlus die voor de nieuwe toestellen heeft aangepakt (de 7T en 7T Pro noteerden nog een beduidend hogere kleur- en grijsafwijking).

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma

De OnePlus 8 en 8 Pro noteren een nagenoeg perfecte kleurtemperatuur van wit, die dicht in de buurt komt van de 6500 K die we als ideaal aanhouden. Merk overigens op dat het activeren van de instelling 'Adaptief display' bij de OnePlus 8 Pro hier dus zal leiden tot een grotere afwijking, omdat het scherm zich gaat aanpassen aan het omgevingslicht. Het gemiddeld gamma komt voor de OnePlus 8 uit op 2,22, voor de OnePlus 8 Pro op 2,17 - ook hier weer mooi in de buurt van de gewenste gammawaarde van 2,2. Sommige merken kiezen voor een hogere gammawaarde omdat het beeld daardoor nog contrastrijker oogt, maar details in schaduwen zo kunnen lastiger zichtbaar zijn.

OnePlus koopt steevast Samsung-schermen voor zijn smartphones en zoals bekend, zijn de technische eigenschappen (helderheid, contrast, kleurbereik) daarvan sowieso uitstekend voor elkaar. Grappig genoeg heeft Samsungs vaste klant de implementatie vaak nog beter voor elkaar dan de Koreanen zelf in hun eigen smartphones. Vorig jaar was OnePlus bijvoorbeeld de eerste met 90 Hz-refreshrate en pwm-vrije dimming. Met een betere kleurechtheid, hogere piekhelderheid én extra features (in geval van de OnePlus 8 Pro) leveren de OnePlus-toestellen opnieuw het beste beeld tot nu toe, met de wat hoge minimale helderheid als enige smetje op het blazoen.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OnePlus 8 128GB Black

OnePlus 8 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

524,00 €

1 winkel
OnePlus 8 128GB Green

OnePlus 8 128GB Green

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

599,00 €

2 winkels
OnePlus 8 256GB Green

OnePlus 8 256GB Green

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
OnePlus 8 Pro 128GB Black

OnePlus 8 Pro 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

662,00 €

3 winkels
Excellent OnePlus 8 Pro 256GB Blue

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

780,00 €

2 winkels
0
*