OnePlus 8 en 8 Pro review: hoog spel, hoge ogen?

37 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duurder dan een iPhone
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera: specificaties, software en features
 6. 6. Camera: praktijktest primaire camera en 'zoomcamera'
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 5 besproken producten
 12. 37 reacties

Camera: specificaties, software en features

OnePlus-smartphones stonden nooit zo bekend om hun goede camera. Dat hoefde ook niet: voor een lager bedrag was de koper best bereid genoegen te nemen met een wat mindere beeldkwaliteit. Nu OnePlus zich qua prijs in hoger sferen begeeft, is er geen excuus meer. Zonder goede camera hebben de smartphones een serieus probleem, nu ze lijnrecht over topmodellen met enorm veel 'zoom', een enorm hoge lichtgevoeligheid en enorme aantallen megapixels worden geplaatst.

Zoals blijkt uit onderstaande tabel, heeft OnePlus de beide nieuwe toestellen in feite een compleet ander camerasysteem meegegeven. De enige camera die voor allebei de OnePlus 8-smartphones hetzelfde is, is het exemplaar in het cameragaatje aan de voorkant. (Wie heeft opgelet bij de bespreking van de OnePlus 7T en 7T Pro, zal opvallen dat de frontcamera van die modellen dezelfde specs had, al was de lens ietwat lichtsterker).

  OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
Primaire camera 48 MP, 0,8 µm, f/1.8, OIS, PDAF 48 MP, 1,12 µm, f/1.8, OIS, PDAF, Laser AF
Ultragroothoek-camera 16 MP, f/2.2, PDAF 48 MP, 0,8 µm, f/2.2, PDAF
'Zoom'-camera - 8 MP, 1,0 µm, f/2.4, OIS, PDAF,
3x optische zoom
Dieptesensor - 5 MP, f/2.4
Macrolens 2 MP, f/2.4 -
Frontcamera 16 MP, 1,0 µm, f/2.5 16 MP, 1,0 µm, f/2.5

OnePlus 8 Pro: Nieuwe primaire sensor, 'ultragroothoeklens' met 48 MP

De OnePlus 8 Pro heeft met vier camera's aan de achterzijde één lens extra ten opzichte van vorig jaar. Het nieuwe exemplaar is een 5 megapixel dieptesensor die ook wordt gebruikt bij het toepassen van kleurfilters. (Vooralsnog lijkt echter maar één filter in de camera-app daadwerkelijk gebruik te maken van de speciale camera). In praktijk interessanter zijn daarmee de hoofdcamera en de ultragroothoekcamera, die zijn voorzien van nieuwe sensoren. De primaire camera maakt gebruik van de Sony IMX689-sensor met net als de welbekende Sony IMX586-sensor een resolutie van 48 megapixel. Met 1,12 µm zijn individuele pixels echter een stuk groter, waarmee het sensoroppervlak fors toeneemt. Dat moet een verbeterde lichtgevoeligheid en een vergroot dynamisch bereik tot gevolg hebben.


Camerasysteem van de OnePlus 8 Pro..

Net als bij de IMX586 is het bij de nieuwe IMX689-sensor de bedoeling dat data van vier verschillende sensorpixels wordt gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto (die heeft dus een resolutie van 12 megapixels). Daarvoor is een zogenoemd 'Quad Bayer'-kleurfilter aanwezig. Ieder blokje van vier pixels vangt daarbij dezelfde kleur licht op. Daardoor kan de sensor als het ware worden gesplitst in twee delen, die tegelijkertijd een foto nemen, waarmee het dynamisch bereik dat kan worden geregistreerd verder toeneemt. Door het Quad Bayer-filter is de weergave van fijne details niet veel beter dan bij smartphones met 12 megapixel-sensoren. 48 megapixel-foto's maken kán overigens wel; je hebt er alleen niet zoveel aan.


Links een Quad Bayer-kleurfilter.

De OnePlus 8 Pro gebruikt dus de nieuwe grotere IMX689-sensor voor de hoofdcamera, maar je vindt de oudere IMX586 ook nog gewoon in het toestel terug: OnePlus heeft hem achter de ultragroothoeklens geplaatst. Meestal hebben dit soort camera's een veel kleinere sensor met ook een lagere resolutie, dus potentieel kan dat helpen de beeldkwaliteit van dit soort foto's wat op te krikken. Leuk is dat het f/2.2 lensje ook is voorzien van fasedetectie-autofocus, waarbij je bovendien van erg dichtbij kunt focussen. Zodoende kan de sensor ook worden gebruikt voor macrofotografie. De 'zoomlens' is van alle camera's op de OnePlus 8 Pro het minst interessant. De specificaties zijn ten opzichte van vorig jaar ongewijzigd. Nog steeds biedt de optisch gestabiliseerde 8 MP-sensor achter een f/2.4-lens, ongeveer 3x optische vergroting ten opzichte van het beeld van de primaire camera. Dat is prima, maar niet echt bijzonder meer, nu Chinese concurrenten (en de Galaxy S20 Ultra) met nog veel meer vergroting pronken.

OnePlus 8: Minder voor meer?!

Kijkend naar de OnePlus 8 valt allereerst op dat dit toestel het moet stellen zonder zoomcamera om optisch te kunnen 'inzoomen'. Saillant gegeven: de directe voorganger, de honderd euro goedkopere OnePlus 7T, was wél met een zoomlens uitgerust. Voor de 699 euro waarvoor je de OnePlus 8 nu terugvindt in de winkels heeft misschien niet iedere smartphone een zoomcamera aan boord; aan de andere kant is het ook niet moeilijk om toestellen met optische zoom te vinden, terwijl concurrent Xiaomi er zelfs in slaagt om een toestel met zoomlens én grootkhoeklens voor minder dan 300 piek aan te bieden. Met deze vorm van 'minder voor meer' maakt de OnePlus 8 op cameragebied kortom geen al te beste eerste indruk.


Sensorformaat van de nieuwe IMX689-sensor in de OnePlus 8 Pro, naast de IMX586 die voor de OnePlus 8 en 7(T) Pro de hoofdsensor vormt.

De besparingen gaan bij de OnePlus 8 echter nog verder dan een missende camera. Zo zijn de nieuwe sensoren voor de primaire camera én de ultragroothoekcamera bij het goedkopere model niet aanwezig. In plaats daarvan vind je net als bij de OnePlus 7(T) de vertrouwde Sony IMX586 voor de hoofdcamera (eveneens met 48 megapixel, maar kleinere pixels van 0,8 µm). Achter de ultragroothoeklens zit weer een niet nader benoemde 16 megapixel-sensor, gelukkig wel nog voorzien van autofocus. In plaats van een 5 MP dieptesensor is bij de OnePlus 8 een 2 MP 'macrolens' aanwezig, waar macrofoto's bij de OnePlus 8 Pro worden gemaakt met de ultragroothoeklens.

Camerasoftware en camerafeatures

De camera-app van OnePlus is eenvoudig vormgegeven en heeft een grotendeels logische indeling. Zoals je wellicht gewend bent van de iOS-camera-app of de meeste Android-toestellen, vind je de diverse modi op tabbladen aan de onderkant van het previewvenster. Extra modi en instellingen zijn te vinden via het uitklapmenu aan de onderkant. Prettig is dat je zelf kunt kiezen welke modi je op de tabbladen wilt vertonen, evenals de volgorde daarvan. Waar voorheen het instellingenmenu op een ietwat onlogische plaats tussen de andere modi te vinden was, is er nu een aparte knop bovenaan die naar het instellingenmenu leidt. Die verschijnt echter niet als je het toestel niet ontgrendelt.

Onderaan in het previewvenster vind je bij de OnePlus 8 Pro toggle met drie knoppen, waarmee je snel tussen de verschillende lenzen wisselt. Ook bij de OnePlus 8 kun je uit drie perspectieven kiezen, hoewel er eigenlijk maar twee lenzen voor zijn. Bij de 'zoomfunctie' wordt simpelweg een 2x digitale vergroting gemaakt. De knop '12M' laat je bij gebruik van een geschikte camera snel wisselen naar de 48 megapixel-modus. Hieronder een 48 MP-afbeelding naast een 12 MP-exemplaar. Helaas laat onze site niet toe om de foto's op volledige resolutie te bekijken, maar verschil in detail is er zoals gezegd vrijwel niet, terwijl de foto's wel drie tot vier keer meer ruimte innemen.

 • OnePlus 8 Pro: 12 MP
 • OnePlus 8 Pro: 48 MP

Het 'bloemetje' naast de 12M-knop wisselt naar de macromodus, die in geval van de OnePlus 8 gebruikmaakt van de aparte 'macrocamera'. De webcamkwaliteit fotootjes van dat 2 megapixel cameraatje steken wel érg schril af tegen die van de OnePlus 8 Pro, die met zijn 48 megapixel groothoeklens een aantal van de fraaiste macrofoto's aflevert die we tot nu toe van een smartphone hebben gezien.

 • OnePlus 8
 • OnePlus 8 Pro


OnePlus 8.


OnePlus 8 Pro.

Macrofotografie met de OnePlus 8 Pro.

Bij de OnePlus 7 misten nog allerlei functies zoals kleurfilters en zelfs de optie om de resolutie van foto's te kiezen, dus het is goed om te zien dat de fabrikant de app heeft verbeterd. De Pro-modus is nu bijvoorbeeld erg compleet, met een histogram, opties voor het aanmaken van voorinstellingen en de mogelijkheid om in RAW te schieten. Video opnemen doen de toestellen maximaal in 4K, waar de Galaxy S20-reeks een (beperkt bruikbare) 8K-videofunctie heeft. Interessant genoeg biedt de OnePlus 8 Pro (niet de OnePlus 8) een aparte 'hdr'-functie in de videostand. Daarmee wordt niet bedoeld dat er hdr10-beelden worden gemaakt, wel dat het dynamisch bereik iets wordt verruimd. Voor de beste videokwaliteit kun je echter nog steeds beter investeren in een iPhone. Qua snelheid scoort de app van de OnePlus-toestellen een ruime voldoende. Van storende sluitervertraging is nu geen sprake meer en ook het focussen gaat zo snel als je van een high-end toestel verwacht - bij een bepaalde concurrent nog weleens een aandachtspunt.

Zoals anno 2019 mag worden verwacht, is een speciale nachtmodus aanwezig. Die kan enkel op de primaire camera en de ultragroothoeklens worden gebruikt, ook bij de OnePlus 8 Pro. De praktijkervaring is nog wat minder goed dan bij Samsung en Apple. Waar je bij de iPhone 11-serie niet alleen vantevoren te zien krijgt hoe lang het maken van de foto gaat duren, maar ook zelf de belichtingsduur kunt uitkiezen, is het bij de OnePlus 8 nog ouderwets afwachten. Er is tenminste wel een duidelijke indicatie van de voortgang.

Betere nachtfoto's dankzij slimme algoritmen

De speciale nachtmodus waarover de OnePlus 8-reeks net als veel andere high-end toestellen van nu beschikt, is wellicht het meest fascinerende voorbeeld van computational photography. Middels slimme algoritmen worden meerdere opnamen aan elkaar gerekend voor een beter resultaat. De uitdagingen bij nachtfotografie zitten hem er niet alleen in dat er weinig licht beschikbaar is, maar ook dat de lichtbronnen die er wél zijn, ten opzichte van de donkere omgeving heel helder zijn. Zelfs met een grote, losse camera (met een forse en veel meer lichtgevoelige sensor dan in een smartphone zou passen) maak je vaak de beste nachtfoto's door meerdere opnamen met verschillende belichtingen te combineren. In de kortst belichte opname zijn de schaduwen veel te donker, maar lichtbronnen bevatten juist wel nog doortekening, met een langere sluitertijd vang je het detail in de schaduwen. Het handmatig combineren van meerdere foto's vereist (praktisch) het gebruik van een statief, waarbij je zelf nog extra tijd voor nabewerking moet inruimen.

Hoewel smartphones technisch in het nadeel zijn door hun kleine sensor en dito lens, hebben ze ten opzichte van een 'traditionele' losse camera wél enorm veel rekenkracht aan boord. Zodoende zijn ze in staat om het trucje wat je met je losse camera met de hand kunt uitvoeren, volautomatisch te doen, zonder dat een statief benodigd is. Het enige wat je hoeft te doen, is het toestel enkele seconden lang zo stil mogelijk houden. Gedurende die tijd maakt het toestel snel achter elkaar verschillende opnamen, waarbij je smartphone zelf corrigeert voor kleine bewegingen die je onvermijdelijk maakt bij fotograferen uit de hand. De verschillende beelden worden (net zoals je met een 'traditionele' camera zelf zou doen) zodanig over elkaar gelegd dat het eindresultaat meer detail in lichte delen van de scène bevat. Bovendien stellen de algoritmes achter de nachtmodus het toestel in staat om aanwezige beeldruis in schaduwen te verminderen, waarbij ook veel meer kleurinformatie en detail zichtbaar wordt.

Een nachtmodus kan de beeldkwaliteit van nachtelijke kiekjes kortom flink verhogen, maar het is niet altijd een goede oplossing. Hoewel toestellen inmiddels kunnen corrigeren voor kleine bewegende objecten in de foto of een golvend wateroppervlak, moet het hoofdonderwerp van je foto uiteindelijk wel één of meerdere seconden stil kunnen staan om de nachtmodus te laten werken. Dat is natuurlijk niet altijd een mogelijkheid.

Nieuw aan de nachtmodus van de OnePlus 8-serie is de 'Nightscape'-functie, die in het instellingenmenu is te vinden. Daarmee wordt het mogelijk om nachtfoto's te maken waarbij het toestel tot dertig seconden aan licht verzamelt, waarvoor je wel een statief moet gebruiken. Ook hier had de implementatie handiger gekund. Met 'Nightscape' ingeschakeld, schakelt het toestel op schijnbaar willekeurige momenten over op het maken van 30-seconden-foto's, waarbij kleine bewegingen het proces automatisch annuleren. Beter had OnePlus 'Nightscape' in de normale nachtmodus geïntegreerd, en in de camera-interface een keuze voor sluitertijd toegevoegd.

 • Standaardmodus
 • Nachtmodus
 • Nightscape-modus

De beeldkwaliteit van Nightscape-foto's is inderdaad beter dan die van de reguliere nachtmodus, zoals bovenstaande vergelijking uitwijst (geschoten met de OnePlus 8 Pro). Hoewel de foto met standaard nachtmodus in bepaalde delen een helderder belichting heeft, bevat de 'Nightscape'-foto veel meer textuurdetail en minder verscherping, en is daarmee geschikter om op groot formaat te worden bekeken of afgedrukt. Een statief gebruiken is overigens wel écht vereist. Waar je met de reguliere nachtmodus nog wel wegkomt met uit de hand fotograferen als je goed stil blijft staan, levert dat in Nightscape onherroepelijk een onbruikbaar bewogen foto op.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OnePlus 8 128GB Black

OnePlus 8 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

549,00 €

1 winkel
OnePlus 8 128GB Green

OnePlus 8 128GB Green

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

603,99 €

1 winkel
OnePlus 8 256GB Green

OnePlus 8 256GB Green

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
OnePlus 8 Pro 128GB Black

OnePlus 8 Pro 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

688,00 €

2 winkels
Excellent OnePlus 8 Pro 256GB Blue

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

799,00 €

2 winkels
0
*