Weg met dure cartridges: drie all-in-ones met inkttanks getest

26 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Duizenden afdrukken voor een schijntje?
 2. 2. Testveld
 3. 3. Testresultaten: Snelheid afdrukken en scans
 4. 4. Testresultaten: Kwaliteit afdrukken en scans
 5. 5. Testresultaten: Afdrukkosten en stroomverbruik
 6. 6. Canon Pixma G3501
 7. 7. Epson EcoTank ET-2750
 8. 8. HP Smart Tank Plus 555
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 26 reacties

Testveld

We hebben ervoor gekozen om van iedere fabrikant – HP, Epson en Canon – één model aan te vragen dat in de winkel ongeveer 250 euro kost. Zo gezegd, zo gedaan: HP stuurde ons zijn nieuwe Smart Tank Plus 555 en Epson de EcoTank ET-2750, beide voor ongeveer het streefbedrag te koop, terwijl Canon ons de Pixma G3501 deed toekomen. Die is gemiddeld een paar tientjes goedkoper, terwijl je hem bij sommige aanbieders al voor minder dan 200 euro in huis haalt.

Je zou je kunnen afvragen waarom printerfabrikanten zo druk bezig lijken om hun kip met gouden eieren te slachten: het businessmodel dat berust op de verkoop van (te) goedkope printers en peperdure navullingen. Waarom zou er nog iemand investeren in een cartridgeprinter, als het verschil in afdrukkosten met een inkttankmodel zo enorm is? Het antwoord op die vraag blijkt snel genoeg als we aan de slag gaan met de apparaten in deze test.

Featureset: weinig luxe

Of hij nu ‘EcoTank’, ‘Smart Tank’ of ‘Pixma G’ heet: met geen van de drie hebben we eenmaal op de redactie het idee met een printer van 250 euro van doen te hebben. De grote hoeveelheden meegeleverde inkt (en het feit dat je niet gebonden bent aan dure navullingen) moeten ergens worden terugverdiend. Dat betekent concreet dat deze honderden euro’s kostende all-in-ones minder functionaliteit aan boord hebben dan zelfs het meest betaalbare model uit onze test van goedkope inkjetprinters, de Canon Pixma TS5150.

Om te beginnen bij het bedieningspaneel, blijkt enkel Epson zijn printer te hebben voorzien van een piepklein kleurenschermpje, waarbij je de interface met goedkoop voelende knopjes moet doorbladeren (het is dus geen aanraakscherm). De HP Smart Tank Plus 555 beschikt over een monochroom segmentdisplay dat twee cijfers en een paar icoontjes kan weergeven, waarmee tenminste de hoogst noodzakelijke interactiemogelijkheden (foutmeldingen, selecteren van aantal kopietjes) worden afgedekt. Bij de Canon Pixma G3501 moet de interactie nog ouderwets enkel via knopjes en ledjes verlopen, wat toch niet echt handig is. Wanneer er even iets misgaat, zoals ons gebeurde bij het instellen van de printer, moet je de handleiding doorspitten om erachter te komen wat een bepaalde combinatie van verschillende knipperende lampjes wil zeggen.

Geen geknoei dankzij speciaal vulsysteem

Het vullen van een inkttankprinter is wat meer gedoe in vergelijking met cartridgeprinters, al zijn onze ervaringen met de printers van Epson en HP wat dat betreft positief. De flessen van deze fabrikanten zijn voorzien van een soort ventiel zodat er niet onbedoeld inkt uit lekt, zelfs wanneer je ze met de dop eraf op de kop houdt. Alleen wanneer je de fles op het vulpunt van de tank plaatst gaat er inkt lopen, waarbij de flessen door een slim geleidingssysteem vanzelf op hun plek worden gehouden – je hoeft ze dus niet de hele tijd vast te houden tijdens het vullen. Canon’s vulsysteem is in vergelijking toch een stuk minder goed uitgedacht. De flessen beschikken niet over het speciale ventiel, maar alleen over een smalle spuitmond, die je op goed geluk op de opening van de tank moet plaatsen. Je moet de fles blijven vasthouden tijdens het vullen en ook het rubberen dopje van de tank uit de weg houden. Hoewel we voorzichtig te werk gingen, morsten we bij het vullen wat inkt naast de tank en ook op onze handen. Die vlekken krijg je er niet snel vanaf.


Tijdens het vullen van de tanks van de Epson EcoTank ET-2750 hoef je het flesje niet vast te blijven houden.

Waar je bij alle apparaten erg goed op moet letten is dat je de juiste kleur inkt in de aangegeven tank stopt. Vergis je je toch, dan zul je de printer waarschijnlijk richting het reparatiecentrum moeten sturen voor een grondige schoonmaak, zelfs als je het apparaat nog nooit in gebruik hebt genomen en er zodoende niet twee kleuren inkt door elkaar in de printkop zijn beland. Hoewel je in theorie de tankjes uit de printer zou moeten kunnen halen en schoonmaken, is dat voor de niet technisch aangelegde gebruiker een (te) lastige klus.

Ook in andere opzichten moeten de inkttankapparaten nuttige functionaliteit ontberen, zeker voor wie veel afdrukt. Neem de invoerlade: waar (zakelijke) inkjets of laserprinters zijn uitgerust met een afgesloten papiercassette waar zo een heel pak papier in past, steken de velletjes bij dit trio nog steeds achter uit de printer omhoog. Er kunnen maximaal slechts 100 A4’tjes tegelijk worden geplaatst. Zo wordt het snel achter elkaar uitvoeren van grote afdruktaken toch een vervelend karweitje. Automatisch dubbelzijdig afdrukken kan alleen het model van Epson, geen van alle hebben ze een adf voor het automatisch invoeren van een stapeltje originelen. Wil je snel kunnen scannen (of kopiëren), dan is dit trio daarmee zeker ongeschikt. 

Bediening via smartphone-apps

Het sobere bedieningspaneel van deze all-in-ones kun je ontwijken door je smartphone te gebruiken. De printers kunnen immers worden verbonden met Wifi zodat je ze via een app kunt bedienen. Die van Epson is het meest uitgebreid, hoewel de interface er niet zo heel mooi uitziet en ook wat slordigheden bevat. 'iPrint' heeft veel instellingen beschikbaar voor afdrukken, scans en kopieën, waaronder de nuttige optie om meerdere foto's vanaf je smartphone op één vel papier af te drukken. Om een of andere reden kan dat bij de concurrerende apps nog steeds niet. Taken die je vaak uitvoert kun je toewijzen aan een Siri-opdracht.

De HP Smart-app ziet er van de drie apps het modernste uit, met grote 'tegels' en veel gebruik van witruimte. Je kunt het hoofdscherm zelf indelen met de opties die je het vaakst gebruikt, waarbij je ook zelfgekozen voorinstellingen kunt toevoegen als 'Smart Task'. Opmerkelijk is dat een optie om met het apparaat te kopiëren standaard ontbreekt. Bij HP moet je eerst een scan maken en die vervolgens afdrukken. Ga je afdrukken, scannen of kopiëren, dan is net wat minder mogelijk dan bij Epson. HP Smart geeft je wel vrij veel opties om een foto vooraf nog even te bewerken.

Hoewel Canon zijn app (simpelweg genaamd 'PRINT') vorig jaar van een grote update heeft voorzien, is hij nog steeds niet op hetzelfde niveau als de concurrentie, vooral als het aankomt op gebruiksgemak. De ontwerpers lijken te hebben gedacht dat het scherm van je smartphone ongeveer even groot is als dat van de gemiddelde printer, te oordelen aan de priegelige tekst die veelvuldig onnodig wordt afgekapt (Cloudserv., Grijswrdn, Doc.form.pl.). Onhandig is ook dat de app je al voor simpele taken als het wijzigen van het aantal te maken afdrukken of kopieën naar een submenuutje doorverwijst, terwijl er helemaal niet zoveel opties zijn.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Canon Pixma G3501

Canon Pixma G3501

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

196,95 €

7 winkels
Great Value Epson EcoTank ET-2750

Epson EcoTank ET-2750

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

191,28 €

5 winkels
HP Smart Tank Plus 555

HP Smart Tank Plus 555

 • Scanner aanwezig (All-in-One)
 • WLAN interface
 • Inkjet
 • Kleurenprinter
 • Google Cloud Print
 • Apple AirPrint

209,00 €

5 winkels
0
*