OnePlus 8 en 8 Pro review: hoog spel, hoge ogen?

37 reacties
5 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duurder dan een iPhone
 2. 2. Design en behuizing
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera: specificaties, software en features
 6. 6. Camera: praktijktest primaire camera en 'zoomcamera'
 7. 7. Intern
 8. 8. Accuduur en opladen
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 5 besproken producten
 12. 37 reacties

Intern

De OnePlus 8 en 8 Pro zijn de eerste twee toestellen die we bespreken met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 865-soc. Deze chipset zul je aantreffen bij de meeste fabrikanten die in 2020 een high-end smartphone (gaan) uitbrengen; enkel Samsung, Apple en Huawei hebben de slagkracht om zelf hun eigen smartphonechips te ontwikkelen, terwijl andere chipfabrikanten als Mediatek zich vooral focussen op het midden- en lagere segment.

Hardware Info schreef eerder een uitgebreide preview over de Snapdragon 865-soc, die je hier kunt teruglezen. De hoofdpunten: net als vorig jaar bij de Snapdragon 855(+), kiest Qualcomm voor een ontwerp met acht cores. Daarvan is er één extra snelle prime-core, drie performance-cores en ten slotte een viertal efficiency­­-cores. Verschil tussen de prime-core en de andere performance-kernen is vooral de maximale kloksnelheid, die voor de snelste rekenkern 2,84 GHz bedraagt. Het kwartet snelle kernen is gebaseerd op het nieuwe Cortex A77-ontwerp van Arm, dat zo'n 20 procent sneller moet zijn dan de Cortex A76-kernen in de Snapdragon 855. De zuinigere en tragere rekenkernen zijn gebaseerd op het Cortex A55-ontwerp.

Ook op het vlak van de gpu zijn er verbeteringen. Qualcomm belooft dat de zelfontwikkelde Adreno 650-gpu 20 procent sneller en 35 procent efficiënter werkt dan zijn voorganger. Belangrijk voor de OnePlus 8-serie is de ondersteuning voor displays met hogere refreshrates (90 Hz, 120 Hz). Onderdeel van de Snapdragon 865 zijn tot slot een viermaal snellere AI-coprocessor, verbeterde isp voor de camera en ondersteuning voor het snellere lpddr5-werkgeheugen - iets waar overigens alleen de OnePlus 8 Pro al over beschikt.

Níet geïntegreerd in de Snapdragon 865 is een voor een smartphone vrij belangrijk onderdeel: het modem. Bij voorgaande chipsets zat ondersteuning voor het opzetten van 3G, 4G, bluetooth en wifi-verbindingen al ingebakken, maar de Snapdragon 865 is geoptimaliseerd om te worden gecombineerd met de losse Snapdragon X55-modemchip. Die biedt naast voor de genoemde netwerktechnieken ook ondersteuning voor de meeste soorten 5G-frequenties (zowel de sub-6GHz als de 'mmWave' frequentiebanden) en zou in totaal tot 7,5 gigabit per seconde moeten kunnen verwerken.

Hoewel 5G al jaren hét buzzword is in de smartphonewereld, hoef je er hier in Nederland voorlopig weinig van te verwachten. Pas later dit jaar worden de eerste frequenties geveild, maar niet de 3,5 GHz-frequentie (dat de belangrijkste 5G-band voor Europa moet gaan worden) en ook niet de 'mmWave'-frequentieband rond 26 GHz met de belofte van supersnelle verbindingen met superlage latency. Hoogstwaarschijnlijk komt 5G in Nederland over vele jaren pas écht tot wasdom. Met de OnePlus 8 (Pro) ben je je tijd dus vooruit, wat niet geheel zonder nadelen is.

Het losse modem van deze eerste-generatie 5G-toestellen is vanuit het oogpunt van ruimtegebruik, kostprijs en energieverbruik geen optimale keuze, zoals we ook al zagen bij de Samsung Galaxy S20 Ultra met eveneens een losse modem. Qualcomm geeft fabrikanten dit jaar echter geen keuze. Een apart 5G-modem is part of the deal als je een Snapdragon 865 in je toestel wil inbouwen. Het alternatief is de Snapdragon 765, die wél over een geïntegreerd 5G-modem beschikt, maar in andere opzichten minder snel is. Als consument heb je bij Qualcomm helaas het nakijken als je nog een high-end toestel zonder 5G wil.

Uiteraard kunnen de OnePlus 8 en 8 Pro ook nog steeds verbinding maken met 4G-netwerken met een theoretisch maximale downlink van 1200 Mbps, terwijl uploaden met maximaal 150 Mbps kan verlopen. Ondersteuning voor 5 GHz dual-band ac-wifi, ax-wifi (Wifi 6), bluetooth 5.0 en nfc zijn present. Over een fm-radio beschikken beide toestellen niet, over een infraroodblaster evenmin.

  OnePlus 8 OnePlus 8 Pro
8 GB / 128 GB 'Onyx Black', €699
'Glacial Green', €699
'Onyx Black', €899
12 GB / 256 GB
'Interstellar Glow', €799 'Glacial Green', €999
'Ultramarine Blue', €999

De OnePlus 8 en 8 Pro zijn, zoals gezegd, elk te krijgen in drie verschillende kleuren, waarbij bepaalde kleuren alleen gecombineerd kunnen worden met bepaalde hoeveelheden geheugen en opslag. In de tabel hierboven zie je welke combinaties er zijn en wat ze kosten. Helaas heeft OnePlus opnieuw geen geheugenkaartlezer toegevoegd aan de toestellen, dus na aanschaf uitbreiden is - in tegenstelling tot bij veel concurrenten - niet mogelijk.

Benchmarks systeemprestaties

Met de benchmarks van Geekbench indexeren we de prestaties van de in de OnePlus 8 / 8 Pro aanwezige processor. Dit doet Geekbench door zowel een set instructies naar een individuele rekenkern te sturen (Single), als opdrachten die door de processor als geheel moeten worden afgewerkt (Multi). De snelheid waarmee dit gebeurt wordt vervolgens naar de scores vertaald die je hieronder in de grafieken vindt.

In onderstaande grafieken herken je de OnePlus 8 aan een gele balk en de OnePlus 8 Pro aan een rode kleur. We hebben in de vorm van de OnePlus 7T en 7T Pro tevens de onmiddelijke voorgangers opgenomen in deze grafieken: het goedkopere model is lichtgrijs, de duurdere 7T Pro donkergrijs. De rest van het testveld bestaat uit andere high-end smartphones die op dit moment te koop zijn, en op enkele uitzonderingen na meer dan 500 euro kosten. Android-toestellen hebben een blauwe balk, het alternatief van Apple een groene kleur. Niet al onze benchmarks zijn onder iOS beschikbaar, vandaar dat het iPhone 11-trio in sommige grafieken ontbreekt.

 • Single
 • Multi

In de Singlecore-test scoren de beide OnePlus 8-toestellen niet al te best, nog zelfs onder de Galaxy S10-reeks van vorig jaar en op ruime afstand van de Galaxy S20- en iPhone 11-series. In de Multicore-test maakt het duo die valse start goed en eindigt op kop in het Android-testveld. De van een Exynos 990 voorziene Galaxy S20-reeks wordt met enkele procenten verslagen, terwijl de Snapdragon 865 inderdaad zo'n 20 procent beter presteert dan toestellen met de Snapdragon 855(+). Zoals gebruikelijk staat Apple bovenaan. Dat bedrijf weet de concurrentie al een paar jaar ruim achter zich te laten als het aankomt op de cpu-prestaties van de soc, waarbij de Snapdragon 865 nog steeds niet kan tippen aan de acht maanden oude Apple A13.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video

In de meer praktijkgerichte PCMark Android-benchmarks is het beeld zoals gebruikelijk wat meer wisselend. In de Web Browsing en Work 2.0-tests komen de OnePlus 8 en 8 Pro veruit bovenaan te staan, terwijl de toestellen in andere deeltests een aantal concurrenten voor zich moeten dulden.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write

Kijken we vervolgens verder naar Androbench, een benchmark die specifiek de geheugenprestaties doormeet, dan bewijst de supersnelle ufs3.0-opslag waarmee beide OnePlus-smartphones weer zijn uitgerust zijn meerwaarde. Sommige concurrenten gebruiken dit type opslag inmiddels ook, waardoor de OnePlus 8-toestellen niet altijd meer de topscore noteren, maar aan de goede kant van de streep zitten ze absoluut.

Prestaties gpu

Met 3DMark Sling Shot benchmarken we de prestaties van de ingebouwde gpu. We laten hieronder de Unlimited-score zien. Daarbij worden de tests op een vaste resolutie gedraaid die voor elk toestel gelijk is, waardoor de factor schermresolutie geen rol meer speelt. Op die manier kunnen we de gpu-prestaties eerlijker vergelijken.

 • 3DMark Sling Shot Unlimited GT1
 • 3DMark Sling Shot Unlimited GT2

Qualcomm belooft voor de vernieuwde Adreno 650-gpu een snelheidsverbetering van ongeveer 20 procent ten opzichte van de Adreno 640 in de Snapdragon 855, en in deze test blijkt dat inderdaad ook: we noteren een plus van 24 procent ten opzichte van het testveld dat met Snapdragon 855-soc is uitgerust. De Exynos 990 van Samsung moest qua gpu-prestaties een nog veel grotere inhaalslag maken en komt nu zo'n 10 procent onder de Snapdragon 865 terecht, waarmee het verschil in grafische rekenkracht dit jaar stukken minder groot is dan ten tijde van de Snapdragon 855 en Exynos 9820. Apple's A13-aangedreven aanbod staat opnieuw eenzaam aan kop, met bijna tweemaal hogere scores dan de rest.

We hebben naast 3DMark ook de GFXBench Manhattan 3.1-benchmark uitgevoerd om de grafische prestaties door te meten. Ditmaal laten we het resultaat van de 'reguliere' en de 'off screen' test zien. De reguliere tests worden gedraaid op de resolutie waarop de software van het toestel draait - niet altijd dezelfde als de native resolutie van het paneel. Dit terwijl de off screen tests op elk toestel op dezelfde vooraf ingestelde resolutie worden uitgevoerd. De resultaten van de reguliere tests geven je zodoende vooral een beeld van relatieve gpu-prestaties op jouw specifieke toestel, waar de offscreen tests meer in absolute zin laten zien hoe de gpu van je smartphone zich verhoudt tot de concurrentie.

 • GFXBench Manhattan 3.1
 • GFXBench Manhattan 3.1 (offscreen)

In GFXBench Manhattan 3.1 doen iPhones niet mee, omdat de benchmark niet onder iOS draait. Op die manier komen de OnePlus 8 en 8 Pro dus bovenaan te staan - tenminste, in de offscreen-test. Wordt de benchmark op het scherm weergegeven, dan is de OnePlus 8 Pro met zijn lagere schermresolutie veruit in het voordeel.


5 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
OnePlus 8 128GB Black

OnePlus 8 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

549,00 €

1 winkel
OnePlus 8 128GB Green

OnePlus 8 128GB Green

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

603,99 €

1 winkel
OnePlus 8 256GB Green

OnePlus 8 256GB Green

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.55 inch
 • 2400x1080
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)
Niet verkrijgbaar
OnePlus 8 Pro 128GB Black

OnePlus 8 Pro 128GB Black

 • Google Android 10
 • 128 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

688,00 €

2 winkels
Excellent OnePlus 8 Pro 256GB Blue

OnePlus 8 Pro 256GB Blue

 • Google Android 10
 • 256 GB
 • 6.78 inch
 • 3168x1440
 • 48 MPixel
 • 5G
 • WiFi 6 (802.11ax)

799,00 €

2 winkels
0
*